7 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Alexandra Sinc, prim-procurorul Parchetului Capitalei, ofera cheia excluderii candidatilor ilegali la CSM: “Prin vot!”

Scris de: | pdf | print

19 August 2010 13:42
Vizualizari: 7621

Desi multi procurori asteptau ca sefa Parchetului Capitalei, Alexandra Sinc sa candideze la CSM, aceasta nu si-a mai depus candidatura in termenul prevazut de lege. Lumeajustitiei.ro a facut joi o vizita la biroul Alexandrei Sinc, pentru a afla direct de la sursa cauza absentei din competitia pentru CSM.

Sunteti foarte populara in Parchetele Capitalei si ati fi obtinut fara indoiala multe voturi. De ce nu ati indraznit?

Nu e vorba de faptul ca nu candidez, ci ca nu candidez inca. In al doilea rand nu e lipsa de indrazneala. Am multe defecte, dar nu si pe acesta. E vorba de faptul ca impartasesc opinia legala ca nu am dreptul sa candidez in acest moment.

Ne surprindeti cu aceasta afirmatie. Detaliati...

Am sa incep cu inceputul. In momentul in care a fost constituit actualul CSM, Legea 317/2004 avea o forma diferita de cea de azi, ea modificandu-se in 2005, astfel incat in Consiliu sunt atat membri alesi sub imperiul legii nemodificate, cat si membri alesi ulterior modificarii legii. Ca urmare, despre membrii alesi dupa modificarea Legii 317/2004 s-a purtat o discutie referitoare la durata mandatului si s-a dat de catre Consiliu interpretarea ca si ei au la randul lor un mandat de 6 ani. Asadar, mandatul d-lui procuror Bogdan Licu urmeaza sa expire la inceputul anului 2012. Domnia sa fiind reprezentantul parchetelor de pe langa tribunale si provenind chiar din Parchetul Capitalei, alegerea unui alt membru al CSM din cadrul aceleiasi unitati ar contraveni legii, in opinia mea, pentru ca legea se refera la cate un singur reprezentant de la fiecare nivel ierarhic, in cadrul unei curti de apel. Este de altfel si motivul pentru care se organizeaza primul tur al alegerilor, cele pentru desemnarea candidatilor.

Totusi, exista niste candidati la nivelul parchetelor de tribunal, care au interpretat altfel legea. Si ne referim la procurorii Stefan Crisu si Nicoleta Stuparu. Ce sanse le dati?

Ei au o alta opinie, in sensul ca o interdictie de a candida trebuie prevazuta expres de lege si de regulament. Este opinia lor, pe care desi nu o impartasesc, o respect, iar comitetul electoral de la nivelul PCA Bucuresti nu analizeaza validitatea pe fond a unei candidaturi, ci doar indeplinirea conditiilor formale. Ca urmare ei sunt candidati cu aceleasi sanse cu cei proveniti din alte parchete din tara.

Cand s-au afisat listele electorale la intrarea in sediul Parchetului Capitalei, pe acestea nu figurau numele procurorilor Dan Chiujdea si Bogdan Licu – membrii ai CSM. Asta nu inseamna ca Dan Chiujdea, care s-a inscris pentru o noua candidatura, nu are drept de vot, deci nici nu poate fi ales pentru ca e suspendat din functie?!?

Cei doi nu figurau pe listele afisate intitial pe data de 13 iulie 2010 din cauza unei omisiuni. Au fost omisi pentru ca nu figurau in baza noastra de salarizare, ei fiind platiti de catre CSM. Ulterior, si Chiujdea si Licu, au facut contestatie potrivit regulamentului, iar contestatia a fost admisa prin votul unanim al Comitetului electoral al Parchetului Tribunalului Bucuresti. Am avut in vedere ca este prevazuta o singura situatie de neincludere a magistratilor in listele electorale, si anume cand ei sunt detasati la autoritati din afara sistemului judiciar. Cat priveste dreptul de vot, cu siguranta ca Dan Chiujdea il are. Ca si oricare dintre actualii membri ai CSM. Discutia pe care o putem purta, se refera la posibilitatea alegerii unui membru al CSM pentru un al doilea mandat. Si aici interpretarile sunt diferite. Dar, cu certitudine, cei care credem ca o a doua candidatura nu e permisa de lege, putem vota in consecinta.

Asta inseamna, in opinia dvs, ca secretarul de stat Lidia Barac, detasata la Minister, ca de altfel si judecatorul Ovidiu Putura si el detasat la MJ, nu pot candida, desi s-au inscris?

In opinia mea, nu pot candida! Diferenta dintre cei suspendati din functie si cei detasati in afara sistemului este clara. Suspendarea nu priveste functia de procuror, ci doar derularea de activitati judicare, nu si drepturile ce decurg din functie.

Comentarii

# cris date 19 August 2010 19:34 +2

asteptam doamna procuror sa veniti , pardon sa reveniti la CSM, de data asta cu atributii mult sporite dar meritate.

# big gun date 20 August 2010 13:51 +1

doamneee ce zambet
o votez de 2 ori
pai cine merita merita

# andrei date 21 August 2010 10:30 +3

Unul dintre putinii procurori care fac onoare sistemului. Ca nu candideaza, e inca o dovada de echilibru, bun-simt si intelepciune profesionala. Cand va veni timpul, doamna procuror, sa candidati, veti fi votata de toti magistratii. Pana atunci,paziti-va de "prieteni" din sistem, sunteti pericol pentru ei...

# pompiliu bota date 25 August 2010 08:38 +1

Deşi e cu 3 săptămâni mai tânără decât Laura Kovesi este mult mai competentă şi mai independentă!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.01.2025 – Corbu si Barba au bagat la cap

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva