Atatia magistrati, atatea pareri! - Sistemul judiciar s-a divizat dupa decizia Curtii Constitutionale: unii spun ca CSM nu va mai functiona, altii dimpotriva
Decizia de marti a Curtii Constitutionale, cu privire la declararea neconstitutionala a celor doua Hotarari ale Senatului, de validare a membrilor CSM, a starnit reactii puternice, dar contradictorii ale oamenilor din sistemul judiciar. Actualii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii transmit, neoficial, ca institutia inca functioneaza si ca decizia isi va produce efectele numai cu privire la cei trei membrii contestati, iar oficial s-au abtinut de la orice declaratii. Alti magistrati spun insa ca, in fapt, CSM va inceta sa functioneze din momentul publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial, pana cand alegerile vor fi reluate in totalitate. Ministerul Justitiei si CSM s-au ferit sa aiba vreo pozitie in legatura cu decizia Curtii Constiutionale, pe motiv ca decizia nu a fost inca motivata. Contactata de Lumeajustitiei.ro, presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatorul Viorica Costiniu, a precizat ca actele emise de CSM sunt valabile si institutia continua sa functioneze, cel putin pana la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale. Pe de alta parte, presedinte Asociatiei Procurorilor din Romania, procurorul Constantin Sima, a sustinut ca, daca prin decizia CCR, CSM isi pierde cvorumul, atunci exista o problema grava. La randul sau, procurorul Mihai Betelie, presedintele Asociatiei Procurorilor de la Parchetele de pe langa Judecatorii, a mentionat ca, inca dinaintea procedurilor de alegeri, ar fi trebuit create instrumente legale, astfel incat legalitatea candidaturilor sa poate fi verificata si de instantele de judecata, pentru a se evita asemenea blocaje. Lipseste opinia UNJR, ai carei lideri nu am reusit sa-i contactam, dar pe care o vom publica daca aceasta uniune va dori sa exprime un astfel de punct de vedere.
Decizia CCR a luat prin surprindere MJ si CSM
Curtea Constitutionala a decis, marti, ca Hotararile Senatului de validare a membrilor alesi in CSM sunt neconstitutionale. Astfel, conform comunicatului emis de CCR marti, “in sedinta din data de 25 ianuarie 2011, Curtea Constitutionala, investita in temeiul art. 146 lit. l) din Constitutia Romaniei, a solutionat sesizarile cu privire la neconstitutionalitatea Hotararii Plenului Senatului nr.31 din 15 decembrie 2010 privind alegerea celor doi reprezentanti ai societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii si a Hotararii Plenului Senatului nr.43 din 22 decembrie 2010 privind validarea magistratilor alesi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, sesizari formulate de senatori, membri ai Grupului parlamentar al Partidului Democrat-Liberal. Cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a admis sesizarile si a constatat ca Hotararile Plenului Senatului nr.31 din 15 decembrie 2010 si nr.43 din 22 decembrie 2010 sunt neconstitutionale. Motivarea solutiei va fi prezentata in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica Senatului”. Vezi hotararile Senatului la finalul materialului
Imediat dupa aceasta decizie, Ministerul Justitiei a remis presei un comunicat in care sustinea ca: “Ministerul Justitiei a luat act de comunicatul Curtii Constitutionale de marti (…) Ministerul Justitiei va supune atentiei Guvernului o analiza privind situatia creata, imediat dupa ce Curtea Constitutionala va publica continutul integral al deciziei in speta. In acelasi timp, Ministerul Justitiei precizeaza ca deciziile CCR produc efecte in raport cu data publicarii lor in Monitorul Oficial. Pana la momentul publicarii integrale a deciziei Curtii, Ministerul Justitiei se va abtine de la orice comentariu sau speculatie pe aceasta tema”. Aceeasi pozitie a avut-o si CSM-ul, care a spus, intr-un comunicat sec: „Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de decizia Curtii Constitutionale pronuntata in sedinta de azi, 25 ianuarie 2011, in legatura cu cele doua contestatii formulate de Partidul Democrat Liberal impotriva hotararilor Senatului de validare a membrilor Consiliului. In conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei: „Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor. Consiliul Superior al Magistraturii nu comenteaza decizia Curtii Constitutionale, urmand ca dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial sa analizeze implicatiile deciziei asupra activitatii Consiliului. Pozitia sau eventualele decizii ale Consiliului vor face obiectul unei conferinte de presa ulterioare publicarii deciziei si vor fi elaborate in formatul colegial consacrat”.
Judecatorul Viorica Costiniu, presedintele de onoare al AMR: „Nu putem vorbi de un vid de autoritate in ceea ce priveste Justitia!”
Contactata de Lumeajustitiei.ro, presedintele de onoare al AMR, judecatorul Viorica Costiniu, a mentionat ca: ”Decizia Curtii Constitutionale este o decizie care trebuie executata, ca orice alta hotarare a instantelor. Motivarea acestei decizii este foarte importanta ca sa vedem cum va lamuri sau poate va crea chestiuni noi in abordarea problemei referitoare la candidati, validare, o noua sectiune de alegeri. Speram ca prin decizia Curtii Constitutionale, AMR va avea si un raspuns la ceea ce a invocat ca pozitie publica si anume ca CCR nu avea cum sa se pronunte pe o asemenea solicitare, probabil motivarea va fi lamuritoare... Nu putem vorbi de un vid de autoritate in ce priveste Justitia, CSM este un organism administrativ, Ministerul Public are un conducator, iar Inalta Curte are un presedinte, care este seful puterii judecatoresti. Referitor la Inspectia Judiciara, iata, este un moment in care putem sa ne lamurim cat de independenta este aceasta, intrucat situatia temporara in care se afla CSM nu ar trebui sa o afecteze. O alta chestiune: corelarea intre cele trei puteri. Ne aflam in stituatia in care corpul magistratilor a votat componenta noului CSM. In ce masura un organ politic, legislativ, poate interveni peste vointa magistratilor? De vreme ce majoritatea magistratilor, prin vot, in mod legal si-a manifestat punctul de vedere ca persoanele alese in CSM sunt cele dorite si in cazul in care Comisia juridica de la Senat si Plenul nu au constatat singurul lucru care puteau sa-l constate – daca a existat o frauda o falsificare a listelor pe elementele de procedura - politicul nu se poate interfera asupra vointei magistratilor. Actualul CSM este in exercitiul functiunii sale si actele pe care le va emite pana la publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial sunt valabile”.
Constantin Sima, presedintele APR: „Avem o mare problema”
Procurorul Constantin Sima a opinat ca, daca decizia CCR va afecta mai multi membrii, astfel incat Consiliul nu va mai avea cvorum, justitia are o mare problema. „In acest moment in care decizia Curtii Constitutionale nu este motivata, putem aprecia ca ea vine sa corecteze din punct de vedere etic componenta CSM. Am spus din punct de vedere etic, pentru ca decizia de a candida pentru un al doilea mandat a fost una legala. Ea ridica insa numeroase semne de intrebare pe plan etic. APR a refuzat sa ia o pozitie publica pe acest aspect pana acum, intrucat a respectat punctul de vedere al adunarilor generale ale magistratilor. Ramane ca din acest moment sa manifestam mai multa exigenta in alegerea noilor membri, inclusiv pe aceste aspecte. Daca decizia CCR invalideaza un numar de candidati astfel incat Consiliul sa-si pastreze cvorumul, opinia mea e ca acest organism poate functiona pana la completarea sa la viitoarele alegeri. In caz contrar, avem o mare problema”.
Mihai Betelie, presedintele APPJ: „Actualul CSM nu poate functiona”
Procurorul Mihai Betelie a precizat, ca, desi nu ii este permis sa comenteze deciziile CCR, aceasta situatie ar fi putut fi evitata, daca ar fi existat instrumente legale care sa permita analizarea, de catre instantele, a legalitatii candidaturilor. „Nu-mi este permis sa comentez decizia Curtii Constitutionale, insa este regretabil ca s-a ajuns la aceasta stare de fapt, care pune intr-o situatie nemeritata Justitia in ansamblul ei. In opinia mea, ar fi trebuit create instrumente legale, inca dinaintea procedurilor de alegeri a noilor membri ai CSM, astfel incat legalitatea candidaturilor sa poate fi verificata si de catre instantele de judecata pentru a se evita asemenea blocaje. Chiar in campania mea electorala pentru CSM am sesizat public, in calitate de candidat, incompatibilitatea unora dintre candidatii pentru Consiliu, insa decizia pe aceste probleme a apartinut comitetelor electorale. Cred ca oricare ar fi motivarea Curtii Constitutionale, in sensul invalidarii partiale sau totale, actualul CSM nu poate functiona”.
Judecatorul Cristi Danilet: “Avem poporul pe care il educam”
Magistratul Cristi Danilet, ales in Consiliul Superior al Magistraturii ca reprezentant al magistratilor de la judecatorii, si-a postat pe blog opinia cu privire la decizia Curtii Constitutionale, efectele acesteia, dar mai ales reactia publica dupa aflarea deciziei. Magistratul s-a aratat dezamagit mai ales de comentariile facute pe seama efectelor deciziei Curtii, si a criticat presa care s-a grabit sa anunte ca CSM-ul a fost spulberat: “Decizia de azi a Curtii Constitutionale cu privire la votul dat in Senat pentru validarea magistratilor alesi, respectiv pentru alegerea reprezentantilor societatii civile in CSM a fost urmata de o pleiada de reactii: ale presei, ale politicienilor si ale magistratilor. Din pacate, mai toti, au cazut in patima romanismului: s-au lansat in speculatii. Putini cunosc continutul celor doua contestatii trimise CCR. Dar nimeni nu cunoaste motivarea deciziei CC. Si toti isi dau cu parerea. Mai mult, unii au mers atat de departe incat au afirmat ca CSM nu mai exista si ca trebuie reluate alegerile in intregime. Altii deja au inceput sa critice decizia CC spunand ca a decis intr-o arie rezervata instantelor ordinare, desi evident ca nu se stie rationamentul Curtii. Nu pot decat sa fiu trist. Nu de ce anume a decis CCR, pentru ca nu stiu inca. Ci pentru ca sunt atatea canale media extrem de neprofesioniste, care induc in eroare populatia si creaza false asteptari, erijandu-se in detinatorii adevarului absolut. Goana dupa exclusivitate si, mai ales, dupa senzational (a se citi `scandal`) e tot ceea ce intereseaza. Avem poporul pe care il educam”.
* Cititi aici Hotararea Senatului nr. 31 din 15 decembrie 2010, declarata neconstitutionala!
* Cititi aici Hotararea Senatului nr. 43 din 22 decembrie 2010 declarata neconstitutionala!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Viorel Hrebenciuc 25 March 2011 00:32 0
# ,nl 21 February 2012 15:14 0
# dicu 21 February 2012 15:16 0