29 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TOTUL PENTRU PAPICI - La nicio saptamana dupa ce Lucian Papici a formulat cerere de aparare a reputatiei, CSM a dat verdictul ca Ponta a afectat prestigiul procurorului cand l-a catalogat “basist si “”macovist”. Nu aceeasi reactie a avut-o CSM, in 2011, cand Basescu l-a facut “santajist” pe acelasi Papici. Judecatorul Dumbrava cere analizarea pactului de coabitare dintre Ponta si Basescu (Pactul)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

8 October 2013 17:47
Vizualizari: 4526

 

Consiliul Superior al Magistraturii s-a miscat cu viteza luminii in cazul procurorului Lucian Papici. La nici o saptamana de cand fostul sef al Sectiei I a DNA, Lucian Papici, a formulat o cerere de aparare a reputatiei profesionale, acuzand ca afirmatiile premierului Victor Ponta la adresa sa i-au pus la indoiala probitatea morala si profesionala, Plenul CSM a decis marti, 8 octombrie 2013, cu majoritate de voturi, sa admita solutia propusa de Inspectia Judiciara si sa ii repereze onoarea de magistrat lui Papici. Anuntul a fost facut de sefa CSM Oana Schmidt-Haineala (foto) care a iesit la finalul sedintei Plenului Consiliului si a anuntat ca lui Papici i-a fost aparata reputatia de magistrat ca urmare a declaratiilor lui Victor Ponta: "Plenul Consiliului a decis apararea reputatiei domnului Lucian Papici fata de afirmatiile vehiculate in spatiul public la adresa sa. De asemenea, cu majoritate de voturi, plenul Consiliului a decis sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a se face verificari si a se stabili daca afirmatiile din spatiul public din ultimele 6-7 zile facute de catre actori publici sunt sau nu de natura a aduce atingere independentei Justitiei". Concret, este vorba despre declaratiile premierului Victor Ponta si a lui Traian Basescu in legatura cu numirea procurorilor.


Nu putem in aceste condititii sa nu remarcam perioada extrem de scurta in care a fost solutionata aceasta cerere, in conditiile in care, in alte cazuri similare depuse de alti magistrati, dureaza luni bune pana se primeste o solutie. De altfel, acest aspect a fost constatat chiar de unii dintre membrii CSM, care s-au mirat de rapiditatea cu care s-au miscat inspectorii judiciari in a solutiona cererea lui Papici de aparare a reputatiei profesionale, precum si punerea pe ordinea de zi a Plenului intr-un timp extrem de scurt.

Dupa terminarea sedintei Plenului CSM, premierul Victor Ponta a comentat decizia de aparare a reputatiei procurorului Papici, spunand ca se bucura ca i-a fost “reparata” onoarea lui Papici, si a amintit in acelasi timp de afirmatiile Presedintelui Traian Basescu, care in anul 2011, in cadrul unei emisiuni la TVR a afirmat despre Lucian Papici ca este un procuror santajist: “Ma bucur ca CSM i-a reparat onoarea lui Papici. Sper ca a facut-o si pentru declaratia lui Basescu din 2011 când l-a numit pe Papici santajist".

CSM: “Afirmatiile unor oameni politici facute in acest sens au incalcat independenta sistemului judiciar”

Astfel, potrivit raportului intocmit de inspectorii judiciari si aprobat de Plenul CSM in sedinta de marti, 8 octombrie 2013, premierul Victor Ponta nu avea dreptul sa faca comentarii cu privire la modul in care procurorul Lucian Papici isi instrumenteaza cauzele, stabilind ca apelativele de “procuror basist, morarist si macovist” adresate lui Papici, precum si acuzatia ca fostul sef al Sectiei I a DNA instrumenteaza “dosare politice”, au afectat prestigiul magistratului. Inspectorii judiciari au mai constatat in raportul privind cererea de aparare a reputatiei formulata de Lucian Papici ca premierul Victor Ponta prin declaratiile pe care le-a facut la adresa magistratului, a incalcat articolul 1, punctul 4 din Constitutia Romaniei, care se refera la principiul separatiei puterilor in stat, legislativa, executiva si judecatoreasca, si au stabilit ca reprezentantii puterilor legislativa si executiva nu au dreptul sa isi exprime opinii cu privire la calitatea actului de justitie si a celor care il infaptuiesc:

Intr-un stat de drept, nimeni, si cu atât mai putin un reprezentant al uneia dintre celelalte doua puteri, nu are dreptul sa extrapoleze nemultumirile referitoare la instrumentarea unor anumite cauze, iar in masura in care procedeaza astfel, se aduce atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, cu consecinta afectarii prestigiului justitiei si, implicit, a independentei si reputatiei magistratilor.

Pornind de la ideea ca, pentru a-si indeplini in mod corespunzator atributiile, magistratii au nevoie de increderea opiniei publice, iar aceasta incredere ar putea fi afectata de afirmatiile ce pun la indoiala capacitatea profesionala, integritatea si impartialitatea unor procurori, apreciem ca declaratiile domnului Victor Viorel Ponta, primul ministru al României, prin care il considera pe procurorul Papici Lucian Gheorghe «basist, morarist si macovist», respectiv ca nu se impune mentinerea acestuia in functia de procuror sef intrucât a instrumentat «dosare politice» nu respecta exigentele legale si jurisprudentiale enuntate, fiind de natura a afecta prestigiul procurorului Papici Lucian Gheorghe. In acest context, mentionam ca, in legatura cu unele acuze potrivit carora dosarele având ca obiect fapte penale comise in cursul derularii referendumului organizat in anul 2012 ar fi fost instrumentate ca urmare a unor interventii de natura politica, Inspectia Judiciara a mai efectuat verificari, iar prin Hotarârea nr. 816 din 18 septembrie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, s-a stabilit ca afirmatiile unor oameni politici facute in acest sens au incalcat independenta sistemului judiciar".

Papici nu s-a suparat pe Basescu ca l-a facut “procuror santajist”

Inevitabil, declaratiile lui Victor Ponta la adresa lui Lucian Papici au adus in actualitate si afirmatiile lui Traian Basescu la adresa aceluiasi procuror, despre care Presedintele afirma in 2011, intr-o emisiune la TVR, ca este un procuror santajist. Intrebat luni, 7 octombrie 2013, daca isi mentine aceste declaratii, Traian Basescu a evitat sa ofere un raspuns clar, insa a precizat ca nu isi retracteaza declaratiile: "Eu nu am calitatea sa apreciez activitatea procurorilor. Eu am stabilit un principiu de lucru. M-am consultat cu ministrul Justitiei ca sa nu avem situatia respingerilor pentru numirea functiilor de la varful structurilor parchetelor si in continuare acesti sefi numiti - si in timpul Monicai Macovei si in timpul lui Catalin Predoiu - si-au ales singuri echipa. Deci, eu nu fac pledoarii pro-Papici sau pro nu stiu ce procuror. Mai mult decat atat, va pot spune ca adesea am constatat si rateurile lor, pentru ca noi avem o boala, la romani e o mare slabiciune, cand vrem sa se intample ceva intr-un anume fel unii lauda numai ce este pozitiv in activitatea respectivului om, iar altii prezinta numai ce este negativ. Spre exemplu: Antena 3 nu-l vrea pe Papici si pe doamna Alexandrescu, drept pentru care prezinta esecuri din activitatea lor. Nu stiu ce alt post ii vrea pe Papici si pe doamna Alexandrescu, drept pentru care ii prezinta ca pe monumente ale perfectiunii in Parchete. Nu sunt nici asa, nici asa. Sunt oameni care si-au facut onest datoria si uneori au gresit. Deci, nu am ce sa retractez aici. Daca asa mi s-a parut, asa am spus si nu sunt eu acela care sa fi facut vreodata din parchete institutiile perfectiunii. Dar ce am facut? Le-am protejat de influenta politicului, exact prin aceste numiri. A fost singura modalitate de a le proteja. Adica, m-am informat bine, daca sunt oameni care au legaturi cu partidele politice, daca sunt oameni care isi petrec timpul alaturi de politicieni, si cand am vazut ca nu au astfel de legaturi, am spus: „E bun in functie”, daca mai ales a avut si un record pozitiv, dar eu nu i-am idealizat. Deci, nu i-am idealizat. Asa mi s-a parut, asta va spun si acum, desi nu stiu despre cine era vorba, ce procurori. Eu am vazut stenogramele la televizor".

Iata ce spunea sefului statului, in 21 decembrie 2011, la TVR, despre procurorul Lucian Papici: "Rezultatele date de instante nu sunt o confirmare a acuratetei cu care au lucrat procurorii de la DNA, nu numai ceea ce ati vazut in sentinte deja date reprezinta o realitate, cam jumatate din sentinte au aratat oameni nevinovati. Sunt si multi oameni care au fost luati de acasa, de la servici si dupa ce au stat 29 de zile, nu a mai auzit nici Dumnezeu de dosarele alea.(…) Va aduceti aminte ce scandal a fost. Paul Pacuraru, un alt achitat pentru nu stiu ce afaceri in legatura cu Morega. Nu Pacuraru e pierderea politicii romanesti. Problema e de om vinovat sau nevinovat. Iar asta pune un semn de intrebare asupra unora dintre procurorii de la DNA. Asta ma indreapta tot mai puternic sa discut cu majoritatea parlamentara sa nu oprim raspunderea magistratilor la raspunderea disciplinara. Cum tu distrugi cariera unui nevinovat, asa si cariera ta trebuie sa se... Eu nu spun ca nu au facut si lucruri foarte bune. Am vazut reprodusa in presa o discutie dintre doi procurori de la DNA si un procuror, cand practic il santajau. Daca in practica procurorilor e cumva santajul, ma tem ca suntem departe de a avea niste procurori care lucreaza cu mijloace democratice".

Nu ne amintim ca la acea vreme, CSM sa fi avut o reactie atat de rapida ca in cazul declaratiilor lui Victor Ponta la adresa procurorului Papici.

Horatius Dumbrava: "Nicio functie din sistemul judecatoresc, fie ca sunt instante sau parchete, nu trebuie sa faca obiectul unui pact de coabitare”

Altfel, sedinta Plenului CSM de marti, 8 octombrie 2013, la care a luat parte si ministrul Justitie, Robert Cazanciuc, nu a fost lipsita de evenimente neprevazute. Fostul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Horatius Dumbrava, a solicitat, in contextul divergentelor dintre Traian Basescu si Victor Ponta cu privire la incalcarea prevederilor pactului de coabitare de catre premier, sa fie pus la dispozitia Plenului Pactul de coabitare pentru a se vedea daca acesta cuprinde referiri la modul de numire in functiile de conducere a procurorilor sau judecatorilor. Judecatorul Dumbrava a precizat ca in cazul in care exista astfel de prevederi va fi necesara apararea independentei sistemului de justitiei: "Nicio functie din sistemul judecatoresc, fie ca sunt instante sau parchete, nu trebuie sa faca obiectul unui pact de coabitare. Sper sa nu existe un astfel de pact de coabitare pe functii de conducere, sper sa fie doar un zvon al mass-media, dar noi trebuie sa afla aceste lucru si aceste lucruri putem sa le aflam în urma unei verificari facute de Inspectia Judiciara".

Facem precizarea ca pactul de coabitare semnat intre Traian Basescu si Victor Ponta este publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale si il gasiti si mai jos.

 

*Cititi aici comunicatul CSM privind admiterea cererii lui Lucian Papici de aparare a reputatiei profesionale

*Cititi aici Pactul de coabitare

Comentarii

# BERCEA MONDIAL:: ,, e manevra lu frații miei.......,, date 8 October 2013 18:08 +4

Este absolut necesar ca Plenul Consiliului S.M. să  decidă apararea reputatiei domnului JUDECĂTOR CCR MORALES LEIVA, care a fost criticat  pentru NUP -ul în ,,DOSARUL FLOTA FURATĂ DE PIRAT,,.       ce aveți cu el dacă s-a descurcat ?????

# gherase date 9 October 2013 10:14 +4

mai oameni buni, daca-l luatiinapoi, tot ce discutati cu el ajunge la unchiul sam, care, inca nu i-a gasit inlocuitor!!

# Tudor Raneti date 8 October 2013 18:33 +1

Am mai numit si demonstrat 3 porcurori psihopati mitomaniaci pe forumul Asociatia Magistratilor, dupa care i-am si anuntat prin email ca am facut-o, cu CSM inclusiv in destinatari. Psihopatii oare de ce nu fac cerere de aparare a reputatiei si probitatii profesionale? N-au tot atata \"spate\" ca Papici? :D

# Aloo..CSM-ule date 8 October 2013 19:41 +5

Este normal sa aparati  reputatia unui SANTAJIST? Avea dreptate d-na Monica Macovei !

# CSM = date 8 October 2013 19:42 +8

,,O COOPERATIVA DE ASCUNS ILEGALITATI !\"MONICA MACOVEI

# unul din lumea cea mare date 9 October 2013 01:19 +3

pentru csm//csm/ul este doar o masina de spalat albalux3.curvele devin virgine si jegosii curati,napircile si viperele devin magistrati

# Crina date 8 October 2013 20:41 -3

Si de ce nu îl da in judecată cetateanul Papici pe cetateanul Ponta pentru insulta si calomnie ?2 cetățeni ca noi toți așa ar fi nevoiți sa procedeze.Cei de fata nu, atunci oare sunt simpli cetățeni sau oare ce sunt?

# Martin Varga date 8 October 2013 22:13 +6

Cum este oare posibil ca CSM-ul, care are o proasta reputatie, sa pretinda ca apara reputatia dlui PAPICI ? Comportamentul pro-BASESCU al CSM-ului ii anuleaza dreptul sa apere reputatia vreunui magistrat declarant ca fiind „BASIST” ! Cine nu are credibilitate, asa cum este CSM-ul, nu poate acorda credibilitate vreunei persoane !

# Un parinte date 9 October 2013 00:20 +5

Aveti habar ce inseamna sa muncesti 12 ore pe zi  si sa nu te poti uita in ochii copiilor  cand iti cer ceva, sa nu gasesti in mintea ta nici o explicatie pentru saracia ta si nesimtirea voastra. Pentru coruptia din justitie, pentru acest cerc vicios de minciuna si faradelege ?Mi-e mie rusine de rusinea voastra !

# mitică date 9 October 2013 00:24 +4

Reputația este PRESTIGIUL omului care se măsoară în CINSTE , CORECTITUDINE și mai ales RESPECT PENTRU LEGE !!!  ( probabil termeni necunoscuți pentru unii din articol și nu numai )

# Dora date 9 October 2013 08:33 +5

Cum poate sa ceara cineva unei institutii sa-i apere onoarea pe care nu o are?

# mitică date 9 October 2013 10:38 +2

E ca și cum ” chelul ” ar cere să fie coafat .......

# emil date 9 October 2013 11:05 +3

Nu inteleg, de ce se simt insultati cand li se spun\"basisti\" sau\" macovisti\" in loc sa fie mandrii de acest apelativ. Cu ce le-a fost patata onoarea? Sau apelativul de \" basist\"sau \"macovist\" este considerat ca o insulta la adresa lor ? Jigniti ar trebui sa se simta Basescu si Macovei, atunci cand niste persoane solicita apararea reputatiei de sub aceste apelative, legate de numele lor. Sa explice , pentru ca noi nu intelegem.

# Istratie date 10 October 2013 08:38 +2

Hotărârea C.S.M. nu repară nimic din ceea ce, în mod obiectiv, nu poate fi reparat. Altminteri, ar fi posibil să gândim că prin această metodă derizorie pot fi reabilitați Stalin și Hitler sau Macovei împreună cu Tanța cur de fier și  Vișinescu. Hotărârea va folosi *scandalului internațional* pe care îl clocesc trădătorii de patrie. Atenție la Macovei, Hăineală, Ghica, Dănileț și la alte podoabe!  

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva