WERNER IAR A LUAT REJECT – Presedintele Iohannis s-a facut din nou de ras. CCR a respins ca neintemeiata obiectia de neconstitutionalitate a lui Klaus Iohannis in legatura cu modificarea Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Iohannis a atacat legea la CCR, nemultumit de modul in care Parlamentul i-a respins cererea de reexaminare. In vara, acelasi Werner a atacat modificarile la Legea 317/2004, dar a fost trimis la plimbare pe motiv de depasire a termenului
Presedintele Klaus Iohannis (foto stanga) a suferit marti, 18 septembrie 2018, o noua infrangere rusinoasa la Curtea Constitutionala a Romaniei. CCR a respins cu majoritate de voturi ca neintemeiata obiectia de constitutionalitate ridicata cu privire la modificarile aduse la Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Nu este prima data cand Iohannis se face de ras la CCR in cazul sesizarilor pe Legile Justitiei. Iohannis s-a umplut de ridicol inca mai grav in luna iunie a acestui an, cand CCR i-a respins ca inadmisibila sesizarea facuta privind aceleasi modificari la Legea 317/2004, intrucat presedintele depasise termenul de depunere. Acelasi raspuns l-a dat Curtea in luna mai, in legatura cu atacarea Legii 304/2004 (click aici pentru a citi).
Amintim ca Werner a facut tot ceea ce i-a stat in putinta ca sa blocheze intrarea in vigoare a noilor legi ale Justitiei. Intrate in circuitul legislativ in octombrie 2017, modificarile la Legile Justitiei au fost adoptate in decembrie 2017, iar de atunci ele au fost in permanenta supuse unor actiuni prin care s-a incercat tergiversarea intrarii lor in vigoare. Concret, modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara si la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii au fost rand pe rand atacate la CCR de partidele de opozitie - PNL si USR, de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de presedintele Klaus Iohannis.
O singura lege in vigoare
Pana in prezent, singura lege care este in vigoare este Legea 304/2004, pe care in cele din urma, scrasnind de ciuda, Klaus Iohannis a promulgat-o la sfarsitul lunii iulie (click aici pentru a citi). Partea proasta pentru presedinte este ca acum va fi nevoit sa promulge si noua forma a Legii nr. 317/2004, intrucat si-a epuizat toate caile de atac.
Ramane ca lucrurile sa se clarifice si in ceea ce priveste Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Atacata la CCR de doua ori de Klaus Iohannis, o sesizare fiind deja respinsa, aceasta lege se afla pe masa judecatorilor constitutionali, urmand ca acestia sa pronunte o solutie in 25 septembrie 2018. Este o lege extrem de importanta, in conditiile in care ea reglementeaza o forma a raspunderii magistratilor care va putea fi aplicata in sfarsit, dar si pentru ca ea stabileste noile criterii de numire a sefilor marilor parchete si a sefilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Iata anuntul facut marti de CCR:
„Obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, obiectie formulata de Presedintele Romaniei.
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat constitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, in raport de criticile formulate.
Obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, obiectie formulata de Presedintele Romaniei.
Avand nevoie de timp, Curtea Constitutionala a amanat inceperea dezbaterilor pentru data de 25 septembrie 2018.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Gilu 19 September 2018 07:09 +7
# santinela 19 September 2018 08:07 +3