BILANT DNA CU LAUDATIO IN INTEGRUM – Procurorul sef interimar, Laura Oprean, a facut o declaratie nereala, sustinand ca DNA a avut tot 10% achitari ca si anii trecuti, desi datele din bilant releva un procent de 12% in crestere fata de 2011. In ciuda deselor esecuri, DNA a fost laudat excesiv de sefa CSM Oana Haineala, de vicepresedinta ICCJ Aida Popa si de Procurorul General interimar al PICCJ Daniel Morar
Laura Oprean (foto) a sustinut, in 28 februarie 2013, primul sau bilant in calitate de sef al DNA interimar, urmand ca in luna aprilie a acestui an sa-i expire mandatul, odata cu cel al lui Daniel Morar in functia de prim-adjunct al Procurorului General al Romaniei.
Procurorul sef Laura Oprean a anuntat jurnalistii ca inainte de conferinta de presa, la bilant fusesera deja prezenti intr-o sedinta cu usile inchise, presedinta CSM Oana Haineala, seful interimar al PICCJ Daniel Morar si membrii CSM Gheorghe Muscalu si Bogdan Gabor, Ionel Nicula de la DIICOT si Alexandra Sinc din partea Ministerului Justitiei si ca acestia ”fara exceptie, au avut numai cuvinte de lauda la adresa DNA„
La bilantul DNA, seful institutiei a incercat sa ameteasca presa cu un procent de 10 la suta achitari, identic anilor trecuti, aratand ca acesta este „un procent similar cu al altor state”, in conditiile in care numai Spania are un DNA extrem de restans, de doar 14 procurori. Conform cifrelor avansate de rezumativul bilant al DNA transmis jurnalistilor, procentul de achitari in 2012 nu a fost de 10 la suta, ci de 12 la suta, ceea ce arata o crestere a procentului de achitari fata de anul 2011, si in niciun caz nu poate fi un motiv de lauda de vreme ce DIICOT, care are dosare mult mai complexe, are un procent de 1% achitari. Pe de alta parte, la bilant, procurorul sef interimar al DNA a declarat ca a transmis o scrisoare ministrului Justitiei in care si-a manifestat ”deschiderea” fata de modalitatea in care se va realiza procedura alegeri candidatilor potriviti pentru a fi propusi Presedintelui in functile de sefi ai Parchetelor. Intrebata daca va candida, Laura Oprean a fost retinuta: „Am sa ma gandesc in momentul in care voi sti in ce consta procedura”.
La DNA se fac „matematici speciale”
Potrivit datelor din bilantul DNA, 743 de persoane au fost condamnate definitiv in 2012, prin 228 de hotarari penale, cresterea fiind semnificativa, de 150 la suta a numarului de persoane condamnate. Totusi, instantele de judecata au achitat prin hotarari definitive un numar de 88 de inculpati, pe alte temeiuri decat dezincriminarea ori lipsa de pericol social. Seful DNA, Laura Oprea a aratat ca achitarile au fost in procent de 10%, ”la fel ca si in alte state europene”. Facand insa calculul conform cifrelor avansate chiar de bilant, procentul de achitari a crescut la 12 %. Intrebata cu ce alte state europene a comparat procentul de achitari, intrucat doar Spania are o asemenea structura cu o schema foarte redusa de personal, Laura Oprea a dat un raspuns socant: „Cu Franta, Germania, SUA...„
Conform bilantului, printre persoanele condamnate definitiv sunt si opt demnitari - un ministru, un deputat (secretar de stat la momentul savarsirii infractiunilor), un senator (comandant al Statului Major al Fortelor Terestre la data savarsirii faptelor), un secretar de stat (si director la Compania Nationala a Lihnitului Oltenia - cumul de functii), un secretar general adjunct la Ministerul Agriculturii, doi directori adjuncti ai unui serviciu de informatii cu rang de subsecretar de stat si un subprefect. Rata mare a condamnarilor s-a mentinut ca si celorlalte decizii prin care instantele de judecata au stabilit vinovatia, respectiv 90% din totalul persoanelor fata de care s-au pronuntat decizii definitive in 2012. DNA precizeaza ca s-a mentinut atentia privind solutionarea cauzelor importante si complexe finalizate prin rechizitoriu (acest aspect este reflectat de numarul de rechizitorii - 234, de mentinere a valorii produsului infractional retinut prin rechizitoriu - echivalent a 330 milioane euro si de crestere a masurilor asiguratorii dispuse de procurori in cuantum de 264 milioane euro).
In ceea ce priveste ancheta penala, a crescut numarul cauzelor aflate in instrumentare cu 12%, respectiv 7.406, si al celor solutionate cu 8 %, respectiv 3.578, fata de anul precedent si ca in aceasta perioada, din totalul condamnarilor definitive, 202 inculpati au primit pedepse cu executare in regim de detentie.
Deficit de personal de 15 la suta din schema totala
DNA precizeaza ca aceasta crestere continua a volumului de activitate s-a realizat pe fondul mentinerii dificultatilor in ceea ce priveste ocuparea integrala a schemei de personal. "Deficitul cel mai mare s-a inregistrat tot la categoria profesionala cu rolul decisiv in efectuarea urmaririi penale si sustinerea dosarelor in instanta, fiind in activitate 85 % procurori din totalul prevazut in schema de personal", se arata in raportul DNA pe 2012.
Cinci magistrati condamnati definitiv in 2012 pentru coruptie!
Seful DNA a subliniat ca intre persoanele condamnate definitiv, pe langa cei opt demnitari, se mai afla noua primari, trei viceprimari, un presedinte si doi vicepresedinti de consiliu judetean, un consilier local, cinci magistrati (trei judecatori, din care un vicepresedinte de judecatorie si doi procurori - unul dintre acestia prim-procuror la un parchet de pe langa o judecatorie), 12 avocati, un presedinte al Camerei de Comert a Regiunii, sase ofiteri ai unui serviciu de informatii, dintre care trei cu functii de conducere, 71 politisti, 25 subofiteri si ofiteri MApN, 10 jandarmi, sapte ofiteri ISU, 12 comisari ai Garzii Financiare, 13 lucratori vamali, un presedinte de partid politic, un secretar executiv al unei organizatii judetene de partid, doi lideri sindicali.
Conform DNA, in 2012 au fost condamnati cinci magistrati, din care trei judecatori si doi procurori, iar prin hotarari nedefinitive au fost condamnati 18 magistati, din care 10 judecatori si 8 procurori. Din randul avocatilor, 12 au primit hotarari de condamnare definitive, iar alti 14 sunt in faza cailor de atac. Valoarea produsului infractional recuperat in cursul anchetelor penale prin masuri de restituire este in suma de 28 de milioane lei, echivaletul a 6,3 milioane euro, de circa 6 ori mai mare decat suma recuperata in anul 2011. Laura Oprea a aratat ca nu are de unde sa stie daca banii acestia au ajuns efectiv in visteria statului, pentru ca doar Fiscul are asemenea statistici.
Raspunzand unei intrebari legata de motivarea pe care procurorii trebuie sa o faca in recursul declarat de DNA la sentinta JS 4 de eliberare conditionata a lui Adrian Nastase, Laura Oprean a explicat ca procurorului nu i se impune un termen de redactare a unei astfel de motivari, dar aceasta va fi gata in cateva zile si va fi comunicata Tribunalului Bucuresti.
Oprean vrea sa stie procedura si abia pe urma va decide daca o sa candideze!
Desi jurnalistii au asaltat-o pe sefa interimara a DNA cu intrebari legate de propunerile pe care le-ar fi facut ministrului Justitiei pentru inaltele functii de sef al acestei institutii si pentru functia de Procuror General al Romaniei, Laura Oprean a tinut mortis sa secretizeze aceasta informatie si nu a dat niciun nume. Totusi, a lasat sa se inteleaga ca au fost avansate nume de procurori din cadrul institutiei. ”Sunt convinsa ca viitorul procuror sef se afla printre noi!„, a afirmat Oprean. Intrebata si daca s-a gandit sa-si depuna candidatura pentru vreuna din cele doua functii, sefa DNA a mai spus: ”Am sa ma gandesc atunci cand voi sti in ce consta procedura”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Roberta 28 February 2013 17:53 +14
# DOREL 1 March 2013 11:57 +4
# BERCEA MONDIAL : ,, e manevra lu frații miei.......,, 28 February 2013 18:12 +14
# VIKY 28 February 2013 18:20 +9
# PENTRU CEI 1600 DE JUDECATORI COMPROMISI 28 February 2013 18:20 -10
# VIKY 28 February 2013 18:29 -3
# CI 28 February 2013 18:21 -4
# adi 28 February 2013 19:30 -7
# C*I* 2 March 2013 00:06 0
# georgeta 28 February 2013 19:40 +8
# VIKY 28 February 2013 19:48 +5
# sasa 28 February 2013 20:25 +1
# un fosat procuror ceausist 2 March 2013 00:20 +1
# Ciocolata Laura 28 February 2013 22:08 +9
# Linda Melind 1 March 2013 09:10 +2
# MORAR (anti)CORUPTIE 1 March 2013 09:27 0
# sasa 1 March 2013 23:17 +1