23 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 9.10.2018 – Inalta Curte in crasa ilegalitate. Sefii Completelor de 5 se baga la uzurpare de calitati oficiale

Scris de: L.J. | pdf | print

9 October 2018 18:20
Vizualizari: 7143

* Ia fiti atenti la urmatorul rationament, potrivit caruia cam tot ceea ce au judecat in ultimii ani Completele de 5 judecatori ale Inaltei Curti, sub inalta obladuire a sefei Structurii de Securitate Cristina Tarcea, este lovit de nulitate absoluta, intrucat presedintii acestor complete trebuiau trasi la sorti si nu pusi cu mana sa conduca “completele mortii”.

- Prin Hotararea nr. 89 din 4 septembrie 2018 (lit. d) a Colegiului de conducere a ICCJ s-a stabilit:

d) Analizand dispozitiile art. 32 Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, modificata si completata prin Legea nr.207/2018, cu referire la activitatea Completelor de 5 Judecatori, cu majoritate, constata ca dispozitiile noii legi sunt norme de organizare ce vizeaza formatiuni de judecata cu reglementare specifica, constituite 'la inceputul fiecarui an' si, in absenta unei norme tranzitorii, devin aplicabile incepand cu data de 1 ianuarie 2019.

Cu opinia separata a doamnei judecator Simona Nenita in sensul ca, dispozitiile legii noi sunt norme de organizare ce vizeaza compunerea completelor si, in absenta unei norme tranzitorii, sunt de imediata aplicare.

Sa zicem ca legea s-ar (putea) interpreta ca in opinia majoritara, atat numai ca noutatea adusa de Legea nr. 207/2018 este aceea a conducerii prin rotatie a Completelor de 5 atunci cand la judecata nu participa presedintele sau unul din vecepresedintii instanei supreme. Dar, in realitate, nu aceasta e problema, problema de drept – adevarata, serioasa si de maxima gravitate – este cu totul alta, si anume obligativitatea constituirii completelor de 5 in materie penale numai din judecatori ai sectiei penale, prin tragere la sorti, prevedere introdusa inca prin Legea 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale.

Asadar, opinia majoritara din 4 septembrie a.c. statueaza ca “…dispozitiile noii legi sunt norme de organizare ce vizeaza formatiuni de judecata cu reglementare specifica, constituite 'la inceputul fiecarui an' si, in absenta unei norme tranzitorii, devin aplicabile incepand cu data de 1 ianuarie 2019.”

Acceptand aceasta opinie, inseamna ca si dispozitiile art. 72 din Legea nr. 255/2013, intrata in vigoare la 1 februarie 2014 trebuiau aplicate – cel mai tarziu - de la 1 ianuarie 2015:

Art. 72 - Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 827 din 13 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

(…) 9. La articolul 32, alineatele (1), (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"Art. 32. - (1) La inceputul fiecarui an, in materie penala se stabilesc complete de 5 judecatori formate numai din judecatori din cadrul Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (...)

(4) Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie aproba numarul si compunerea Completelor de 5 judecatori, la propunerea presedintelui Sectiei penale. Judecatorii care fac parte din aceste complete sunt desemnati, prin tragere la sorti, in sedinta publica, de presedintele sau, in lipsa acestuia, de vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Schimbarea membrilor completelor se face in mod exceptional, pe baza criteriilor obiective stabilite de Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

(5) Completul de 5 judecatori este prezidat de presedintele sau vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, atunci cand acesta face parte din complet, potrivit alin. (4), de presedintele Sectiei penale sau de decanul de varsta, dupa caz."

Asadar, potrivit chiar statuarilor colegiului de conducere, constatam cum judecatori ai celei mai inalte instante a tarii, incepand chiar cu conducerea ICCJ, au eludat - cel putin de la 1 ianuarie 2015 - aplicarea unei norme legale explicite. Asta pentru ca asa au vrut sefii ICCJ sa-si pastrege privilegiile, si credem noi chiar influenta asupra celorlalti colegi din complete, stiut fiind cate mizerii poate sa faca un sef unui subordonat, mai ales pe cale administrativa si disciplinara...

O prima consecinta este nulitatea absoluta a tuturor hotarilor pronuntate, cat timp presedintii Completelor de 5 judecatori nu aveau dreptul de a participa la judecata deoarece nu au fost desemnati prin targere la sorti.

Si nu numai, cat timp avem in Codul penal art. 258 - Uzurparea de calitati oficiale:

(1) Folosirea fara drept a unei calitati oficiale care implica exercitiul autoritatii de stat, insotita sau urmata de indeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta functionarului public care continua sa exercite o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, dupa ce a pierdut acest drept conform legii.

