27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Asociatia Procurorilor de la Parchetele de pe langa Judecatorii cere premierului Emil Boc un sediu decent pentru unitatile din Capitala

Scris de: | pdf | print

25 October 2010 14:12
Vizualizari: 5454

Asociatia Procurorilor de la Parchetele de pe langa Judecatorii (www.appj.ro) condusa de procurorul Mihai Betelie, seful Parchetului Judecatoriei Sectorului 4, a initiat demersuri pentru obtinerea unui nou spatiu pentru parchetele din Capitala. Demersul APPJ a fost generat de inghesuiala de nedescris in care sunt obligati sa activeze procurorii din imobilul din str. Scaune 1-3 (vezi foto) din centrul Bucurestiului, imobil in care sunt comasate sase parchetele de sector, Parchetul Capitalei si Parchetul Curtii de Apel Bucuresti. Conditiile de lucru din unitatile de pe str. Scaune nu difera cu mult de cele ale instantei supreme din str. Batiste - se sta cate patru magistrati intr-un birou - situatii pentru care administratorii Justitiei nu au gasit de ani de zile o rezolvare decenta.

77 de birouri la 298 de procurori, plus personalul auxiliar

APPJ a solicitat printr-o adresa trimisa premierului Emil Boc alocarea unui sediu corespunzator pentru cele opt parchete din Capitala inghesuit in str. Scaune 1-3, dupa ce a tatonat terenul si a obtinut informatii ca Executivul detine unele spatii disponibile, care ar putea fi alocate parchetelor din Bucuresti. Publicam in continuarea scrisoarea adresata de APPJ premierului Emil Boc:

Stimate Domule Prim - Ministru al Romaniei, ASOCIATIA PROCURORILOR DE LA PARCHETELE DE PE LANGA JUDECATORII - A.P.P.J va aduce la cunostinta urmatoarea situatie de fapt: La sediul din Bucuresti, str. Scaune nr. 1-3, sector 3 isi desfasoara in prezent activitatea opt unitati de Parchet din cadrul Ministerului Public dupa cum urmeaza: Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si toate cele 6 unitati de Parchet de pe langa Judecatoriile ce au ca raza de competenta teritoriala intreaga Capitala – sectoarele 1 – 6. In aceasta cladire, fara a mentiona personalul auxiliar si celelalte departamente din cadrul institutiei (grefa, arhiva, personal IT, contabilitate, personal administrativ), isi desfasoara activitatea, potrivit evidentei nominale, un numar de 298 de procurori. Totalul birourilor puse la dispozitie pentru procurori se rezuma la circa 11 pe fiecare din cele 7 etaje functionale ale imobilului, totalul alocat fiind deci de 77 birouri pentru procurori. Astfel, media de ocupare este aceea de un birou la 4 procurori. Luand in considerare imprejurarea ca aceste camere nu au de regula o suprafata mai mare de 16 m.p., se poate concluziona ca spatiul alocat pentru fiecare procuror nu depaseste, cu aproximare, 4 m.p. - suprafata absolut insuficienta pentru desfasurarea activitatii in conditii optime.

In acest sens trebuie mentionat si faptul ca in acest spatiu procurorul trebuie sa-si pastreze dosarele aflate in lucru, sa redacteze solutii, sa primeasca petitii si plangeri de la justitiabili, sa procedeze la audieri si sa desfasoare orice alta activitate ce intra in fisa postului. Fara a face referire la conditiile de lucru net superioare, repartizate de autoritatile in drept altor unitati de Parchet din tara sau din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – D.N.A, D.I.I.C.O.T, apreciem ca absolut improprie si insalubra cladirea din Bucuresti, str. Scaune nr. 1 – 3, sector 3 – pentru buna functionare a unor institutii de stat ce reprezinta garantia impartialitatii in sistemul judiciar, tocmai prin raportare la necesitatea respectului cuvenit si datorat atat profesiei de magistrat cat si Justitiei din Romania pe de-a-ntregul.

Invederam si faptul ca in prezent, fata de incarcatura uriasa de cauze repartizate procurorilor de la Parchetele de pe langa Judecatorii, situatia a devenit mai mult decat presanta si insuportabila, procurorii depozitandu-si dosarele, din lipsa de spatiu, pe podeaua birourilor, in conditii ce reclama chiar probleme de securitate a actelor cuprinse in dosarele de urmarire penala instrumentate si depozitate in acest mod impropriu.

Astfel fiind, avand incredere deplina in disponibilitatea sincera a Domniei Voastre fata de problemele cu care ne confruntam si fata de competentele ce va revin in virtutea functiei ce o detineti, va solicitam respectuos sa dispuneti acordarea de urgenta pentru unitatile noastre de Parchet, avand in vedere cele relatate, a unui sediu corespunzator care sa vina in mod real in intampinarea cerintelor firesti ale desfasurarii activitatii de magistrat in conditii optime, civilizate si respectabile”.

Presedinte, Mihai BETELIE

Comentarii

# sevastitza date 25 October 2010 18:23 0

betelie, daca reusesti sa schimbi sediul parchetelor locale (desi am reale indoieli)ajungi procuror general sau intri data viitoare in csm. iti urez succes !

# emilianE date 26 October 2010 05:54 +3

bravo. daca se lucreaza in conditii jalnice, trebuie cineva sa ia taurul de coarne nu?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva