CANDIDAT LA CSM - Procurorul Dorel Motiu de la Parchetul Marghita: ”Intre procurorii de judecatorie si ceilalti procurori nu trebuie sa existe diferente salariale!”
Batalia mare pe scaunele libere din CSM! Un alt candidat la CSM este procurorul Dorel Ionel Motiu (foto) de la Parchetul de pe langa Judecatoria Marghita. Dupa ce a terminat Facultatea de Drept, a fost mai intai avocat, timp de trei ani, dupa care a ales procuratura. Prima data la Parchetul Juedcatoriei Oradea, apoi a avansat prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Marghita, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe langa Tribunalul Oradea, prim procuror la PJ Salonta, procuror la Parchetul Tribunalului Oradea. Din 2009, este procuror delegat la acelasi parchet din Marghita. La 48 de ani, Motiu considera ca are experienta necesara pentru a fi reprezentant al colegilor sai in CSM. Este si formator la INM, dar si lector universitar la doua facultati de stiinte juridice din Oradea. Procurorul Dorel Motiu are o viziune proprie despre felul in care trebuie sa se prezinte si sa se reprezinte un procuror de judecatorie si are idei interesante despre sistemul judiciar romanesc. Dupa cum declara intr-o scrisoare adresata colegilor, pe care si noi, cei de la lumeajustitiei.ro o publicam integral, nu este ”adeptul excursiilor electorale” si de aceea a recurs la aceasta forma de pledoarie pentru propria candidatura. Mai mult, candidatul Motiu a raspuns si intrebarilor noastre legate de proiectul sau si de modul in care vede lucrurile asezate sau mai bine zis, reasezate in actualul CSM.
Domnule procuror, aveti o activitate in sistem de peste 20 de ani. Va place cum se prezinta la ora actuala acest domeniu in care se imparte dreptatea? Ce v-a indemnat sa va depuneti candidatura? Fisurile din acest sistem care trebuie reabilitat sau altceva?
De 23 de ani, fiind un optimist, am crezut an de an intr-o reformare reala a sistemului. De tot atatia ani, predandu-le studentilor teoria generala a dreptului, am incercat sa le spun cum trebuie sa fie acest domeniu in care se imparte dreptatea. Candidez nu pentru CV, ci pentru ca sunt sigur ca, doar din aceasta postura, il pot inlocui pe „trebuie” cu „s-a facut”, ca in chip real, impreuna cu toti colegii procurori putem face ceva. Dumneavoastra spuneti fisurile din sistem, eu le-as numi crevasele din sistem, pentru acoperirea carora trebuie multa vointa si actiune.
Intr-o scrisoare pe care ati adresat-o colegilor, socotind probabil ca nu aveti timpul necesar pentru a face un amplu periplu pe la parchetele de judecatorii din toata tara, afirmati ca nu sunteti un ”incorsetat al sistemului”. Cu toate acestea, desi ati fost si profesor de drept si avocat definitiv, pare ca munca de procuror v-a captat cel mai mult. Sunt procurorii, la ora aceasta, niste justitiari liberi sau inca exista presiuni deosebite care trebuie sa fie stopate? Si daca da, cum?
Da, n-as fi reusit intr-un timp scurt sa ma intalnesc cu toti colegii, asa ca am ales calea comunicarii de la distanta. Fac parte dintr-un sistem pe care incerc sa-l analizez si din launtru si din afara. Din launtru, suntem cu totii procurori de „foarte bine”, din afara, facem parte dintr-un sistem care nu da incredere oamenilor. La nivelul procurorului de judecatorie, n-as vorbi de presiuni ci de lucruri care-l incomodeaza: salarii mici, dosare multe, o ierarhie nu bine inteleasa care apasa, scheme incomplete. Activitatea pe care imi propun sa o desfasor in CSM doresc sa aiba ca tinta doar procurorul de judecatorie.
Sunteti unul dintre cadidatii sustinatori ai ideii de drept la initiativa legislativa pentru CSM. Cat de complicat ar fi traseul pana la atingerea unui astfel de obiectiv? Daca si CSM va avea initiativa legislativa, nu s-ar lua painea de la gura Ministerului Justitiei?
Importanta este vointa pentru a implementa o astfel de idee. Cand vrei sa faci ceva, urmezi calea oricat ar fi ea de sinuoasa. Initiativa legislativa a CSM-ului n-ar lasa Ministerul Justitiei fara obiectul muncii, insa cred ca ar fi corect ca cei ce-i reprezinta in mod democratic pe magistrati sa aiba si instrumentul legislativ pentru a le promova optiunile.
De ce considerati ca promovarea pe loc ar trebui sa devina o regula la nivelul parchetelor de pe langa judecatorii?
Nu cred ca in parchetele de pe langa judecatorii trebuie sa isi desfasoare activitatea doar procurori stagiari si procurori cu putina experienta. Sunt pentru asigurarea unei omogenitati in aceste parchete. Cei ce intra in sistem trebuie sa aiba de la cine sa invete. De aceea, cred ca promovarea pe loc trebuie sa devina o regula. Sunt destui procurori care opteaza pentru aceste parchete. Fac parte dintre ei. Si atunci, trebuie sa creem conditii pentru asigurarea omogenitatii.
Asistam, in ultima vreme, la o serie de anchete si procese cu nume de marca din lumea procurorilor. Cum catalogati modul in care ar trebui privite aceste procese facute de procurori impotriva procurorilor? Ce ar trebui sa faca CSM-ul in plus fata de ceea ce exista la aceasta ora in competenta sa?
Intr-un sistem asezat, n-ar trebui sa asistam la astfel de anchete si procese, si aceasta pentru ca mecanismele sistemului trebuie sa functioneze in asa fel incat un procuror sa nu ajunga sa savarseasca fapte penale in legatura cu serviciul. Sunt modalitati de prevenire a unor astfel de fapte, sunt atributii ale CSM-ului care pot inlatura din sistem elementele nonconforme.
Cum priviti salarizarea procurorului de parchet de judecatorie? Daca veti ajunge in CSM, aveti deja o initiativa care priveste salarizarea magistratilor pe care o veti promova?
In primul rand, intre procurorii de judecatorie ca o entitate omogena si nu reprezentand doar un segment de varsta si procurorii de la celelalte grade de jurisdictie, nu trebuie sa fie diferente salariale. Cu totii suntem procurori si fiecare trebuie sa ne putem exprima optiunea pentru gradul de jurisdictie in care sa ne desfasuram activitatea fara a fi constransi de diferente salariale. Exista suficiente motivatii pentru accederea in cariera.
Exista sincope majore de comunicare intre parchete si mass media. In unele locuri merge bine, in altele, mai deloc. De ce aceasta discrepanta? Ce trebuie sa inteleaga procurorul in relatia cu jurnalistii?De cinci ani sunt comunicator pentru parchetele din judetul Bihor, coordonand centrul pilot de presa de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea. Am pornit de la principiul ca trebuie sa-i comunic jurnalistului putin mai mult decat asteapta sa primeasca. Activitatea desfasurata in parchet trebuie sa fie cunoscuta de catre cetatean. Mass-media este cea care contureaza imaginea acestei activitati. Din pacate, activitatea de comunicare nu este reglementata, suntem doar la nivelul ordinelor si ghidurilor. Activitatea purtatorului de cuvant trebuie sa fie una manageriala.
Vi se pare normala modalitatea actuala de numire a procurorului general al Romaniei, adjunctilor lui, sefilor DIICOT si DNA si adjunctilor acestor structuri?
CSM-ul trebuie sa gaseasca formula de desemnare a procurorului general si a adjunctilor lui. Cat priveste DNA si DIICOT, eu cred ca nu avem nevoie de unitati de parchet speciale, ci de procurori specializati.
E nevoie de schimbarea la fata a Inspectiei Judiciare? Care este opinia dumneavoastra?
Inspectia judiciara trebuie sa fie instrumentul institutionalizat de ordonare a activitatii procurorilor si de prevenire a depasirii limitelor raspunderii disciplinare. Trebuie sa fie intarita, sa aiba reactie, sa asigure transparenta.
In fine, daca veti ajunge in CSM, ce prioritate aveti? Stiti cum e, in campaniile electorale se spun multe, dupa care, pe schema actualilor membrii CSM, unii au avut ca prioritate amenajarea birourilor si vizitele prin strainatate. Dumneavoastra?
Un coleg dintr-o alta parte de tara m-a intrebat telefonic, ce-i pot spune, pentru a ma vota. Avea dreptate sa intrebe, deoarece suntem cinci necunoscuti. Raspunsul este ca voi face in asa fel incat sa fiu mereu prezent in randul procurorilor pentru a aseza multitudinea de probleme impreuna. Vreau ca prin mine toti cei reprezentati sa se simta membri CSM. Doresc sa fiu doar reprezentantul procurorilor de judecatorie si nu al tuturor procurorilor. Numai impreuna vom putea umple crevasele din sistem.
* Cititi aici scrisoarea deschisa a candidatului la CSM, procuror Dorel Motiu catre colegii sai
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# hohoho 22 June 2011 19:33 0
# morarescu 22 June 2011 22:22 0
# bambi 23 June 2011 07:29 0
# sonji 23 November 2012 12:15 +1