6 February 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

STAMBULUL S-A MUTAT LA BRUXELLES – Regele asfaltului Nelu Iordache rupe tacerea din inchisoare si acuza sistemul ca l-a condamnat abuziv pentru a-i fura afacerile ridicate: companiile Blue Air si Romstrade, care au fost ani in sir principalii contributori la buget. Sfaturi pentru oamenii de afaceri romani care au ramas in picioare: „Se repeta ce facea Imperiul Otoman cu fanariotii. Stambulul s-a mutat la Bruxelles. O gramada de slugi in Romania fac jocul celor de la Bruxelles. Lumea se satura”

Scris de: L.J. | pdf | print

5 February 2025 19:31
Vizualizari: 1714

Omul de afaceri Nelu Iordache (foto) a acordat un interviu pentru Lumea Justitiei din Penitenciarul Gaesti, unde se afla in executarea unei pedepse de 12 ani de inchisoare primite in dosarele privind constructia autostrazii Nadlac-Arad si a soselei Transalpina.



Precizam ca Iordache se numara printre putinii afaceristi si politicieni romani executati cu dosare penale carora nu li s-a aplicat prescriptia, in ciuda faptului ca ea era in mod cert implinita. Cazul lui Nelu Iordache este cu atat mai dramatic, cu cat, la momentul condamnarii, omul de afaceri avea cea mai mare antrepriza de constructii de drumuri din sud-estul Europei (Romstrade) si cea mai mare companie aeriana din regiune (Blue Air). Biografia regelui asfaltului arata cum un baiat sarac a reusit sa absolve Facultatea de Fizica Atomica (in 1988) cu nota 10 pe linie, apoi sa ridice doua dintre cele mai importante companii din economia romaneasca atat ca numar de angajati (peste 10.000), cat si in ceea ce priveste contributiile la bugetul de stat.

In interviul oferit pentru Lumea Justitiei, regele asfaltului a dezvaluit cum, in dosarul Nadlac-Arad, completul de la Curtea de Apel Bucuresti condus de catre celebra judecatoare Daniela Panioglu a motivat majorarea condamnarii fata de cuantumul primit in prima instanta (6 ani) pe motiv ca inculpatul are o capacitate intelectuala care necesita o pedeapsa mai mare. Altfel spus: Iordache a primit o pedeapsa mai grea decat cea de la fond pentru simplul fapt ca este prea destept.

Totodata, fondatorul Romstrade si Blue Air a aratat cum condamnarile i se trag de la un denunt pe care firma portugheza Monteadriano l-a formulat impotriva lui. Coincidenta face ca aceeasi companie sa fie cunoscuta in mass media ca una care a sponsorizat campaniile electorale ale lui Jose-Manuel Barroso – presedintele de la acea vreme al Comisiei Europene, care dadea porunci Romaniei.

In acelasi context, Nelu Iordache a relatat cum a formulat contestatie in anulare impotriva condamnarii, insa judecatoarele CAB Cristina Craiu si Doinita Nitu i-au respins-o.

Nu in ultimul rand, omul de afaceri a criticat actuala stare de lucruri, in care cei mai multi politicieni romani se comporta slugarnic fata de Inalta Poarta de la Bruxelles. Practic, se repeta istoria, noi acum traind intr-o noua epoca fanariota, a subliniat Iordache. „Stambulul s-a mutat la Bruxelles”, a punctat antreprenorul. Iar lucrurile nu se vor schimba daca lumea nu va iesi masiv in strada, a avertizat regele asfaltului.


Redam principalele declaratii ale lui Nelu Iordache (vezi video):

 



Razvan Savaliuc: Ati fost condamnat la 12 ani de inchisoare pentru tronsonul Nadlac-Arad executat de Romstrade (firma romaneasca pe care o aveati atunci si care era una din cele mai mari in domeniul constructiilor de drumuri si autostrazi), care a fost finalizat si a fost facut cu fonduri europene. Dar ati intrat intr-un conflict cu o firma portugheza, Monteadriano, cunoscuta in presa ca fiind cea care a sponsorizat campaniile electorale ale fostului presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Cum ati ajuns sa intrati in conflict cu aceasta firma portugheza, Monteadriano, si cum a ajuns aceasta firma sa va denunte?

Nelu Iordache: Monteadriano era partenerul meu minoritar in acest contract. Dupa semnarea contractului, ne-am impartit zonele de lucru pe tronsonul respectiv, urmand ca fiecare sa-si faca bucata lui si sa decontam separat lucrarile executate.

Razvan Savaliuc: Ele erau platite de la Compania Nationala de Autostrazi si, partial, fonduri europene.

Nelu Iordache: Da – noi eram constructori. Contractul era o parte finantat din fonduri europene, o parte din fonduri romanesti. Dupa ce am semnat contractul, mi s-a oferit avans, am luat o scrisoare de garantie de la BCR pe Romstrade, am depus o la CNAIR (CNADNR) si dansii ne-au virat, banii urmand ca de la Monteadriano sa primesc eu sau banca (BCR). Dar, de fapt, ei garantand, tot ei trebuia sa primeasca si partea de scrisoare pentru bucata lor de avans. Am avut o intalnire cu banca si cu Monteadriano. Am spus ca n-am nimic impotriva, ca vreau sa-si aduca scrisoarea si sa ma scada pe mine de suma. In scrisoarea de garantie era undeva la vreo 17 milioane de euro, din care partea lor era undeva la vreo 6 milioane.

Razvan Savaliuc: Si nu le-ati platit? Ce s-a intamplat, de ati ajuns cu ei in conflict?


Nelu Iordache: Ca sa pot sa iau banii, am dus o scrisoare de de garantie de la BCR. Ca sa le dau partea lor, eu trebuia sa primesc de la ei o scrisoare de banca de garantie sau banca trebuia sa primeasca o scrisoare de garantie identica cu cea pe care ei au depus o la CNADNR. Aici a inceput litigiul. La momentul respectiv, ei aveau o situatie destul de incerta. Au adus o scrisoare de garantie, pe care eu am dus depus-o la banca. Banca n-a fost de acord cu tranzactia, considerand ca scrisoarea de garantie are ceva trickuri (n.r. smecherii) in ea si e neexecutabila. Si atunci a inceput acest joc de glezne referitor la partea lor de avans.

Prima oara am fost chemati de Anca Boagiu, care atunci era ministru la Transporturi. I-am expus situatia si dansa a zis ca in primul rand nu e treaba ei si in al doilea rand ca Monteadriano, ca sa primeasca banii, trebuie sa-si execute partea contractuala.

Si am plecat acasa. Ne-am vazut de treaba. La un moment dat, Anca Boagiu a plecat. A venit un alt ministru (nu-mi vine in minte numele acum) (n.r. Alexandru Nazare, din guvernul Mihai-Razvan Ungureanu). La o intalnire pe care am avut-o cu dansul, ca sa detensionez chestia asta, i-am spus ca suport eu, dar nu pot sa suport toata suma de 6 milioane. Le dau 2 milioane de euro avans in luna. Adica eu le dau, ei lucreaza, aduc facturi si mergem mai departe. Au zis ca da. La cateva zile, s-au sucit. Ei lucrau ceva acolo, dar nu lucrau foarte intens.

Si a aparut guvernul Ponta in mai, impreuna cu domnul ministru Ovidiu Silaghi. Firma portugheza a facut o plangere... Mai departe, nu m-a privit. Ma acuzau ca am luat banii si ca nu le-am dat partea lor din avans. Ei erau indreptatiti sa primeasca banii aceia, daca banii ei erau garantati.

Razvan Savaliuc: Bun, dar era un litigiu civil, la urma urmei. Cum a ajuns sa fie un dosar penal?

Nelu Iordache: Pentru ca din acest litigiu civil Ponta a trimis DLAF-ul in control si DLAF a a avut o alta perspectiva asupra lucrurilor fata de contract. Eu aveam un contract de lucrari prin care ma angajasem sa fac anumite lucrari si sa aduc anumite utilaje si echipamente pe lotul respectiv: doua statii de asfalt, o statie de betoane, 400 de bascule 200 de excavatoare, sa fac proiectul... Si DLAF a venit foarte simplu si a zis: 'Ti-a dat 17 milioane de euro. Perfect. Din astia 17 milioane, cati bani ai dus pe autostrada?' Am spus: 'Nu puteam sa-i duc. Acolo era un loc viran. Eu am dus ce aveam eu. Statia de asfalt si restul erau cumparate din alte contracte – erau proprietate. Dar ele aveau obligatia sa faca asta.

Si s-a facut un amestec de intelegere asupra lucrurilor si a zis ca din banii aia 17 milioane, 6 milioane nu i-am dus pe autostrada.

Razvan Savaliuc: Dar tronsonul s-a executat (este folosit si in ziua de astazi), s-a facut receptia...

Nelu Iordache: Da.

Razvan Savaliuc: Si care a fost vina dumneavoastra in final? Neexecutarea contractului sau alte aspecte?

Nelu Iordache: Eu fata de de CNADNR nu am nicio vina. La inceput, ei s-au inscris la masa credala cu cateva sute de milioane de euro. La momentul respectiv, era domnul Pop din Cluj (n.r. Mircea Pop). Dar la final, nu am nicio...

Razvan Savaliuc: Sunteti printre putinele cazuri in care nu s-a aplicat prescriptia. Au mai fost niste cazuri: Elena Udrea, fostul ministru Darius Valcov. In timp ce la toata lumea s-a aplicat prescriptia pe deciziile Curtii Constitutionale, la dumneavoastra nu. De ce?


Nelu Iordache: Mai intai va raspund la chestiunea cu cei 12 ani. Cei 12 ani i-am primit de la un complet in care presedinte era o judecatoare destul de controversata, pe care dumneavoastra o stiti: doamna Panioglu (n.r. Daniela Panioglu de la Curtea de Apel Bucuresti – daca ati auzit de dansa. E cunoscuta, nu?

Razvan Savaliuc: Este, poate, o judecatoare cu printre cele mai multe actiuni disciplinare pe rolul Consiliului Superior al Magistraturii. (…)

Nelu Iordache: Dansa – foarte delicata si foarte distinsa – mi-a dat inca 6-7 ani in plus pentru faptul ca sunt prea destept. Chiar in sentinta scrie ca aia cinci ani (n.r. de la fond) sunt prea putini pentru faptul ca sunt destept. Daca luati hotararea si o cititi, o sa vedeti ca mi-a dat cate un spor de trei ani pentru fiecare fapta din cauza faptului ca am o capacitate intelectuala care necesita o pedeapsa mai mare.

Razvan Savaliuc: Ca sa intelegeti ce vi se intampla – sa fiti reeducat mai bine.

Nelu Iordache: Da – exact. Adica, una peste alta, cu cat esti mai destept in tara asta, cu atata treuie sa primesti o pedeapsa mai mare. (…)

Nici in dosarul cu doamna Panioglu nu mi s-a aplicat prescriptia, nici in dosarul celalalt, cu Transalpina, nu mi s-a aplicat prescriptia.

Razvan Savaliuc: Dar de ce credeti? De unde vi se trage? Trebuia sa existe un interes foarte mare. Ca si la Elena Udrea – unde chiar era un interes al sistemului s-o puna la pamant. La dumneavoastra, la fel, nu s-a aplicat prescriptia. De ce ati fost atat de periculos pentru sistem?

Nelu Iordache: Nu stiu – chiar asta voiam sa va intreb si eu pe dumneavoastra: de ce sunt chiar asa de periculos? Pentru ca politica n-am facut direct. Adica am avut sau am cunostinte sau prieteni in domeniul politicii, dar eu, personal, n-am facut.

Razvan Savaliuc: A fi unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din Romania este o forma de politica.

Nelu Iordache: Da. Oricum: din 2012 pana acum, s-a observat ca exista un declin major al nivelul intelectual al politicienilor care sunt in momentul de fata. Adica cei care pe timpuri faceau anumite munci fizice acum sunt politicieni de anvergura. Nu numai la un partid, ci la mai toate partidele care sunt la putere acum.

Razvan Savaliuc: Ati sponsorizat partide politice in activitatea dumneavoastra de om de afaceri? Poate de aici vi se trage. Poate ati dat mai mult la unii si mai putin altii.

Nelu Iordache: Fara sa vrei sponsorizezi. Adica in momentul cand inclusiv anumite drumuri pe care le faci sau anumite lucrari pe care sau chiar si cu transportul... Adica, spre exemplu, oamenii politici veneau cand aveam Blue Air, pentru a deschide rute din zonele respective. Adica au fost Clujul, Satu Mare, Suceava... Adica faceam si prin prisma faptului ca exista potential de transport in zonele respective.

Razvan Savaliuc: Daca le-ati dat bilete de avion gratuite unor politicieni si pe urma nu le-ati mai dat, unde i-ati suparat?

Nelu Iordache: Nu pe politicienii nostri i-am suparat, ci i-a suparat faptul ca fiind la un nivel destul de ridicat din punct de vedere a tot ce faceam, la un moment dat s-a vrut ca in aceasta tara sa nu mai existe oameni de afaceri romani puternici. Daca observati, suntem un fel de colonie acum. Nici colonie nu suntem.

Razvan Savaliuc: Inteleg ca dupa ce ati fost condamnat in maniera pe care ati spus-o (si cred ca este abuziva condamnarea dumneavoastra – cel putin din punctul de vedere al neaplicarii prescriptiei), toate asset-urile dumneavoastra au fost luate. Practic, dintr-un om cu multe terenuri, imobile, tot felul de valori, nu mai aveti nimic. Puteti sa spuneti ce vi s-a luat si cum ati fost jefuit dupa ce ati fost inchis?

Nelu Iordache: Dupa ce am fost inchis, contractele de lucrari au fost reziliate. Terenurile au fost sechestrate sub diverse forme.

Razvan Savaliuc: Lumea trebuie sa inteleaga ca aveati una din cele mai mari companii din Romania si pe drumuri si autostrazi, si pe aviatie. Aveati vreo 10.000 de angajati si erati cel mai mare contributor la buget.

Nelu Iordache: Faceam aeroportul, luam din traficul de la Otopeni, si atunci anumite firme care deserveau aeroportul erau in pericol de a-si reduce activitatea sau de a ajunge la mana mea. Spre exemplu, am avut concesionat aeroportul de la Bacau, pe care l-am modernizat. Imediat dupa ce m-au arestat, mi l-au reziliat. Acolo s-au grabit un pic cu rezilierea. Si-au dat seama ca au gresit si acum vor sa repare aceasta greseala.

Razvan Savaliuc: Mai aveti afaceri in prezent?

Nelu Iordache: Nu.

Razvan Savaliuc: Nu coordonati nimic din inchisoare? Nu mai administrati nimic?

Nelu Iordache: Nu.

Razvan Savaliuc: Cam la cat se ridica averea dumneavoastra care v-a disparut dupa ce ati fost inchis (bunuri, terenuri cladiri)? Inteleg ca ati avut o cladire mare si pe Buzesti.

Nelu Iordache: Da: s-a vandut la licitatie undeva cu 6 milioane de euro.

In afara faptului ca m-au arestat pe mine, au blocat toate activitatile pe care le-am avut – inclusiv toate relatiile pe care le-am avut, eu fiind administrator, cu subalternii mei, facandu-i martori in dosar. Si atunci automat n-am putut sa mai discut cu ei. Am avut 10.000 de angajati...

Razvan Savaliuc: Dupa ce ati fost inchis, Blue Air a ramas pe mana unor administratori pe care ii aveati si vi s-a luat compania. Unde a ajuns compania asta?

Nelu Iordache: Compania a ajuns la un grup format din patru persoane, unul fiind Racaru (n.r. Gheorghe Racaru) – pe care eu il pusesem acolo director –, la o doamna de la Bruxelles si la inca doi piloti.

Razvan Savaliuc: Cum au reusit ei sa ajunga proprietarii companiei la care erati 100% proprietar?

Nelu Iordache: In momentul cand m-au arestat, a intrat in insolventa Romstrade, care avea 70% din actiunile Blue Air. A venit Casa de Insolventa Transilvania de la Cluj (a grupului de la Cluj; este casa de insolventa care deserveste facilitatile celor de la Cluj) si si-a numit alt consiliu de administratie in Blue Air – in martie sau aprilie. La momentul respectiv, noi incasam banii direct in Blue Air pe carti de credit. A venit la mine domnul Racaru, care era director (inca mai eram administrator), si mi-a spus ca sunt probleme din partea BRD, ca nu vor sa le mai dea banii si ca trebuie sa gaseasca o solutie. Si atunci au venit cu solutia de a incasa banii in Belgia. Deci banii se incasau in Belgia pe bilete. Dupa doua zile, erau transferati in Blue Air si erau consumati. Prin acest mecanism, au reusit ca sa ia fondul de comert din Blue Air. Si acum suntem in proces cu ei.

Razvan Savaliuc: Vedeti vreo sansa de castig?

Nelu Iordache: Am avut sansa de castig. Am castigat – avem o sentinta prin care ne-au dat inapoi fondul de comert, pentru ca a fost un transfer fraudulos. Numai ca la Curtea de Apel Bucuresti s-a retrimis inapoi dosarul, pentru a se face si expertiza, ca sa se stabileasca si valoarea respectiva.

Razvan Savaliuc: Credeti ca ati deranjat oameni de afaceri importanti din Uniunea Europeana? Pentru ca vad un interviu publicat pe G4media in 2023: ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec iese cu o declaratie la aceasta publicatie controversata si spune ca inculpatii din mai multe dosare au folosit prescriptia pentru a evita pedeapsa. In esenta, spune ca institutia prescriptiei a fost folosita de inculpatii din Romania ca sa scape de pedeapsa, insa acest lucru trebuie sa se schimbe.

Trebuie sa spun, ca jurist, ca institutia prescriptiei exista oriunde in lume – inclusiv in Statele Unite. Sunt convins ca doamna ambasador nu si-ar fi permis sa-i spuna vreodata vreunui judecator din Statele Unite ca a aplicat prescriptia, pentru ca [prescriptia] este o sanctiune care este data statului, nu este o forma prin care un inculpat scapa, ci doar e sanctiune data statului, pentru ca el a avut un timp prevazut de legiuitor ca sa faca o ancheta si sa traga la raspundere o persoana vinovata de comiterea unei fapte penale, dar nu a folosit acest timp. Si sa aplici o pedeapsa dupa un timp foarte indelungat, in care pedeapsa nu mai poate sa aiba vreun rol educativ pentru care a fost instituita... Este, evident, o masura aplicata in toate tarile si este logica. Asa se gandeste in justitie si in legislatiile tuturor statelor.

Dar aici observam ca in acest articol sunt enumerati o serie de oameni de afaceri si politicieni: Elena Udrea, Darius Valcov, Crinuta Dumitrean, dar si dumneavoastra. Prescriptia nu vi s-a aplicat cumva in norma acestui articol? Cum a fost la dumneavoastra?

Nelu Iordache: Noi suntem un fel de Jamaica Europei. La noi nu conteaza ce spun romanii, ci conteaza ce spun diverse persoane care au diverse interese aici. Poate ca doamna ambasador stie mai bine care e treaba cu prescriptia.

Razvan Savaliuc: Dar stiu ca ati cumparat pe Blue Air niste Boeing-uri din America.

Nelu Iordache: Da, dadusem avansul pentru doua sau trei, urmand sa ajungem pana pe la cinci sau sapte noi. Dupa ce m-au arestat, contractele au fost reziliate de cei care au preluat. S-au dat banii inapoi.

Razvan Savaliuc: Si ce veti face in continuare cu faptul ca nu vi s-a aplicat prescriptia? Mai aveti actiuni pe rol? Sperati sa obtineti ceva?

Nelu Iordache: Nu pot sa contest capacitatea intelectuala a unui judecator sau decizia pe care o ia. In cazul prescriptiei, este o chestiune matematica: pur si simplu, aduni, scazi si vezi ce-ti da. Deci faptele sunt prescrise in amandoua dosarele.

Razvan Savaliuc: Si atunci nu cumva v-ati intrebat daca nu vi s-a aplicat prescriptia pentru ca Sistemul a folosit puterile lui pentru a va tine inchis?

Nelu Iordache: Bineinteles.

Razvan Savaliuc: Si ca, pe fondul privarii dumneavoastra de libertate, sa vi se ia toate afacerile, astfel incat sa nu le mai puteti recupera niciodata dupa ce veti fi eliberat?

Nelu Iordache: In afara de faptul ca au luat tot ce puteau sa ia, interesul lor este sa nu fiu liber, pentru ca ei n-au nevoie de oameni capabili (destepti) liberi. Ei au nevoie de prosti liberi, pe care sa-i manipuleze cum vor dansii si sa obtina interesele pe care le vor.

Daca tot traiesc si mai am creier, normal ca cu prescriptia am sa ma lupt pana cand am sa reusesc. Am facut contestatie in anulare: mi-a respins-o – mi-a zis ca, de fapt, este un apel mascat. Culmea este ca cum depun o contestatie, cum cad la acelasi complet. Se mai intampla din greseala sa mai cad si la alte complete.

In urma deciziei Inaltei Curti cu prescriptia care a aparut asta-vara, a aparut si un RIL prin septembrie, care a fost scos in decembrie. Am facut o contestatie in anulare din nou. Am cazut la un complet format nou (nu am mai intalnit pe nimeni din el). Respectivul complet a dat un termen pentru a aparea normele de aplicare ale RIL-ului (n.r. motivarea). Am avut un termen in noiembrie. Nu au aparut la momentul respectiv normele de aplicare. Mi-a dat termen parca pe 14 ianuarie. Cand m-am dus la Curtea de Apel Bucuresti, m-am trezit cu un complet schimbat. Il intreb pe domnul judecator ce s-a intamplat. Zice: 'S-a desfiintat completul respectiv si ati cazut la mine'. Culmea este: cine credeti ca e acest judecator? Nimeni altul decat unul, Voinescu (n.r. Bogdan-Florin Voinescu), care m-a arestat preventiv prima oara. Nu l-am recuzat inca; o sa-l recuz la primul termen.

In ultima perioada, ma duc fara avocati – imi dau avocat din oficiu. Cand am facut contestatia in anulare, am cerut sa constate prescriptia. La care doamna judecator Craiu (n.r. Cristina-Carmen Craiu) impreuna cu colega dansei Nitu (n.r. Doinita-Luminita Nitu) – care sunt doua dragute – au spus ca, de fapt, asta nu este o contestatie in anulare, ci un apel mascat. Mi-au admis-o in principiu si dupa aia, pe fond, mi-au respins-o. Citind acea incheiere, am vazut ca doamnele astea nu m-au judecat pentru ce am cerut; ele m-au judecat pentru altceva. Deci eu nu vreau decat sa puna grila aia pe hartie sa vada: e dosar nou, cod nou, a facut aia, n-a facut aia, a trecut atata timp etc. Totul matematic: da sau nu?

Razvan Savaliuc: Dar inteleg ca mai aveti un dosar legat de deseuri si ca acolo ati avut o implicare a fostului director al SRI Eduard Hellvig. Are ceva cu dumneavoastra si el?

Nelu Iordache: Mai nou, dansul cred ca a devenit acum un fel de rege al deseurilor.

Razvan Savaliuc: E adevarat ca a lasat o mizerie in serviciul pe care l-a condus, cu protocoalele alea (el fiind semnatarul unuia din cele doua protocoale care au fost declarate abuzive de Curtea Constitutionala), dar nu stiam ca se ocupa de deseuri si in afara serviciului.

Nelu Iordache: Hubert (n.r. PNL-istul Hubert Thuma) este presedintele Consiliului Judetean Ilfov. Pe raza lui se afla groapa de gunoi de la Jilava si cea de la Vidra. Chestiunea cu deseurile este o chestiune destul de sensibila. La prima vedere, noi consideram ca daca le punem intr-o groapa am scapat de ele. Nu e asa. Aceste deseuri fermenteaza, pentru ca nu sunt inerte. Si trebuie ecologizate. Peste 5-10-15-20 de ani, vor trebui desfacute si refacute din nou. Noi astazi avem proceduri de infringement pe partea deseurilor, pentru ca nu reciclam. Dar astazi, prin faptul ca se incaseaza niste bani pe ingroparea acestor deseuri si nu se prelucreaza, e cea mai usoara solutie. Dar timpul le va rezolva pe toate.

Razvan Savaliuc: Credeti ca ati fost judecat corect pe fondul problemei? Nu pentru faptul ca nu vi s-a aplicat prescriptia, ci pe faptele de care ati fost acuzat.

Nelu Iordache: Pai, daca dumneavoastra va duceti intr-o instanta si judecatoarea va spune ca va dubleaza [pedeapsa] pentru ca sunteti destept, considerati ca asta este o decizie inteleapta?

La Transalpina (n.r. in celalalt dosar), unde am fost achitati pe fond, dosarul a mers fara nicio schimbare in apel. Si eu, care sunt complice la abuz in serviciu, ma trezesc cu 6 ani pe codul nou, cei care au fost facatorii de abuz (comisia de licitatie) primesc cate 4 ani cu suspendare pe Cod vechi. La momentul respectiv, m-am suparat pe avocati. Am zis: daca eu sunt complice, mie de ce imi da pe Codul nou si lor le da pe Codul vechi? Cand a aparut prescriptia, am fost fericit, pentru ca pe Codul nou puteam sa beneficiez de prescriptie. Numai ca nici in asta n-am putut sa beneficiez.

Razvan Savaliuc: Deci recapitulez: ati avut Romstrade – cea mai mare companie de drumuri si autostrazi romaneasca. Ati avut Blue Air – cea mai mare companie de aviatie romaneasca. Ati executat niste lucrari extraordinare in Romania (Transalpina) si ati ajuns la ora actuala, din cel mai mare contributor la bugetul de stat, un detinut la 12 ani. Nu mai aveti nimic din din imensa dumneavoastra avere. Nu vi s-a aplicat prescriptia. Cat de greu e sa fii om de afaceri roman in Romania la ora actuala si cum vedeti evolutia capitalului romanesc si viitorul oamenilor de afaceri romani care inca mai stau in picioare?

Nelu Iordache: Daca nu se va schimba ceva destul de serios in tagma oamenilor politici, noi vom deveni...

Apropo: stiti ce a zis Putin in interviul lui Tucker Carlson despre Romania? (...) A zis ca Romania nu este o natiune; este un mod de trai. Si cam asa este.

Razvan Savaliuc: Si ii vedeti bine pe oamenii de afaceri romani? Ma refer la cei de anvergura, nu la mititeii care au un butic. (...)

Nelu Iordache: Dumneavoastra credeti ca unul care e sofer... Eu n-am nimic cu meseria de sofer (e foarte onorabila, ca orice meserie), dar ala n-are de unde sa inteleaga toate subtilitatile si necesitatile unei societati. O sa ramana (cum spune domnul ziarist Ion Cristoiu) gaura din mijlocul covrigului. Atata timp cand vom fi condusi de gaura din mijlocul covrigului, o sa fim Jamaica. Si nenorocirea este ca nu exista o alta tara mai slaba decat Jamaica.

Razvan Savaliuc: Dar nu cumva oamenii de afaceri romani gresesc pentru ca se apropie prea mult de politic? Ati avut o simbioza afaceri-oameni politici. V-ati intalnit cu ei – poate s-au intrecut masurile, barierele de o parte si de alta... Ce sfaturi le-ati da oamenilor de afaceri romani in raport de politicieni? Sa coopereze cu ei? Sa se fereasca de ei? Ati trecut prin experiente care au fost si traumatizante.

Nelu Iordache: Nu se poate sa separi politicul de economic – n-ai cum. Problema este ca la noi politicul vine dintr-o saracie. Spre exemplu: afara, oamenii care fac politica sunt cei care au bani. In Romania, fac politica cei care n-au bani. Coruptia exista peste tot: si in America, si in Germania, si in Franta, si in Spania, si in Japonia, si in China – oriunde. Problema este nivelul de coruptie. Cu cat un om este mai bogat, cu atat nivelul de coruptie este mai ridicat. Ce e sub nivelul ala de coruptie este legal. La noi, daca sunt niste saraci, niste rupti in fund, ce vreti de la ei? Si fara scoala...

Razvan Savaliuc: Dar sunt foarte bogati unii dintre ei.

Nelu Iordache: Cred ei! Astazi au bani, maine nu mai au bani. Nu banii conteaza. Banii sunt cea mai ieftina marfa. Degeaba ai bani.

Razvan Savaliuc: Pai, si in final ce ii sfatuiti pe oamenii de afaceri?

Nelu Iordache: Pai, in primul rand sa schimbe clasa politica.

Razvan Savaliuc: Ei nu pot sa faca acest lucru. Omul de afaceri se roaga de politician sa-i iasa o licitatie, sa ia o achizitie... Adica raporturile sunt cumva: unul sta cu mana intinsa si unul da de parca ar da de la el.

Nelu Iordache: Ceva se va intampla in aceasta tara in sase luni, intr-un an, pentru ca aici nu se produce nimic. Totul se importa: si bani, si produse... La un moment dat, s-ar putea sa nu ne mai dea. Ei duc indatorarea la un nivel si se raporteaza la tari ca Italia sau ca altele. Da, dar alea au productie industriala – deci se bazeaza pe ceva. Noi nu facem nimic. Facem alegeri peste alegeri. Totul e dus. Ce e important: oamenii politici romani care nu sunt sprijiniti de sistem nici nu exista.

Razvan Savaliuc: Peste 2-3 ani, daca veti iesi din inchisoare, va apucati din nou de afaceri?

Nelu Iordache: Depinde. Se poate ca da, se poate ca nu...

Razvan Savaliuc: Sau nu va mai trebuie afaceri de acum? Cel putin cu statul.

Nelu Iordache: Afacerile nu le-am avut numai cu statul. Spre exemplu, Blue Air nu era o afacere cu statul. Blue Air era o afacere privata.

Aeroportul pe care l-am concesionat... bine: era concesiunea (n.r. catre stat), dar operarea lui era tot privata. Deci, in general, afacerile mari implica la un moment dat statul.

Razvan Savaliuc: Dar mai exista statul sau exista multinationale la ora actuala?

Nelu Iordache: Spuneti un lucru destul de delicat pentru tara asta. Intr-adevar, astazi nu mai decide statul, ci multinationalele decid. Dar aceste multinationale sunt si in Ungaria, si in Slovenia, si in Slovacia, si in Cehia...

Razvan Savaliuc: Peste tot in lume si pare ca guvernele nu au arme sa se lupte cu ele.

Nelu Iordache: Da, dar totusi este un echilibru. La noi, acest echilibru nu exista.

Razvan Savaliuc: Nu sunt impozitate decat de forma.

Nelu Iordache: E vorba de impozit, de ceea ce vand, de calitatea produselor...

Razvan Savaliuc: Si monopolul pe care il au.

Nelu Iordache: Daca observati si modul de abordare al politicienilor fata de ele, este o slugarnicie. Multinationalele sunt peste tot, dar la noi acest servilism pe care il avem fata de ei nu reprezinta decat faptul ca suntem condusi si am pus in in fruntea tarii niste oameni care nu trebuie sa fie acolo.

Razvan Savaliuc: Dar asta se poate decide numai la vot. Avem de asteptat cu alegerile in Romania. (...)

Nelu Iordache: Exista aceasta speranta a renasterii pe care o vad peste tot. Dar nu stiu daca se va reusi. Deci istoria se repeta. Ce facea Imperiul Otoman cu perioada cu fanariotii acum se repeta; numai ca Stambulul s-a mutat la Bruxelles. Si sunt o gramada de slugi in Romania care nu fac altceva decat sa le faca jocul celor de la Bruxelles. La un moment dat, lumea se satura. Dar pana nu ies in strada in sensul adevarat al cuvantului, pentru niste drepturi... Dar stiti ca drepturile, in general, cand dai de niste idioti, nu poti sa le iei decat cu violenta.

Razvan Savaliuc: Sa nu incitam la violenta!

Nelu Iordache: Eu nu sunt o persoana violenta si nu-mi place violenta. Dar daca tot ne uitam in istorie, vedem cum stau lucrurile.

Razvan Savaliuc: Dar suntem in timpuri moderne, care impun impun metode mai moderne.

Nelu Iordache: Vorbim de o violenta moderna, nu de o violenta fizica, ca acum 100 de ani. Dar o iesire in strada ferma, cu un mesaj clar catre guvernanti un mesaj clar si cu niste actiuni clare si pragmatice impotriva politicienilor, care pot fi facute fara violenta.

Razvan Savaliuc: Va urez succes in lupta. Aveti de luptat cu un sistem care, iata, a reusit sa va aduca aici si sa va ia tot. Poate intr o zi rasare soarele din nou si pe strada dumneavoastra.

Nelu Iordache: Acest sistem mi-a luat tot, in afara de creier. Asta nu poate sa mi-l ia – n-are cum, ca e al meu.

Razvan Savaliuc: Dar ati vazut ca e o vinovatie si daca sunteti prea destept.

Nelu Iordache: Platesc pentru chestia asta. Platesc niste ani in plus de puscarie.

Razvan Savaliuc: Prezentul nu este al oamenilor destepti – vedeti.

Nelu Iordache: Nu. Astept: poate ca vremurile se vor schimba si va veni si timpul, cum a fost pana in 2010-2011, in care lucrurile se puneau altfel. Adica aveam oameni patrioti care voiau sa faca ceva pentru tara asta – nu ca acum, care vor s-o vanda. Si stati sa vedeti cu energia ce va fi!”

Comentarii

# da date 5 February 2025 20:56 +4

foarte tare interviul...si uite asa se mai risipeste ceata si intelegem mult mai bine ce se intampla

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.02.2025 – Demonstratie de normalitate in dosarul Nordis

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva