AMR acuza CSM de favorizarea a trei membri ai Consiliului: Ana Labus, Gratiana Isac si Bogdan Licu
Asociatia Magistratilor din Romania, prin presedintele ei judecatoarea Mona Pivniceru (foto) atrage atentia prin intermediul unui comunicat de presa asupra flagrantei si gravei incalcari a legii prin hotararea Consiliului Superior al Magistraturii din 19 august, prin care a fost respinsa plangerea prealabila formulata de AMR impotriva cererii prin care s-a stabilit lista care prevede numarul de locuri eligibile alegerile in cadrul viitorului CSM, alegeri care vor avea loc in toamna acestui an. ”Lista incompleta contestata de Asociatia Magistratilor din Romania, in sensul complinirii ei, prevede componenta viitorului Consiliu, in asemenea fel incat actualul CSM organizeaza alegeri numai pentru o parte dintre locurile prevazute ca eligibile de normele legale, norme pe care CSM prefera sa le interpreteze in interesul personal a trei dintre membrii sai, alesi pentru restul de mandat al membrilor pe care i-au inlocuit – si anume, judecatorul Ana Cristina Labus, reprezentant al tribunalelor, procurorul Gratiana Isac, reprezentant al Parchetului de pe langa inalta Curte si Casatie-DIICOT si procurorul Bogdan Dimitrie Licu, reprezentant al parchetelor de pe langa tribunale.
”Lista incompleta contestata de Asociatia Magistratilor din Romania, in sensul complinirii ei, prevede componenta viitorului Consiliu, in asemenea fel incat actualul CSM organizeaza alegeri numai pentru o parte dintre locurile prevazute ca eligibile de normele legale, norme pe care CSM prefera sa le interpreteze in interesul personal a trei dintre membrii sai, alesi pentru restul de mandat al membrilor pe care i-au inlocuit – si anume, judecatorul Ana Cristina Labus, reprezentant al tribunalelor, procurorul Gratiana Isac, reprezentant al Parchetului de pe langa inalta Curte si Casatie-DIICOT si procurorul Bogdan Dimitrie Licu, reprezentant al parchetelor de pe langa tribunale.Atat Constitutia, cat si intreaga constructie a Legii nr. 317/2004 au, insa, in vedere Consiliul Superior al Magistraturii ca un organism unitar. in spiritul Constitutiei, durata de 6 ani a mandatului membrilor CSM este indisolubil legata de mandatul institutiei ca intreg si nu poate fi interpretata in afara acestuia. In aceste conditii, restul de mandat al celor trei membri ai CSM este – si asa trebuie sa ramana – doar un rest, nu un mandat intreg. A proceda altfel inseamna a stabili asupra caracterului perpetuu al unui mandat, din moment ce, pentru un rest de mandat (indiferent cat de scurt este acest rest), poate fi aleasa o alta persoana, care va prelua, de fapt, un mandat intreg, situatia putandu-se continua la nesfarsit. In acelasi timp, Legea nr. 317/2004 (art. 3, 4 si 5) prevede in mod clar, cu privire la componenta CSM, ca judecatorilor de la tribunale le sunt rezervate doua locuri de membru ales in CSM – in timp ce, prin hotararea contestata de AMR, judecatorilor de la tribunale in mod gresit le este rezervat un singur loc, situatia fiind identica in cazul procurorilor de la parchetele de pe langa tribunale. In fine, conform prevederilor legale citate, pentru procurorii de la Parchetul de langa inalta Curte de Casatie si Justitie sau Parchetul National Anticoruptie este rezervat un loc de membru ales in CSM, care insa nu este prevazut in componenta Consiliului stabilita de Anuntul emis de CSM.
Mai mult, Consiliul Superior al Magistraturii incalca propriul Regulament, adoptat prin Hotararea nr. 327/2005, care arata in mod limpede, in afara oricarei alte interpretari, faptul ca atunci cand un membru ales este revocat din functie sau pierde aceasta calitate – cum este cazul celor trei membri ai CSM – inainte de expirarea mandatului „mandatul judecatorului sau procurorului nou ales se exercita pe perioada ramasa din mandatul judecatorului sau procurorului pe care il inlocuieste”.
In acest context legal, sunt greu de explicat, in afara intereselor personale ale membrilor sai, motivele pentru care CSM a ales sa organizeze alegeri numai pentru o parte dintre locurile pe care legea le prevede in componenta Consiliului, in timp ce pentru celelalte instituie o stare de permanenta a mandatului in beneficiul unora dintre membrii sai. Asociatia Magistratilor din Romania protesteaza ferm impotriva modului in care CSM intelege sa se foloseasca de atributiile institutiei, in conditiile in care miza acestor jocuri electorale este tocmai organismul chemat sa garanteze independenta justitiei si reaminteste totodata recomadarea Comisiei Europene de a asigura o tranzitie corecta din punct de vedere legal catre un nou Consiliu Superior al Magistraturii (prin noul Consiliu intelegand toate locurile eligibile), respectand cerintele legii privind eligibilitatea candidatilor.
AMR solicita totodata Consiliului revenirea asupra acestei hotarari si revocarea ei, precum si declararea ca eligibile a tuturor locurilor prevazute de lege pentru noul CSM”, se arata in comunicatul semnat de presedintele asociatiei, judecatoarea Mona Pivniceru.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# eugenia 20 August 2010 20:44 -4
Numele şi prenumele : DRĂGUŢ ELISABETA
Data naşterii : 25 august 1967
Locul naşterii: Municipiul Craiova, judeţul DOLJ
Soţ : DRĂGUŢ FLORENTIN-SORIN
Copii: DRĂGUŢ ANDREI-CORNELIU
Studii /Pregătirea profesională:
- Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti- profilul Ştiinţe Juridice Specializarea Drept - cursuri de zi,
- Seminarii de formare a formatorilor organizate in cadrul programului Phare RO/02/IB/JH-10: Continuarea asistenţei pentru dezvoltarea Institutului National al Magistraturii si a Scolii Naţionale de Grefieri in domeniul ײAspecte de drept penal ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului ײ
- Participări la simpozioane şi sesiuni de comunicări ştiinţifice, articole publicate
Activitatea profesională:
1991 – 1992 – procuror la Procuratura Locală Slatina
1992 – 1993 – procuror la Procuratura Locală Craiova
1993 – 1998 – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal
1998 – 2001– procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova – Secţia Judiciară
2001 – 2004 – procuror inspector la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova
Limbi străine cunoscute: Limba engleză - bine, limba franceză- mediu
revin, m-am documentat.
Doamna procuror general are un CV sarac, sarac, sarac. Pacat.
# catalin 21 August 2010 06:20 +3
Daca n-ar fi tragica o asemenea nazbatie ar trebui sa fie comica.
# big gun 21 August 2010 14:16 -1
imi place
o votez
# eugenia 21 August 2010 18:09 0
# VERGICA 28 August 2010 08:43 0
STIMATI CITITORI, DATI ATENTIA CUVENITA LA CEEA CE SE COMENTA ACUM 5 ANI. INDIFERENT DE CELE CONSTATATE SI SPUSE, DOAR DE PRESA, DOMNITA ELISABETA DRAGUT, TINERICA/FRUMUSICA, A FOST PROMOVATA PROCUROR GENERAL AL P. C. A. CRAIOVA. OBSERVATI SI CELE ZISE DESPRE GHEORGHE COVEI CARE, IN MANDATUL ACESTEI DOMNITE, A RE - DEVENIT PROCUROR SEF SECTIE URMARIRE PENALA LA P. C. A. CRAIOVA. SA NU VA MAI MIRATI DE CE, PRINTISORULUI, NEPOTEL IUSTIN COVEI, I-AU MERS STRUNA TOATE AFACERILE INFRACTIONALE!!!!! CA DE ALTFEL, LA INTREAGA MAFIE CRAIOVEANA/DOLJEANA/OLTEANA!!!!! SI-A DEPUS CANDIDATURA PENTRU C. S. M., FIIND SIGURA DE REUSITA, STIIND CA VA FI SUSTINUTA DE MULTI. CRAIOVA, LUPTA LA DISPERARE, SA AIBE REPREZENTANT IN C.S.M. DUPA CE, MAFIOTUL DE COSTEL DRAGUT, PENTRU NESABUINTA SI NELEGIUIRILE LUI, FIIND PRESEDINTE LA C. A. CRAIOVA SI MEMBRU C. S. M., PREA DEVREME, A DAT ORTUL POPII.
*********************************
HotNews
Gruparile mafiote isi scot la rampa candidatii pentru functia de procuror general al Olteniei
de Radu Ardeleanu Editie Speciala
Vineri, 23 septembrie 2005, 0:00
(Foto: )
Putina lume cunoaste faptul ca, inca de la reorganizarea lor, in Parchetele din Oltenia se duce o lupta surda pentru putere intre asa-zisii oameni ai legii, procurori impinsi in fata sau exponenti ai diferitelor grupari mafiote, din care s-au desprins doua cu certitudine: grupurile de interese economice ale rromilor camatari si cetatenilor arabi stabiliti in Craiova.
Ambele au reusit, ce-i drept si cu complicitatea procurorilor locali, sa acapareze, rand pe rand, diferite obiective economice in toate judetele Olteniei, protejati din umbra de politisti si procurori corupti pana in maduva oaselor.
Pericolul e cu atat mai mare cu cat trei dintre cei patru candidati la functia de procuror general sunt tocmai exponenti ai gruparilor mafiote de care am amintit: Gheorghe Covei, Valerica Mirea si Costel Niculeanu.
O inimaginabila morisca a persuasiunii si fortei financiare a fost pusa in miscare in aceste zile la Bucuresti, pentru a determina ca balanta sa se incline in favoarea unuia dintre cei trei. Si, dupa cum se desfasoara ostilitatile pana in prezent, acestia sunt cu un cap inaintea ultimului candidat, actualul procuror general adjunct Elisabeta Dragut.
Batalia se poarta pe taram mediatic, existand publicatii care s-au pus in slujba gruparii deja amintite, pentru descurajarea opozitiei.
Unchiul beizadelei Iustin Covei, prins de SIPA transmitand date secrete fostului director al Romcereal
Gheorghe Covei a detinut aproape pe tot parcursul unui an, mai exact din toamna lui 1998 pana in cea a lui 1999, functia de sef al Sectiei de Urmarire Penala. Nu s-a evidentiat cu nimic pe cale de urmarire operativa in toata aceasta perioada. In schimb, asa cum atesta rapoartele serviciilor operative, a reusit sa cimenteze relatii de fratie cu mafia economica din Dolj si Gorj.
El este autorul unei performante unice in analele Parchetului, totodata o imensa prostie, si anume aceea de a fi inregistrat de SIPA in timp ce ii transmitea, de pe telefonul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, lui Nicolae Marinescu, fostul director general al SC Romcereal SA Dolj, date secrete dintr-un dosar la care politia doljeana lucra din plin.
Urmarea a fost lesne de dedus: flagrantul de luare de mita pus la cale pentru prinderea lui Marinescu a esuat, iar ancheta a fost mult ingreunata. SIPA a informat conducerea PCA Craiova la acea vreme, dar fostul procuror general Horia Diaconescu, din motive greu de explicat, a inabusit in fasa scandalul ce se prefigura, demitandu-l pe Covei si dand satisfactie in acest fel si serviciului secret.
Gestul lui Diaconescu avea sa contribuie, in cele din urma, la indepartarea sa de la conducerea parchetului, e drept, printr-o pensionare sugerata de Parchetul General. Oficial, demiterea lui Covei a fost facuta din motiv de slab management.
Insa Gheorghe Covei mai are un ghinion, si anume celebrul Iustin Covei, nepotul sau, beizadeaua teribila a Craiovei care a umplut de la o vreme golul teribil lasat de o alta celebra pereche de frati ai Craiovei.
Desi intreaga mass-media a reflectat cu lux de amanunte ultima isprava a nepotului, care a talharit in plina noapte pe unul din gasca sa, deposedandu-l de haine, bani si telefon mobil, Iustin a fost pus in libertate chiar de Parchetul de pe langa Judecatoria Craiova (dupa ce cativa reprezentanti ai institutiei parca au initiat un adevarat concurs de dat cu stangul in dreptul).
La acest rezultat a contribuit din plin si IPJ Dolj, care l-a retinut pe june sub acuzatia de "ultraj contra bunelor moravuri". Sic! Evident ca nimeni nu va recunoaste oficial ca unchiu’, Gheorghe Covei, procuror in cadrul Sectiei Urmarire Penala de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel a pus umarul din greu la esuarea anchetei, avandu-l ca obiect pe tanarul Goe din Banie.
In Cetatea Banilor sunt de notorietate legaturile, sudate in timp, dintre procurorul Covei si oameni de afaceri mai mult sau mai putin controversati: Relu Stefanoiu din Gorj (arestat pentru complicitate cu Nicolae Mischie si alte infractiuni economice) Gheorghe Mihai (bulibasa tiganilor din Strehaia - Mehedinti), si fratii Bacriz, proprietari de magazine, hoteluri, statii peco si trusturi de constructii pe raza Craiovei).
Costel Niculeanu, consilier de taina al fostului prefect Raducanoiu si scut pentru Genica Boerica
Costel Niculeanu are, fara indoiala, o origine extrem de sanatoasa. Fost muncitor la Depoul CFR Craiova, el a reusit sa termine liceul la seral si, ulterior, cursurile facultatii de drept. A fost demis in 1999 de catre ex-procurorul general adjunct al Romaniei, Mircea Zarie, din functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj. Motivul oficial: slab management.
Realitatea insa, asa cum o atesta rapoartele serviciilor secrete, este cu totul alta. Procurorul Niculeanu a intrat in atentia SRI si SIPA dupa primele erori judiciare pe care le-a comis in calitate de anchetator. O data ce l-au luat in filaj, ofiterii informativi au descoperit cu surprindere ca procurorul Niculeanu prospera foarte rapid, in raport cu conditia sa de bugetar.
Rapoartele operative consemneaza o surprinzatoare coincidenta: acesta a ales sa isi renoveze locuinta proprietate personala, un apartament, exact in momentul in care era renovat si sediul Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj. In Craiova este de notorietate relatia sa cu fostul prefect de Dolj, Constantin Raducanoiu.
In timp, procurorul a devenit consilierul de taina al fostului sef de cabinet al senatorului Adrian Paunescu. Poate asa se explica faptul ca Niculeanu s-a ocupat de dosarele fratilor Raducanoiu si a vegheat indeaproape ca pedepsele acordate acestora sa fie mult indulcite.
Tot rapoartele serviciilor secrete vorbesc despre o apropiere nefireasca a actualului procuror al Sectiei Judiciare a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova (prin intermediul cumnatului sau Alexandru Dananae, fost sef al Politiei Municipiului Craiova), de membrii unui anumit clan tiganesc din Craiova.
Seful respectivului clan a obtinut o gratiere individuala din partea fostului presedinte Ion Iliescu, datorita intermedierii lui Costel Niculeanu.
Dupa debarcarea din functie, a continuat legaturile cu clanurile mafiote pe care le protejase pana atunci: fratii Parfum (din Caracal, judetul Olt), Genica Boerica, fratii Nicu si Eugen Mihailescu (in prezent cercetati de PNA) si Victor Bica, baron al constructiilor din sudul Olteniei.
Niculeanu este unul dintre cei mai bogati bugetari din Oltenia, in anumite medii vorbindu-se despre faptul ca acesta ar detine cinci apartamente in buricul Baniei pe numele fratilor sai. La fiecare schimbare de regim, Costel Niculeanu a facut demersuri pentru a fi propulsat in functie, dar "dosarul sau de cadre" ascunde o mare enigma, pe care doar asii serviciilor secrete o stiu.
Iata ce consemna "Evenimentul Zilei" inainte de arestarea lui Boerica: "Atata timp cat la putere, in diferite structuri ale statului din judetul Dolj, se afla unele persoane, nu i se poate intampla nimic, deoarece pe toti i-a mituit cu bunuri sau bani si, drept urmare, acestia ii asigura acoperire permanent".
Intre cei enumerati in documente ca fiind apropiati ai omului de afaceri craiovean se numara: Horia Diaconescu si Ion Vanatoriu, fosti sefi ai Parchetului Curtii de Apel Craiova, pensionati la cerere inainte de inculparea lui Boerica, procurorii Costel Niculeanu si Gheorghe Covei (fratele judecatorului a carui odrasla este acuzata ca terorizeaza Craiova).
Valerica Mirea, procuroarea sexy care-i da pe spate pe capii mafioti
Valerica Mirea, fost procuror de locala, actualmente la Sectia Judiciara a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, a reusit performanta de a nu se evidentia la nici unul dintre locurile de munca pe la care a trecut. Si nici pe infractori nu i-a deranjat.
Singurul lucru cu care a impresionat a fost sarmul sau, caruia, probabil, i-a cazut cu tronc procurorul Niculeanu, cel care a sprijinit-o in cariera. A fost promovata la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj, la cererea expresa a prim-procurorului de atunci Costel Niculeanu.
Dupa destituirea din functie si avansarea pe linie moarta la PCA Craiova, Niculeanu a avut grija de pupila sa si a recomandat-o sefilor pentru transfer. Rapoartele serviciilor secrete consemneaza faptul ca sarmul acesteia l-a impresionat si pe unul dintre capii camatarilor din Craiova, Serdaru Vilifort (al carui cazier este impresionant)
precum si pe cetatenii arabi Ahmed si Sani Quffa, proprietari de lanturi de magazine, case de schimb valutar si statii peco).
De cand a fost promovata la Parchetul de pe langa Curtea de Apel, si-a petrecut toate concediile in strainatate: la Roma, Milano si Paris.
Elisabeta Dragut, sustinuta din umbra de fostul procuror general si de majoritatea procurorilor din parchet
Elisabeta Dragut, actualmente procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova. Este reprezentantul noului curent in parchete si se pliaza cel mai bine pe conditiile ce trebuie indeplinite de viitorul sef al PCA, in viziunea Monica Macovei.
Pare a beneficia din umbra atat de sustinerea fostului procuror general Victor Nicolcescu, cat si a majoritatii procurorilor din institutie si din parchetele subordonate. Despre ea, rapoartele serviciilor secrete nu consemneaza mare lucru, un avantaj constituindu-l faptul ca a lucrat multa vreme pe taramul vast al inspectiei judiciare.
Datorita acestui lucru nu a intrat in solutionarea dosarelor si a fost ferita de eventualele tentatii sau cumetrii cu diferite grupuri de interese.
Nici ea si nici sotul sau, Sorin Dragut, judecator la Curtea de Apel Craiova, nu au facut obiectul unor anchete de presa, in afara unui articol publicat de un cotidian central referitor la cateva neconcordante intre declaratiile de avere ale celor doi. Chestiune care s-a lamurit ulterior.
+ SHARE
728 vizualizări
Comentariul va fi vizibil dupa validarea de catre editorul site-ului.
Va multumim.
Comentariul nu a putut fi salvat din cauza unei erori pe server.
Toate câmpurile sunt obligatorii.
Daca nu sunteti înregistrat, comentariul dumneavoastra
va aparea cu sufixul 'Anonim'.
Nume
Adresa e-mail
Subscriere email
Subiect
Comentariu