20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BIBLIOGRAFIE OBLIGATORIE PENTRU DOAMNA PRUNA – UNBR i-a pregatit ministresei Justitiei, Raluca Pruna, material de studiu pentru cand va dori sa participe la dezbateri pe noua Lege a avocaturii. Avocatii ii dau peste nas Ralucai Pruna si ii arata ca ceea ce numeste “imunitate absoluta” reprezinta un drept garantat pentru avocatii europeni si canadieni (Documente)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

3 June 2016 17:33
Vizualizari: 9393

Reactiile ministresei Justitiei, Raluca Pruna (foto), pozitia DNA fata de proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, care au strigat la unison ca noile prevederi creaza o imunitate absoluta avocatilor, facandu-se referire la faptul ca procurorii nu vor mai putea perchezitiona dupa bunul plac cabinetele avocatilor si nici intercepta convorbirile acestora cu clientii lor, au stranit reactii laudabile, apreciem noi, din partea bransei avocatilor. Protestul Baroului Cluj, pozitiile Barourilor Alba, Brasov, Buzau, Harghita, Hunedoara, Mures, Satu-Mare, Valcea si Vrancea fata de opiniile exprimate in spatiul public cu privire la noile prevederi ale Legii nr. 51/1995 au demonstrat ca atunci cand ajunge cutitul la os, avocatii reactioneaza. In tot acest context, ministresa Justitiei Raluca Pruna a cerut consultari pe noua lege la care sa participe si dumneai, reclamand ca nu a fost intrebata despre noile prevederi. Ar fi fost intrebata daca ar fi venit... caci de fiecare data a fost invitata, de fiecare data si-a anuntat prezenta si niciodata nu a venit. Cel mai recent exemplu in acest sens este cel din 2 iunie 2016, cand Raluca Pruna si-a anuntat prezenta la sedinta Baroului Bucuresti, numai ca nu a mai venit. Mai nou, Raluca Pruna sustine ca va participa la sedinta Consiliului UNBR de sambata, 4 iunie 2016, dar si aici este cu semnul intrebarii.


Ce ne-a atras atentia si este de asemenea de apreciat este pozitia UNBR care, in vederea pregatirii lucrarilor pentru sedintele Comisiei Permanente si a Consiliului din zilele de 3-5 iunie 2016, a publicat pe site-ul institutiei documente ce vin sa arate cum sunt efectuate perchezitiile in birourile avocatilor in Uniunea Europeana si Canada, care este practica in tari precum Belgia, Germania, Irlanda, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Republica Ceha sau Ungaria in ce priveste raspunderea penala si urmarirea penala a avocatilor (practica despre care s-a facut vorbire in cadrul celei de-a 14-a Conferinte a avocatilor europeni, desfasurata la Berlin in 7 noiembrie 2014, si sintetizata in cadrul unei Brosuri pe care o atasam la finalul articolului), dar si care sunt recomandarile Consiliului Barourilor Europene (CCBE) in ce priveste confidentialitatea clientilor in contextul activitatilor de supraveghere.

Din lecturarea documentelor postate pe site-ul oficial al Uniunii Barourilor din Romania, pe care le atasam si la finalul acestui articol, Raluca Pruna va putea concluziona ca incalcarea secretului profesional, chiar si in baza unui mandat de perchezitionare la cabinetul avocatului, se pedepseste in Belgia, spre exemplu, cu inchisoare de la 8 zile la 6 luni si/sau cu amenda intre 600 si 3.000 euro.

De altfel, nici prezenta decanului Baroului din care avocatul la cabinetul caruia se doreste efectuarea unei perchezitii de catre procurori nu este ceva neobisnuit in alte state europene, ba chiar este obligatorie.

Cu titlu de exemplu in acest sens este Germania, care conform Brosurii realizate dupa cea de-a 14-a Conferinte a avocatilor europeni, desfasurata la Berlin in 7 noiembrie 2014, ofera o protectie complexa in beneficiul avocatilor, insa si aici s-a constatat ca “punctul slab este acela ca acuzatia de complicitate a avocatului poate fi formulata relativ facil in practica, ceea ce ar putea determina cerinta de punere la dispozitie a documente lor". Dar din ce intelegem se doreste indreptarea acestei prevederi.

Curtea Constitutionala din Germania a prevazut cerinte foarte ridicate cu privire la intentia avocatului.

Iata ce se retine in Brosura publicata pe UNBR:

In principiu, jurisprudenta porneste de la ideea ca un aparator nu este de acord cu fapta clientului sau, ceea ce inseamna ca nu este nici dispus sa participe sub orice forma la rezultatele sau la beneficiile acesteia.

In acest context se concluzioneaza ca:

-este exclusa existenta elementelor constitutive ale faptei in cazul in care este acceptat un onorariu in calitate de aparator in spete penale,

-o spalare de bani poate fi presupusa numai in cazul unei intentii directe a aparatorului,

-functia de aparator, desfasurata pentru obtinerea unui onorariu pentru a-si desfasura activitatea, reprezinta o justificare".

Exemplele enumerate mai sus reprezinta o mica parte din practica din statele UE si Canada atunci cand avocatul devine subiect al unei anchete penale. Cert este ca actiunile procurorilor pot fi efectuate fata de avocat si cu noua Lege a avocaturii, caci nu se creeaza “o imunitate absoluta”, asa cum Raluca Pruna a sustinut ca este ceva “nemaintalnit in UE”. Se asigura in schimb garantia ca avocatul nu va fi privat de drepturile fundamentale de care beneficiaza.

*Cititi aici Brosura Conferintei de la Berlin din 2014 “Avocatul – subiect de ancheta a autoritatilor de urmarire penala; raspunderea penala si urmarirea penala a avocatilor”

*Cititi aici Recomandarile CCBE privind protejarea confidentialitatii clientilor in contextul activitatilor de supraveghere

*Cititi aici Regulile de efectuare a perchezitiilor la birourile avocatiale din tari din Uniunea Europeana si Canada

Comentarii

# Iulius date 3 June 2016 18:11 +13

O intamplare nefericta a sistemului. O nefericire a profesiei. Un meteorit al sistemului juridic care se dezintegreaza pe masura ce vorbeste si face fara sa isi dea seama ca, a traduce nu este echivalent cu exercitarea unei profesii juridice. De unde pretentii de mare jurist? De unde nu e, nici Dumenzeu nu cere.....dar cere Ciolos, KWI , Macovei, Soros si, culmea, chiar primesc de la un ...soi de ...purtatoare de halat care ,,dincolo era mai ieftin''!

# BULA date 3 June 2016 18:15 +10

Ce lipsa de respect fata de ministresa ... lu' PESHTE :P

# pelin date 3 June 2016 18:54 +13

Purtatoarea halatului de oaie inca ramane o femeie puternica Ex.La 02.02.2016 R.Pruna dadea un interviu publicat de Revista 22,afirmand ca existenta acoperitilor printre magistrati nu este o problema a sistemului judiciar.In acelasi interviu,ministra PRUNA,repeta afirmatia unor membrii CSM potrivit caruia judecatorii care cer clarificari despre acest subect,trebuie chemati la CSM sa de-a "explicatii"!UNJR a criticat dur conduita lui Pruna,solicitand lamurirea problemei acoperitilor din justitie.Pana in prezent nu s-a intamplat nimica!Dovada, individa cu pricina face tot ceea ce doreste in justitie,neluand in seama nici protestele avocatilor absolut motivate,exprimate in spatiul public!!!!!!!!

# Constantin date 4 June 2016 15:51 +3

"BIBLIOGRAFIE OBLIGATORIE PENTRU DOAMNA PRUNA": sapun Dove, frunze de nuc, otet, crema Gerovital, sauna si masaj facut de un orb si sa lase capotul de tzatza ca sa i se vada pielea fina de jivina. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva