TUPEUL AMBASADORILOR – PSD reactioneaza dupa atacul la suveranitatea nationala comis de 12 ambasade: “Incalca in mod explicit prevederile Conventiei de la Viena... Remarcam inca o data cu profund regret ca nu am inregistrat niciun fel de reactie publica din partea acestor ambasade de condamnare a abuzurilor grave comise, in numele principiului generos de combatere a coruptiei”
Departamentul pentru Politica Externa al PSD, condus de Titus Corlatean (foto), reactioneaza dupa ce 12 ambasade de la Bucuresti s-au amestecat din nou in treburile interne ale Romaniei si, comitand un atac la suveranitatea nationala, au cerut sa nu faca modificari la legislatia din domeniul Justitie. S-a intamplat printr-o scrisoare trimisa fix in ziua in care la ICCJ s-a judecat plangerea inculpatei Laurei Kovesi impotriva masurii controlul judiciar.
Social democratii le transmit semnatarilor scrisorii ca gestul lor incalca in mod explicit prevederile Conventiei de la Viena si reprezinta o lipsa de curtoazie fata de un Guvern desemnat de o majoritate legitima din Parlament. De asemenea, PSD le reaminteste diplomatilor straini ca Guvernul Romaniei are o agenda consistenta pro-europeana si pro-atlantica, avand si o contributie importanta in promovarea agendei europene, dar si a Aliantei, inclusiv in efortul international de garantare a securitatii internationale si de combatere a terorismului, chestiune in care o serie dintre semnatarii scrisorii nu exceleaza.
Social-democratii remarca ironic ca in timp ce cele 12 ambasade sunt ingrijorate pe tema justitiei din Romania, nu au avut vreo reactie publica prin care sa condamne gravele abuzuri comise in ultimii ani tocmai in numele asa zisei lupte anticoruptie.
Iata comunicatul PSD:
"Am luat nota cu surprindere de textul scrisorii deschise adresate de douasprezece ambasade acreditate la Bucuresti, prin care isi exprima ingrijorarea pe tema situatiei justitiei din Romania.
Departamentul de politica externa al Partidului Social Democrat, ca principal partid aflat la guvernare, dar si din punctul de vedere al unui fost ministru al afacerilor externe al Romaniei, considera ca se impun urmatoarele precizari:
- Exista o practica larg dezvoltata in statele democratice, generata de prevederile pertinente ale Conventiei de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, potrivit careia comunicarea oficiala a ambasadelor acreditate intr-un stat pentru obtinerea de clarificari sau pentru eventuale transmiteri ale unor preocupari se face in mod direct cu Ministerul Afacerilor Externe sau cu alte institutii de stat cu competente in materie, si nu prin intermediul unor mesaje date publicitatii.
Scrisoarea celor 12 ambasade reprezinta o practica recurenta constatata anterior in Romania, care incalca in mod explicit prevederile Conventiei de la Viena. Reprezinta, in acelasi timp, o lipsa de curtoazie fata de un Guvern desemnat de o majoritate legitima din Parlament, Guvern care are o agenda consistenta pro-europeana si pro-atlantica si care are o contributie importanta in prezent in promovarea agendei europene si respectiv cea a Aliantei, inclusiv in efortul international de garantare a securitatii internationale si de combatere a terorismului. Chestiune in care de altfel o serie dintre semnatarii scrisorii mentionate nu exceleaza.
Totodata, aceasta conduita contrazice practica corecta si respectuoasa fata de Conventia de la Viena, care exista in statele pe care le reprezinta si pe care Romania o respecta scrupulos.
Remarcam inca o data cu profund regret ca in ultimii ani nu am inregistrat niciun fel de reactie publica din partea acestor ambasade de condamnare a abuzurilor grave comise, in numele principiului generos de combatere a coruptiei, de catre persoane decidente din institutii din Romania din domeniul Judiciarului si respectiv Serviciului Roman de Informatii, abuzuri grave care au luat forma protocoalelor clasificate incheiate de SRI si de institutii esentiale din Justitie, violarii unor drepturi fundamentale ale omului in Romania, incepand cu prezumtia de nevinovatie si continuand cu dreptul la un proces echitabil etc. Aceasta lipsa de reactie, aparent inexplicabila, s-a inregistrat chiar si atunci cand aceste violari grave ale regulilor de baza ale functionarii unei justitii corecte si independente in orice democratie au fost constatate atat de Curtea Constitutionala a Romaniei, cat si de Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar si de alte instante judecatoresti teritoriale din tara noastra.
Admitem, cu buna credinta, ca pot exista subiecte care necesita clarificari, dar toate acestea trebuie realizate in formulele legale din punctul de vedere al dreptului international, care trebuie respectate si pe teritoriul Romaniei asa cum sunt respectate si in alte state democratice, si nu prin intermediul unor corespondente cu caracter public, care pot constitui subiect de speculatii de natura politica sau de manipulare publica, mai ales intr-un context national cu doua competitii electorale importante in cursul acestui an in Romania.
Incurajam, in acelasi timp, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei si pe titularii acestor portofolii sa iasa din starea de pasivitate si de surprinzatoare discretie si sa invite sefii misiunilor diplomatice mentionate la un dialog deschis, fundamentat pe informatii si evaluari pertinente, intr-un spirit de respect reciproc necesar a fi manifestat intre parteneri si aliati.
Suntem convinsi ca exista suficiente resurse de buna credinta si profesionalism, cu necesarul respect pentru suveranitatea Statului Roman, pentru a clarifica si pentru a gasi suficiente solutii care sa asigure atat realizarea unor masuri de reforma absolut necesare pentru garantarea independentei si impartialitatii reale pentru Justitia romana, inclusiv in esentialul domeniu de combatere a coruptiei, dar si confortul partenerilor Romaniei, cu amendamentul important al necesitatii evitarii cel putin pe viitor a aplicarii unor duble standarde in relatiile dintre statele noastre”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# gelu 4 April 2019 13:37 +17
# DODI 4 April 2019 15:17 +3
# 12 sclavi Soros mai puțin 4 April 2019 15:49 +6
# dorin 4 April 2019 13:38 +1
# Valter Cojman 4 April 2019 13:59 +3
# livia 4 April 2019 14:21 +3
# U.R.S.S. - U.E. 4 April 2019 14:28 0
# mitocanu 4 April 2019 14:45 +1
# alex 4 April 2019 14:55 0
# Valter Cojman 4 April 2019 16:29 +3
# SPARTAKUS 4 April 2019 17:59 +3