DETASARI ILEGALE – Ministrul Justitiei Tudorel Toader a dat lovitura de gratie judecatorilor detasati din MJ. Le-a incetat sinecurile dupa ce a descoperit ca unii sunt detasati din 2001, peste termenul legal de 6 ani. Judecatorii vizati de detasari au cerut sa fie pasuiti, motivand ca au chirie pana in septembrie sau nu mai stiu sa judece. CSM i-a trimis pe toti la instanta cu 15 iulie. Toader: “Detasarea la MJ ridica magistratul detasat la nivel salarial de ICCJ sau PICCJ”
Gata cu traiul neneaca la Ministerul Justitiei. Practica detasarilor in randul magistratilor a ajuns un fenomen alarmant care ne arata ca in Romania functia de magistrat a devenit o punte de lansare catre institutiile cheie din puterea executiva sau legislativa, numai din cea judecatoreasca nu. O dovedeste numarul mare de detasari facute in ultimii ani pe perioade care se intind pana la limita legii, sau chiar o incalca. In ultimele zile de mandat la Ministerul Justitiei - conform actiunilor desfasurate pe scena politica, si conform demisiei inaintate de toti membrii Guvernului cu exceptia premierului - ministrul Justitiei, Tudorel Toader (foto), a decis sa le ceara judecatorilor din Consiliul Superior al Magistraturii sa inceteze detasarile fata de judecatorii numiti de fostii ministrii ai Justitiei in cadrul ministerului. Caci doar pentru ei poate cere aceste detasari, potrivit legii.
Prezent joi, 15 iunie 2017, la sedinta Sectiei pentru judecatori din CSM, Tudorel Toader a cerut, luarea peste rand a punctului 10 de pe ordinea de zi, care viza aprobare incetarii detasarii a noua dintre judecatorii detasati la CSM. Este vorba despre aceeasi judecatori despre care Tudorel Toader afirma recent ca incaseaza la MJ venituri care pot depasi usor 30.000 lei si despre care a sustinut in cadrul sedintei ca nu pot suferi amanari de discutare intrucat unele dintre detasari sunt facute, atentie, inca din 2001. Acesta in conditiile in care legea prevede ca nicio detasare nu poate depasi termenul de trei ani, cu posibilitatea prelungirii o singura data, atunci cand exista o zi libera intre cele doua detasari.
Detasatii din MJ au cerut pasuire motivand ca au chirie pana in septembrie
Cererea lui Tudorel Toader de a discuta la sedinta din 15 iunie 2017 a fost facuta intrucat judecatorii vizati de detasare au cerut printr-un memoriu adresat judecatorilor din CSM sa amane solutionarea cererii ministrului, iar daca nu este posibil si se va dispune detasarea, acest demers sa aiba loc incepand cu 1 septembrie 2017. Incredibil, printre argumentele aduse de judecatorii care au stat detasati cu anii in Ministerul Justitiei s-au regasit motive precum acela ca nu ar trebui sa fie detasati in vacanta judecatoreasca de vara, ca nu mai stiu sa judece pentru ca nu au mai intrat de ani de zile in sala de judecata sau ca sunt judecatori care au contractul de inchiriere valabil pana in septembrie 2017 sau sunt obligati sa notifice proprietarul imobilului cu 30 de zile inaintea desfacerii contractului!
Tudorel Toader a precizat insa ca nu este acord cu propunerea judecatorilor din memoriu si a sustinut ca detasarea trebuie facuta "de azi si nu se justifica amanarea deciziei detasarii": "Daca veti decide incetarea detasarii, dar veti da termen pana in septembrie, veti rezolva problema pe jumatate. Pentru ca un detasat care stie ca nu va mai fi acolo dupa un timp, se va ocupa de problemele lui personale, nu de problemele Ministerului. "
Sectia pentru judecatori a decis in cele din urma ca nu se justifica amanarea discutarii, aproband astfel ca discutarea cererii ministrului Justitiei sa aiba loc la sedinta din 15 iunie 2017.
"Va rog sa observati ca unele detasari vin din 2001. Si nu se justifica, motiv pentru care am solicitat incetarea detasarii. (...) Aici sunt toti magistratii carora CSM le-a aprobat detasarea la solicitarea ministrului Justitiei. Mai sunt si cazuri cand solicitarea a venit de la primul ministru si nu de la ministrul Justitiei", si-a argumentat Tudorel Toader cererea de detasare a celor noua judecatori.
Vorbind despre veniturile salariale din cadrul Ministerului Justitiei pe care judecatorii detasati le incaseaza, Toader a apreciat ca fiind nedrept ca un judecator detasat care are grad de judecator de judecatorie sa incaseaze, odata cu detasarea la MJ, aceeasi suma de bani pe care o poate lua un judecator de Inalta Curte: “Consider nedrept ca dumneavoastra ca magistrati, pentru a urca de pe o treapta pe alta a carierei profesionale, sustineti examene, evaluari si concursuri. Detasarea la Ministerul Justitiei, prin vointa, optiunea ministrului si decizia dumnevoastra, ridica magistratul detasat la nivel salarial de Inalta Curte sau la nivel de Parchet de Inalta Curte. Avem in momentul acesta judecatori de judecatori detasati la MJ cu toate lefurile aferente unui judecator de Inalta Curte. Avem 40 si ceva de posturi vacante bugetate si alte 20 si ceva nebugetate".
In timpul alocutiunii sale, ministrul Justitiei a fost intrerupt de judecatorul Mihai Balan si intrebat ce anume l-a determinat sa faca solicitarea acum si daca aceasta era optica sa dintoteauna in privinta detasarilor. Tudorel Toader a raspuns, oferind un exemplu: “Ii apreciez profesional si uman pe acesti judecatori, dar le spuneam si lor ca Statul asta de drept pregateste oameni valorosi care trebuie sa profeseze pentru ce s-au pregatit. Este nefiresc ca un judecator sa fie sef de resurse umane in minister, cata vreme puterea judecatoreasca are nevoie de judecatori."
In fata acestor argumente, judecatoarea Gabriela Baltag a opinat ca trebuie votata propunerea ministrului, fiind completata de presedinta CSM Mariana Ghena care a apreciat ca intregul CSM apreciaza oportuna aprobarea unei astfel de cereri. Luand cuvantul, la randul sau si judecatorul Bogdan Mateescu a afirmat ca si el apreciaza ca nu este normal ca un magistrat sa fie detasat.
Inaintea luarii unei decizii de catre Sectia pentru judecatori, Tudorel Toader si-a exprimat o dorinta mai veche, anume ca sistemul judiciar sa propuna un magistrat care sa fie pus la Ministerul Justitiei si sa raspunda pe problemele de justitiei.
In final, Sectia pentru judecatori a CSM a decis aprobarea cererii ministrului Justitiei astfel ca s-a dispus incetarea detasarii la Ministerul Justitiei, incepand cu data de 15.07.2017, a judecatorilor Cristina Irimia de la Curtea de Apel Bucuresti, Viorica Simona Matei de la Tribunalul Bucuresti, Alegria Camelia Panaitescu de la Judecatoria Sectorului 1, Ana Maria Stoica de la Judecatoria Sectorului 2, Marcela Comsa de la Curtea de Apel Brasov, Alexandru Serban de la Curtea de Apel Brasov, Kamelia Sirbu de la Curtea de Apel Constanta si Vasile Alexandru de la Tribunalul Prahova.
Sursa foto: Agerpres
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# dublu standard 16 June 2017 19:05 +7
# Triplu Standard 17 June 2017 10:15 +5
# nomenklatura 17 June 2017 16:43 +1
# ALARMA 17 June 2017 22:49 0
# unul din lumea cea mare 16 June 2017 19:41 +4
# jude 16 June 2017 19:52 +2
# ION 16 June 2017 23:16 +5
# Degeaba sunt platiti toti,sunt inutili 17 June 2017 00:56 +1
# Zina 17 June 2017 05:54 0
# PINTEA 17 June 2017 20:34 -3
# Ileana 18 June 2017 10:32 +2
# boase 18 June 2017 12:39 0
# ?????? 18 June 2017 16:07 0