CUM MAI STAM CU FINANTAREA JUSTITIEI – Fostul judecator si membru CSM Adrian Toni Neacsu, in prezent avocat, a comparat bugetele pentru Justitie pe baza celor mai recente date accesibile in materia finantarii sistemelor judiciare europene: "Impreuna cu Bulgaria, Romania ocupa ultimele doua locuri in UE in privinta investitiei in functionarea sistemului judiciar". Salariile inghit 85% din bugetul alocat instantelor. Aflati cifrele exacte si indicatorii la care se raporteaza studiul
O noua analiza comparativa in domeniul finantarii sistemelor judiciare europene pe care a realizat-o fostul judecator si membru al CSM Adrian Toni Neacsu (foto), in prezent avocat in Baroul Bucuresti, arata ca Romania este codasa Uniunii Europene, inaintea Bulgariei, in ceea ce priveste bugetul alocat Justitiei. Studiul lui Adrian Toni Neacsu se regaseste in articolul "Cum mai stam cu finantarea justitiei", publicat, joi 4 septembrie 2014, pe site-ul jurindex.ro, si reprezinta o actualizare a unei mai vechi analize - o premiera la data intocmirii (2009) - a fostului megistrat.
Statistica este realizata pe baza celor mai noi date accesibile in materie, din perioada 2010-2012, prin raportare la doi indicatori: bugetul alocat Justitiei pe cap de locuitor si ponderea cheltuielilor de personal din cheltuielile publice totale cu instantele judecatoresti.
In timp ce media in Europa este de 27 de euro pe cap de locuitor, iar in Uniunea Europeana se ridica la 40 de euro, Romania, cu cei 16,6 euro/ locuitor, se afla pe locul 27 (penultimul in UE, inaintea Bulgariei), respectiv, pe pozitia a 29-a in Europa, dintr-un total de 40 de state luate in calcul.
Cele mai "infricosatoare" concluzii statistice sunt, in opinia autorului analizei comparative, cele furnizate de cel de-al doilea indicator statistic utilizat - ponderea cheltuielilor cu salariile din cheltuielile publice totale cu instantele judecatoresti. Astfel, aflam ca in Romania, salariile acopera peste 85% din intreg bugetul, cheltuielile pentru investitii fiind de doar 4%, iar cele pentru functionarea propriu-zisa a celor 238 de instante judecatoresti, sub 10%. Parchetele, subliniaza Adrian Toni Neacsu, stau mult mai bine la acest capitol, ponderea cheltuielilor de personal fiind aici de numai 70%, astfel ca raman ceva mai multi bani pentru diverse achizitii de echipamente si servicii.
Prezentam integral articolul postat de Adrian Toni Neacsu:
"Cum mai stam cu finantarea justitiei
In 2009, ca judecator si presedinte al Tribunalului Vrancea, realizam o analiza ramasa unica pana in prezent privind bugetarea sistemului judiciar.
Lucrarea s-a numit 'Finantarea justitiei in Romania'. Am avut in vedere perioada 2006 -2009 si intrucat demersul era fara precedent a trebuit sa fac un important efort de inovare in domeniul analizei cheltuielilor bugetare. Dincolo de dificultatea documentarii si obtinerii informatiilor corecte de la Ministerul Justitiei, poate cel mai greu a fost sa gasesc indicatorii statistici care sa reflecte cel mai bine situatia financiara reala a sistemului judiciar.
Metodologia aplicata a presupus si compararea datelor bugetare cu cele similare din celelalte tari europene. In acest fel am putut dovedi atunci, cu cifre, starea reala de sub-finantare (inventasem un indicator numit chiar asa, de sub-finantare!) a justitiei, in special a instantelor judecatoresti. Printre cei mai importanti indicatori pe care i-am folosit atunci pentru a arata diferentele majore intre o finantare corecta a sistemului judiciar in Europa si sub-finantarea cronica din Romania a fost cel intitulat 'Bugetul alocat justitiei pe cap de locuitor'.
Acesta este un standard la nivel european si prin modul de calculare permite compararea corecta a sistemelor judiciare.
In acest fel am putut stabili atunci, de exemplu, ca in 2009 statul roman a investit doar 12,3 euro per locuitor, in timp ce media in Europa era de peste 25 de euro. Romania se afla pe ultimele locuri in randul tarilor membre ale Consiliului Europei, plasandu-se pe un rusinos loc 29 din 36 de tari monitorizate in 2006, de exemplu.
Intre timp, au aparut noi date comparative referitoare (si) la finantarea sistemelor judiciare la nivel European. Datele privesc perioada 2010-2012, altele mai noi nefiind accesibile. In ce priveste indicatorul de care vorbeam mai sus, bugetul public anual alocat instantelor judecatoresti per locuitor, Romania este in continuare mult sub media europeana.
In medie, la nivel european se investesc 27 Euro/locuitor. In Romania investitia este de16,6 Euro si ocupa locul 29 dintr-un clasament de 40 de locuri, unde codasele sunt Moldova (2,4 Euro), Albania (3,3 Euro) ori Armenia (3,5 Euro).
Pentru a compara cu tari similare noua, in Ungaria se investesc 26 Euro/ locuitor, in Polonia 35,7 Euro, in Croatia 47,9 Euro, iar in Bulgaria 15,2 Euro. Impreuna cu Bulgaria, Romania ocupa, desigur, ultimele doua locuri dintre tarile Uniunii Europene in ce priveste investitia in functionarea sistemului judiciar. Elvetia este pe primul loc, cu un incredibil 116,5 E/locuitor, in timp ce media in UE este de peste 40 Euro/ locuitor.
Insa poate cel mai infricosator indicator statistic este ponderea cheltuielilor de personal (salarii) din cheltuielile publice totale cu instantele judecatoresti. In Europa, standardul acceptat este de 65%, respectiv 35% reprezinta cheltuieli cu functionarea propriu-zisa a instantelor, ajutorul public judiciar ori cheltuieli de dezvoltare.
Ei bine, in Romania, salariile acopera peste 85% din intreg bugetul, cheltuielile pentru investitii fiind de doar 4% si cele pentru functionarea propriu-zisa a celor 238 de instante judecatoresti fiind sub 10%. Parchetele de exemplu stau mult mai bine, ponderea cheltuielilor de personal fiind aici doar de 70%, ramanand astfel bani mai multi pentru diferite achizitii de echipamente ori servicii".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# remember 7 September 2014 15:34 0
# Valter COJMAN 8 September 2014 07:25 -3
# maria 8 September 2014 08:36 0
# un oarecare 9 September 2014 05:38 0