ATENTAT LA INTEGRITATE – DNA Oradea s-a sesizat din oficiu si a supravegheat un judecator si un avocat pentru pretinse infractiuni de luare de mita, motivand ca are indicii ca judecatorul ar fi cerut bani de la un inculpat pentru a-l achita, iar cel care ar fi urmat sa ii livreze banii era avocatul. Fabulatia DNA Oradea a fost clasata de procuroarea Felicia Popovici pe motiv ca "fapta nu exista". Ce garantie exista ca DNA nu a violat secretul profesional dintre client si avocat? (Ordonanta)
Lumea Justitiei prezinta un nou abuz marca DNA, in care victimele sunt un judecator si un avocat care au avut nenorocul de a intra in vizorul procurorilor anticoruptie si de a fi supravegheati pentru pretinse infractiuni de luare de mita, pentru ca in final cauza sa fie clasata. Cazul de astazi vine in continuarea revoltatorului dosar in care avocatul Razvan Doseanu si clientul sau, fostul sef al CJ Bihor Alexandru Kiss, dar si judecatorul Levente Antik si sotia acestuia au fost supravegheati de DNA, pentru ca la final cauza sa fie clasata pe motiv ca “fapta nu exista” (click aici pentru a cititi).
Este vorba despre judecatorul Ciprian Hambaras de la Judecatoria Oradea si avocatul Alexandru Butuc (foto 1) din Baroul Bihor pe care DNA Oradea i-a supravegheat video si audio si le-au interceptat comunicatiile, dupa ce acest parchet s-a sesizat din oficiu, chipurile pe baza unor informatii detinute privind pretinse fapte de luare de mita si complicitate la aceasta infractiune. In final, cauza a fost clasata de sefa DNA Oradea Felicia Popovici (foto 2) - care nu se afla la conducerea institutiei in momentul in care s-a dispus inceperea urmaririi penale si punerea sub supraveghere - si care, dupa ce a vazut atrocitatile din dosar, a decis clasarea cauzei in baza art. 16. alin. 1 lit. a Cpp care prevede: “fapta nu exista”.
Astfel, actiunea in forta a procurorilor DNA Oradea a fost declansata in 12.12.2017, procurorii anticoruptie oradeni sustinand in sesizarea lor din oficiu ca din datele si informatiile detinute ar fi rezultat ca Hambaras Ciprian, judecator in cadrul Sectiei Penale a Judecatoriei Oradea, ar fi pretins de la inculpatul Stefan Dudas Gheorghe, trimis in judecata pentru braconaj, o anumita suma de bani pentru a dispune achitarea acestuia. Si ca sa umfle si mai mult asa-zisele informatii, DNA l-a bagat in aceasta ecuatie si pe avocatul Alexandru Butuc din Baroul Bihor, motivand ca primirea banilor de catre judecatorul Hambaras ar fi urmat sa fie facuta prin intermediul acestuia.
In urma acestui scenariu, procurorii au inceput la data de 12 decembrie 2017 urmarirea penala in rem pentru infractiunile de luare de mita si complicitate la luare de mita, iar prin ordonanta 111/P/2017 din aceeasi zi, 12 decembrie 2017, s-a dispus “autorizarea supravegherii tehnice pe o perioada de 48 de ore, incepand cu 12.12.2017, ora 18.30, pana la data de 14.12.2017, ora 18.30, constand in supravegherea video, audio sau prin fotografiere a activitatilor desfasurate de Hamaras Ciprian, Butuc Alexandru, Dudas Stefan Gheorghe, precum si interceptarea comunicatiilor ori a oricarui tip de comunicare efectuate de aceste persoane”. Ei bine, informatiile DNA in urma carora s-a dispus punerea sub supraveghere a judecatorului Hambaras, a avocatului Butuc si a lui Dudas s-au dovedit a fi un mare fas, asa cum s-a intamplat in multe cazuri in care parchetul anticoruptie a inceput urmarirea penala in urma unei sesizari din oficiu. Iar la finalul celor 48 de ore de supraveghere “nu au rezultat date privind comiterea vreunei infractiuni de catre judecatorul Ciprian Hambaras ori de catre alte persoane”.
Fabulatia DNA
Ce mai conteaza ca toata constructia DNA a fost doar o fabulatie. Un judecator de penal si un avocat au fost interceptati timp de 48 de ore, fiind posibil ca in acest timp Alexandru Butuc sa fi vorbit cu clientii sai despre apararea pe care sa o faca in instanta, poate chiar in dosare ale DNA. Caci daca acest lucru s-a intamplat, este extrem de grav pentru ca DNA s-ar fi aflat in situatia de a viola secretreul profesional dintre client si avocat, la care acuzarea nu ar avea in nicio circumstanta acces. Iar judecatorul Hambaras sa fi fost ascultat chiar si la biroul sau din instanta, unde este posibil sa fi solutionat si dezbatut cu colegii de complet chiar spete DNA. Ne intrebam daca informatiile aflate de procurori au prezentat interes din alte puncte de vedere? Pentru ca din punct de vedere al inchipuitei mite, dosarul facut de DNA si masurile de interceptare s-au dovedit a fi o golanie, tinand cont si de faptul ca judecatorul Ciprian Hambaras l-a condamnat in 27 martie 2018 pe Stefan Dudas la 1 an si 6 luni de inchisoare cu executare. In plus, Dudas a declarat in momentul audierii sale la DNA ca nu i-a fost pretinsa nicio suma de bani de catre judecatorul Hambaras prin intermediul avocatului Alexandru Butuc. Dudas a mai declarat ca a purtat discutii cu avocatul in legatura cu posibila incheiere a unui contract de asistenta juridica, dar ca in cadrul acestora Butuc nu a pretins nicio suma de bani pentru a-i fi remisa magistratului in vederea pronuntarii unei anumite solutii. Din acest motiv, in 29 august 2018, Felicia Popovici, sefa DNA Oradea, care nu se afla la conducerea institutiei in momentul in care s-a dispus inceperea urmaririi penale si punerea sub supraveghere a celor trei, a dispus, in mod corect, clasarea cauzei in baza art. 16. alin. 1 lit. a Cpp care prevede: “fapta nu exista”.
Prezentam in continuare Ordonanta de clasare dispusa de procuroarea Felicia Popovici:
Sursa foto 1: avocatura.com
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Liviu 29 November 2018 15:04 +10
# SPATAKUS 29 November 2018 16:47 +1