CARMEN, DESPACHETEAZA! – Klaus Iohannis a anuntat ca va ramane presedinte si dupa incheierea mandatului de presedinte: “Ce fac eu? Eu raman in mandat pana cand va fi ales un nou presedinte”. Iohannis isi va pune din nou “Guvernul meu”, care va organiza viitoarele alegeri prezidentiale
Scenariul despre care se vorbea de cateva zile s-a adeverit: aflat pe picior de plecare in conditiile in care mandatul urma sa i se termine, Klaus Iohannis va ramane presedinte al Romaniei si dupa incheierea mandatului de cinci ani.
Iohannis a anuntat vineri, 6 decembrie 2024, ca va continua sa exercite functia de presedinte si dupa data de 21 decembrie 2024, cand ar fi trebuit sa i se termine mandatul: “Ce fac eu? Eu raman in mandat pana cand va fi ales un nou presedinte”. Motivul: decizia CCR de anulare a alegerilor prezidentiale, care vor fi reluate in primavara anului 2025.
Mai mult, Iohannis a decretat ca isi va pune din nou ”Guvernul meu”, abia acest guvern urmand sa organizeze viitoarele alegeri pentru presedintia Romaniei.
Anuntul lui Iohannis referitor la ramanerea in functie vine in contextul in care exista opinii juridice potrivit carora aceasta functie ar trebui sa fie preluata de presedintele Senatului, in calitate de presedinte interimar.
Iata declaratia presedintelui Klaus Iohannis:
“Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a sustinut vineri, 6 decembrie 2024, la Palatul Cotroceni, o declaratie de presa.
Va prezentam in continuare transcrierea declaratiei de presa:
Buna seara!
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis sa anuleze alegerile prezidentiale care s-au desfasurat in aceste zile. Decizia Curtii Constitutionale este obligatorie pentru toata lumea si noi toti ne conformam. Este o situatie nemaiintalnita pana acum si cred ca este bine sa ne amintim un pic cum s-a ajuns aici.
La scurt timp dupa primul tur al alegerilor prezidentiale, am primit semnale, la inceput doar telefonice, de la servicii ca anumite lucruri sunt ciudate. Am dispus imediat sa se aprofundeze, sa se verifice tot ce poate fi verificat, si in scurt timp am primit informarile scrise. Am fost foarte ingrijorat de ce am citit acolo si am convocat de urgenta sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii. Acolo am avut patru materiale, de la SRI, de la SIE, de la STS si de la Ministerul Afacerilor Interne, materiale pe care intre timp majoritatea le cunoasteti.
CSAT a luat act de aceste materiale, le-a discutat, si concluziile au fost grave. Am dat un comunicat in sinteza a chestiunilor care au fost gasite atunci.
Un candidat a beneficiat nelegal de promovare electorala masiva in cele 2 zile cand, conform legii, acest lucru este interzis, sambata de dinaintea alegerilor si chiar in ziua alegerilor. Acest lucru incalca legislatia electorala.
Acelasi candidat a declarat cheltuielile pentru campania lui zero, cu toate ca a derulat o campanie foarte sofisticata. Mai mult, am primit informatiile de la servicii ca aceasta campanie a acestui candidat a fost sprijinita dintr-un stat strain de interesele Romaniei. Toate acestea sunt lucruri grave.
La putine zile dupa aceea, un grup relevant, un grup mare de organizatii neguvernamentale mi-a cerut declasificarea si publicarea tuturor materialelor care au ajuns in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii. Dupa discutii cu conducerile institutiilor care au intocmit aceste materiale, s-a convenit declasificarea lor si publicarea. Asa, toata lumea a putut sa vada ce s-a discutat in sedinta CSAT.
Este important de retinut ca CSAT nu are atributii in domeniul alegerilor, dar semnalele care au parvenit CSAT, ca aceasta campanie a fost sprijinita ilegal din afara Romaniei, ne-a dus la concluzia ca aici avem de-a face cu o chestiune de securitate nationala si asta este tema Consiliului Suprem de Aparare a tarii.
Dupa mai multe contestatii din diverse parti trimise catre Curtea Constitutionala, astazi Curtea Constitutionala a decis ca se anuleaza toata procedura alegerilor Presedintelui.
Acum, „ce urmeaza?” este intrebarea pe buzele romanilor.
In primul rand, urmeaza, dupa validarea alegerilor parlamentare, care au avut loc intre timp, convocarea noului Parlament, convocarea de consultari cu partidele parlamentare si constituirea noului guvern al Romaniei dupa alegerile parlamentare.
Noul guvern al Romaniei va stabili noi date la care se vor desfasura cele doua tururi ale alegerii Presedintelui Romaniei. Deci, inca o data, se convoaca noul Parlament, se alege noul guvern, noul guvern stabileste cand vor avea loc alegerile prezidentiale in noua varianta.
Ce fac eu? in Constitutia Romaniei, citim la Articolul 83, alineatul 2: „Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de presedintele nou ales”.
Concluzie, eu raman in mandat pana cand va fi ales un nou Presedinte al Romaniei. Cand noul Presedinte va depune juramantul, eu voi pleca de aici. si nu, nu voi fi Prim-ministru al Romaniei, nu doresc sa fiu Prim-ministru al Romaniei, nu doresc decat sa duc acest mandat la un bun sfarsit.
Ma voi implica, ca si pana acum, pentru Romania, pentru romani. Pana in ultima zi, ma voi implica pentru o Romanie democrata, libera, moderna, sigura, europeana, o Romanie europeana. Romania este o tara stabila, o tara sigura si o tara solida.
Spun asta pentru economie, pentru investitori, pentru pietele financiare. Spun asta pentru Uniunea Europeana. Romania este si ramane o tara sigura, solida, proeuropeana.
Spun asta pentru NATO. Romania ramane un aliat sigur, solid.
si cred ca este foarte important sa stim cu totii: Romania nu este in dificultate.
Va multumesc!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Mama lu' omidu 6 December 2024 19:40 +4
# nevroza 6 December 2024 20:08 +11
# Iohanis 6 December 2024 20:39 +4
# Nealesul neamului 6 December 2024 20:48 +6
# un mizantrop 6 December 2024 20:49 +4
# Mihai 6 December 2024 21:00 +3
# Av Obirsanu Carmen 7 December 2024 00:44 +3
# maxtor 7 December 2024 04:55 0
# Valter COJMAN 7 December 2024 13:36 +2