Candidat la CSM – Judecatorul Marcel Rusu, presedintele Tribunalului Sibiu: „Actualul CSM nu a reusit sa obtina independenta deplina a sistemului judiciar!”
Judecatorul Marcel Rusu (foto) este Doctor in Drept si detine functia de presedinte al Tribunalului Sibiu din anul 2002. A debutat ca avocat in Baroul Sibiu in 1982, iar din 1987 a devenit judecator la Judecatoria Sibiu, al carei presedinte a si fost in perioada 1996 – 2002. In paralel cu activitatea de magistrat, Marcel Rusu a desfasurat si o sustinuta activitate didactica, fiind profesor universitar la Facultatea de Drept “Simion Bărnuţiu” din Sibiu. Marcel Rusu candideaza la CSM cu intentia de a aduce schimba in bine sistemul judecatoresc, prin intentii si initiative pe care ni le-a dezvaluit in interviul urmator.
Ce va determinat sa va inscrieti in cursa pentru CSM? Credeti ca e mai frumoasa viata in Bucuresti decat in Hermanstadt?
Dorinta de a contribui prin efortul propriu si experienta acumulata, la consolidarea independentei justitiei si a promovarii respectului care trebuie sa existe fata de aceasta putere in Stat. Nu cred. Desigur viata in capitala tarii, Bucuresti, este mult mai „tumultoasa” decat viata in Capitala Culturala europeana din 2007, care a fost Sibiul.
Ce n-a facut bine pana in prezent actualul CSM si doriti sa faca pe viitor?
Actualul CSM nu a reusit sa obtina independenta deplina a sistemului judiciar in comparatie cu celelalte puteri ale Statului si ma refer in primul rand la gestionarea resurselor materiale de catre instantele de judecata prin reprezentantii lor si nu a reusit sa impuna respectul cuvenit din partea celorlalte puteri ale Statului si ale administratiei prezidentiale. Voi incerca in viitor sa contribui la realizarea acestor deziderate precum si a crearii conditiilor pentru respectul cuvenit fiecarui magistrat din partea societatii civile prin recredibilizarea justitiei.
Cum calificati Justitia din Ardeal fata de cea de la Bucuresti? E mai corecta, mai profesionista? Sunt judecatorii ardeleni mai dintr-o bucata cum se spune in popor?
Apreciez ca magistratii judecatori din Ardeal fac eforturi pentru realizarea actului de justitie in conditiile legii si potrivit procedurilor legale. Nu pot face aprecieri asupra activitatii desfasurate de colegii magistrati din alte zone ale tarii deoarece nu am avut astfel de preocupari privind studii sau analize a muncii desfasurate de acestia.
Daca veti fi ales in viitorul CSM, pentru ce idei principale veti milita? Care sunt cele mai importante idei din proiectul dvs. pentru sistemul judecatoresc? Va rog sa detaliati...
In proiectul elaborat sunt prezentate obiectivele fundamentale de actiune si anume: sistemul judiciar roman cunoaste in prezent un deficit de imagine fara precedent, lucru constatat in toate evaluarile efectuate de diferite organisme interne si internationale. Masurile care se vor lua de catre Consiliul Superior al Magistraturii trebuiesc insotite de actiuni la nivelul fiecarei instante care sa conduca la redefinirea rolului de serviciu public de calitate aflat in slujba cetateanului. Atingerea obiectivului stabilit se face prin urmarirea a cinci directii de actiune: garantarea independentei efectiva a sistemului judiciar; Independenta nu este un privilegiu al judecatorilor, ci un beneficiu al cetatenilor; asigurarea transparentei actului de justitie; imbunatatirea calitatii actului de justitie; garantarea accesului liber la justitie; prevenirea si combaterea coruptiei din sistemul judiciar. Urmand aceste directii generale, putem identifica cateva directii fundamentale de actiune in plan particular la nivelul instantelor, pe care ni le propunem sa le realizam, si anume: cresterea calitatii in actul de justitie, prin consolidarea rezultatelor obtinute pana in prezent, cu aplicarea unor principii de management al calitatii in intreaga activitate din instante si la evaluarea activitatii acestora, precum si reducerea timpului de solutionare a unui dosar prin aplicarea corecta si exigenta a sanctiunilor procedurale, de maniera sa asigure reducerea volumului de activitate; consolidarea prestigiului consiliului, pentru ca acesta sa se constituie ca o organizatie fundamentala cu performante cunoscute si recunoscute pe plan national; promovarea procesului de reforma a justitiei in vederea integrarii europene, menit sa mentina capacitatea institutiei; cultivarea traditiei, specificului si valorilor pentru cresterea increderii publice in judecatori, prin imbunatatirea comunicarii, a relatiei dintre magistrati, public, presa coroborat cu formarea si dezvoltarea inteligentei emotionale in cadrul consiliului; motivarea si sporirea satisfactiei tuturor partenerilor: societatea civila, justitiabili, personalul din instanta; dezvoltarea managementului participativ si al unui management al carierei; perfectionarea sistemului de distribuire aleatorie a cauzelor prin implementarea sistemului ECRIS, asigurand transparenta actului de justitie menit sa asigure prevenirea si combaterea coruptiei din sistemul judiciar, sporirea eforturilor privind eficienta si responsabilizarea muncii magistratilor si a personalului auxiliar prevenind orice forma de coruptie din cadrul colectivului. In activitatea curenta administrativa judiciara a consiliului, presedintele trebuie sa se implice si sa responsabilizeze intreaga echipa. Principiul trebuie aplicat si la nivelul fiecarei instante. Strans legat de atributul solutionarii cauzelor intr-un termen rezonabil, se afla preocuparea consiliului pentru pregatirea permanenta si pentru studiul individual al fiecarui judecator.
In acest sens imi propun ca formarea continua a judecatorilor sa se realizeaza: centralizat prin Institutul National al Magistraturii pe baza unui program anua, descentralizat la nivelul Curtii de Apel, precum si perfectionarea personalului in interiorul instantelor. Consiliul trebuie sa fie preocupat de reprezentarea institutiei in raport cu alte institutii, cu cetatenii, cu mass-media, dand dovada de transparenta etc.
Folosirea judicioasa a resurselor umane
Supraincarcarea instantei si durata mare a procedurilor judiciare reprezinta unele din deficientele identificate. in acest sens reducerea numarului de dosare aflate pe rolul instantelor, reducerea duratei procedurilor judiciare constituie o prioritate, care se poate solutiona prin constientizarea judecatorului pentru asigurarea controlului asupra propriului volum de dosare, prin optimizarea modului de alocare a resurselor umane, precum si prin masuri de reorganizare interna a instantei, si redimensionarea structurii de personal (magistrati judecatori si grefieri). Evident ca, pentru imbunatatirea calitatii actului de justitie, managementul superior al instantei urmeaza sa aiba in vedere si nevoia de influentare a procesului legislativ din tara noastra.
Motivarea personalului
Relatiile de management sunt relatii interumane, influentate de personalitatea fiecarui manager si a fiecarui angajat, ceea ce impune adoptarea stilului managerial in functie de comportamentul, competenta si determinarea personalului. Adaptarea stilului de conducere in raport cu stagiile diferite de dezvoltare profesionala a angajatilor reprezinta adevarata provocare a managerului, chemat sa surprinda si sa valorifice potentialul fiecaruia. Voi milita pentru ca managerul instantei sa se preocupe de realizarea unui climat organizational caracterizat printr-o stare de spirit pozitiva, cu tendinte spre competitivitate si autorealizare. Climatul organizational este extrem de important si pentru consolidarea culturii organizationale, aceasta fiind de natura a influenta toate functiile manageriale.
In cursa pentru CSM aveti contracandidati foarte puternici de la Bucuresti, precum Mona Lisa Neagoe, sefa Tribunalului Capitalei. Veti trece de turul I fara indoiala, dar in turul al doilea ce sanse va acordati? Si din ce zone ale tarii sperati ca veti obtine sustinerea?
Apreciez ca in cazul in care sunt doua locuri repartizate tribunalelor exista sanse de a ocupa cel de al doilea loc pentru ca in mod cert - si cred ca este si justificat - ca primul loc sa fie ocupat, de reprezentantul Tribunalului, avand in vedere numarul de voturi Bucuresti, la nivelul acestei instante. Desigur, trebuie sa recunoastem ca Tribunalul Bucuresti este cea mai mare instanta din tara la nivelul tribunalelor, daca ne gandim la numarul de dosare inregistrate, la numarul de magistrati judecatori care fac parte din acest colectiv. Sper ca voi obtine sustinere din partea tuturor magistratilor din tara, si m-as bucura sa constat acest fapt, pentru ca acest for care asigura independenta justitiei trebuie sa fie expresia aprecierii din partea tuturor magistratilor din tara, in unele zone cu voturi mai numeroase sau mai putin numeroase..
Ce mesaj de final le transmiteti judecatorilor care va pot da votul pentru un nou mandat la CSM?
Sa participe la exprimarea votului in cadrul adunarilor generale si votul pe care il exprima sa se refere la persoane care nu sunt „vulnerabile” si care doresc sa reprezinte si sa apere interesele magistratilor judecatori prin exigenta, impartialitate si corectitudine.
Cititi aici proiectul de candidat al judecatorului Marcel Rusu.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# andrei 10 September 2010 13:57 -3
In afara ca nu inteleg cu cine se acorda "a crearii",poate ne explica dl presedinte cum recredibilizeaza el justitia de la CSM.Sau cum face societatea civila sa acorde respectul FIECARUI magistrat.
Nope.Next.Tineri avem?
# qks 11 September 2010 09:39 +2
ca realizari, de trei ani de zile in fata Palatului de Justitiei din Sibiu se afla improvizat un fel de acoperis de lemn pe sub care sa treci sa nu-ti cada caramizi in cap...nici vorba de reparatii la cladire.