Candidat la CSM - judecatoarea Mona-Lisa Neagoe, presedintele TMB: „CSM-ului i-a lipsit forta de reactie rapida!”
Una dintre cele mai aglomerate si mai complexe instante din tara o reprezinta Tribunalul Bucuresti, de unde se lanseaza in batalia pentru CSM chiar presedintele acestei institutii, Mona-Lisa Neagoe (foto). A absolvit Facultatea de Drept din Bucuresti, a debutat ca judecator in 1993 la Judecatoria Sectorului 5, devenind ulterior vicepresedinte al acestei instante. Din 1999, Mona-Lisa Neagoe a devenit presedinte al Sectiei a IV-a civila a TMB si, din 2000 pana in 2005 a fost vicepresedinte al acestei instante. Este doctor in drept, un bun judecator, cu o evaluare pe management de un nivel foarte ridicat. Mona-Lisa Neagoe a explicat, pentru Lumeajustitiei.ro care este arsenalul propriu de care dispune in campania electorala pentru alegerile CSM.
Care sunt motivele candidaturii dumneavoastra la CSM? Sunteti managerul uneia dintre cele mai grele instante din tara. Considerati ca acesta ar fi marele atu?
Pentru mine, a fi membru CSM este o provocare profesionala extraordinara, datorita raspunderii ce revine acestui organism, in calitatea de garant al independentei justitiei si de strateg al reformei judiciare. Hotararea de a candida pentru dobandirea calitatii de membru CSM am luat-o dupa o perioada de lunga chibzuinta, punand in balanta, pe de o parte experienta mea profesionala in functia de judecator si, bineinteles, activitatea indelungata in functii de conducere la instante cu volum mare de activitate si probleme deosebit de complexe pe de o parte, iar pe de alta parte, mijloacele pe care le are la dispozitie Consiliul din punct de vedere constitutional si legal pentru realizarea misiunii sale. In cei 17 ani de activitate ca judecator, am reusit sa cunosc indeaproape problemele sistemului judiciar si am invatat sa lucrez in echipa pentru depasirea greutatilor pe care le-am intampinat.
In aceste conditii, cred ca am obtinut calificarile necesare pentru a contribui in mod constructiv la reforma sistemului judiciar din Romania, iar dobandirea calitatii de membru CSM ar fi o oportunitate pentru valorificarea aptitudinilor mele profesionale si pentru aducerea unei contributii oneste si entuziaste la imbunatatirea activitatii acestei institutii.
Ce prioritati aveti in cazul in care veti ajunge membru al CSM?
Printre prioritatile pe care le-am gandit pentru viitorul CSM se afla garantarea independentei sistemului judiciar, planificarea si alocarea corespunzatoare a resurselor materiale si umane, imbunatatirea sistemului de evaluare a performantei sistemului judiciar, cresterea increderii cetatenilor in justitia romana, realizarea transparentei organizationale si responsabilizarea membrilor CSM printr-o comunicare eficienta, atat in interiorul cat si exteriorul sistemului.
Ce nu a realizat CSM pana acum si care ar fi problemele ce trebuiesc rezolvate cu celeritate?
Reprosurile adresate CSM de colegii mei tin de lipsa unor reactii rapide, convingatoare si eficiente la incercarile de intimidare sau de diminuare a rolului justitiei, de aceea apreciez ca o prioritate este profesionalizarea procesului de comunicare, astfel incat sa se reuseasca intelegerea cat mai buna a importantei justitiei intr-un stat de drept, de care depinde in final garantarea egalitatii cetatenilor in fata legii. Transparenta organizationala este si ea o prioritate, pentru ca va contribui la cresterea responsabilitatii si motivarii membrilor CSM. Politica de resurse umane este un alt domeniu care trebuie serios imbunatatit, prin gandirea unor scheme functionale, care sa fie adaptate la nevoile reale ale sistemului judiciar, dupa o analiza atenta a impactului modificarilor legislative ce vor avea loc prin adoptarea noilor Coduri. Nu in ultimul rand, CSM va trebui sa gaseasca unele cai de comunicare si cooperare eficiente cu celelalte doua puteri in stat, in spiritul respectului reciproc si al intelegerii rolului constitutional al fiecaruia, pentru asigurarea resurselor materiale necesare bunei functionari a justitiei ca serviciu public, precum si asigurarea independentei individuale a magistratilor inclusiv sub aspect financiar.
Puteti citi aici proiectul de candidat la CSM al presedintei Tribunalului Bucuresti.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# oblio 22 August 2010 15:50 -1
# dan 22 August 2010 18:53 +1
verificati
# dixit 22 August 2010 23:43 +5
# pompiliu bota 25 August 2010 18:33 -1
# dixit 25 August 2010 18:54 0