VORBE GOALE PE O FOAIE - Europarlamentar Monica Macovei se intrece cu ministrul Predoiu in strategii anticoruptie care mai de care mai pompoase
Dupa ce in urma cu cateva zile ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a lansat in dezbatere publica, strategia anticoruptie a Romaniei pentru urmatorii trei ani, vineri si Parlamentul European a adoptat o rezolutie propusa de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei (foto) actual europarlamentar. Ambii demnitari au propus acelasi lucru: sa nu mai fie coruptie in aparatul de stat si cetatenii sa stie ce se intampla cu banii lor. Pe sistemul sa fie bine, sa nu fie rau, strategia lui Predoiu nu aduce nicio masura concreta, alta decat propunerea de crestere a gradului de educatie anticoruptie si respingerea “coruptiei de catre cetateni”, precum si introducerea in tematica de formare profesionala a modulelor pe tema integritatii. La randul sau, europarlamentarul Monica Macovei a initiat cu mare pompa o rezolutie adoptata in Parlamentul European, prin care institutia a facut apel la Comisia Europeana sa stabileasca lupta impotriva coruptiei drept o prioritate in contextul agendei de securitate pentru anii care urmeaza, inclusiv in ceea ce priveste resursele financiare si umane alocate in acest sens. Odata cu lansarea acestor strategii anticoruptie, cu siguranta ca cetatenii vor dormi mai linistiti, stiind ca, daca tot nu poate fi eradicata, coruptia are macar parte de doua strategii: una romaneasca si alta europeana!
Strategia lui Predoiu include principii ca integritate, interes public prioritar si transparenta
Denumita pompos “strategia nationala anticoruptie 2011-2014”, materialul lansat de Ministerul Justitiei in dezbatere publica isi stabileste ca “valori fundamentale” “integritatea, prioritatea interesului public si transparenta”. Scopul strategiei, asa cum este el denumit, este acela de a “reduce si preveni fenomenul anticoruptiei prin aplicarea riguroasa a cadrului normativ si institutional in vederea maximizarii impactului masurilor anticoruptie”. Cat priveste principalele obiective ale strategii construite de Ministerul Justitiei, acestea sunt expuse pe scurt in proiect.
Astfel, unul din cele opt obiective este “remedierea vulnerabilitatilor specifice institutiilor publice prin implementarea sistematica a masurilor preventive”, care ar urma sa se realizeze prin “autoevaluarea periodica a gradului de implementare a masurilor preventive obligatorii, intensificarea activitatilor de implementare a sistemelor de control intern/managerial la ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetului oricarui fond special, incluzand institutiile publice din subordine”. Al doilea obiectiv expus este legat de: “consolidarea integritatii si transparentei sistemului judiciar prin promovarea masurilor anticoruptie si a standardelor etice profesionale”, care ar urma sa aiba loc prin: “reformarea sistemului disciplinar judiciar prin consolidarea rolului si statutului Inspectiei Judiciare” etc. Toate principiile elaborate in acest proiect suna bine in teorie, dar in practica acestea nu pot fi aplicate.
Fostul ministru Macovei a convins PE sa voteze o rezolutie de eradicare a coruptiei ca singura sansa de iesire din criza
Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a sustinut vineri, in Parlamentul European, ca este necesara adoptarea unei strategii anticoruptie la nivel european: ”Am vrut si avem pentru prima oara un mecanism anticoruptie al Uniunii. Este al nostru, sa-l sustinem si sa-l aplicam riguros in toate statele membre. Avem nevoie de el pentru a iesi din criza economica, financiara si de incredere. Marile scandaluri de coruptie din ultimii ani si criza datoriilor care a afectat Statele Membre au amplificat sentimentele de neincredere ale cetatenilor europeni. Cetatenii europeni, care respecta legile si care platesc taxe – din tara mea, Romania, si din toate Statele Membre – trebuie sa fie siguri ca banii nu se scurg in coruptie, frauda si abuzuri; mai ales acum, cand avem si discutam de diverse forme de asistenta financiara in cadrul Uniunii. Cetatenii europeni trebuie sa fie siguri ca cine incalca legea este pedepsit in oricare stat membru, banii obtinuti ilegal sunt confiscati si pusi in bugetul public, ca exista definitii si reguli egale, clare si minime pentru pedepsirea coruptiei si fraudei. Increderea in institutii, in justitie, in sistemele financiare si in clasa politica este esentiala si vitala pentru unitatea Uniunii. Cand cerem solidaritate trebuie sa oferim incredere. Aceasta a fost viziunea fondatorilor Uniunii. De aceea, avem urgent nevoie de aplicarea acestui mecanism si cerem Statelor Membre onestitate si severitate in aplicarea lui. Raportarea si verificarea masurilor anticoruptie trebuie sa inceapa cu achizitiile publice, justitie, agentii fiscale, finantarea partidelor politice si confiscarea banilor si averilor obtinute ilegal. Cerem Comisiei sa faca din lupta impotriva coruptiei o prioritate in contextul agendei de securitate si sa asigure resursele financiare si umane. Si sa reamintim, atunci cand discutam de buget, ca acesta trebuie comparat cel putin cu cele circa 120 miliarde de euro care se pierd anual prin coruptie in Uniune. Sustinem acest mecanism si multumim Comisiei – si, in principal, comisarei Cecilia Malmstrom – pentru pachetul anticoruptie din iunie”. In textul Rezolutiei, Parlamentul European face un apel la Comisia Europeana sa stabileasca lupta impotriva coruptiei drept o prioritate in contextul agendei de securitate pentru anii care urmeaza, inclusiv in ceea ce priveste resursele financiare si umane alocate in acest sens. Totodata, se solicita Comisiei sa elaboreze rapoarte intermediare anticoruptie inainte de 2013, tinand seama de urgenta rezolvarii crizei economice actuale. Parlamentul European face un apel la Consiliul European sa asigure angajamentul politic necesar, care in prezent lipseste in unele State Membre, pentru a combate coruptia si pentru a aplica masurile adoptate de Comisie in cadrul pachetului anti-coruptie si al pachetului mai larg privind protejarea economiei licite.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Transparenta Internationala 16 September 2011 17:17 +3
# Mafia din sistem 16 September 2011 19:44 +5
# PLANGERE PENALA 16 September 2011 21:00 +3
# rosiamontana.net 17 September 2011 10:48 +2
# Norinel Postacu 17 September 2011 21:50 +2
# Sobolan Mic si al Dracu 18 September 2011 11:42 +2