22 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GREFIERII, CARNE DE TUN – Incident alarmant la Judecatoria Timisoara. Un avocat dezvaluie: „Sedinta cu 40 dosare, de la 9 pana dupa 20.30... Grefiera, din cauza epuizarii, n-a mai putut consemna nimic... A-nceput sa planga, cu mana amortita de durere. Nu s-a mai putut ridica de pe scaun, nereusind nici macar sa mai ridice sticla cu apa... A fost nevoie sa se apeleze la 112. Sedinta a continuat cu alt grefier, presedinta completului fiind lipsita de empatie”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

10 September 2021 18:29
Vizualizari: 12313

Apar din ce in ce mai multe cazuri cutremuratoare care dezvaluie conditiile inumane in care sunt nevoiti sa lucreze grefierii romani.



De data aceasta, este alerta la Sindicatul National al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial – condus de catre Catalin Traistaru (foto), prim-grefierul Tribunalului Timis – dupa ce o colega de breasla de la Judecatoria Timisoara ar fi muncit pana la epuizare sub ochii unei judecatoare.

SNGJ Dicasterial a prezentat vineri, 10 septembrie 2021, un caz terifiant al unei grefiere pe care o judecatoare de la Judecatoria Timisoara ar fi tinut-o aproape 12 ore continuu in sedinta, pana la epuizare fizica. Cel putin asa sustine un avocat, care a relatat pe un grup de Facebook ca grefiera ajunsese intr-un asemenea grad de epuizare, incat n-a mai putut nici macar sa ridice mana ca sa apuce sticla cu apa, fiind nevoie sa fie chemata ambulanta. Postarea avocatului a fost preluata pe site-ul SNGJ, fara insa ca sindicatul sa-i dezvaluie identitatea.

In acest context, Sindicatul Dicasterial a anuntat ca i-a trimis o adresa conducerii Judecatoriei Timisoara, pentru ca aceasta sa precizeze in ce fel grefierei i-au fost respectate drepturile legale la locul de munca.


Iata articolul de pe site-ul Sindicatului National al Grefei Judiciare, insotit de capturile de ecran publicate pe acelasi portal:


Lasati orice speranta, voi cei care intrati… la Judecatoria Timisoara

'Lasati orice speranta, voi cei care intrati…', celebrul citat din poemul Infernul, care la randul sau face parte din celebra opera Divina Comedie, de Dante Alighieri.

Nu in mod intamplator am ales sa incepem prezentul articol cu acest citat, sugestiv din punctul nostru de vedere in raport cu situatia de fapt pe care urmeaza sa o supunem atentiei cititorului, caci la finalul lecturii, dumneavoastra veti concluziona daca acest citat a fost sau nu potrivit continutului textului

Intram abrupt in subiect prin a arata ca o slaba gestionare a sedintei de judecata conduce de nenumarate ori la necesitatea de a apela serviciile de ambulanta. Spunem acest lucru, intrucat, am primit inca un semnal de alarma, prin intermediul unei postari efectuate in mediul online, realizata de catre un distins coleg avocat, cu privire la tristul incidentul produs in data de 08.09.2021, in jurul orelor 20.30, intr-o sala unde se desfasura sedinta de judecata a unui complet de minori si familiei din cadrul Judecatoriei Timisoara.

Mai concret, sedinta de judecata, cu o incarcatura de aproximativ 40 de dosare, a inceput la orele 09.00, continuand pana dupa orele 20.30, fara insa a va putea preciza ora la care completul a ridicat sedinta de judecata. S-a relatat faptul ca, in jurul orelor 20.30, grefiera de sedinta, din cauza epuizarii fizice, nu a mai putut consemna nimic din cele dispuse de presedinta completului de judecata si pur si simplu, sub fondul oboselii, a inceput sa planga, spunand ca are mana amortita de DURERE. De asemenea, s-a mai aratat ca doamna grefier nu s-a mai putut ridica nici de pe scaun, nereusind nici macar sa mai ridice sticla cu apa, sa bea, in acest sens fiind ajutata de jandarmul care se afla in sala la momentul respectiv. Fata de situatia produsa, a fost nevoie sa se apeleze la serviciul de urgenta 112, pentru ca doamna grefier de sedinta sa primeasca ingrijirile medicale necesare. Sedinta de judecata, a continuat cu un alt grefier, presedinta completului de judecata aratand o completa lipsa de empatie in raport cu starea de rau a grefierei de sedinta care participase activ in cadrul sedintei de la orele 09.00, pana la orele 20.30, cand a clacat psihic din cauza epuizarii fizice.

 


Va intrebati oare ce anume conduce la epuizarea fizica a unui grefier in timpul sedintei de judecata? Ce anume poate sa fie atat de greu incat acesta sa clacheze psihic si sa nu mai poata continua? De ce nu se opun grefierii de sedinta unor astfel de abuzuri din partea unora dintre magistrati?

La aceste intrebari vom raspunde sistematic.

In primul rand, epuizarea fizica a grefierului in timpul sedintei de judecata se suprapune, (precum picatura de apa care in unele cazuri umple paharul) peste oboseala deja acumulata din efectuarea si indeplinirea sarcinilor de serviciu care nu sunt deloc de neglijat (in acest sens facem trimitere la dispozitiile art.53 alin. 1) lit. a-i, art.53 alin.2, 3, 4, art. 54 alin. 1-6 din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti din 17.12.2015 si prevederile din codurile de procedura civila si penala). Ceea ce vrem sa subliniem prin aceasta afirmatie este ideea conform careia grefierul de sedinta nu face nimic mai mult decat ca participa la sedinta de judecata, consemnand cate ceva, fie la calculator, fie in caietul de note, o idee mai mult decat eronata, o idee toxica si care in mod cu rea-credinta a fost si este servita publicului larg.

In al doilea rand, participarea efectiva a grefierului la sedinta de judecata ii solicita un consum ridicat de energie, atat fizica, cat si psihica, intrucat scrisul de mana, in continuu, timp de 12 ore (in cazul de fata) poate deveni traumatizant din punct de vedere medical, din cauza durerii provocate asupra bratului. Peste acest aspect se suprapune si faptul ca grefierul de sedinta trebuie, in mod diligent, sa isi foloseasca, neintrerupt, la capacitate maxima atentia distributiva, pentru a consemna cu acuratete cele sustinute de petenti, de avocati, si nu in ultimul rand, dispozitiile instantei. Ori, in cazul de fata, este de la sine inteles si mai mult decat de bun-simt sa intelegem si sa tragem concluzia ca dupa exercitarea in continuu timp de 12 ore a acestor activitati, nicio persoana nu ar mai putea dispune de energia fizica si psihica pentru a continua in maratonul jertfirii pe altarul Justitiei.

Ne dorim insa sa nu fim intelesi gresit! Nu, nu ne plangem si nici nu dormim sa nastem sentimente de mila.

Scopul acestui articol, pentru cine are ochi sa il citeasca si empatie sa il inteleaga, este de a atrage atentia asupra abuzurilor ce se produc in salile de judecata.

Astfel, niciun judecator nu este indreptatit sa manifeste un comportament de atotputernicie fata de cei care participa la actul de justitie, respectiv grefieri de sedinta, avocati, procurori, petenti, martori sau orice alte persoane.

Apreciem ca o slaba organizare si o ineficienta conducere a sedintei de judecata nu reprezinta altceva decat lipsa de respect cu privire la persoanele si categoriile profesionale ante-referite.

De ce nu se opun grefierii de sedinta unor astfel de abuzuri exercitate de unii magistrati?

In primul rand, din cauza statutului de subordonare stabilit prin act normativ. In al doilea rand, din cauza lipsei de sustinere, teama de a nu fi priviti cu ochi rai de colectivul de lucru, jena de a nu fi etichetati ca fiind neimplicati, iar lista poate continua.

Din pacate, incidentul despre care facem vorbire, petrecut in urma cu doua zile, de data aceasta la Judecatoria Timisoara, nu este singular, ci din contra, daca nu zilnic, cel putin saptamanal, la nivel national, astfel de abuzuri au loc prin instante, indiferent de gradul acestora.

Aducand la cunostinta cititorilor aspecte ca acesta, pe langa cercetarile detaliate pe care le efectuam atunci cand avem cunostinta de existenta unor astfel de derapaje la locul de munca, nu ne dormim sa facem altceva decat sa tragem un puternic semnal de alarma in incercarea de a diminua, daca nu, in mod ideal, de a stopa abuzurile psihice si fizice la care este supus personalul auxiliar de specialitate si cel conex din cadrul instantelor si parchetelor.

Fata de situatia creata, urmeaza sa solicitam, conducerii Judecatoriei Timisoara un punct de vedere fata de modalitatea in care au fost sau nu respectate dispozitiile Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti, prevederile speciale in materia sanatatii si securitatii in munca, noile reglementari privind hartuirea salariatului la locul de munca, cat si dispozitiile Legii nr. 567/2004 privind statutul grefierului, respectiv:

daca suferinta fizica a grefierei de sedinta, constand in durerea acuta a bratului, punand-o in situatia critica de a nu mai putea sa continue in consemnari cat si punerea acesteia, prin exercitarea timp de 12 ore in continuu a atributiilor de serviciu, in imposibilitatea fizica, generata de epuizare, de a se mai ridica de pe scaun si de a isi ridica sticla cu apa pentru a se hidrata, se incadreaza in categoria hartuirii la locul de munca astfel cum este definita de Legea nr. 167/2020;

daca incidentul prezentat mai sus a fost calificat ca fiind accident la locul de munca, in acceptiunea legii nr. 319/2006, iar in caz afirmativ, daca au fost sesizate organele abilitate in acest sens;

daca fata de aceasta situatie au fost dispuse masuri, in caz afirmativ, care sunt aceste masuri, iar in caz negativ care sunt motivele pentru care conducerea instantei nu a adoptat nicio masura;

daca apreciaza ca, in cauza de fata, sedinta de judecata s-a desfasurat cu respectarea pe cat posibil a programului de lucru al instantelor, astfel cum acesta este prevazut de disp. art. 89 coroborat cu art.90 din R.O.I., inclusiv cu respectarea normelor de protectie sanitara in contextul epidemiologic actual;

daca, grefierului care a participat de la orele 08.30 pana la orele 20.30 la sedinta de judecata in data de 08.09.2021, in completul de minori si familiei, din cadrul Judecatoriei Timisoara, i-au fost respectate drepturile, astfel cum prevad dispozitiile art. 73 din Legea nr. 567/2004, precum si cele prevazute in contractul colectiv de munca incheiat intre organizatia noastra sindicala si angajatorul Curtea de Apel Timisoara (vezi ccm – n.r. contractul colectiv de munca anexat mai jos).

In final, vom concluziona afirmand ca desi citatul cu care am inceput acest articol ne indeamna sa abandonam orice speranta, din contra, nu vom abandona, ci vom incerca prin toate mijloacele legale si morale sa ne opunem oricarui fel de abuz savarsit asupra personalului auxiliar si conex din cadrul instantelor si parchetelor”.


* Cititi aici contractul colectiv de munca la care face referire SNGJ in articol

Comentarii

# Fiat justitia ... date 10 September 2021 18:54 +4

sa se face dreptate si cu morti (mortii mamii lor) si cu raniti (sa nu se raneasca ca ne manaca juzii banii de CASS, cu rudele lor si ale sotilor, pana la grd. 4 ..)

# Jean valijean date 10 September 2021 20:48 -14

La munca! Judecătorul cum a putut 12 ore ??? Și el are munca intelectuala

# Edelweiss - Ivory Tower Forger date 10 September 2021 22:35 +24

Pro-tes-tez ve-he-ment! Citatul din Dante Alighieri l-am folosit Io* primul, amu ceva ani, când o gașcă de derbedei cu robe behăiau pe treptele Palatului de Justiție din Suceava (aka ”Vespasiana de Apel” Suceava) precum că ei vor în continuare morman de bănet fără număr - fără număr, că nu voiesc să le fie expertizată regulat țâcneala „pă persoană fizică” și că nu voiesc în nici un fel să răspundă pentru carierele distruse, pentru familiile împrăștiate, pentru sufletele schilodite sau pentru crimele comise. Citatul îl pusesem Io* ca deviză pe frontispiciul ”Vespasianei de Apel” Suceava și se voia a fi o constatare amară, adresată tuturor justițiabililor ce icnesc vaiete de sub copita a tot felul de hetriuci, aparaschivi, ilieși, grigoreni, dami, chiochi, bucșe, vicoli et ejusdem maledictum farinae. Pentru conformitate, inga linkul către plastographia respectivă: https://tazmaniandemoon.blogspot.com/2018/08/blind-judicial-obedience-trad-sluga.html

# Anonim date 11 September 2021 10:15 +82

Raspuns pentru jean ..... Se pare ca d-na judecator nu avea munca intelectuala in conditiile in care i-au trebuit 12 ore cu 40 de dosare civile, nu penale. Cred ca afla ce este in ele in sala, ii spuneau partile. Si iti spun ce se intampla dupa sedinta: doamna judecator amana pronuntarile pentru ca era epuizata dar grefierul trebuia sa introduca solutiile in ecris atunci, pentru ca asa prevede regulamentul. A doua zi doamna judecator nu venea la serviciu pentru ca era obosita doar a avut o sedinta grea cu o zi inainte , doamna grefier trebuia sa fie prezenta la ora 8, pentru a lucra dosarele din sedinta, urgente. Iar cele pronuntate trebuiesc facute pana la analizand ca doar se lucreaza dupa model. Asta este realitatea din instante dar nimeni nu vorbeste despre asta. Se vehiculeaza ideea ca grefierii sunt executanti. Mai intrebati cand ajung judecatorii in instante si daca o fac in fiecare zi, cine face rezolutii, cine pregateste dosare si cine pregateste dosarul hotarat.

# La târg... ia dreptatea, neamuleee...cât dai pe ea? date 11 September 2021 12:10 +1

Se vede munca "telectuală" a judelui... că o bună parte a lor, s-au lăsat spurcați şi cumpărați de servicii, că au ajuns să împartă STRÂMBĀTATE, nu dreptate, pe banul şi sudoarea românului , că sunt ca bolovanii de nesimțitori... Că el, judele, a putut să gândească cu cel pe care şade , vezi-l Doamne, 12 h, dar scribul a clacat nu de munca şi de prea mult bine... Oare aşa să fie?

# Kiki date 12 September 2021 13:01 -34

Grefiera o fi fost vreo silfida bagata in sistem de un unchi cu pile.Ca doar deh grefierii au salarii mari,peste medie,munca intelectuala putina si raspundere deloc.Poata raspunderea,inclusiv pentru greselile grefierului,pica pe umerii judecatorului care semneaza.Judecatorul nu a stat si el in sedinta 12 ore?Grefierul a scris 12 ore in continuu?Sau mai folosea sisistemul de inregistrare al sedintei de judecata?

# . date 12 September 2021 14:26 +11

Da, cum sa nu fii obosit, cand grefierul face incheierile de sedinta, grefierul motiveaza hotararie, face citatiile, comunicarile, adresele, listele de sedinte si modifica orele ptr. fiecare dosar in parte, toate actele emise si toate activitatile le introduce si in sistemul Ecris, are in plus si compartimente ale instantei precum amenzi judiciare, asociatii, sindicate, BIRP, stabileste obiectul cauzei, taxele de timbru, etc. etc. Cand stai cate 10-12 ore zilnic cocosat pe dosare, cum sa nu obosesti. Eu personal desi eram internat in spital din cauza epuizarii si extenuarii, am intrat in sedinta de judecata cu branula pe mana ! Nu a avut cina sa intre in locul meu. Motivarea hotararilor dupa model este o gaselnita. Nu exista!. Nu sunt 2 dosare la fel, ptr. ca ar fi autoritate de lucru judecat. Pur si simplu, fiecare dosar si sentinta este motivata de grefieri, nu pana la ,,analizand,, ci pana la final ! Cand intri saptamana in sedinta cu 60 dosare, cum sa nu apara oboseala...

# Raspuns pentru kiki date 12 September 2021 15:51 +1

Daca salariile grefierilor sunt peste medie, atunci sa vorbim de cele ale judecatorilor: Judecator de la judecatorie, fara vechime in jur de 10.000 lei Judecator Tribunal in jur de 15.000 lei Judecator Curte de Apel in jur de 20.000 lei Plus beneficii respectiv pensionare dupa 25 de ani vechime adica sunt judecatori care se pensioneza in jurul varstei de 47 de ani cu o pensie de minim 10.000 lei Se tot bate moneda pe restrictiile pe care le au judecatori. Aceleasi ingradiri le are si grefierul . In ceea ce priveste raspunderea nu am vazut pana acum judecator care sa raspunda pentru sentinta pe care a dat-o. Cum nu am vazut sa se raspunda pentru ca se amana pronuntarea in dosare de cate 4 ori a cate doua saptamani desi Codul prevede 14 zile si apoi se repune dosarul pe rol pentru suplimentare probatoriu. Nu am vazut judecator sa raspunda pentru ca motiveaza o sentinta dupa 6-8 luni. In plus , de fiecare data cand se intampla ceva ,, prostul de grefier" raspunde.

# hastag date 12 September 2021 18:45 -11

Vai ce sa spunem a muncit pana la epuizare ! dar cei care lucreaza in productie cu termene cu respectarea standarde de calitate ce sa mai spuna ???unde e sindicatul pentru acei oameni??ce munca grea au grefierii? cand dosarele se amana ca ei pun o greva se gandesc oamenii care stau pe holuri???dar cand o judecatoare nu are chef de lucru , vrea sa scape de dosare si declina speta la alta instanta !!!!grefierii asta trebuie sa vada ca procesle dureaza ff mult pentru ca judecatorii nu au ""deadline ""ei iau acelasi salar si daca judecata unul sau 100 dosare si daca un proces dureaza un an ,2, 4 etccc , de aceea au asa mult de lucru , la niste procese de rahat civile sunt lungite pe ani de zile , in tarile normale unde justitia e justitie dureaza maxim 6 luni la noi ani de zile , asa ca sa se epuizize cati mai multi poate asa se curata sistemul de toate categoriile , la veniturile care le au munca lor e prea putina , in ziele muncii vine epuizarea !!! ghinion munca inobileaza omul !!!

# avdocat date 13 September 2021 21:05 +1

Pe la Jud. Tg.Jiu este o madam jude (Retezanu) care incepe sedintele la 9 si la 16 inca mai continua. Ia martorii inaintea amanarilor, ii audiaza pe indelete, ca nu-i graba. Asa trece ziua intreaga. Iar la solutii... mai bine pun pisica sa motiveze, ca reuseste ceva mai logic.

# . date 14 September 2021 20:21 +28

iti spun eu cum de a stat 12 ore !. In timp ce judele doar asculta ce spun/declara partile, martorii, avocatii, procurorul, chiar judele, grefierul trebuie sa fie ff atent si sa consemneze tot in caietul grefierului. De multe ori judele face mazgalituri pe foi, iar grefierul scrie, scrie. Apoi in birou, grefierul face incheierile de sedinta cu tot ce s-a discutat in sala, pentru fiecare dosar in parte, iar judele semneaza. Apoi, grefierul motiveaza hotararile, nu doar pana la ,,analizand,, cum se tot spune, dupa model. NU. Pur si simplu motiveaza. Judele iti da dosarele si scrie pe ele unA sau un R. Adica admis sau respins. Fa minutele, ca asa se poarta, doar le verifica si semneaza judele. Baga totul in Ecris, pregateste sedinta de saptamana viitoare, si asta doar in 4 zile. Ca a 5-a esti iar in sedinta. Mai vrei justificari ? Poftim de savureaza avantajele muncii de grefier !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.01.2025 – Marius Iacob a ajuns sef. Judecatoare suspendata din motive psihice

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva