27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ARMAGHEDON CIPRIAN MAN – Fostul senator Valer Marian si jurnalistul Ovidiu Ohanesian l-au denuntat la CSM pe procurorul DNA Ciprian Man: “A dovedit un profil psiho-moral labil, dominat de reactii de frustrare si de razbunare... Fostii sefi si colegi il caracterizeaza drept un individ oportunist, cabotin, frustrat si consumator inveterat de alcool... De la un om de afaceri a primit gratuit 26 de tone de nisip, iar un alt om de afaceri i-a livrat si i-a montat parchetul pe gratis”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

24 May 2017 14:19
Vizualizari: 11961

Fostul senator Valer Marian si jurnalistul Ovidiu Eduard Ohanesian, in calitate de reprezentanti ai Asociatiei Avertisment, organizatie neguvernamentala avand ca obiect principal de activitate apararea drepturilor omului si monitorizarea institutiilor de forta din Romania, au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la o serie de abateri disciplinare si fapte penale pe care procurorul DNA Ciprian Man (foto) le-ar fi savarsit in exerciarea functiei. Potrivit sesizarii pe care Lumeajustitiei.ro o prezinta integral la finalul articolului, inregistrata la CSM in data de 16 mai 2017 sub nr. 1/11179, Valer Marian si Ovidiu Ohanesian il reclama pe procurorul Ciprian Man ca a realizat in mod repetat intelegeri frauduloase, nelegale cu infractori condamnati, inculpati sau in curs de urmarire penala in cauzele pe care le-a instrumentat in timp ce activa la Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea (precum cazul avocatilor Ioan Sava si Daniela Sava, cei care i-au fost indrumatori in avocatura) si ca “a folosit ofiteri SRI pentru realizarea probatiunii in anumite dosare penale”, aspect recunoscut chiar de Man.


Promovari cu sprijinul judecatorilor Mircea Aron si Vasilica Danilet

Cu ajutorul ofiterilor SRI, sustin Valer Marian si Ovidiu Ohanesian, “au fost racolati si instruiti denuntatori si martori in anumite dosare instrumentate, iar in multe rechizitorii au fost inventate stari de fapt fara suport probator, simple alegatii nefundamentate”. Au existat insa si situatii in care, conform sesizarii depuse la CSM, Ciprian Man si subalternii sai au timorat si influentat martorii prin amenintarea cu instrumentarea unor dosare penale pentru pretinse fapte de coruptie, amenintand chiar si “sotiile mai multor inculpati la sediul Serviciului Teritorial Oradea al DNA, prin prezentarea acestora a unor inregistrari audio si video privind relatii extraconjugale intretinute de sotii lor, in scopul determinarii acestora sa faca dezvaluiri si chiar denunturi impotriva acestora”.

In sesizare inregistrata la CSM, Valer Marian si Ovidiu Ohanesian sustin ca procurorul DNA Ciprian Man ar fi promovat gratie unor relatii de prietenie ale tatalui sau cu diversi lideri politici, precum Vasile Blaga, dar si cu sprijinul unor judecatori din fostul CSM, respectiv Mircea Aron si Vasilica Danilet. Din informatiile pe care le-au obtinut cei doi, odata cu avansarea in functie, Ciprian Man s-a apucat sa le faca dosare penale tuturor celor care i-au fost sefi in trecut, precum avocatul Sava Ioan, fostul prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, Gligor Sabau Ioan, si fostul prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, Popa Constantin, care au fost arestati si trimisi in judecata pentru pretinse fapte de coruptie.

Mai mult, Valer Marian si Ovidiu Ohanesian sustin ca procurorul Ciprian Man “a dovedit un profil psiho-moral labil, dominat de reactii de frustrare si de razbunare, relatand in acest sens urmatoarele:

Fostii sefi si colegi il caracterizeaza pe procurorul Man Ciprian drept un individ labil, oportunist, cabotin, frustrat si consumator inveterat de alcool. In perioada in care era avocat stagiar avea obiceiul ca, pe fondul consumului excesiv de alcool, sa urce pe unul dintre cele mai inalte blocuri din Oradea si sa o sune pe o colega avocata cu care era in relatii de prietenie, amenintand cu sinuciderea, astfel incat aceasta era nevoita sa se deplaseze la fata locului si sa stea toata noaptea cu el pentru a-l linisti. Dupa ce a devenit procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Beius, avea obiceiul sa-i invite dimineata la cafea pe politistii cu care colabora si sa-i intrebe: 'Astazi, pe cine f... ?'. In aceesi perioada avea obiceiul sa le instrumenteze dosare penale unor consateni din Lunca pe care avea pica din diverse motive. Astfel, consateanului sau Sarac Adrian Alexandru i-a instrumentat un dosar pentru complicitate la furt dupa ce l-a stropit cu noroi pe tatal sau cu un microbuz cu care efectua curse de persoane. Procurorul Man l-a retinut, arestat si trimis in judecata, dar in final Curtea de Apel de la Oradea l-a condamnat cu suspendare conditionata.

Dupa ce a ajuns procuror la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, le-a instrumentat dosare penale aproape tuturor fostilor sai sefi, cu care a fost in relatii apropiate si care l-au sprijinit in cariera profesionala, incepand cu avocatul Sava Ioan si continuand cu fostul prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, Gligor Sabau Ioan, si cu fostul prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, Popa Constantin, care au fost arestati si trimisi in judecata pentru pretinse fapte de coruptie. Explicatia cea mai plauzibila este ca procurorul Man s-a razbunat pe acestia intrucat detineau anumite date compromitatoare referitoare la pregatirea, conduita si cariera sa profesionala. Impotriva unui alt fost prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, Gavra Viorel, procurorul Man a formulat actiune disciplinara, cu motivarea ca acesta a intervenit in vederea solutionarii favorabile a unui dosar penal al concubinei sale, reusind sa obtina plecarea acestuia din magistratura. Anterior insa procurorul Man a solicitat si a obtinut sprijinul fostului prim procuror Gavra in vederea solutionarii favorabile a unui dosar penal al fratelui sau Man Catalin”.

Averea lui Ciprian Man

In ampla sesizare depusa la CSM de Ovidiu Ohanesian si Valer Marian se evidentiaza un alt aspect: averea dobandita de Ciprian Man in numai 5 ani de activitate ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Beius, Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea si Serviciul Teritorial Oradea al DNA.

Conform declaratiilor de avere, in perioada 2006-2011 Ciprian Man a dobandit patru imobile, respectiv un apartament si trei case:

In prima declaratie de avere completata ca procuror, purtand data 09.10.2006, Man Ciprian a mentionat ca detine in proprietate o casa situata in orasul Beius, in suprafata de 92 mp, dobandita in anul 2006 (anul in care si-a inceput activitatea), prin cumparare, impreuna cu sotia sa Man Maria Georgeta. In aceasta declaratie a mai mentionat ca a donat tatalui sau Man Ionel un apartament in valoare de 105.941 lei in data de 29.03.2006. O donatie cel putin curioasa in conditiile in care parintii au obiceiul sa faca donatii imobiliare copiilor, mai ales la inceput de cariera si de viata familiala. Referitor la casa in suprafata de 92 mp, procurorul Man a mentionat in declaratia de avere din 28.10.2010 ca ar fi vandut-o fratelui sau Man Catalin, in data de 07.06.2010, cu suma de 30.000 de euro. O alta tranzactie sub semnul intrebarii, cum este si cea mentionata in declaratia de avere din 15.05.2012, conform careia ar fi vandut un autoturism Renault Clio numitei Man Anamaria (sotia fratelui sau), in data de 02.02.2012, cu suma de 5.000 de euro.

O alta problema, care intra sub incidenta falsului in declaratii, este legata de un teren intravilan, in suprafata de 600 mp, situat in orasul Beius, pe care procurorul Man l-a mentionat in declaratiile de avere din anii 2008, 2009, 2010 si 2011, cu precizarea ca l-a dobandit in anul 2008 prin cumparare. Terenul respectiv nu mai apare in declaratiile ulterioare ale procurorului Man nici ca detinut in proprietate, nici ca instrainat.

In declaratiile de avere completate din 2012 pana in 2016, procurorul sef Man a consemnat o casa detinuta in orasul Beius, in suprafata de 333 mp, dobandita in anul 2011, prin construire, si o casa detinuta in municipiul Oradea, in suprafata de 170 mp, dobandita tot in anul 2011, dar prin cumparare. Potrivit unor procurori si politisti din Beius, procurorul Man ar fi construit casa in suprafata de 333 mp intr-un singur an, in timp ce ei si-au construit case mult mai mici pe parcursul mai multor ani. Conform acestora, procurorul Man ar fi beneficiat la construirea casei respective de materiale de constructii si de lucrari de manopera cu titlu gratuit. De exemplu, de la un om de afaceri din zona a primit gratuit cantitatea de 26 de tone de nisip, iar un alt om de afaceri i-a livrat si i-a montat parchetul pe gratis. Unul dintre acesti oameni de afaceri a sustinut si ca tatal procurorului Man i-ar fi solicitat, cu ocazia contractarii unui credit de la Agentia BCR Stei, la care era director, un comision nelegal de 10%, cu motivarea ca are nevoie de bani “pentru ca Cipri sa ajunga procuror si sa protejeze zona.

Dobandirea a doua case in acelasi an ridica in mod firesc semne de intrebare, raportat la veniturile anterioare ale sale si ale sotiei, si tinand cont ca a contractat un credit bancar de abia in cursul anului 2011. Mai exact, conform declaratiei de avere din 15.05.2012, sotii Man Ciprian si Man Maria Georgeta au contractat in anul 2011 de la Unicredit tiriac Bank SA un credit de 100.000 de euro, cu termen de rambursare de 30 de ani. Cel mai probabil ca au folosit acest credit pentru cumpararea casei din Oradea, in suprafata de 170 mp. Pentru garantarea creditului susmentionat, in data de 27.04.2011, in Cartea Funciara nr 100295 au fost inscrise interdictia de instrainare, grevare, inchiriere, dezmembrare, alipire, demolare, restructurare, amenajare si construire (sub B5) si dreptul de ipoteca (sub C1) in favoarea Unicredit tiriac Bank SA asupra casei sotilor Man din Beius strada Liviu Rebreanu nr 1, in suprafata de 333 mp.

Conform unor surse judiciare, ulterior procurorul sef Man ar fi instrainat in fapt casa din Beius, dar nu a facut mentiunile obligatorii in declaratiile de avere. Tranzactia a fost incheiata in anul 2012 cand a fost intocmit un act de vanzare-cumparare la Biroul notarului public Stiole Marius din Oradea, cu care se afla in relatii de prietenie si la care a perfectat si celelalte tranzactii imobiliare. Prin actul incheiat a fost stabilit un pret de vanzare de 80.000 de euro din care a primit un avans de 20.000 de euro, urmand ca diferenta sa-i fie achitata in rate lunare de 500 de euro (6.000 de euro anual). Cumparatorii, doi tineri din Beius, Costea Ionut Ciprian si sotia acestuia, au intrat in posesia casei dupa incheierea tranzactiei, in anul 2012, iar in perioada urmatoare au efectuat anumite lucrari la imobil, cum ar fi montarea de usi si geamuri termopan si finisaje interioare. In anul 2014, invocand devalorizarea survenita, procurorul sef Man le-a solicitat cumparatorilor sa-i achite, in plus fata de pretul convenit initial, suma de 15.000 de euro, pe care acestia i-au remis-o integral. Cumparatorii lucreaza din greu in Austria pentru a-i putea plati casa procurorului sef Man, care i-a atentionat sa nu discute cu nimeni despre tranzactie.

Cert este ca procurorul sef al DNA Oradea nu a declarat in declaratiile de avere completate dupa anul 2012 nici instrainarea casei din Beius nici sumele incasate de la cumparatori. In aceste circumstante se pune problema incidentei infractiunilor de fals in declaratii si abuz de incredere prin fraudarea creditorului, Unicredit tiriac Bank SA.”

Pentru aceste fapte, dar si altele dezvoltate in cuprinsul sesizarii depuse la CSM, Valer Marian si Ovidiu Ohanesian cer tragerea la raspundere a lui Ciprian Man, acuzandu-l de incalcarea art. 99 lit. a), b), h) si k) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. In acelasi timp, Marian si Ohanesian solicita sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cercetarea procurorului Man Ciprian sub aspectul savarsirii infractiunilor de favorizarea faptuitorului (art. 269 din Codul penal), trafic de influenta (art. 291 din Codul penal), abuz in serviciu (art. 297 din Codul Penal), folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii de foloase necuvenite pentru altul ( art. 13 din Legea nr. 78/2000), fals in declaratii (art. 326 din Codul Penal) si abuz de incredere prin fraudarea creditorului (art. 239 din Codul Penal).

)

*Cititi aici integral sesizarea depusa la CSM

Comentarii

# SANCHI date 24 May 2017 18:28 +4

CeSeMiștii le au la compuneri alambicate, fără a răspunde la întrebări la obiect. „Practic, în două pagini, reprezentanții CSM au evitat să ne spună dacă cei care au verificat criteriile de integritate au primit sau nu informația că Augustin Lazăr are dosar penal deschis la DNA.” secundatv.ro

# Aurica date 24 January 2019 11:55 0

Să ne lămurim: Man sunt din cei ce înjură ,de mama, amenințând si fCand -CSM- cu pierderea serviciului, pentru că ei fac bani negri,..Cat a fost avocat, efectiv, a intrat legal sau nu ,procuror? Cat a stat la Be

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva