psdolt
23 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

ADVERTORIAL – Casa Memoriala „Amza Pellea”, din Bailesti, a fost redeschisa publicului

Scris de: L.J. | pdf | print

8 April 2024 14:02
Vizualizari: 1781

Manifestarile dedicate cinstirii memoriei indragitului actor roman Amza Pellea, nascut in inima Olteniei, au debutat sambata, 6 aprilie 2024, pe scena Teatrului National „Marin Sorescu” din Craiova, locul in care si-a inceput fascinanta calatorie in lumea artistica.



Un spectacol de lumina si culoare, proiectat catre cer cu lumini tip laser, a deschis evenimentul „In Memoriam Amza Pellea”.

Sute de spectatori s-au bucurat de o reprezentatie de exceptie, plina de emotie, muzica si poezie, pe o scena cu artisti si oameni de teatru, printre care actritele Oana Pellea si Rodica Mandache, criticul de teatru Marina Constantinescu, Emil Boroghina, fost director al Teatrului National Marin Sorescu din Craiova, Mircea Rusu, directorul Teatrului National I.L. Caragiale din Bucuresti, solistii Andrei Paunescu, Sergiu Cioiu, naistul Nicolae Voiculet si Orchestra Simfonica a Filarmonicii Oltenia.


Duminica, 7 aprilie 2024, a avut loc inaugurarea Casei Memoriale „Amza Pellea” din Bailesti, la 93 de ani de la nasterea marelui actor.


La Bailesti, deschiderea oficiala a avut loc in prezenta fiicei actorului, a autoritatilor judetene si a reprezentantilor Muzeului Olteniei, fiind urmata de proiectia filmului „Nea Marin miliardar” in Parcul Tineretului, din centrul municipiului.


Consiliul Judetean Dolj si Muzeul Olteniei Craiova au reusit, astfel, sa deschida portile unei noi destinatii culturale, punand la loc de cinste personalitatea marelui actor si oferind publicului oportunitatea cunoasterii unor crampeie din opera si viata memorabilului Nea Marin.


Mi-am dorit de foarte mult timp si iata ca minunea s-a intamplat: redeschiderea Casei Memoriale Amza Pellea cu haine noi si sub palaria mare a Muzeului Olteniei. Din clipa asta, aceasta casa memoriala intra intr-un circuit muzeal. Sunt foarte multe emotii, sentimente, sunt intr-o stare de smerenie si trebuie sa fac plecaciuni de multumire Consiliului Judetean Dolj, presedintelui Cosmin Vasile si directorului de la Muzeul Olteniei, Florin Ridiche. Fara acest sprijin, tot ceea ce vedeti nu ar fi fost posibil, nu s-ar fi realizat. Obiectele din casa i-au apartinut lui tata, toate sunt donate de catre mine pentru casa memoriala, lucrul nu s-a terminat, vom continua sa imbogatim exponatele. Mi-as dori foarte tare ca in aceasta casa sa se auda raset de copii, este o camera multimedia unde ar putea sa vina scoli sa viziteze si sa faca ateliere de desen. Mi-as dori sa nu fie doar un punct muzeal, ci un ferment de viu care sa-i duca spiritul mai departe lui tata. Vreau sa multumesc publicului care ii tine memoria vie. Atata timp cat el va fi iubit, va fi amintit si va trai in sufletele oamenilor, spiritul lui tata e viu. Pentru acest lucru, plecaciuni in fata oamenilor care l-au iubit si care nu-l uita dupa 40 de ani de cand el nu mai e pe pamant, a fost un om bun si eu chiar cred ca lucrurile pe care le imprastii in oameni si in univers ti se intorc”, a declarat Oana Pellea.


Colaborarea dintre fiica marelui Amza, actrita Oana Pellea, reprezentantii Consiliului Judetean Dolj si Muzeul Olteniei l-au readus pe Nea Marin acasa, la Bailesti, in inimile oltenilor, in inimile romanilor. In incaperile imobilului au fost amenajate expozitii ce contin atat obiecte personale, afise de filme, cat si o colectie cu arme-recuzita, premiul obtinut de Amza Pellea, la Festivalul International de Film de la Moscova, pentru interpretarea din filmul „Osanda” si medalia „Jubileul promotiei de aur a teatrului romanesc”.


Casa memoriala este un monument de arhitectura de tip neobaroc, ea a fost ridicata in anul 1908, este unul dintre ultimele exemple ale acestui stil arhitectural. Lucrarile au fost ample, iar pe parcursul renovarii am descoperit numeroase lucruri interesante. Daca va uitati cu atentie la acoperis, am pastrat aceeasi forma a tiglei care era inainte, stil caracteristic acoperisurilor din sudul Olteniei, stil solzi de peste, am analizat cu foarte multa atentie tamplaria din lemn, care nu a mai putut fi restaurata si am inlocuit-o tot cu tamplarie din lemn de fag asa cum era si cea de dinainte. Un alt lucru interesant, am descoperit ca toata caramida din structura casei este caramida de samota, de foarte buna calitate, care de obicei este folosita pentru constructia sobelor, dar aici a fost folosita pentru toata casa. Tot ceea ce vedeti in salile expozitionale este realizat dupa conceptul doamnei Oana Pellea, cu o sala dedicata obiectelor si fotografiilor de familie, a doua sala cu rol de multimedia pentru vizitatori unde vor rula filme in care a jucat marele actor. Pentru noi, ca Muzeu al Olteniei este foarte important ca este pentru prima data cand avem in administrare o casa memoriala. Toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fara sprijinul permanent al Consiliului Judetean Dolj”, a declarat Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei Craiova.


Dupa doi ani de lucrari pentru renovarea acestui imobil, Casa Memoriala va avea statut muzeal.

Incep prin a va multumi dumneavoastra (Oana Pellea, n.r.) pentru ca ati avut incredere in noi, ati avut incredere sa ne incredintati casa parinteasca, ati avut incredere sa ne aduceti obiecte de suflet, amintiri dragi ale parintilor dumneavoastra si ati avut incredere ca vom face tot ce este posibil sa ii cinstim memoria lui Amza Pellea. Pentru noi, Amza Pellea este nu doar simbolul Bailestiului, nu doar simbolul judetului Dolj, cred ca este omul care este un adevarat simbol pentru intreaga Oltenie. Este cel mai mare actor roman si din ce am vazut cu totii la spectacolul de la Teatrul National, prin tot ce a fost evocat, este un om cu o mare bunatate, cu un mare caracter, un om care a iubit foarte, foarte mult aceste locuri”, a declarat Cosmin Vasile, presedintele Consiliului Judetean Dolj.

In saptamana 08 – 14 aprilie 2024, programul de vizitare va fi zilnic intre orele 09:00 – 17:00. Incepand cu 15 aprilie, programul de vizitare va fi de marti pana duminica, intre orele 09:00 – 17:00.

Accesul publicului va fi gratuit pana in luna iulie 2024.

Mai multe detalii puteti obtine vizitand pagina de facebook a Casei Memoriale Amza Pellea: https://www.facebook.com/profile.php?id=61557750464116.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva