23 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVIZ DENUNTATORILOR – Limitele de pedeapsa ale denuntatorilor se vor injumatati doar daca denunturile formulate vor determina inceperea urmaririi penale in personam. Inalta Curte a admis sesizarea Curtii de Apel Craiova: “Aplicarea beneficiului dispozitiilor art. 19 din Legea nr. 682/2002 fata de inculpatul care are calitatea de denuntator este conditionata de continuarea urmaririi penale in personam, conditie necesara, dar nu suficienta” (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

2 December 2021 11:41
Vizualizari: 6213

Denuntatorii vor beneficia de injumatatirea limitelor de pedeapsa doar daca denunturile facute de acestia vor conduce la declansarea urmaririi penale in personam. Asta a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie.


 

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala de la instanta suprema a admis, in 18 noiembrie 2021, o sesizare a Curtii de Apel Craiova in legatura cu interpretarea art. 19 din Legea nr. 682/2002 privind protectia martorilor care prevede ca: “Persoana care are calitatea de martor, in sensul art.2 lit.a pct.1, si care a comis o infractiune grava, iar inaintea sau in timpul urmaririi penale ori al judecatii denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege”.


Interpretarea Curtii de Apel Craiova


Curtea de Apel Craiova a cerut ICCJ sa precizeze daca aplicarea beneficiului dispozitiilor art.19 din Legea 682/2002 fata de inculpatul care are calitatea de denuntator intr-o cauza penala este conditionata de continuarea urmaririi penale in personam, de punerea in miscare a actiunii penale sau daca este suficienta inceperea urmaririi penale in rem in cauza in care acesta are calitatea de martor denuntator. Mai exact, daca denuntatorului ii va fi injumatatita pedeapsa atunci cand denuntul sau este urmat de inceperea urmaririi penale in rem, de inceperea urmaririi penale in personam sau de punerea in miscare a actiunii penale (inculparea).

In aceeasi sesizare, Curtea de Apel Craiova a transmis ICCJ ca in opinia sa denuntatorul poate beneficia de art. 19 din Legea 682/2002 prin care ii sunt reduse limitele de pedeaopsa doar daca denuntul sau duce la declansarea urmaririi penale in personam, deci transformarea in suspect a celor denuntati, asta intrucat, arata instanta, “in acest moment procesual probele administrate contureaza cel putin o banuiala rezonabila referitoare la existenta faptei si identitatea autorului acesteia, fara a fi necesar ca la momentul valorificarii cauzei de reducere sa fi fost pusa in miscare actiunea penala sau sa se fi emis rechizitoriul fata de persoana denuntata”.


Concluziile lui Scutea


O interpretare similara a venit si din partea Procurorului General al Romaniei Gabriela Scutea (foto). In conculziile transmise ICCJ (care pot fi citite la finalul articolului), aceasta a precizat urmatoarele: “Consider ca pentru retinerea beneficiului prevazut de art.19 din Legea nr.682/2002 este necesar sa se fi dispus cel putin efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de o persoana, avand in vedere ca la acel moment probatoriul administrat conduce la concluzia existentei unei banuieli rezonabile cu privire la vinovatia acesteia, nefiind obligatoriu sa se fi pus in miscare actiunea penala fata de aceasta”. In aceste conditii, Scutea a solicitat Inaltei Curti sa pronunte o dezlegare de drept cu privire la art. 19 din Legea 682/2002 cu urmatoarea interpretare: “Pentru aplicarea beneficiului dispozitiilor art.19 din Legea 682/2002 fata de inculpatul care are calitatea de denuntator intr-o cauza penala este necesar sa se fi dispus continuarea urmaririi penale fata de o persoana, cu respectarea conditiei ca denuntul si contributia sa ulterioara sa fie determinante pentru stabilirea adevarului judiciar in cauza respectiva'”.


ICCJ a mers pe interpretarea Curtii de Apel Craiova si a PICCJ


In final, ICCJ a stabilit ca aplicarea beneficiilor art. 19 din Legea 682/2002 privind injumatatirea limitelor de pedeapsa ale denuntatorilor se aplica doar daca a fost declansata urmarirea penala in personam dupa denuntul formulat.

 

Iata minuta Completului ICCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala (dosar 2474/1/2021):

“Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Craiova, Sectia penala si pentru cauze cu minori prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: 'Daca aplicarea beneficiului dispozitiilor art. 19 din Legea nr. 682/2002 fata de inculpatul care are calitatea de denuntator intr-o cauza penala este conditionata de continuarea urmaririi penale in personam, de punerea in miscare a actiunii penale sau daca este suficienta inceperea urmaririi penale in rem in cauza in care acesta are calitatea de martor denuntator'

si stabileste urmatoarele:

Aplicarea beneficiului dispozitiilor art. 19 din Legea nr. 682/2002, fata de inculpatul care are calitatea de denuntator intr-o cauza penala, este conditionata de continuarea urmaririi penale in personam in cauza in care acesta are calitatea de martor denuntator, conditie necesara, dar nu suficienta, instanta urmand a evalua intrunirea cumulativa a conditiilor de aplicare a textului.

Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penala”.


* Cititi aici concluziile Procurorului General Gabriela Scutea privind aplicarea dispozitiilor art. 19 din Legea 682/2002

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva