14 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ANOMALIE LA PENSIONAREA MAGISTRATILOR, CU VOIE DE LA LEGE – Judecatoarea Adina Corina Udrescu de la Judecatoria Cluj-Napoca pleaca la pensie dupa doar patru ani de activitate in magistratura. Udrescu a fost numita in functia de judecator in decembrie 2019, dupa ce 21 de ani fusese avocata. Din 2024 legea va limita la cel mult cinci ani luarea in calcul a vechimii din alte profesii juridice

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 October 2023 14:16
Vizualizari: 7554

Iata un exemplu clar de anomalie care a fost folosita de cei care au intretinut campania pentru taierea pensiilor magistratilor, cerand o reglementare cat mai dura a conditiilor in care judecatorii si procurorii pot pleca din sistem. O judecatoare paraseste magistratura prin pensionare dupa, atentie, doar patru ani petrecuti in instanta. Nu este un caz singular, caci in trecut au mai existat situatii in care magistrati s-au pensionat dupa doar cativa ani de activitate in parchete sau instante, conditia vechimii de 25 de ani ceruta pentru pensionare fiind indeplinita gratie anilor mult mai multi petrecuti in alte profesii juridice. Evident, trebuie subliniat ca nu este vina celor aflati intr-o asemenea situatie, care nu fac decat sa beneficieze de prevederile legale, insa astfel de cazuri reprezinta, asa cum spuneam, o anomalie.


 

Pe ordinea de zi a Sectiei pentru judecatori a CSM, de joi, 26 octombrie 2023, figureaza cererea de eliberare din functie prin pensionare formulata de judecatoarea Adina Corina Udrescu (foto) de la Judecatoria Cluj-Napoca. Nimic deosebit la prima vedere, insa cazul este unul deosebit avand in vedere anii extrem de putini pe care judecatoarea Udrescu i-a petrecut in instanta inainte sa se pensioneze. Mai exact, Adina Corina Udrescu se pregateste sa plece din sistem la doar patru ani dupa ce a intrat magistratura.


Patru ani magistrat, pensie de serviciu


Concret, judecatoarea Adina Corina Udrescu a fost admisa in magistratura in 2019, in urma concursului din martie-iulie 2019, la care au participat cei cu cinci ani vechime in alte profesii, concurs validat de Sectia pentru judecatori a CSM in 10 decembrie 2019 (vezi facsimil 1). "Avocata Adina Udrescu, membra in Baroul Cluj de 21 de ani, va schimba roba cu cea de magistrat, avand nota finala 8,48", scria in 13 iulie 2019 site-ul Clujust.ro.

 


Ulterior, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Adinei Corina Udrescu in functia de judecator la Judecatoria Jibou, decretul fiind publicat in Monitorul Oficial in 24 decembrie 2019 (vezi facsimil 2).

 


Judecatoarea Udrescu a activat la Judecatoria Jibou pana in 1 mai 2023, cand s-a transferat la Judecatoria Cluj-Napoca (vezi facsimil 3).

 


Din postura de judecator la Judecatoria Cluj-Napoca, Udrescu a formulat cerere de pensionare, care va fi discutata in sedinta de joi, 26 octombrie 2023, a Sectiei pentru judecatori a CSM (vezi facsimil 4).

 


Iesirea la pensie, posibila datorita celor 21 de ani de avocatura


Deci dupa doar patru ani de judecator, Adina Corina Udrescu va avea pensie de magistrat. Cum este posibil? Gratie celor 21 de ani in care Udrescu a fost avocata, perioada care va fi luata in calcul pentru stabilirea vechimii de 25 de ani necesara eliberarii din functie prin pensionare. Adina Udrescu a devenit avocat in Baroul Cluj in 2 octombrie 1998, fiind incompatibila din 24 decembrie 2019, deci dupa numirea in functia de judecator (vezi facsimil 5).

Or legea abia din 2024 va limita la cel mult cinci ani vechimea din alte profesii juridice care va fi inclusa in vechimea de 25 de ani prevazuta ca si conditie pentru pensionare (vechimea in alte profesii juridice va scadea treptat pana cand se va ajunge la o vechime de 25 ani strict in magistratura).

Asadar, judecatoarea Adina Corina Udrescu va beneficia de pensie de serviciu, deloc mica, in conditiile in care a fost 21 de ani avocat si doar patru ani judecator.




Dupa cum precizam si la inceputul articolului, departe de noi gandul de a o acuza in vreun fel pe judecatoarea Udrescu. Dimpotriva, de-a lungul timpului Lumea Justitiei a militat pentru luarea in calcul a vechimilor din alte profesii juridice, dar este drept intr-o masura decenta, caci, consideram noi, este contra naturii sa te pensionezi din calitate de magistrat cu o vechime mai mare in alte profesii juridice decat cea de judecator sau procuror. Judecatoarea Udrescu doar profita de o prevedere legala aflata in vigoare, existenta la momentul intrarii sale in magistratura si care evident trebuie pusa in aplicare (repetam limitarea vechimii in alte profesii se va produce incepand cu 2024). In plus, Adina Corina Udrescu nu este singurul magistrat care pleaca la pensie dupa extrem de putin ani petrecuti in instanta sau parchete. Totusi, nimeni nu poate nega faptul ca o asemenea situatie, desi legala, nu reprezinta o anomalie. O anomalie care, sublinem din nou, a fost folosita de cei care au dus campania impotriva magistratilor, o campanie chiar de ura, in care s-a cerut taierea pensiilor si modificarea radicala a conditiilor de iesire la pensie.

 

Sursa Foto: avocatura.com

Comentarii

# Just date 24 October 2023 15:55 +1

Mai conteaza 1 pensie in plus platita din bugetul romanilor pentru un cvasimagistrat? Si asa are tara un PIB de peste 300 de miliarde, ce sa faca cu ei ? Scalvii romani din diaspora trimit in tara si ei miliarde , sunt bani berechet

# Avocatul păun date 24 October 2023 16:05 -100

Exista o groaza de "magistrati" pensionati din toate asimilarile si detasarile posibile (se intelege, mai bine remunerate decat functiile de baza). Abia stiu ce-i aia instanta, au stat cativa ani, pe la inceputul sau sfarsitul carierei, si aia maxim chinuiti, ca nu fac fata dupa 15 ani de munca de secretariat. Macar un avocat activeaza in domeniul judiciar, dar un contopist d-asta din magistratura e pericol daca-l pui in parchet sau instanta. Asa ca mai usor cu avocatii, interesati-va mai intai cati "magistrati" fara instanta sunt in pensie speciala!

# Cârcotaș date 24 October 2023 16:18 +60

Există și o altfel de situație nedreaptă : magistrați care au demisionat după 10-15 ani, au trecut în avocatură dar la pensie nu vor lua cât iau avocații care au intrat în magistratură pentru câțiva ani.

# ordinari date 24 October 2023 18:30 +1

aceeasi schema a incercat sa o faca Flaviu Nanu de la Judecatoria Calarasi, se pare ca nu-i mai iese pasenta.. :-) o pensie speciala dupa douaj de ani de avocatura

# Vechimea asimilata nu e vechime in serviciu. date 24 October 2023 19:43 0

Pensii de serviciu ca magistrat, dar fara prea mult serviciu ca magistrat. Asa e legea. Cine nu ar vrea? Poate ne dau si case de protocol daca ne asimilam toti cu presedintele Romaniei.Si un Air Force One. Asimilare placuta!

# Nicolae Clivet date 24 October 2023 19:50 +1

Domnule Tarata, dacă CONSILIERII JURIDICII de la instante și parchete încasează PENSIA DE SERVICIU DE MAGISTRAT, fără a avea o zi în funcția de magistrat, de ce nu ar incasa și doamna în cauza care a fost judecător patru ani? Despre consilierii juridici de la instante și parchete care încasează pensia de magistrat, de ce nu vorbește nimeni? Care este impactul asupra bugetului a asa-zisilor magistrați, consilieri juridici? Aici trebuia Guvernul sa pună problema în primul rand simți apoi a magistraților adevărați.

# Ion Ion date 25 October 2023 09:58 0

Unii mai fraieri alții mai isteți. Unde doare?

# vlad tepes date 25 October 2023 10:11 +1

Romania ,un stat ”esuat” de clasa politica,cu complicitatea (cumparata)a procurorilor si judecatorilor....

# HALAL STAT - COLTUC MARIUS VICENTIU date 25 October 2023 10:31 +1

Judecatoarea Adina Corina Udrescu de la Judecatoria Cluj-Napoca pleaca la pensie dupa doar patru ani de activitate in magistratura. Udrescu a fost numita in functia de judecator in decembrie 2019, dupa ce 21 de ani fusese avocata - 30000 #pensie! Halal stat! Marius Vicentiu Coltuc #euiesinstrada

# marin date 25 October 2023 10:37 -1

"working the system" tovarashi. "lucreaza cu materialul clientului". legit. de ce va suparati? securicii nu fac la fel? toti parazitii bugetari, absolut sistemul profund bolnav care capuseaza Romania de 33 de ani, inclusiv "kirnalismul", CARE ARE IN SPATE SECURICI CARE CENZUREAZA (CE LEGATURA AVETI VOI CU JULIAN ASSANGE?? NICI UNA!!) nu face la fel? VOI VORBII DESPRE ONOARE, CAND, CHIAR VOI, HABAR N-AVETI CE INSEAMNA? VOI, CARE FOLOSITI CUVINTE PE CARE NU LE INTELEGETI, CUM AR FI "ASUMARE". HAI SIKTIR BHAI!

# Pdv date 25 October 2023 11:08 +2

Din dispozițiile Constituției referitoare la judecători/procurori rezultă obligativitatea exercitării efective a funcției în cadrul instanțelor/parchetelor (art.124 alin.(3), art.126 alin.(1), art.131 și art.132 alin.(1) din Constituție). In perioada activității îndeplinite în alte profesii, magistratul nu a făcut parte din puterea judecătorească (art.1 alin. (4) din Constituție). Potrivit Deciziei CCR nr. 900/2020, pentru exercitarea funcției de judecător sau procuror, acestora le sunt garantate pensiile de serviciu. Prin urmare, recunoașterea ca vechime în magistratură a perioadelor asimilate este susceptibilă a fi neconstituțională.

# Intrebare date 25 October 2023 15:13 0

Perioada lucrată de judecător/procuror ca avocat poate fi valorificată și în sistemul de pensii al avocaților, astfel încât magistrații pensionați să beneficieze de două pensii pentru aceeași vechime ? Este normal ?

# Geo date 25 October 2023 16:01 0

Asta nu i nimic. Mai sunt unii care dupa 20 de ani ca avocat, consilier juridic, jurist se fac, nu magistrati ci asimilati magistratilor. Adica niste functionari care nu au nicio treaba cu cerintele unei anchete sau proces. Si astia ies tot cu pensie de magistrat dupa 25 de ani adunati prin profesiile astea, multi la nivel de curte de apel ca dau examenul de grad pe unde lucreaza nu cu magistratii.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva