Vorbe de fumoar – 4.06.2019 – Garda veche din DNA se insurubeaza la SIIJ
* Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii l-a suspendat din magistratura pe un judecator cu probleme psihice. Nu, nu este o gluma; o spune chiar CSM. Noi ii dorim insanatosire grabnica magistratului in cauza, dar ne intrebam: oare cate astfel de cazuri raman nedepistate in instante si parchete? De aceea, le recomandam celor de la CSM sa efectueze controale temeinice in randurile colegilor de breasla. Revenind la cazul de fata: data la care judecatorul se poate intoarce la serviciu, precum si gradul instantei la care activeaza le puteti afla facand click aici.
* Si tot marti, CSM, dar prin plen, l-a numit pe procurorul Nicolae Marin adjunct al Sectiei pentru investigarea infractiunilor in justitie, in locul Adinei Florea, cea care candideaza pentru sefia SIIJ. N-avem niciun motiv sa sarim in sus de bucurie, avand in vedere trecutul magistratului si mai ales faptul ca el face parte din garda veche a Directiei Nationale Anticoruptie. Garda veche ce o include si pe Mihaiela Iorga Moraru, la randul ei ajunsa la SIIJ. Iar din ce se aude prin targ, sunt si altii care au prestat prin DNA si care acum si-ar dori sa fie iar colegi cu Iorga si Marin. Oricum: numirea lui Nicolae Marin nu e vazuta cu ochi buni de justitiabili si avocati, caci multi se tem ca de fapt asistam la o preluare a SIIJ de catre fostii zmei din DNA, care vor da o noua directie activitatii Sectiei. Totusi, sa fim corecti. Pana acum nici sectia speciala nu a rupt ceru-n doua, reusind sa trimita in judecata doar doi consumatori de alcool.
* Viteazul ONG Voci pentru Democratie si Justitie (nume de scena: VeDem Just) – co-fondat de catre la fel de viteazul judecator Vasilica-Cristi Danilet – le-a trimis marti, 4 iunie 2019, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis si sefei CSM Lia Savonea, cerandu-le nici mai mult, nici mai putin decat sa sesizeze CCR cu un asa-zis conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei si Senat, pe de o parte, iar de cealalta parte Ministerul Public si puterea judecatoreasca. Motivul? Votul dat luni, 3 iunie 2019, prin care Senatul a respins cererea DNA de urmarire penala a presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, pentru presupuse fapte de luare de mita. Mai, mai, mai... Sa fie oare acesta un gest de solidaritate, in conditiile in care Vasilica Danilet si Marius Bulancea (foto) – procurorul de caz din dosarul DNA sus-mentionat – sunt colegi de hashtag, protestand si unul, si celalalt pe treptele Curtii de Apel Bucuresti impotriva noilor legi ale justitiei? Noi, in schimb, le recomandam celor din brigada lui Vasilica sa citeasca doua articole:
- art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei: „Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie”;
- art. 16 alin. 7 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala: „Daca membrul Guvernului pentru care Presedintele Romaniei a cerut urmarirea penala este si deputat sau senator, ministrul justitiei sau, dupa caz, primul-ministru va solicita Camerei competente sa declanseze procedura de adoptare a cererii de incepere a urmaririi penale. Dispozitiile art. 13-15 se aplica in mod corespunzator”.
* Iata ca exista si procurori pusi pe munca in DNA. Iar unul dintre acestia este Tudor Ionut Grigoras (venit in parchet in 2015), care pare ca s-a chitit pe treaba in dosarul in care conducerea companiei medico-farmaceutice B Braun Romania (sucursala autohtona a grupului german omonim) i-a facut plangere penala unui director din departamentul financiar care ar fi perceput comisioane de la clienti. Din cate relateaza Q Magazine, aflam ca procurorul Tudor Grigoras a luat la puricat toate facturile emise de B Braun timp de 4 ani – ceea ce inseamna cam jumatate de tir de hartii: peste 600.000 de facturi, fiecare avand intre una si zece pagini. Avocatul firmei, Florin Cojocaru, a declarat pentru Q Magazine ca este „placut surprins de implicarea procurorului de caz”. Dar mai multe puteti citi aici.
Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# romanul 5 June 2019 09:24 +6
# livia 5 June 2019 09:42 +3
# Ioan Barbatei 6 June 2019 14:40 0