13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAI USOR BAIETI CU REINVIEREA PROTOCOALELOR – Pozitie neasteptat de corecta a lui Klaus Iohannis. Presedintele refuza revenirea la practicile nocive care permiteau serviciilor imixtiuni in actul de justitie: “Urmarirea penala se face de catre procurori, iar judecarea spetelor de catre judecatori. Serviciile n-au ce cauta in acest domeniu”. Pozitia lui Iohannis se bate cap in cap cu decizia CSAT care a dat liber reintroducerii SRI in dosarele penale

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 October 2020 19:10
Vizualizari: 7198

Soc si groaza! Pozitie neasteptat de corecta a presedintelui Romaniei Klaus Iohannis (foto alaturi de sefi si ofiteri inalti ai SRI) in ceea ce priveste tentativele de restaurare a protocoalelor secrete dintre servicii si parchete, precum si de revenire la practicile toxice care permiteau imixtiunea serviciilor in actul de justitie. Total surprizator, Klaus Iohannis a respins posibilitatea reintoarcerii la vremurile din trecut, atunci cand lucratorii si ofiterii de informatii faceau dosare cot la cot cu procurorii.


 

Astfel, in conferinta de presa pe care a sustinut-o miercuri seara, 7 octombrie 2020, Klaus Iohannis a fost intrebat de un jurnalist cunoscut ca fiind un aprig sustinator al institutiilor de forta daca intentioneaza sa redea serviciilor secrete atributiile care le permiteau imixtiunea in anchetele penale, atributii care au dat nastere la uriase abuzuri si incalcari ale drepturilor omului, si care au fost eliminate de o serie de decizii ale CCR pronuntate in ultimii ani, inclusiv prin constatarea caracterului nelegal al protocoalelor PICCJ-SRI. Total neasteptat, Klaus Iohannis a respins din start aceasta posibilitate. Mai mult, acesta a tinut sa sublinieze ca urmarirea penala este facuta de catre procurori, judecarea dosarelor de catre judecatori, iar serviciile secrete nu au ce cauta in aceste activitati. “Serviciile se ocupa de problemele lor, iar daca (si conform legii in vigoare acum) in cursul activitatilor sesizeaza posibile fapte penale, da, sesizeaza parchetul competent, atat, fara sa furnizeze probe, fara sa participe la obtinerea de probe”, a precizat Iohannis.

 

Iata declaratia presedintelui Klaus Iohannis privind o posibilia restaurare a practicilor care faceau posibila imixtiunea serviciilor secrete in actul de justitie:


"Jurnalist: Sigur ca subiectul numarul 1 in România astazi este legat de situatia sanitara, de cresterea numarului de infectari, insa colegii mei au epuizat acest subiect si exista si alte prioritati strategice cum chiar Administratia Prezidentiala le-a anuntat intr-un comunicat dat chiar ieri dupa reunirea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, referitor la modificarea Legilor de functionare a serviciilor secrete. Problema este, domnule Presedinte, ca aceste servicii secrete au pierdut, cum foarte bine stiti, din atributii din cauza unor decizii ale Curtii Constitutionale, decizii pronuntate in 2016, in 2018, in 2020. Mai exact, ele au pierdut atributia, dreptul ca informatiile culese sa fie folosite drept probe in procesele penale. Din acest motiv, am inregistrat o incetinire a investigatiilor, a anchetelor, si intrebarea este daca in procesul de scriere a acestor legi intentionati sa gasiti solutii pentru a reda serviciilor secrete aceasta atributie, acest drept de a utiliza informatiile drept probe in procesele penale. Mai ales, o precizare importanta, ca printr-o ultima decizie a Curctii Constitutionale din 2020, nici informatiile culese pe mandate de siguranta nationala nu pot fi utilizate drept probe in procese. Deci, este o problema? Daca da, cum intentionati sa o rezolvati si daca intentionati sa redati serviciilor aceste atributii? Va multumesc!

 

Klaus Iohannis: Nu intentionez sa am initiativa si sa redau serviciilor atributii in cadrul urmaririlor penale sau a proceselor penale. Aceste lucruri, urmarirea penala se face de catre procurori, iar judecarea spetelor se face de catre judecatori. Serviciile secrete si serviciile speciale n-au ce cauta in acest domeniu. Serviciile se ocupa de problemele lor, iar daca (si conform legii in vigoare acum) in cursul activitatilor sesizeaza posibile fapte penale, da, sesizeaza parchetul competent, atat, fara sa furnizeze probe, fara sa participe la obtinerea de probe. Nu intentionez sa modifc sau sa solicit modificarea legilor in sensul de a reveni la situatia anterioara”.

 

Teoria ca teoria, dar practica ne omoara


Pozitia lui Klaus Iohannis este una cat se poate de corecta. Intr-adevar, serviciile secrete nu au ce sa caute in actul de justitie. Problema este ca pozitia lui Iohannis se bate cap in cap cu o decizie recenta pe care a avizat-o in CSAT.

Mai exact, in septembrie 2020, Iohannis a dat liber unei propuneri legislative de modificare si completare a Legii nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei initiata de ministrul Justitiei Catalin Predoiu, alaturi de liberalii Cristina Traila si Gabriel Andronache. Concret, proiectul este o incercare de a reintroduce Serviciul Roman de Informatii in anchetele penale - chiar daca CCR a decis ca acest lucru este neconstitutional - ministrul Justitiei propunand ca informatiile din interceptarile si activitatile de supraveghere ale SRI sa poata fi folosite din nou in dosarele penale. (click aici, aici si aici pentru a citi).

Comentarii

# Baran Gheorghe date 7 October 2020 19:19 +22

.. si voi puneti botul la declaratiile lui Iohanis !!N am vazut nicio declaratie a tradatorului care sa fie confirmata nici in peezent, nici in trecut si in viitor vom afla ca ce este a mai fost.

# DODI date 7 October 2020 19:29 +11

După cum ne-a obișnuit deja ciolaniSS când vorbește singur, vorbește fără el, fără aprobare de la SRI. Consecința? La noapte ciolaniSS nu va putea dormi. Va primi spălăturile de rigoare de la SRI și începând de mâine vuvuzeaua SRI de la Cotroceni va cânta maneaua preferată a HELLvigului: noi suntem primii și cei dintâi. Nu ne pasă de români. Facem ce vrem cum ei și mai ales ce vor licuricii și fuhrer Merkel.

# M date 7 October 2020 19:30 +4

Dar Traila asta și cu securistul de Predoiu nu ar vrea ei sa li se facă un dosar penal construit de SRI și judecat de colaboratori lor judecători. Eu asta le doresc, iar lui Iohanis poate i s-a luminat mintea, sau sia dat seama ca, chiar și Ceaușescu a fost judecat și condamnat la moarte darămite el

# Marcel date 7 October 2020 19:34 +4

Abureala NAZISTULUI! Este o prefăcătorie parșivă !

# Liţă date 7 October 2020 19:48 +8

A mai avut un discurs corect în faţa CSM, la scurt timp după preluarea primului mandat de preşedinte. A dat atunci speranţe românilor, după care s-a ales praful.

# Ultimul Charlot date 7 October 2020 20:28 +2

Știe sasul de greun dosar ce l-ar viza in viitor, dosar in care a cazut pe interceptări? Sau vreun foarte apropiat cunoscut?

# Hello. date 7 October 2020 23:28 +8

Protocoalele initiate de "securistul " Traian Basescu -PETROV , prin maimutoiu general Coldea si maimutica Kovesi in anii de "domnie" 2004-2014 au distrus toata justitia romana prin "statul-paralel" folsind procurori gen nemetrnicul "portocala" . Curios este ca acest Basescu si cu P.M.P-ul lui au adepti si azi intr-o MAHMUREALA totala . TURNATORII securitati-comuniste AICI se aduna !!.

# un mizantrop date 8 October 2020 02:29 +9

Cuvantul "corect" e total incompatibil cu insailatura bipeda de la Cotroceni...nimic nu e corect la individul asta...doar ca a aflat ceva mai repede de pozitia Curtii Europene de Justitie si s-a gandit sa "ia fatza"...cu doar cateva zile inainte lucra de zor, cu Predoiu, la reimplicarea SRI in Justitie...adica la o modalitate de a oficializa ceea ce n-a incetat niciodata. Acum, l-a lasat pe Predoiu sa-si bata capul - ori securistii sa se faca procurori, ori procurorii sa ramana securisti...cam asta-i dilema

# G date 8 October 2020 02:31 +1

Pai nu asa a zis CJUE?

# Ion date 8 October 2020 14:37 +1

Cine i-o fi dat ordin lui Johanis sa spuna asta ? Cine si-a dat seama ca nu mai merge cu SRI implicat în justitie ,ca suntem de râsul europei si al lumii ? Cred ca cineva din CE ,UE,PE .

# Marin ȚULUS. Olt date 8 October 2020 23:32 0

Pai, domnule Presedinte KI, de ce mai tineti astfel de servicii secrete?!Care procuror si care instanta pot să facă un serviciu corect si sa ateste adevărul cand ei sunt retele de grupari care fac rau poporului roman -cum zicea Basescu-cine ii controlează și, de fapt,caz concret,cum am fost noi,oamenii simpli,prejudiciati,victime ale sistemului de justitie mafiot care a confiscat si profesia de magistrat dar si pe cea de avocat?!Sunt tot mai convins,văzând activitatea SIIJ,că aceasta este înfiintată cu un scop: pentru a demonstra că avem un stat de drept,pentru apărarea magistratilor si nu pentru a sustine acuzatiile impotriva lor, răzbunator asupra unuia ca Portocală(distrugerea DNA!) si,mai ales, nicidecum să apere poporul roman de hotii din magistratură! Vin cu exemple cand SIIJ dispune doar arhivarea plangerilor fără a emite ordonante in cazul cetateanului simplu, dovada a iresponsabilității și inutilitatii acestei institutii!!!!

# Marin ȚULUS Olt date 8 October 2020 23:49 +2

Cand magistratii au facut grevă, încălcând dispozitiile legii, de ce dle Presedinte KI nu ati dispus prin hotarare a CSAT să introduceti Armata si să evacuati institutiile justitiei de grevistii infractori?! Pentru că această actiune a unor magistrati era un atac la statul de drept si implicit la siguranta natională a statului roman, prejudiciind in acelasi timp poporul roman,asa cum de fapt este prejudiciat prin hotararile nelegale ale multora dintre acesti slujbasi ai statului roman care pentru Administratia Prezidentială, sesizată în multe aceste cazuri, nu reprezintă un obiectiv de cercetare si nu implică in acelasi timp măsuri concrete legislative/constitutionale,iar toti cei care aveti responsabilitate spuneti că magistratul este independent si face astfel ce vrea inclusiv distruge vietile oamenilor, iar el trăieste în bunăstare si fericire, mai presus de lege.Âsta o fi oare statul de drept conceput astfel prin lupta noastră la Revolutie?!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva