ABUZ IN SERVICIU IN DOSARUL "TELEPATIA" – PICCJ a inceput urmarirea penala dupa ce fostul presedinte AVAS, Jean-Catalin Sandu, a depus plangere impotriva ex-ministrului Agriculturii Dacian Ciolos. Sandu l-a acuzat pe Ciolos: "A acceptat constituirea ca parte civila a Ministerului Agriculturii in dosarul sus-mentionat in mod nelegal si netemeinic... Institutia competenta sa se pronunte asupra existentei si recuperarii prejudiciului ar fi fost Ministerul Finantelor" (Documente)
Parchetul General, condus de Tiberiu Nitu, cerceteaza unul dintre abuzurile semnalate de inculpatii din "Dosarul Telapatia", in care presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare, in legatura cu privatizarea in 2003 a Institutului de Cercetari Alimentare. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus inceperea urmaririi penale in dosarul constituit dupa ce fostul presedinte al AVAS, Jean-Catalin Sandu, condamnat la fond in „Dosarul Telepatia” la 6 ani de inchisoare, a depus plangere penala, la 20 martie 2014, impotriva fostului ministru al Agriculturii Dacian Ciolos (foto dreapta) - in prezent, comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala - acuzand faptul ca Ministerul Agriculturii a fost introdus ilegal in „Dosarul Telepatia” in calitate de parte vatamata, in octombrie 2008, constituirea in aceasta calitate nefiind initiativa ministerului, ci rezultatul unei solicitari exprese a DNA.
Potrivit unei adrese datate 10 iunie 2014 si publicate in premiera, joi 26 iunie 2014, de Grupul de Investigatii Politice condus de Mugur Ciuvica, sefa sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din PICCJ, procuroarea Camelia Sutiman, si procurorul Ioan Florentin Ene i-au transmis lui Jean-Catalin Sandu ca a fost inceputa urmarirea penala in dosar: "Va facem cunoscut ca in dosarul cu nr. 203/P/2014 s-a dispus inceperea urmaririi penale cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, prevazute de art. 297 alin. (1) Cod penal".
Prezentam pasaje din plangerea penala formulata impotriva lui Dacian Ciolos:
„Infractiunea a fost savarsita de catre acesta in calitatea sa de ministru al Agriculturii in contextul constituirii Ministerului Agriculturii ca parte civila in dosarul de urmarire penala nr. 84/P/2004 devenit ulterior dosarul de instanta nr. 25497/3/2012** si care are ca obiect judecarea modalitatii de privatizare de catre Agentia Domeniului Statului a Institutului de Chimie Alimentara (...) Abuzul numitului Dacian Ciolos consta in faptul ca acesta a acceptat constituirea ca parte civila a Ministerului Agriculturii in dosarul sus-mentionat in mod nelegal si netemeinic, cu incalcarea normelor legale in vigoare la data emiterii adresei de constituire ca parte civila catre DNA si fara a-si intemeia in niciun fel cuantumul pretentiilor.
Caracterul netemeinic:
(...) Fara a-si face propria evaluare, fara a tine cont de faptul ca textele de lege in baza carora DNA formulase solicitarea fusesera abrogate cu 8 luni inaintea privatizarii si fara a mai astepta raspunsul ADS, ministrul a trimis o adresa de raspuns catre DNA, semnata de catre ministrul Dacian Ciolos (adresa nr. 190721/14.10.2008) in care isi insuseste fara obiectiuni valoarea din raportul de expertiza intocmit de expertul desemnat de procuror si se constituie ca parte civila cu suma prevazuta in adresa al carei continut il reluam: „Urmare adresei dvs nr. 84/P/2007 din 24.09.2008 inregistrata la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sub nr. 190365/29.09.2008, va comunicat faptul ca MAPDR se constituie parte civila in cauza cu suma de 222.222.264 lei, respectiv 60.587.345 euro, astfel cum a fost stabilita prin raportul de evaluare nr. 639/03.07.2008 intocmit de expertul Papasteri Mihai si insusit de DNA – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie”.
Nelegalitatea:
(...) constituirea ca parte civila a ministerului este nelegala pentru ca textele legale ce ar fi justificat un eventual prejudiciu in patrimoniul MADR erau abrogate la momentul privatizarii ICA (fusesera abrogate cu 8 luni inainte de declansarea procesului de privatizare al SC ICA SA (...) Aceste dispozitii legale au fost in mod expres abrogate de OUG nr. 147/2002, publicata in M.O. Partea I nr. 821/13.11.2002.
In consecinta, sumele incasate ca urmare a privatizarii SC ICA SA nu au fost utilizate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, fondul Dezvoltarea Agriculturii Romanesti fiind deja desfiintat la data privatizarii societatii, realizata in luna noiembrie 2003. Aceste sume au fost virate la bugetul de stat pentru diminuarea datoriei publice a Romaniei. Faptul ca textele incidente au fost abrogate a fost confirmat expres de catre Ministerul Agriculturii in fata Tribunalului Bucuresti prin adresa nr. 174536/06.11.2012 (...) prin care comunica printre altele ca: "(...) incepand cu data de 1 ianuarie 2003 fondul Dezvoltarea agriculturii romanesti se desfiinteaza (...) si ca (...) MADR nu a avut atributii privind procesul de privatizare de actiuni si active, aceasta competenta revenind Agentiei domeniului Statului".
In consecinta, institutia competenta sa se pronunte asupra existentei si recuperarii prejudiciului ar fi fost Ministerul Finantelor Publice.
(...) Ca urmare a abuzului numitului Dacian Ciolos, mi-au fost afectate drepturile si interesele legitime intrucat trimiterea mea in judecata a fost in mare masura bazata pe presupunerea existentei acestui prejudiciu imens, asumat de catre MADR in conditiile in care institutia de specialitate din subordinea acestuia, respectiv ADS, confirmase ca nu exista niciun prejudiciu in legatura cu privatizarea SC ICA SA".
Jean Catalin Sandu i-a cerut explicatii Codrutei Kovesi despre prescrierea acuzatiilor
Amintim ca, in urma cu trei saptamani, Jean-Catalin Sandu i-a solicitat sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, sa ii explice care este baza legala a afirmatiilor potrivit carora “dosarul lui Voiculescu se va prescrie in luna decembrie”. Cu acelasi prilej, fostul director general al AVAS i-a transmis procurorului sef al DNA ca sustinerile sale sunt contrazise de toate dispozitiile in vigoare existente in noul Cod penal referitoare la institutia prescriptiei.
*Cititi aici raspunsul PICCJ cu privire la inceperea urmaririi penale in dosarul nr. 203/P/2014
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# andrei 26 June 2014 18:51 +3
# BERCEA MONDIAL ;; . e manevra lu frații miei..............., 27 June 2014 09:27 0
# DOSIRE 27 June 2014 09:30 +3
# dererert 27 June 2014 09:33 0
# ADEVARUL 26 June 2014 18:54 +4
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 26 June 2014 19:00 +1
# andrei 26 June 2014 19:31 +1
# andrei 26 June 2014 19:33 0