ZEGREAN DA VERDICTUL PE DEZINCRIMINAREA ABUZULUI – Fostul presedinte al Curtii Constitutionale confirma ca articolul 297 din Codul penal privind abuzul in serviciu trebuia pus in acord cu decizia CCR in 45 de zile pentru a nu-si inceta efectele: „Este evident ca, dupa ce s-au implinit cele 45 de zile, partea aceea din textul care incrimineaza abuzul in serviciu nu mai exista... Mi-e greu sa inteleg de unde provine aceasta mirare ca uite ce s-a intamplat la Alba Iulia”
Fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean (foto) s-a pronuntat in cel mai fierbinte subiect al momentului, si anume dezincriminarea abuzului in serviciu. Zegrean nu intelege de ce hotararea Curtii de Apel Alba Iulia care a constatat ca abuzul in serviciu a fost dezincriminat a nascut atatea discutii, in conditiile in care o asemenea decizie era previzibila.
Mai important este insa altceva. Augustin Zegrean a confirmat pentru publicatia timponline.ro ca articolul 297 din Codul penal privind abuzul in serviciu trebuia pus in acord cu decizia 405 din iunie 2016 a Curtii Constitutionale, in termen de 45 de zile, pentru a nu-si pierde efectele juridice. De asemenea, in opinia lui Zegrean, abuzul in serviciu este partial dezincriminat, ramanand doar prevederile referitoare la fapta care trebuie comisa doar cu incalcarea legii, a unei ordonante de urgenta sau a unei ordonante.
Iata cateva declaratii acordate de Augustin Zegrean publicatiei timponline.ro:
„Mi-e greu sa inteleg de unde provine aceasta mirare ca uite ce s-a intamplat la Alba Iulia. Daca oamenii ar citi legile si hotararile Curtii Constitutionale, nu ar fi fost nicio surpriza ca un judecator de la Alba Iulia a admis o contestatie la executare pentru ca, din cate am inteles, omul acela a fost condamnat pentru abuz in serviciu si ce s-a retinut la el a fost ca nu a respectat o Hotarare de Guvern sau niste norme de aplicare a unei Hotarari de Guvern. Ori, Curtea Constitutionala, prin decizia aceea din 15 iunie 2016 – nu mai eram presedinte in ziua aceea – a spus ca infractiunea aceasta de abuz in serviciu se comite doar daca prin fapta functionarului se incalca o indatorire prevazuta intr-o ordonanta, o ordonanta de urgenta sau intr-o lege”.
„Dupa ce au trecut cele 45 de zile este evident ca restul din definitia textului legal nu mai este in fiinta pentru ca textul este lipsit de efecte juridice, textul acela nu mai exista. Este evident ca, dupa ce s-au implinit cele 45 de zile, partea aceea din textul care incrimineaza abuzul in serviciu nu mai exista”.
„Abuzul in serviciu este partial dezincriminat. Din definitia ampla a abuzului in serviciu au fost scoase celelalte aspecte si a ramas doar fapta comisa prin incalcarea legii, a unei ordonante sau a unei ordonante de urgenta”.
„Daca vor sa modifice definitia abuzului in serviciu o pot face, dar tinand cont de decizia Curtii Constitutionale pentru ca o solutie legislativa declarata neconstitutionala nu mai poate fi adusa in discutie. Poate sa existe o alta initiativa legislativa sau sa ramana ceea ce este in text”.
*Cititi aici mai multe declaratii ale lui Augustin Zegrean privind abuzul in serviciu
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Dan 14 February 2017 17:38 +9
# Legiuitorul 14 February 2017 20:16 -1
# DODI 14 February 2017 20:27 +2
# DOREL 15 February 2017 11:46 0
# mitica 15 February 2017 09:03 0
# Matei 14 February 2018 22:43 0