ZIUA UNEI JUSTITII CANGRENATE – In anul in care Statul Paralel isi da ultimele zbateri pentru a supravietui in "campul tactic", dupa ce a fost demascat de CCR, Uniunea Juristilor din Romania bifeaza "Ziua Justitiei" cu un semnal de alarma asupra viitorului. Presedintele UJR Ioan Chelaru: "Justitia, pusa la grea incercare. Europa merge pe digitalizarea extinsa a justitiei... Actul de justitie se muta tot mai mult in mediul online... Realitatea care ni se impune seamana ca un calculator virusat"
2019 tinde sa devina anul de referinta pentru sistemul judiciar in care Statul Paralel va ramane in pielea goala, fiind demascat putin cate putin de Curtea Constitutionala a Romaniei prin deciziile pronuntate, dar si de instantele care continua sa devoaleze abuzurile care au domnit in Justitia ultimilor ani. Parazitata de interventii subterane si jocuri de culise, Justitia incearca sa isi croiasca in aceasta perioada un nou drum, mai transparent, mai curat si mai sanatos pentru a-si indeplini in esenta rolul constitutional si pentru a se asigura ca drepturile fundamentale sunt respectate, iar integritatea oamenilor ajunsi in fata ei nu este calcata in picioare.
Speranta unei Justitii curatate si reformate este gandul care indemna profesionistii Dreptului sa continue sa celebreze Ziua Justitiei, conform traditiei, la inceputul lunii iulie 2019.
Nu ne referim la "Ziua Justitiei" organizata de Consiliul Superior al Magistraturii. Nu de alta, dar CSM nu organizeaza anul acesta Ziua Justitiei, si este de inteles de ce nu o face, data fiind starea de conflict si debandada din interiorului forului care trebuia sa "garanteze independenta justitiei". Imaginati-va totusi cum ar arata sarbatoarea Zilei Justitiei la CSM in aceasta perioada? Dezastru!
Conflictul mocnit din CSM nu s-a rasfrant din fericire asupra intregului sistem judiciar, inca, fiind probabil o chestiune de timp pana cand acest lucru se va intampla, lucru care, din fericire, a permis unei importante institutii a sistemului judiciar, care ani la randul a vegheat la respectarea principiilor Dreptului si a premiat profesionistii Dreptului, sa sarbatoreasca negresit "Ziua Justitiei".
UJR nu sare peste Ziua Justitiei
Uniunea Juristilor din Romania (UJR), institutie de traditie a Justitiei, condusa eroic de avocat dr. Ioan Chelaru, a organizat si in acest an, asa cum ne-a obisnuit, un eveniment care marcheaza sarbatoarea menita sa adune laolalta profesionistii Dreptului, dar si practicienii deopotriva.
S-a intamplat miercuri, 3 iulie 2019, la sediul Uniunii Juristilor din Romania, situat in buricul Capitalei, cand a fost organizata Ziua Justitiei – avand in acest an tema "Evolutia si perspectivele profesiilor juridice in contextul tendintelor legislative nationale, europene si internationale" – la eveniment participand personalitati de referinta ale sistemului judiciar care, rand pe rand, si-au expus sperantele si crezul legat de o mai buna functionare a institutiilor care alcatuiesc Justitia.
Seria cuvantarilor a fost deschisa de presedintele UJR av.dr. Ioan Chelaru cu o prezentare in care a vorbit despre viitor, semnaland schimbarile ce vin si care afecteaza profund modul in care sunt percepute profesiile juridice, inclusiv legislatia incidenta. Totusi, scapand de protocoale, zicem noi, profesorul Ioan Chelaru a tras un semnal de alarma cu privire la pericolul ce vine din exterior, referitor la digitalizarea Justitiei, si la pericolul ca aceasta sa fie acaparata in online: "Gigantii online-ului, cei actuali sau cei care vor veni, ne vor lua locul", sustine profesorul Chelaru.
Dupa aplaudata-i expunere, Ioan Chelaru a acordat cuvantul noului presedinte UNBR, avocatul Traian Briciu, presedintei Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Andreea Ciuca, (al carei discurs a fost fulminant si pe care il prezentam in editia din 4 iulie 2019), decanului Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, Flavius Baias, vicepresedintelui Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, Dragos Theodor Ivanovici, reprezentantul Uniunii Notarilor Publici din Romania, Bogdan Ciuca, reprezentatul Ordinului Consilierilor Juridici din Romania, dar si cunoscutul profesor Ovidiu Predescu, vicepresedinte al UJR si consilier al Procurorului General al Romaniei.
La eveniment a luat de asemenea parte si judecatoarea Gabriela Baltag din Consiliul Superior al Magistraturii, avand la randul sau o expunere emotionanta pe care urmeaza sa o prezentam in editia de maine.
Profesorul Stanciu Carpenaru, omagiat la Ziua Justitiei de la UJR
Dupa discursurile sustinute de cei indicati mai sus, Ziua Justitiei a continuat in ritm de sarbatoare, evenimentul fiind incununat de lansarea lucrarii "Tratat de drept comercial roman, editia a VI-a, actualizata, Editia jubiliara 2009-2019 (10 ani de la prima aparitie)" realizate de reputatul profesor Stanciu D.Carpenaru. Sub prezentarea directorului de la Universul Juridic, Nicolae Cirstea, au luat astfel cuvantul pentru a-si expune aprecierile la adresa muncii de o viata a profesorului Carpenaru avocatul Gheorghe Piperea, fosta judecatoarea Nicoleta Tandareanu, dar si profesorul Flaviu Baias.
Ca in fiecare an, de Ziua Justitiei, publicatia noastra prezinta in integralitate cuvantarea presedintelui Uniunii Juristilor din Romania, avocat dr. Ioan Chelaru, cu invitatia de a cugeta asupra celor afirmate de reputatul profesor:
"Initiativa de a aborda aceasta tema cu ocazia sarbatoririi Zilei Justitiei 2019 vine ca urmare a transformarilor profunde cu care se confrunta toate profesiile juridice sub impactul noilor reglementari europene, al tehnologiei, al instrumentelor juridice recent adaptate pentru combaterea terorismului, a coruptiei si a crimei organizate si, nu in ultimul rand, a globalizarii.
Iata-ma asadar, folosesc si eu termeni ai lumii contemporane cu frisoane de tip nou, si parca n-am fost niciodata mai nelinistit, pentru domnia solida si severa a legii si conceptului juridic in lume.
Brusc, parca se inrautateste totul, devine neclar, lumea si cuvintele noastre isi pierd sensul cu fiecare zi ce trece, justetea si justitia par zdrentuite, la fel principiile care ne-au condus profesiile si principiile fiecaruia in parte, iar Zeita oarba legata la ochi, pare acum din ce in ce mai mult legata de maini.
In general, la asemenea momente aniversare, suntem tentati sa evocam istoria, sa privim spre marile realizari ale trecutului, insa, daca va aduceti aminte, in anul centenar 2018, am avut aceasta bucurie sa ne gandim din plin la istorie si sa tragem invatamintele ei.
Anul acesta, distinsi si dragi colegi si invitati, va propun sa ne gandim la viitor, pentru ca din pacate el incepe sa apara din ce in ce mai incert pentru toti profesionistii dreptului si noi, ca juristi individuali si ca membri ai Uniunii Juristilor sau nu, suntem chemati sa gasim solutii de supravietuire intr-un mediu total schimbat.
Daca asupra trecutului si istoriei dreptului, ne putem face o parere sau o putem teoretiza, viitorul ideii de justitie nu poate fi intrezarit limpede. Nu sunt vremuri usoare pentru noi.
Observam cu totii ca in ultima vreme justitia in integralitatea ei este pusa la grea incercare. Toate profesiile juridice si conexe, fie ca este vorba de magistrati, avocati, notari, consilieri juridici, executori judecatoresti, practicieni in insolventa, sau orice alti profesionisti in domeniile reglementate, trebuie sa faca eforturi fara precedent pentru a-si apara valorile fundamentale, care sunt supuse unor atacuri continue, ce vin din toate partile. Ma refer in special la independenta si secret profesional.
Fara aceste valori, noi juristii, ne pierdem identitatea profesionala, prestigiul si, in cele din urma, poate si profesia, care ar putea fi inlocuita de entitati noi, de natura comerciala, cu alte reguli deontologice, mai flexibile si mai usor de controlat.
Dupa umila mea parere, schimbarile se petrec extrem de repede, iar eforturile noastre de a intelege si a tine lumea in clar, par de prea multe ori zadarnice.
Se face mult zgomot, se amesteca apele gandirii, pluteste ceva nedeslusit asupra sistemului conceptual clasic si modern.
Parca, o fatalitate sumbra ne conduce spre alte tipare decat gandirea justa a lui Solomon, Cicero, Toma D'aquino, Cesare Beccaria, iluministii si rationalistii, toata pleiada celor care au gandit sistema dreptului, cu mintea lor, la vremea lor.
Aceasta in conditiile in care exercitiul profesional si chiar actul de justitie (prin dezvoltarea platformelor online de solutionare a conflictelor) se muta tot mai mult in mediul online, care este inca, pentru multi un teritoriu nou, dominat de confuzie.
Sustin, sub semnatura, ca nimic nu trebuie ignorat in efortul general si continuu facut, pentru a ne mentine identitatea profesionala si valorile in acest mediu, in care atacurile se amplifica nu numai prin rostogolirea instant a informatiilor false, denigratoare, dar constatam ca avem de-a face si cu atacuri cybernetice, care impun o securizare sporita.
Cunoasteti cu totii ce atacuri de acest gen au fost zilele acestea atat asupra Curtii Constitutionale si mai nou, asupra spitalelor. Si banuiesc ca, acesta este doar inceputul. Europa merge pe digitalizarea extinsa a justitiei motiv pentru care a adoptat recent, mai exact la 13.03.2019, Planul de actiune 2019-2023 privind e-justitia europeana, care se refera la o dematerializare extinsa a actelor de procedura, crearea de baze de date si comunicatii digitale, introducerea inteligentei artificiale in sistemele de justitie.
Faceti, va rog, un exercitiu de imaginatie, ce ar insemna un atac cybernetic de mare amploare asupra acestor portaluri? Ce ar insemna ca dosare intregi stocate digital, poate chiar toate, sa dispara brusc sau sa fie publicate dupa modelul Wikileaks? Pare acum un scenariu SF dar, din pacate, poate deveni cat se poate de real.
Vin din urma generatii native ale Internetului si daca nu ne dezvoltam abilitatile tehnologice in cadrul profesiilor inca de pe bancile scolii, sa stim sa folosim inteligenta artificiala pentru a ne ajuta in munca noastra, vom disparea. Nu vreau sa fiu pesimist si in nici un caz fatalist.
Gigantii online-ului, cei actuali sau cei care vor veni, ne vor lua locul. Sunt in faza in care isi traseaza teritorii virtuale, aud chiar ca Facebook are in plan sa emita moneda electronica. Si asta nu e tot.
Am tinut sa subliniez doar cateva aspecte pentru a vedea ca viitorul inseamna deja „prezent”!.
Voi trece la lucruri mai „pamantesti” in continuare, pentru ca si pe teritoriul Romaniei considerat de noi traditional, (care si cat o mai fi acesta?) ne confruntam cu provocari fara precedent.
In ce priveste profesiile reglementate, daca ne gandim si analizam in profunzime Noul pachet european privind serviciile, pe cale sa fie adoptat, observam, fara un efort intelectual prea mare, o tendinta evidenta si foarte puternica de dereglementare. Acesta contine o serie de norme chemate sa asigure mult mai lejer si facil accesul in profesie. Mai nou se considera absolut necesar efectuarea unui test de proportionalitate 1 inainte de orice propunere legislativa in legatura cu profesiile reglementate si chiar un set de ,,Orientari pentru reformarea si reducerea numarului de profesii reglementate”2, toate acestea sub argumentul deloc de neglijat in realitate, ca libertatea de alegere a ocupatiei reprezinta un drept fundamental si trebuie tratat ca atare.
Prin urmare, ar trebui sa ne gandim cum intampinam aceste reglementari europene si internationale, sa reflectam la principiul autoreglementarii si la principiul independentei , cum pot fi acestea aparate in noul context legislativ.
Globalizarea, cu influente puternice ale dreptului anglo-saxon va aduce multe schimbari de paradigma intr-o tara de drept continental, cum este Romania, asezata intre traditional si modern.
Si asta se petrece cu viteza maxima, realitatea care ni se impune seamana ca un calculator virusat, a devenit imposibil sa notezi, sau sa percepi punctual, mersul evenimentelor in desfasurare, evolutia si sensul conceptelor noi, schimbarile sistematice la nivel global.
Incepem sa o asimilam si noi, fara sa ne dam seama. Mai recent unii o numesc asa-zisa ,,comercializare” a profesiilor juridice si chiar, poate exagerat un pic, sunt cativa specialisti europeni care vorbesc constant despre ,,o privatizare a justitiei” . Asadar, se va goli cerul de zei si gandirea, tehnica ratiunii juridice va parasi logica intrinseca, specifica noua juristilor. Ca atare, vom iesi din logica lui 1 si 0, adevarat si fals, spre o halucinanta gandire probabilistica, relativa si confuza.
Daca in multe state sistemul functioneaza, in virtutea principiilor traditionale, in Romania sunt mult mai dificil de abordat profesiile juridice prin prisma relatiei unui profesionist al dreptului cu ,,consumatorii”.
Sunt schimbari care afecteaza profund modul in care sunt percepute profesiile juridice, atat de catre public, cat si de catre autoritati, iar legislatia incidenta se dezvolta ca atare.
De aceea, am si ales aceasta tema dedicata Zilei Justitiei, si de aceea va propun astazi sa reflectam la modul in care noile tendinte legislative, nationale, europene sau internationale vor putea afecta major profesiile noastre, atat in modul de organizare, cat mai ales in exercitiul practic al acestora.
Si nu in ultimul rand, vreau sa subliniez ca interprofesionalitatea este o tendinta extrem de puternica in plan global, ea fiind deja legiferata in mai multe tari europene si probabil urmeaza, ca si legislatia romana, sub impuls intern sau european, sa fie modificata in viitorul apropiat.
Insa, cred eu, crearea unor forme interprofesionale de exercitiu a mai multor profesii nu este deloc un demers simplu, daca ne gandim la principiile fiecareia dintre profesiile noastre, in special la secretul profesional, la angajarea raspunderii profesionistilor care isi unesc eforturile pentru a furniza clientului un serviciu care include competentele mai multor profesii.
Si cum ar putea fi simplu, daca insusi cultul si insasi cultura juridica a fost abolita, in ce termeni am putea negocia interprofesional va intreb?
In final, provocandu-va, in chip firesc, cred ca trebuie sa profitam de acest moment, chiar daca este festiv, si care ne-a adunat impreuna, si sa ne gandim la viitorul nostru profesional, pentru ca avem obiective comune: protectia justitiei si a tuturor profesiilor care contribuie la infaptuirea ei.
Spun aici, ca un prieten bun, m-a intrebat foarte recent daca nu cumva ingrijorarile acestea ale noastre de ordin sistematic pe care le-am mai exprimat si in alte imprejurari, nu sunt cumva fatalistice, daca eu insumi nu percep cu prea multa ingrijorare realitatile. Nu cred, i-am spus si mi-am spus.
Lumea justitiei pare a suferi de o afectiune autoimuna care ii surpa osatura si constructia. Parca toate asa-zisele noutati reformatoare se suprapun realitatii care perturba harta constiintei si apasa asupra greutatii cuvantului legii. Cuvantul si sensul lui propriu se pierde intr-o sintagmatica tulbure, de parca textul legiferat, are intentii manipulatorii mai curand decat ordinatorii.
E grav. Incotro asadar?
Astazi dimineata, pentru cateva ore, personal am reusit sa imi potolesc dilematica febrila si ingrijorata: am reluat lectura Saturnaliilor lui Macrovius. Este acolo o lume care pentru cateva zile (sapte) a fost intoarsa pe dos. Doar ca atunci cand rostul, chiar intors al lumii, sta sub auspiciul rostirii responsabile, oricat de imposibila ar parea realitatea, ea se recompune si se reaseaza firesc.
La final, ca solutie personala, va propun sa ne pastram umorul, principiile, statutul si demnitatea. Iar daca restul va merge in directia in care a luat-o, avem o dovada in plus ca Dumnezeu exista.
Va multumesc"
1 Directiva (UE) 2018/958 a Parlamentului European si a Consiliului din 28 iunie 2018 privind efectuarea unui test de proportionalitate inainte de adoptarea unor noi reglementari referitoare la profesii
2 Avizul Comitetului European al Regiunilor – Pachetul privind serviciile: O economie a serviciilor avantajoasa pentru europeni (Cap II Orientari politice, pct. 54-56)
Publicam in continuare galerie foto de la eveniment:
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Edelweiss - Ivory Tower Pionier 4 July 2019 18:36 0
# foaie verde bateti campii 4 July 2019 21:18 0
# saturnaliile-s pe la taiatul coșonului 4 July 2019 21:20 -2
# gelu 4 July 2019 21:24 +4
# Toate completele de 3 din tara alese nealeatoriu 5 July 2019 11:07 +2
# Ariola 8 July 2019 08:31 0