NICUSOR S-A CURENTAT LA TMB - Halucinant! Primarul Capitalei Nicusor Dan a vrut sa blocheze iesirea din insolventa a ELCEN, insa cinci zile mai tarziu s-a razgandit si a renuntat la judecata printr-o cerere trimisa la Tribunalul Bucuresti. ELCEN risca sa intre in faliment si sa piarda 800 milioane lei daca instanta nu va lua act de renuntarea la judecata in cel mai scurt timp. Cine l-a convins pe Nicusor sa faca si apoi sa desfaca? (Document)
Primarul Capitalei Nicusor Dan actioneaza haotic. Atat de haotic incat ne face sa ne intrebam legitim cine il mana in luptele prin instante pe care le duce in numele Primariei? De ce s-ar pune Nicusor Dan (foto) de-a curmezisul iesirii din insolventa a societatii ELCEN, invocand pretinse creante de ordinul sutelor de mii de lei, in conditiile in care este cunoscut ca odata cu iesirea din insolventa, compania ar putea accesa fonduri europene nerambursabile necesare pentru modernizarea CET-urilor pe care le are in patrimoniu, impiedicand astfel inchiderea acestora in 2023? Practic, iesirea din insolventa la 1 aprilie 2022 a ELCEN ar da posibilitatea bucurestenilor de a nu ingheta de frig si iarna urmatoare. Nicusor Dan are insa alta viziune!
Nu mai tarziu de saptamana trecuta, in 16 martie 2022, Primaria Capitalei, prin primarul Nicusor Dan, a depus la dosarul nr. 35304/3/2016 – avand ca obiect cererea debitorului Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN) de iesire din insolventa – o contestatie impotriva masurilor dispuse de administratorul judiciar al Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN), cuprinse in Raportul final care ar permite ELCEN iesirea din insolventa si reinsertia in activitatea de afaceri.
Concret, in contestatia de Municipiul Bucuresti prin primarul general se critica Raportul pentru inchiderea procedurii debitoarei Electrocentrale Bucuresti SA intocmit de administratorul judiciar Sierra Quadrant Bucuresti, publicat in Buletinul Procedurilor de Insolventa nr. 3871/03.03.2022 in care administratorul judiciar a constatat ca ELCEN a achitat creantele catre creditori in termenele prevazute, indeplinindu-si astfel obligatiile asumate prin planul de reorganizare. Printre altele, in cuprinsul Raportului mai sus indicat administratorul judiciar a retinut si ca ELCEN a achitat integral o creanta de 235.481,58 lei (circa 47.000 euro) pe care o avea catre Primaria Capitalei, fapt care l-a nemultumit teribil pe Nicusor Dan.
"Cu privire la cererile de plata formulate in cadrul procedurii de Municipiul Bucuresti prin Primar General, respectiv cererea nr. 2615/06.04.2020 pentru plata sumei de 235.481,58 lei, respinsa prin adresa nr. 2743/15.04.2020, a fost promovata contestatia inregistrata sub numarul de dosar 9619/3/2020 inregistrat pe rolul Tribunalului Bucuresti, solutionata in fond prin hotarârea nr. 3818/01.07.2021 prin care a fost respinsa contestatia ca neintemeia. Apelul promovat de Municipiul Bucuresti prin Primar General are urmatorul termen de judecata fixat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti la data de 19.04.2022, insa avand in vedere dispozitiile art. 46 alin. (1) din Legea nr. 85/2014 in acord cu care hotararile pronuntate de judecatorul-sindic sunt executorii, creanta reclamata de Municipiul Bucuresti prin Primar General nu este la data redactarii prezentului raport de activitate o creanta curenta scadenta, in sensul dispozitiilor art. 5 alin. (1) pct. 21 din Legea nr. 85/2014", se precizeaza in Raportul intocmit de administratorul judiciar, astfel cum a fost publicat in BPI nr. 3871/03.03.2022.
Prin contestatia depusa, Municipiul Bucuresti prin primarul general Nicusor Dan a solicitat sa se constate ca nu sunt intrunite conditiile enuntate prin dispozitiile art. 175 alin. (1) din Legea nr. 85/2014 pentru a se dispune inchiderea procedurii deschise impotriva ELCEN in dosarul nr. 35304/3/2016 si reinsertia ELCEN in activitatea de afaceri ,conform art. 141 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, atata vreme cat creanta de circa 47 mii euro reprezinta "o creanta curenta scadenta ce nu a fost achitata de debitoarea" ELCEN.
Municpiul Bucuresti sustinea astfel in contestatia depusa la Tribunalul Bucuresti ca figureaza ca fiind scadenta creanta in cuantum de 235.481,58 lei aceasta reprezentand o datorie a ELCEN in temeiul raspunderii civile delictuale, nascuta la data de 6.04.2017, data la care a fost solutionat definitiv dosarul nr. 64899/3/2011, ce a generat cheltuieli de judecata, ulterior deci deschiderii procedurii insolventei ELCEN, care a avut loc la data de 6.10.2016 (nefiind astfel necesara inscrierea la masa credala a Municipiului Bucuresti, conform art. 102 alin. (6) din Legea nr. 85/2014).
Totodata, Municipiul Bucuresti prin primarul general Nicusor Dan a cerut sa se amane constatarea ca ar fi intrunite conditiile pentru a se dispune inchiderea procedurii deschise impotriva ELCEN in dosarul nr. 35304/3/2016 si reinsertia ELCEN in activitatea de afaceri pana ce nu vor fi solutionate alte doua dosare, respectiv, dosarul nr. 9619/3/2020 (cauza avand ca obiect "contestatie impotriva masurilor administratorului judiciar de respingere a cererii de plata formulata de Municipiul Bucuresti" in care Tribunalul Bucuresti a respins ca neintemeiata actiunea Municipiului Bucuresti – Hotararea nr. 3818/01.07.2020), si dosarul nr. 8643/3/2020 (avand ca obiect pretentii, cheltuieli de judecata, solutionat la fond de Tribunalul Bucuresti prin Hotararea nr. 1391/25.09.2020 prin care s-a dispus respingerea ca inadmisibila a actiunii Municipiului Bucuresti si admiterea exceptiei inadmisibilitatii cererii, invocata de Electrocentrale Bucuresti). Atentie, ambele hotarari pronuntate in cele doua dosare amintite mai sus sunt executorii!
Nicusor razgandel
Contestatia Municipiului Bucuresti prin primarul general Nicusor Dan, astfel cum a fost depusa la dosarul nr. 35304/3/2016, a fost disjunsa spre a fi solutionata in cadrul unui dosar distinct care a primit nr. 6620/3/2022 – avand ca obiect "contestatie impotriva masurilor administratorului/lichidatorului judiciar impotriva masurilor cuprinse in Raportul pentru inchiderea procedurii, publicat in BPI nr. 3871/03.03.2022 - primind termen pentru data de 24 martie 2022.
Ce sa vedeti insa, dupa cinci zile de la depunerea acestei contestatii, respectiv la data de 21 martie 2022, Municipiul Bucuresti, prin primarul general Nicusor Dan, a formulat o noua cerere la Tribunalul Bucuresti, de aceasta data de renuntare la judecarea contestatiei formulate impotriva masurilor dispuse de administratorul judiciar al ELCEN, cuprinse in Raportul privind inchiderea proceduriim, solicitand astfel instantei ca "prin hotararea ce va pronunta sa ia act de aceasta renuntare si sa dispuna in consecinta".
Nicusor Dan a justificat renuntarea la judecata contestatiei prin "adresa Primariei Municipiului Bucuresti – Directia Servicii Integrate – Serviciul Termoenergetic nr. 22417/21.03.2022".
Iata adresa lui Nicusor Dan:
Primarul Capitalei urmareste falimentul ELCEN?
Nu stim care este motivul pentru care primarul Nicusor Dan s-a razgandit in ultimul moment si a decis sa renunte la actiunea sa de blocare a iesirii din insolventa a companiei ELCEN. Cert este insa ca daca ar fi continuat cu actiunea, Nicusor Dan ar fi generat posibilitatea intrarii in faliment a ELCEN. Iar totul pentru o pretinsa creanta de circa 235 mii de lei, in conditiile in care Municipiul Bucuresti, prin CM Termoenergetica SA, a avut constant datorii de sute de milioane lei lei catre ELCEN a caror plata a fost intarziata nejustificat.
Or, in acest context, mentinerea in insolventa a ELCEN si practic blocarea societatii pentru revenirea in activitatea de afaceri, obliga ca toti furnizorii ELCEN (electricitate, gaze, apa, serivcii telefonice, etc) sa asigure acestei societati – conform dispozitiei instantei de intrare in procedura de insolventa din 2016 – un credit furnizor cu termen de plata la 90 de zile.
Acest lucru ar permite Primariei Capitalei sa nu plateasca din proprie initiativa la timp catre compania sa CM Termoenergetica SA subventiile angajate prin buget, care in trecut au reprezentant datorii de sute de milioane lei.
Cu toate acestea, ELCEN a furnizat fara intrerupere agent termic catre CM Termoenergetica, desi legea ii conferea dreptul sa intrerupta furnizarea din motive de neplata in termen a datoriilor Primariei.
Ce este ingrijorator totodata este ca prin actiunea lui Nicusor Dan se impiedica inclusiv reinsertia ELCEN in activitatea de afaceri, care nu putea depasi termenul de 22.10.2022 (data la care se implinesc 4 ani de la confirmarea planului initial de reorganizare a activitatii ELCEN de catre Tribunalul Bucuresti), la care perioada de reorganizare a ELCEN va inceta prin trecerea in procedura de faliment.
Numai ca, prin razgandirea, nu stim de ce anume cauzata, Nicusor Dan a permis urmarea parcursului firesc in care ELCEN sa poata avea acces la bonsul de cogenerare incepand cu 1.04.2022, care se ridica la peste 80 milioane anual si care se acorda numai societatilor care nu se afla in dificultate financiara, respectiv nu se mai afla in procedura insolventei.
Pe langa aceasta suma, ELCEN va putea accesa si fonduri europene nerambursabile si credite bancare pentru desfasurarea unor lucrari de modernizare la CET-urile pe care le are in patrimoniu si care, daca nu ar fi modernizate, ar urma sa fie inchise incepand cu 2023.
Astfel, prin iesirea din insolventa a ELCEN, incepand cu 1.04.2022, societatea va avea posibilitatea sa prelungeasca schema de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta, precum si sa acceseze schema de spriijn pe o durata de inca 11 ani (cca 800 milioane anual). Totul este insa posibil numai daca ELCEN va iesi din procedura de insolventa pana la 31.03.2022.
Pana atunci mai este timp si ne asteptam ca primarul Nicusor Dan sa fac si alte surprize, cum a mai tot facut, fara sa inteleaga ca efectele actiunilor pe care le face in instante se resfrang direct asupra locuitorilor Bucurestilor.
Sursa foto: impact.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 24 March 2022 01:08 +14
# Ghita Bizonu' 24 March 2022 16:57 0