BENDEAC VREA SA PUNA BOTNITA PRESEI – Procuroarea care a trimis in judecata Antenele a pus gand rau mediei. Propusa de ministrul Cazanciuc la sefia Sectiei I DNA, in locul lui Papici, Iuliana Bendeac are ca obiectiv “eliminarea oricaror surse de presiune asupra procurorilor mai ales al imactului negativ media”. AMR: “Acreditarea ideii ca Justitia poate ramane in afara interesului manifestat cu profesionalism de presa ar putea conduce la concluzia ca se ascunde criticilor sociale" (Proiectul)
Autoarea celui mai grav atentat la libertatea presei vrea sa puna botnita ziaristilor. Dupa ce impreuna cu colegul ei Gheorghe Popovici a trimis in judecata Antenele in dosarul privind pretinsul santaj la adresa administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei, procuroarea Iuliana Bendeac, delegata de Procurorul General al Romaniei Tiberiu Nitu si apoi propusa de ministrul Justitiei Robert Cazanciuc (foto stanga) la conducerea Sectiei I a DNA in locul lui Lucian Papici, pare sa-si fi facut din presa o tinta.
Iuliana Bendeac s-a alaturat procurorilor care sunt deranjati de criticile presei si care prin orice mijloace incearca sa opreasca jurnalistii din a semnala abuzurile si derapajele DNA, in conditiile in care Directia sufera an de an un numar record de achitari, doar in 2013 acestea depasind 10%, incapacitatea profesionala a procurorilor fiind astfel evidenta. Concret, printre obiectivele enumerate de Bendeac in proiectul privind exercitarea atributiilor de procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei din DNA se numara si eliminarea tuturor surselor de presiune asupra procurorilor. Iar in acest sens, o atentie deosebita o acorda Iuliana Bendeac presei.
Iata ce afirma procuroarea care a trimis in judecata Antenele la capitolul ”Eficientizarea activitatii de urmarire penala si imbunatatirea calitatii actului de urmarire penala” din proiectul publicat pe site-ul CSM, proiect cu care spera sa fie delegata in locul lui Lucian Papici, la conducerea Sectiei I a DNA:
“Eliminarea oricaror surse de presiune asupra procurorilor mai ales al impactului negativ media ce are consecinte pe termen lung asupra procurorului si asupra perceptiei sistemului judiciar”.
Desigur, ne gandim ca Bendeac se refera la publicatiile si jurnalistii care inca mai indraznesc sa dezvaluie si sa atraga atentia asupra abuzurilor si a derapajelor comise de procurori. Iuliana Bendeac nu explica insa cum vrea sa elimine “impactul negativ media”, daca acest scop urmeaza sa fie realizat prin deschiderea unor dosare ziaristilor incomozi sau printr-o eficientizare si profesionalizare a muncii procurorilor.
Asociatia Magistratilor din Romania: “Rolul mass media de a strange si transmite informatii catre public, despre orice domeniu, nu poate fi supus cenzurii, iar acreditarea ideii ca justitia poate ramane in afara interesului manifestat cu profesionalism de presa, sub toate formele ei, ar putea conduce la concluzia ca se ascunde criticilor sociale sub pretextul afectarii independentei ei”
Cert este ca “eliminarea oricaror surse de presiune asupra procurorilor mai ales al impactului negativ media” seamana cu o incercare de intimidare a ziaristilor. O atitudine de neconceput intr-un stat de drept, care a fost criticata inclusiv de Asociatia Magistratilor din Romania, dupa ce sefa CSM Oana Haineala a intentat procese mai multor publicatii printre care si Lumeajustitiei.ro.
In 31 iulie, AMR, printr-un comunicat semnat de presedintele Asociatiei, judecatorul Dan Spanu, atragea atentia ca Justitia este chemata sa rezolve conflictele existente in societate si in niciun caz sa le genereze, dar si ca rolul mass-mediei este de a publica informatii despre orice domeniu, presa neputand fi supusa cenzurii, nici macar atunci cand vine vorba despre Justitie.
Reproducem in continuare comunicatul AMR:
“Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), asociatie profesionala, nationala, apolitica, de utilitate publica, in numele magistratilor pe care ii reprezinta, solicita sa se ia act de delimitarea ferma de orice act, actiune, demers, in orice modalitate, din partea oricarei persoane sau institutii din launtrul sistemului judiciar din afara lui, prin care se aduce atingere unui drept sacru reglementat constitutional (art.30) privind libertatea de exprimare si interzicerea oricarui fel de cenzura.
AMR considera ca edificarea statutului de drept presupune consolidarea tuturor coordonatelor care il definesc, ca atare si garantarea principiilor democratice consfintite prin legea fundamentala si normele internationale recunoscute de Romania.
Justitia este chemata sa rezolve conflictele existente in societate si in niciun caz sa le genereze, iar comportamentul generat de interese personale si afisat public de unii reprezentanti de la varful sistemului judiciar poate conduce la concluzia eronata ca acesta apartine justitiei in ansamblul ei.
Asociatia Magistratilor din Romania este categoric impotriva oricarei tendinte, din partea oricui, de ingradire a libertatii de exprimare, principiu de baza al democratiei, avand incredere ca aceasta va fi exercitata cu buna credinta si responsabilitatea asumata.
Independenta justitiei este un principiu constitutional care garanteaza actul de dreptate in beneficiul cetateanului si nu o martora care sa fie invocata oricand, de oricine si in orice circumstante, cu atat mai mult de alesii din justitie (!?) selectiv si discretionar ori din interese particulare.
Rolul mass media de a strange si transmite informatii catre public, despre orice domeniu, nu poate fi supus cenzurii, iar acreditarea ideii ca justitia poate ramane in afara interesului manifestat cu profesionalism de presa, sub toate formele ei, ar putea conduce la concluzia ca se ascunde criticilor sociale sub pretextul afectarii independentei ei.
AMR intelege si respecta menirea presei intr-o societate, apreciaza rolul sau in serviciul publicului, si considera ca remedierea posibilelor erori, a unor eventuale incalcari de norme deontologice, nu poate fi sursa de cenzura si invocata ca temei pentru hartuirea omului de presa oricare ar fi acesta”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# fan Antena 3 8 October 2013 15:21 +9
# Goe 8 October 2013 15:33 -9
# Oblio 8 October 2013 15:48 -9
# unul din lumea cea mare 9 October 2013 01:23 -1
# Oblio 11 October 2013 22:06 0
# Tudor Raneti 8 October 2013 18:37 -1
# patriotu 8 October 2013 15:58 -7
# ? 8 October 2013 16:41 +3
# ! 8 October 2013 16:47 +2
# Tudor Raneti 9 October 2013 06:48 0
# ucu 8 October 2013 16:53 -1
# Florin 9 October 2013 21:20 +1