Avocatii cimitirelor - Onorarii grase din bani publici, pe timp de criza, pentru ex-partenerii senatorului Dan Sova de la SCA “Enescu, Panait, Pop si Asocatii”
Nu o sa va vina sa credeti cum ajung unele case de avocatura sa raporteze la sfarsit de an financiar, cifre de afaceri fabuloase in urma unor onorarii ametitoare, platite de institutii publice, care in mod premeditat nu-si folosesc departamentele juridice din propria organigrama. A devenit o cutuma ca marile case de avocatura sa creasca la umbra banului public si sa-si faca titluri de glorie din contractele incheiate cu statul. Va mai amintiti cazul Udrea – RA APPS? Ei bine, mai sunt si altii. Printre ei si SCA „Enescu, Panait, Pop si Asocatii” din care s-a retras temporar senatorul PSD de Olt Dan Sova, cu clauza de revenire in societate atunci cand va socoti de cuviinta. Noutatea este ca asemenea afaceri nu sunt din anii trecuti, ci se petrec in prezent, in plina criza financiara, dupa ce Curtea de Conturi a Romaniei a calificat drept ilegale contractele incheiate cu avocati, in conditiile in care institutiile publice au juristi angajati.
Laudatio de criza pentru SCA „Enescu, Panait, Pop si Asocatii”
Un lung inventar al contractelor de la Administratia Cimitirelor din subordinea Primariei Capitalei devoaleaza sume considerabile care s-au scurs din banul public catre aceasta firma de avocatura.
Astfel, din documentul aflat in posesia Lumeajustitiei.ro (vezi facsimil) reiese ca in anul 2010, Administratia Cimitirelor a incheiat cu SCA “Enescu, Panait, Pop si Asocatii” patru contracte de asistenta juridica si reprezentare pentru patru dosare civile, un contract pentru servicii de asistenta si consultanta juridica avand ca obiect raporturile de munca si un contract pentru servicii de asistenta si reprezentare juridica in realizarea procedurilor de achizitie publica (in care, bizar, valoarea contractului nu este mentionata). Total sase contracte. Si acum sa le defalcam.
1 - primul in valoare de 49.980 lei (valoarea totala a facturilor) priveste dosarul 9580/3/2009 al carui obiect este o contestatie la o decizie desfacere contract de munca facuta de un fost angajat al Cimitirelor. Solutia judecatorilor TMB pronuntata la 26 mai 2010: “Admite in parte cererea anuleaza decizia, obliga parata sa reintegreze reclamantul pe postul si functia detinute anterior emiterii deciziei, obliga parata al aplata catre reclamant a unei despagubiri egale cu drepturile salariale indexate, majorate si actualizate si cu celelelte drepturi de care ar fi beneficiat de la data de 13.02, 2009 si pana la reintegrarea efectiva, obliga parata la rectificarea carnetului de munca al reclamantului in sensul celor dispuse prin hotarare , respinge cererea sub celelalte aspecte ca neintermeiata”. Deci, casa de avocatura a pierdut procesul, dar a castigat foarte multi bani. Bravo! In schimb Administratia Cimitirelor a piedut si banii dati pe avocati si cei cuveniti salariatului Codrut Laurentiu Stefan, concediat abuziv. In baza de date ECRIS a Curtii de Apel Bucuresti nu exista in prezent dovada ca s-ar fi declarat recurs;
2 – alt dosar pentru care s-au platit facturi de 48.790 lei, este cel cu nr. 929/3/2009 al carui obiect a fost obligarea de a face, si care a fost castigat dupa doar trei termene de avocati. Bravo!
3 – alt dosar pentru care s-au platit 17.850 lei este cel cu nr. 3191/4/2010 de la Judecatoria Sector 4, avand ca obiect “asigurare dovezi”. Angajati la 9 martie 2010, avocatilor li s-a admis cererea la primul termen, cel din 26 martie. Bravo!
4 – al dosar pentru care s-au incasat 33.950 lei a avut ca obiect un litigiu de munca. Nu se precizeaza dosarul, dar fata de suma platita putem spune un singur lucru: Bravo!
5 – alt dosar, in care s-au platit 8.330 ron este cel cu nr. 31564/3/2009. Pe portalul TMB apare ca la termenul din 26 mai 2010 cauza a fost suspendata “din lipsa partilor”, in situatia in care Administratia Cimitirelor era partea reclamanta. Practic, la un singur termen, intrucat casa de avocatura a fost angajata in acest dosar la 15 aprilie 2010, s-au castigat circa 2000 euro. Bravo!
Justificarile senatorului Sova si ale SCA „Enescu, Panait, Pop si Asocatii”
Din start, senatorul Dan Sova ne-a sfatuit sa luam legatura cu avocata Simona Ciurcu, de la SCA „Enescu, Panait, Pop si Asocatii” spunandu-ne ca s-ar putea sa avem “probleme” daca nu le luam si lor pararea, intrucat el s-a retras din casa de avocatura in 2009, dupa ce a devenit senator al Romaniei, dar, ne-a mentionat ca le-a permis fostilor sai parteneri sa foloseasca numele de brand “Sova si Asociatii”.
Intrucat licitatia facuta la Administratia Cimitirelor a fost castigata in ianuarie 2010 de “Sova si Asociatii”, iar titular de contracte a aparut SCA „Enescu, Panait, Pop si Asocatii” am adresat acestei societati de avocatura un set de intrebari, la care ni s-au raspuns urmatoarele prin intermediul avocatei Simona Ciurcu (manager al societatii): ”1. In decembrie 2009, Sova & Partners si-a schimbat denumirea, noua denumire fiind Enescu, Panait, Pop si Asociatii. Schimbarea denumirii s-a produs in timpul procedurii de licitatie.- anexam decizia Baroului privind schimbarea denumirii 2. Dl. senator Dan Sova nu are absolut nici o legatura cu aceasta relatie contractuala. Dl. Sova a parasit societatea in iunie 2009, - anexam hotararea in acest sens. Dumnealui a fost de acord sa ne lase sa utilizam in continuare numele societatii - anexam acordul scris. Dan Sova are propria firma de avocatura - Sova si Asociatii, inscrisa in Baroul Bucuresti, avandu-i ca asociati pe Dan Sova si Dan Iordache. Precizam inca o data pentru claritate intre Enescu, Panait, Pop si Asociatii si Dan Sova nu exista nici o legatura. 3. Fiind un site specializat, avem convingerea ca dumneavoastra cunoastreti prevederile Legii 51/1995. Nu stim care anume calificare va recomanda pe dumneavoastra pentru a aprecia cuantumul onorariilor noastre in raport cu prestatiile efectuate, in conditiile in care suntem una din cele mai mari firme din Romnaia, infiintata acum 14 ani. Conform Legii 51/1995, Baroul Bucuresti este singurul care poate aprecia, in afara de client personal, cuantumul onorariilor in raport cu calitatea sericiilor. Dupa cum bine cunoasteti relatia intre client si avocat este confidentiala si nu intelegem sa va dam amanunte despre aceasta relatie fara acceptul clientului nostru. Oricum e bine sa stiti ca onorariile practicate de firma noastra la ACCU sunt cu 50% mai mici decat cele practicate pentru clientii privati.
In final, „Enescu, Panait, Pop si Asocatii” au simtit nevoia sa ne transmita: “Precizam ca am raspuns la aceste intrebari si v-am atasat si documente in ideea unei relatii bune cu media; nu va ascundem insa ca intrebarile dumneavoastra ne par tendentioase si agresive tinand cont de faptul ca societatea noastra nu are nici o legatura cu spatiul public sau mediul politic”. Or fi parut poate intrebarile noastre agresive, dar nu credem ca au depasit agresivitatea onorariilor avocatiale!
Senatorul Sova a avut si in trecut o relatie fructuoasa cu Administratia Cimitirelor si nu numai
Avocatul Dan Sova a fost in repetate randuri subiectul unor dezvaluiri de presa privitoare la contractele sale de asistenta juridica sau consultanta cu diferite institutii ale statului. Presa a relatat despre ilegalitatea incheierii unor asemenea contracte, in anii trecuti, cu Primaria Capitalei, Administratia Strazilor, Administratia Lacurilor si Parcurilor etc, ilegalitati constatate de Curtea de Conturi a Romaniei. Printre contractele de top mentionate de presa, s-a numarat si unul de circa un milion de euro semnat de “Sova si Asociatii” cu Administratia Lacuri Parcuri si Agrement. Bravo!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ctdorusever 15 September 2010 17:26 0
# racaceanu catalin 15 September 2010 17:34 +26
# pompiliu bota 15 September 2010 20:01 +2
# eugenia 16 September 2010 22:45 +2
# racaceanu catalin 17 September 2010 05:50 +23
# eugenia 16 September 2010 22:49 +23