28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vicepresedinta CSM afirma ca membrii Consiliului isi fac treaba cu gandul la functii de conducere. Oana Haineala despre colegii ”conspiratori”: „Motivatiile s-ar putea sa difere de la caz la caz si nu vreau sa speculez, dar daca in unul dintre cazuri miza este o pre-campanie electorala pentru obtinerea unei functii viitoare in Consiliu, strategia si tactica sunt eronate!”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

8 October 2012 16:04
Vizualizari: 3892

 

Dupa ce o vara intreaga plenul CSM s-a aflat permanent in atentia mass-media, ca urmare a deciziilor luate si a pozitiilor adoptate fata de anumite evenimente sociale sau politice, actiuni care au condus la stirbirea notorietatii si a increderii societatii in rolul Consiliului Superior al Magistraturii, vicepresedinta CSM, Oana Schimdt Haineala (foto) a decis sa dreaga busuiocul, pentru ca institutia pe care o conduce secondand-o pe judecatoarea Alina Ghica, sa poata urca usor pe culmi de civilizatie si progres. Vicepresedintele CSM, Oana Haineala a acordat un interviu pentru Romania Libera, in care nu ezita sa critice anumiti colegi, fara a le da nume, despre care spune ca isi fac treaba doar ca sa obtina o functie viitoare in Consiliu.

Vicepresedinta CSM uita insa ca viitoarele alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii vor avea loc abia peste patru ani, si nu dupa alegerile parlamentare din iarna, cand preconizeaza ca se va schimba si puterea politica. Doar in aceste conditii, Oana Haineala nu ar avea de ce sa isi faca probleme pentru scaunul pe care il detine, decat daca, potrivit Statutului CSM, "nu mai indeplineste conditiile legale pentru a fi membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul neindeplinirii sau indepliniri necorespunzatoare a atributiilor in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, sau in cazul aplicarii oricarei sanctiuni disciplinare". Si ar mai fi o solutie de a dispare din CSM, prin revocare.


Despre ”conspiratorii” din interiorul CSM, Haineala afirma: ”Sa nu cedam!”

Interviul a reprezentat, pentru Oana Schmidt Haineala, o strategie de promovare personala. Asemenea unui star rock in dialog cu fanii, Haineala a anuntat in avans cat de important va fi, anul viitor, rolul Consiliului Superior al Magistraturii, cand se doreste continuarea reformei din Justitie, si ofera drept garant de reusita a acestei reforme ramanerea sa in functie: "Nu vrem ca tot ce s-a castigat in materia reformarii Justitiei si din punct de vedere structural, si din punctul de vedere al mentalitatilor, sa se piarda. Nu si daca noi putem face ceva in privinta asta. Cred ca aceasta va fi una din provocarile anului viitor si cred ca si atunci, rolul Consiliului va fi unul important si va trebui asumat ca atare".

Functia pe care Oana Haineala o detine in cadrul CSM este una de maxima responsabilitate si asumare. Desi impreuna cu membrii Consiliului ar trebui sa functioneze ca un intreg, vicepresedinta CSM vede o intreaga conspiratie atat din interior, cat si din exteriorul institutiei. In interviul publicat, Oana Haineala vorbeste despre atacurile facute de mass-media asupra unor membri CSM, "ale caror luari de pozitie au deranjat", dar si despre atacurile, "mai mult sau mai putin surprinzatoare" venite de la un grup minoritar din Consiliu. In acest caz, este ingrijorator ca Oana Haineala vede in colegii ei niste inamici care isi fac bine treaba doar pentru a obtine o functie importanta in CSM la viitoarele alegeri: "Referitor la cele din exterior, Consiliul a luat atitudine publica, le-a sanctionat, a reactionat. Au fost si mi-e tema ca vor mai fi presiuni, reprize de linsaj mediatic focalizat pe anumiti membri ai consiliului ale caror luari de pozitie au deranjat, dar important este sa nu cedam, sa fim constienti de atributiile noastre si sa ne facem datoria fata de colegii nostri din sistem. (...) Nu poti sa ramai intotdeauna "on the sage side", sa nu deranjezi si sa-ti faci si datoria. Uneori, iti asumi si riscuri, inclusiv de imagine. (...) Recentele atacuri (n.r. - din interior), mai mult sau mai putin surprinzatoare, au venit de la un grup minoritar din Consiliu. Este adevarat ca in acest an Consiliul si-a indeplinit rolul sau principal, de garant al independentei Justitiei. Exercitarea atributiilor intr-o perioada de framantari sociale si politice nu este ceva soft, poate ca unii au fost luati prin surprindere de evenimente. Stiti, finantistul J.P. Morgan spunea ca un om are intotdeaua doua motive pentru a face ceva: unul bun si unul real. Motivatiile s-ar putea sa difere de la caz la caz si nu vreau sa speculez, dar daca in unul dintre cazuri miza este o pre-campanie electorala pentru obtinerea unei functii viitoare in Consiliu, strategia si tactica sunt eronate si un lucru trebuie lamurit bine, si anume cum se compatibilizeaza dorinta de a conduce o institutie, ceea ce presupune si asigurarea bunului ei mers si indeplinirea atributiilor constitutionale cu initierea de atacuri asupra aceleiasi institutii si consecventional, vulnerabilizarea ei? O functie nu inseamna satisfacerea unui orgoliu personal, ci maxima responsabilitate si asumarea si a unor posturi incomode. Pe de alta parte, imi amintesc de un comentariu al unui istoric despre succesiunea la coroana Marii Britanii, spunea ca este important sa le "supravietuiesti" sustinatorilor tai..."

In ceea ce priveste implicarea politicului in justitie, prin aceea ca Executivul ar incerca sa isi subordoneze parchetele, Oana Haineala considera ca acest fapt ar reprezenta "eliminarea statului de magistrat al procurorului in Romania": "Cred ca nuantele se vor rafina si vor deveni mai complexe. (...) fac referire la articolul profesorului Ciobanu. Lasand la o parte o serie de inexactitati privind dinamica si natura relatiilor internationale si o serie de erori cum ar fi sustinerea ca pentru ca un magistrat sa fie ales in Consiliu nu exista o conditie de vechime (ea exista, este de 6 ani, se regaseste in legea organica 317/2004), am vazut acolo, dupa o argumentare in care se spunea ca de fapt numirile in parchete nu intereseaza pe nici unul dintre actorii interni in mod special, o pledoarie care duce la ideea subordonarii parchetelor fata de Executiv. Aceasta inseamna implicit eliminarea statului de magistrat al procurorului in Romania". Altfel spus, Oana Haineala face din procurori niste posibile viitoare victime ale oricarei tendinte de repozitionare a procurorului acolo unde ar trebui sa-i fie locul, ca reprezentant al Executivului, aparator al intereselor Statului si atat!

Comentarii

# Femeia nu e sanatoasa la cap date 8 October 2012 19:03 +9

Ce e aia "on the sage side"? Ce treaba are J.P. Morgan cu sistemul judiciar? Dar fratii Petreus ce au zis despre CSM? Ce o freaca pe ea grija de ce o sa fie la anul, ii e frica ca nu mai pleaca in Asia? Ai avut un mandat rusinos, apuca-te de umplut geamantanul si lasa-i pe altii in locul tau!

# Jude date 8 October 2012 21:33 0

Departe de a fi fan madam Rabin,nu pot sa nu constat ca luju nu are doar probleme proprii cu ortografia si ortoepia limbii romane,da'mai nou,si copiatu'unor texte ii Pune in dificultate :cry:M-am uitat si eu in oficiosu potrocaliu cu interviul cu pricina,madam zicea ceva de safe side,nu de sage side. :-x...iar interviul nu e rau,parol :cry:

# Ooops? J.P. Morgan ce zice de asta? date 9 October 2012 15:18 +1

Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice din Senat, a anunțat, marţi, la RFI, că şefii DNA şi Parchetului General vor fi chemaţi la comisia parlamentară privind referendumul, pentru a spune de ce au fost audiaţi oamenii "pe capota maşinii şi puşi să jure pe Biblie la ieşirea din biserică".

# joni dip date 10 October 2012 10:24 +3

:lol: cred ca e vorba de "safe side", ce sa zic, d-na Schmidt Haineala s-a frecat cu folos de functia de vice,  dupa termenii folositi: "reprize de linsaj mediatic focalizat" (asta arata o anumita complexitate de abordare), citate din JP Morgan privind dublul motiv, bun si real (arata duplicitatea de care a dat dovada mereu, in parchet si la csm, oare ii frica si de duplicitatea colegilor ;-) ?); citatul din istoricul britanic neindicat despre necesitatea supravieturii celor care te-au sustinut (focusata pe interesul propriu si al CSM doamna vice, adica sa treci peste interesele celor care te-au sprijinit); ideea de "strategie si tactica" arata o femeie foarte calculata, cu care nu e bine sa te pui si care probabil va ajunge departe, daca nu pomeneste ca intelectuala de JP Morgan la eventualii viitori sustinatori grobieni, gen Becali sau Vanghele.. :P :-* .

# Rabinul altruist date 8 October 2012 19:27 +12

Stim ca doamna Rabina Haineala munceste numai cu gandul la cei multi si chinuiti care stau in birouri si rezolva dosare! Doamna Oana e cu noi! Mai rar atata generozitate!

# Intrebare fireasca date 9 October 2012 11:58 +3

Oare e circumcisa?

# Shalom date 9 October 2012 07:28 +11

Shalom la toti magistratii!Eu muncesc mult la voi, la Romania iar Serviciile ma ajuta sa vad clar in tara asta plina de tulburari sociale!Dau cu ciocu inafara la Mossad, Bruxelles si Gitgenstain, asta din urma fiind mai mare in grad, dar asta nu ma impiedica sa ma plimb cu Infinity si mai trag din banii de diurna, pentru zile negre.

# elena date 9 October 2012 09:19 +7

D.nă ,,magistrată,,(că văd că tare importantă este titulatura asta ptr.dvs. şi o personalizez ca să vă fie şi mai dragă-deşi nu îi cunoaşteţi valoarea şi nu o meritaţi)cum vă permiteţi să vorbiţi despre colegii din sistem?Din orgoliul că i-aţi reprezenta cumva?Dar cei care (chiar şi colegii dvs.procurori) au protestat faţă de atitudinea pe care a avut-o CSM la numirea Monei Pivniceru şi la toată activitatea pe care aţi avut-o până acum, sunt oare, în concepţia dvs., cei pe care i-aţi reprezentat?Credeţi că pe magistraţii care sunt la capătul puterilor, răbdărilor şi a tot ce a însemnat bătaia voastră de joc, îi interesează că vă luptaţi voi pe posturi pe care nu le meritaţi?Să vă fie ruşine la toţi, asta vă spune un magistrat care nu vă este coleg.

# nety date 9 October 2012 14:57 +2

Eu nu ma pricep cine stie ce la ale justitiei. Dar din filmele americane (!) am dedus ca acuzatorul (procurorul nostru) are statut egal cu al avocatului apararii, nu cu al judecatorului. Ori la noi, chiar daca il asezam mai jos in salile de judecata, din moment ce si el este "magistrat", mi se pare ca este mult mai sus decat avocatul apararii. Ori America este un etalon al democratiei, nu?

# tutun date 10 October 2012 11:20 +5

Oana, lasa-te de fumat imediat !!!! Iata, ai doua gresele grave, care te vor distruge datorită nocivitașii lor. Stii care sunt ? Ei, tine minte marile tale greșeli sunt fumatul și prietenia ta cu M . Cobzaru pentru care te-ai sacrificat tu ca sa o aduci judecator la ICCJ! Ce datorii asa de mari ai avut fata de nociva ta prietena, de ai fost în stare sa o faci dintr-o mediocra judecatoare de tribunal provincial, judecătoare la ICCJ !!! Mare prostie ai facut, asta o sa-ti vină de hac!!! Păcat de tine , caci tu esti o fată inteligenta și asta nu pricepe lumea , cum de te-a prostit lepra aia batrana de la Cotu Vamesu ? Trebuie sa-ti revizuiesti amicitiile, sa ănlături toxinele și sa te lasi de fumat. Mult succes!!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva