Arhiepiscopia Romano-Catolica acuza protectia politica in ancheta “Cathedral Plaza”, instrumentata de PJS 1 condus de procurorul Dan Chiujdea
Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice vor ataca la procurorul ierarhic superior rezolutia de neincepere a urmaririi penale data de procurorul Ramona Mungiu, de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, masura luata fata de proprietarii si constructorii imobilului “Cathedral Plaza”, care sunt acuzati ca au construit ilegal, fara autorizatie si contrar somatiilor inspectorilor Primariei Capitalei. Conform Codului de procedura penala, plangerea impotriva actelor sau rezolutiilor procurorului trebuie solutionata de procurorul ierarhic superior, in acest caz, fostul membru al CSM, prim-procurorul Dan Chiujdea (foto).
Aspectul esential al cazului este dat de faptul ca procurorul Mungiu nu a dispus doar neinceperea urmaririi penale fata de constructorii turnului de la “Cathedral Plaza”, dar a ridicat masura opririi temporrare a constructiei. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei, preotul Ieronim Iacob, a mentionat joi, intr-un comunicat de presa, ca imobilul „Cathedral Plaza” este “protejat politic”, facand referire la aceeasi rezolutie de neincepere a urmaririi penale. Lumeajustitiei.ro a prezentat in premiera modul in care procurorul Ramona Mungiu, o stagiara de la Parchetul condus Dan Chiujdea, a anchetat de pe scaun legalitatea continuarii lucrarilor de constructie la imobilul “Cathedral Plaza”, fara sa tina cont de vreo proba din multitudinea celor care demonstrau, fara putinta de tagada, ca exista un santier in desfasurare la imobilul respectiv. Probele pe care procurorul Mungiu le-a avut la dosar, dar le-a considerat irelevante, au fost declaratii de martori, poze si filmari. De asemenea, procurorul a schimbat sensul unei probe, in favoarea reclamatilor: procesul-verbal de terminare a lucrarilor, incheiat in 21.10.2010, dar nesemnat de Primaria Sectorului 1, sub sanctiunea neincluderii cladirii in circuitul civil, a fost utilizat ca proba in aparare, si nu in demonstrarea infractiunilor.
Arhiepiscopia Romano-Catolica acuza sprijinul politic oferit celor de la “Cathedral Plaza”
Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, preotul Ieronim Iacob, a sustinut, joi, intr-un comunicat de presa remis publicitatii, ca imobilul “Cathedral Plaza” este o cladire protejata politic. Reprezentantii Arhiepiscopiei si-au manifestat: “Ingrijorarea ca, in ciuda declaratiilor politice, coruptia din Romania devine mai puternica la toate nivelurile. Iar atunci cand sunt in joc zeci de milioane de euro sunt folosite toate subterfugiile murdare pentru musamalizarea actelor ilegale. Autointitulata 'Cathedral Plaza', cladire protejata politic, face obiectul unui nou scandal. El a fost declansat de dispunerea neinceperii urmarii penale (NUP) a beneficiarului autorizatiei (Millenium Building Development) si a constructorului (Bog’Art) in plangerile penale formulate de Primaria Municipiului Bucuresti, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti, Inspectoratul de Stat in Constructii si de persoane fizice. Chiar daca instantele de judecata au constatat nelegalitatea autorizatiei de construire, procurorii s-au straduit exclusiv sa valideze numai depozitiile conducerii firmelor implicate in realizarea cladirii. Ei au indepartat toate probele care acuza desfasurarea lucrarilor ilegale, continuate in baza unei autorizatii de construire expirata dar si nelegala, astfel cum a stabilit irevocabil Curtea de Apel Suceava si, prin urmare, savarsirea infractiunii. Nici zecile de declaratii, nici sutele de imagini fotografiate si filmarile care dovedesc executarea frenetica, cu zeci de muncitori, a lucrarilor in vederea finalizarii unei constructii ce nu avea si nu are autorizatie valabila, („nu sunt de natura a crea convingerea ca se efectuau lucrari de construire”, se arata in rezolutia primita), nici constatarile inspectorilor Primariei Capitalei si nici transmisiunile in direct ale televiziunilor nu au relevanta pentru Parchetul Sectorului 1. Pentru procurori, doar un pretins proces verbal de receptie a lucrarilor a carui data de intocmire este in mod vadit falsa, realizat in graba intre beneficiar si constructor, cu largul concurs al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), insa fara participarea emitentului autorizatiei, este suficient pentru a considera ca nu exista nici vinovatie si nici fapta penala. Este ciudata participarea unor inspectori ai ISU, ale caror semnaturi apar pe acest pretins proces verbal, care ar fi fost incheiat in data de 21.10.2010, desi mentioneaza ca au obiectiuni conform unei note din 28.10.2010 pe care refuza sa o faca publica, desi reprezentantii ARCB au cerut acces la acest document”.
Procurorii DNA, sesizati de Arhiepiscopia Romano-Catolica
Arhiepiscopia Romano-Catolica a informat ca a sesizat DNA, intrucat exista indicii privind savarsirea unor fapte de coruptie de catre cei care au interese in legitimarea cladirii “Cathedral Plaza”. “Am solicitat DNA sa monitorizeze activitatea persoanelor direct implicate, intrucat se incearca sa se dea legitimitate acestei cladiri. Chiar daca Guvernul anunta toleranta zero la acte ilegale, aceasta constructie se pare ca face exceptie de la intransigenta clamata la posturile de televiziune. Reprezentantilor de seama ai investitorilor li se deschid usile palatelor Administratiei iar Bisericii Catolice li se inchid in permanenta. Intr-un moment, in care se discuta intens intrarea Romaniei in spatiul Schengen, iar oficialii romani incearca sa demonstreze ca si-au facut lectiile, aceasta situatie nu va fi trecuta cu vederea de cei care vor lua decizia finala. Se dovedeste, inca o data ca pentru Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 nici hotararea irevocabila a Curtii de Apel Suceava, nici procesele castigate de-a lungul a 5 ani de catre ARCB, nici interesul public sustinut prin pozitiile Primarului General, Ministrului Culturii, Academiei Romane, ONG-urilor, nici sustinerea Patriarhiei Romane si a Bisericii Armenesti, nici preocuparea Parlamentului European si a Vaticanului nu sunt suficiente pentru a apara interesul public”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DOREL 17 February 2011 16:14 +7
Daca nu, e nulitate absoluta [Legea nr. 303/2004 - art. 23 alin. (2) si (3)].
2. Dan Chiujdea (sau cine a fost pe functia de proc. sef la data inregistratii rezolutiei de NUP) nu avea nici o atributie in ancheta. Procurorul sef va fi investit de-abia prin plangerea partii vatamante.
# centaur 17 February 2011 16:27 -1
# pompiliu bota 17 February 2011 19:38 -2
# Axinte 18 February 2011 05:37 +6
# vio 19 February 2011 12:32 0
# Fernando 20 February 2011 08:53 +1