(3) Daca faptele prevazute in alin. (1) sau alin. (2) au fost savarsite de o persoana care poarta, fara drept, uniforme sau semne distinctive ale unei autoritati publice, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.”

Desigur, intrebarea care se pune este cum a fost posibil asa ceva. Raspunsul e o noutate veche: oricum, la sectia penala legea e doar o perdea de fum. S-au gandit insa oare sefii Completelor de 5, care nu au fost trasi la sorti, dar conduc aceste “complete ale mortii” ca li se poate face intr-o zi plangere pentru uzurpare de calitati oficiale? Ce-a fost si ce-a ajuns Inalta Curte...

 

 

Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luata sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# Cetateanul date 9 October 2018 18:41 +15

Nu e nicio uzurpare ci prosteala pe fata. Si asa va ramane. Se dau tare in balon unii ca se contesta la CAB si rup norii. CAB nu e cumva cuibul fjr, nu pe scarile cab protestau marii juzi etc. Si nu tot la prea inalta se judeca recursul in caz de accident? Pe ce planeta traiti? Sper ca nu pe aia onirica a lu nea Livache. Stiu ca e greu de acceptat ...da e cam stop joc. Sau, cum ar spune Victor Viorel...scapa cine poate. PS Eu as propune pt magistrati ca pe langa independenta si inamovibilitate sa le dea Tudorica Sistemistu prin oug si impunitate. Ne vom face bine doar cand pe langa alde Ficior si Visinescu o sa vedem acolo si pe cei ce au facut dosare abuzive in perioada comunista si pe cei ce au dat condamnari. Pana atunci...pace sociala vorba ficusului...si in coloana si in liniste....la puscareala

# laura date 9 October 2018 20:53 +5

Cetăţeanule, nu ne băga în depresie, te rugăm... Lasă-ne măcar speranţa.. dacă speranţă nu e, atunci, ce naiba mai e?

# DOREL date 9 October 2018 20:55 +5

Aveti putintica rabdare, la cate incalcari flagrante ale legii s-au adunat pe capul ICCJ Liviu Dragnea poa" sa le sparga geamurile si lu' Junker si lui Timmrrmans si lu" mama Comisiei de la Venetia ! Si, b): la cum e acu' cu coada-usa, Inalta ar trebui sa faca ea insasl pasul inapio so sa-si puna cenusa-n cap, cat nu e prea tarziu ! Parerea mea ...

# DOREL date 9 October 2018 21:25 +2

De data asta nu mai merge, legea a fost incalcata de prea multe ori si de prea mult timp ca lucrurile sa mai poata fi ascunse sub pres, la cat de grav a comis-o Inalta ar face bine sa faca ea insasi pasul inappi si sa-si puna cenusa-n cap! Si, b): si asta, cat nu e prea tarziu ! Parerea mea...

# VV date 10 October 2018 09:07 +3

Nu-i asa că, la o asemenea lipsă de rigoare și de știință de carte, titulatura de ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE este o bătaie de joc? Cine o fi fost cu ideea de a numi atat de pompos această instanță cu grave probleme de deontologie, cu judecători cu mai multe state de plată și cu nașu-n suflet, care au distrus destine la comandă(uneori străină)?

# un mizantrop date 10 October 2018 14:39 +2

Va dati seama ca asa functiona trinomul, daca nu le "servea" o lege, dadea inalta securista o reinterpretare si un ucaz de aplicare la tot poporul judecatoresc nestiutor de carte, sau santajat cu dosare...Si asta o faceau pentru aia "importanti", pentru notorii, ca acoperire "legala", pe ceilalti ii rezolvau din "probe", interceptari truchiate si coniventa procuror-judecator-avocat. Tot zic de avocat, ca, daca magistratii au fost tinuti in lesa cu dosare si cu "note" de la SRI, avocatii, indiferent de cat ii poti santaja cu aceleasi metode, au colaborat de buna voie, in interes propriu, casele de avocatura sunt in mare parte infiintate de procurori, cu experienta in sistemul represiv si cu gandirea deturnata, apoi, multi au plecat in avocatura "stransi" de chingi legale si au de platit "daune". In afara catorva avocati, unii proveniti din judecatori, toti ceilalti au tacut complice la crima sistemului impotriva legii si sistemul merge inainte cu complicitatea avocatilor...

# salvamar date 10 October 2018 15:36 0

In concluzie - Livia Stanciu,Ttarcea si Matei la puscarie...Astept cu incredere? Nu, nu am incredere ca vor intra vreodata vinovatii la puscarie..

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva