"CATANI DE IASI" SI EXCESUL INTERCEPTARILOR - Povestea neromantata a procurorului DNA Eva Emilian, un anchetator care a "excelat" in interceptari telefonice si anchete in spatele carora s-au ascuns interese personale si razbunari, precum dosarul "Astarastoae" si "Moisescu-DIICOT" sau dosare comandate precum "Telepatia"
Procurorul Emilian Eva (foto) de la DNA Iasi, unul dintre procurorii care au instrumentat dosarul in care Dan Voiculescu este judecat privind modul in care a fost privatizat Institutul de Cercetari Alimentar, este cercetat pentru abuz in serviciu de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei pentru folosirea unor practici ilegale de procurare a mijloacelor de proba. Procurorul Emilian Eva ar fi interceptat in mod abuziv mai multe convorbiri telefonice.
De ce il cerceteaza PICCJ pe procurorul Eva
Plangerea impotriva lui Emilian Eva a fost inaintata la Parchet de catre fostul prefect al Iasiului, Dragomir Tomaseschi. Procurorul este acuzat ca, timp de trei luni, ar fi interceptat in mod abuziv convorbirile telefonice ale fostului subprefect al judetului Iasi, Cristian Angheluta.
Potrivit unui raspuns al Parchetului General din luna iulie 2013, aparut in mass media, dosarul este in faza incipienta. “Dosarul la care faceti referire (nr. 130/P/2013) se afla in lucru la procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind in faza actelor premergatoare”, se arata in raspunsul institutiei.
In plangerea inaintata Parchetului General se arata ca Emilian Eva ar fi cerut pentru prima data interceptarea convorbirilor pentru numarul de telefon al subprefectului Angheluta pentru perioada 24.12.2010 – 17.02.2011. In plangere se mai arata ca Eva ar fi sustinut in fata instantei ca numarul de telefon i-ar apartine de fapt lui Dragomir Tomaseschi, fost prefect al Iasiului in perioada 2009 – 2011, ale carui telefoane au fost si ele interceptate la acea vreme. Tomaseschi era cercetat de procurorul Emilian Eva intr-un dosar de trafic de influenta, pentru fostul prefect dispunandu-se neinceperea urmaririi penale.
“Cu rea-credinta, cunoscand faptul ca respectivul numar de telefon nu era folosit de mine ci de catre subalternul meu administrativ, domnul Angheluta Cristian, procurorul Emilian Eva nu s-a conformat dispozitiilor procedurale ci a continuat sa efectueze interceptarea convorbirilor telefonice purtate de acesta desi nu avea calitate in dosar”, se arata in plangerea inaintata Parchetului de Dragomir Tomaseschi, in prezent avocat in Baroul Iasi. Conform aceluiasi document, Emilian Eva ar fi incalcat “flagrant” dispozitiile legii privind interceptarile telefonice. Cea de-a doua perioada in care telefonul lui Cristian Anghel ar fi fost ascultat in mod abuziv a fost 14.07 – 12.08.2010.
"Psihiatrul" de serviciu
Procurorul Eva s-a intors acasa, la Iasi, dupa ce s-a achitat de diverse "sarcini" la DNA. Dupa cum se stie, aflat in subordinea lui Doru Tulus, procurorul Eva Emilian l-a trimis in judecata pe Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator, alaturi de alti coinculpati in dosarul "Telepatia". Insa, mai exista si alte dosare instrumentate ce acest anchetator care ar putea fi interpretate ca rafuieli personale si razbunari. In 3 decembrie 2008, procurorul Doru Florin Tulus, sef sectie la DNA, aviza rechizitoriul dosarului Telepatia (4/P/2007). El isi insusea astfel concluziile procurorului Emilian Eva, subaltern, care fac din acest dosar un instrument putin credibil din punct de vedere juridic dar “beton” in indeplinirea sarcinii de a pedepsi adversarul cel mai notoriu al presedintelui Traian Basescu.
Tulus intra pe taramul "nisipurilor miscatoare ale telepatiei" fiind si sub presiunea unei proceduri disciplinare a CSM, dar a fost absolvit ulterior de raspundere in saptamana in care cand aviza “Telepatia”. Se pare ca Emilian Eva avea presiuni "extrasenzoriale" in urma unei dispute personale dupa ce fusese reclamat in 2008 la DNA de un procuror din DIICOT. In rechizitoriul procurorilor DNA, Voiculescu este suspectat de utilizarea unor tehnici parapsihologice si de comunicare telepatica.
Afirmatia este halucinanta avand in vedere ca ea se regaseste in acelasi material in care procurorii recunosc ca nu au probe care sa il incrimineze pe Dan Voiculescu. Nu au probe, nici directe si, potrivit avocatului Gheorghita Mateut, nici macar nu exista probe indirecte.
"Catani de la Iasi"
Procurorul Eva, unul dintre cei mai activi din cadrul DNA, este cel care in 2011 l-a trimis in judecata pe colegul sau, procurorul Moisescu pentru trafic de influenta. Ulterior, procurorul de la DIICOT Iasi a fost suspendat din functie, insa nu a recunoscut niciodata faptele, precizand ca la mijloc ar fi vorba de un abuz al procurorului Emilian Eva.
In prezent, Emilian Eva este implicat intr-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Emilian Eva este unul dintre cei mai cunoscuti procurori din cadrul DNA, in trecut fiind implicat in mai multe scandaluri. In zona, el mai este supranumit si “Catani de la Iasi”. Totusi, aproape toate dosarele sale de rasunet pot fi interpretate ca rafuieli personale si razbunari. In prezent, Emilian Eva este cercetat pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.
Plangerea impotriva lui Eva a fost inaintata la Parchet de catre fostul prefect al Iasiului, Dragomir Tomaseschi. Procurorul este acuzat ca, timp de trei luni, ar fi interceptat in mod abuziv convorbirile telefonice ale fostului subprefect al judetului iasi, Cristian Angheluta. Potrivit unui raspuns al Parchetului General in momentul de fata, dosarul este in faza incipienta. “Dosarul la care faceti referire (nr. 130/P/130) se afla in lucru la procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind in faza actelor premergatoare”, se arata in raspunsul institutiei. In plangerea inaintata Parchetului General se arata ca Emilian Eva ar fi cerut pentru prima data interceptarea convorbirilor pentru numarul de telefon al subprefectului Angheluta pentru perioada 24.12.2010 – 17.02.2011. In plangere se mai arata ca Eva ar fi sustinut in fata instantei ca numarul de telefon i-ar apartine de fapt lui Dragomir Tomaseschi, fost prefect al Iasiului in perioada 2009 – 2011, ale carui telefoane au fost si ele interceptate.
Tomaseschi era cercetat de procurorul Emilian Eva intr-un dosar de trafic de influenta, pentru fostul prefect dispunandu-se neinceperea urmaririi penale.
“Cu rea credinta, cunoscand faptul ca respectivul numar de telefon nu era folosit de mine ci de catre subalternul meu administrativ, domnul Angheluta Cristian, procurorul Emilian Eva nu s-a conformat dispozitiilor procedurale ci a continuat sa efectueze interceptarea convorbirilor telefonice purtate de acesta desi nu avea calitate in dosar”, se arata in plangerea inaintata Parchetului de Dragomir Tomaseschi, in prezent avocat in Baroul Iasi. Conform aceluiasi document, Emilian Eva ar fi incalcat “flagrant” dispozitiile legii privind interceptarile telefonice. Cea de-a doua perioada in care telefonul lui Cristian Anghel ar fi fost ascultat in mod abuziv a fost 14.07 – 12.08.2010.
Eva a mai fost cercetat de Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o fapta similara. Procurorul a fost acuzat ca ar fi solicitat instantei interceptarea telefonica a procurorului Vasilii Pretula, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, insa ca unul dintre numerele de telefon ascultate ii apartinea, de fapt, fiicei acestuia. Plangerea a fost respinsa de Inspectia Judiciara in urma unui vot strans.
In septembrie 2012 sase judecatori din Iasi au fost pusi sub acuzare de procurorul Eva Emilian, alaturi de notari si avocati, intr-o retea cu afaceri cadastrale. Aflat in vizorul DNA, prin firma sa PROMIXT SRL, fiul Ricai Vasiliu, sefa Inspectiei Judiciare, a ales calea colaborarii cu anchetatorii.
Printre judecatorii anchetati se numara Maria Samoil, Georgiana Claudia Mocanu, Mirela Anton, Adriana Carmen Stoienel, Carmen Dascalu dar si presedinta Curtii de Apel Iasi, Cristina Valeanu. Procurorul de caz, Emilian Eva, a fost chemat in fata comisiilor de disciplina din cadrul CSM pana cand a cedat dosarul. Cercetarile au vizat in prima faza o retea a mafiei imobiliare, care realiza profituri uriase din tranzactionarea unor terenuri care ajungeau in posesia indivizilor implicati cu ajutorul unor documente false. Pe data de 3 ianuarie 2013, in timp ce Emilian Eva era cercetat disciplinar, dosarul a fost preluat de DNA Bucuresti.
"Impartialitatea" procurorului Eva in dosarele "Astarastoae" si "Moisescu"
La redeschiderea dosarului FNI in 2011 si anchetarea procurorilor Irinel Paun si Catalin Purcarin, cei care au instrumentat dosarul FNI, Inspectia Judiciara a CSM s-a sesizat din oficiu si a decis sa-i ia la puricat pe toti acei procurori asupra carora au planat in trecut suspiciuni de natura penala ori au avut oarece probleme judiciare. Printre acestia, apare si numele procurorului Emilian Eva de la Serviciul Teritorial al DNA.
Un alt dosar instrumentat de Eva ridica semne mari de intrebare vizavi de impartialitatea magistratului. Este vorba de dosarul in care au fost trimisi in judecata rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie, Vasile Astarastoae, dar si doi directori din cadrul aceleiasi institutii de invatamant superior, Daniela Drugus si Adrian Ciureanu. In acelasi dosar a mai fost arestat si omul de afaceri bucurestean Corvin Pughin. Cu totii sunt acuzati ca ar fi trucat o licitatie, in urma careia trebuia realizata o platforma electronica care sa-i ajute atat pe studenti cat si pe profesori in actul didactic.
Procurorul Emilian Eva il vana de multa vreme pe rectorul Vasile Astarastoae, deoarece acesta din urma l-ar fi impiedicat pe fratele magistratului sa promoveze in cariera didactica. Lucian Eva este in prezent directorul Spitalului de Neurochirurgie, din subordinea Consiliului Judetean, dar are gradul didactic doar de asistent universitar. Acest grad l-a obtinut la Universitatea Apollonia, institutie privata de invatamant superior, ascensiunea la catedra a lui Lucian Eva, fiind franata de catre rectorul Vasile Astarastoae, cel trimis in judecata de fratele procuror. Se pare ca acelasi Emilian Eva si-a rezolvat pana si probleme ce tin de viata intima tot prin intermediul unui dosar pe care l-a instrumentat.
In 2011, fostul procuror DIICOT Radu Moisescu a fost trimis in judecata de Emilian Eva pentru trafic de influenta. Si Moisescu era “asteptat la cotitura” de catre Eva. Dupa cum sustin unii avocati, Moisescu ar fi avut o relatie scurta cu Claudia Ciofu, o jurista care a fost si functionar public in administratia ieseana, iar mai apoi a intrat in avocatura. Claudia Ciofu era prietena oficiala a procurorului Eva. Acesta din urma a fost puternic lovit in orgoliu si a jurat razbunare. Asa se face ca, cativa ani mai tarziu, Moisescu s-a trezit trimis in judecata.
Potrivit rechizitoriului intocmit de Emilian Eva, in februarie 2010, avocatul Alexandru Tudor Bernic si procurorul Radu Moisescu ar fi primit 1.000 euro de la suceveanul Gheorghe Catargiu, ca sa-i fie inapoiata masina BMW 520. Banii i-ar fi luat avocatul si i-ar fi impartit in mod egal cu procurorul. In iulie 2013, procurorul DIICOT Iasi, Radu Moisescu, in prezent suspendat din functie, isi acuza colegul de la DNA, Emilian Eva, printr-un memoriu trimis sefilor, ca ii plasmuieste anchete penale dupa ce a avut “o relatie amoroasa pasagera” cu iubita acestuia. Actuala nemultumire a lui Radu Moisescu este legata de faptul ca, de la finele lunii mai si pana la inceputul lui iulie, procurorul DNA i-ar fi interceptat telefoanele intr-un dosar cu care nu are nicio legatura. Este vorba de un dosar de trafic de influenta, in care mai multi interlopi din Iasi s-au laudat ca pot cumpara un complet de la Curtea de Apel si in care, potrivit informatiilor noastre, Moisescu nu are nicio calitate. Dupa ce a aflat ca a fost interceptat, Moisescu a inaintat o plangere la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, dar si un memoriu in care cere conducerii DNA Iasi sa “opreasca” abuzurile procurorului Emilian Eva. In decembrie 2008, Emilian Eva a parasit DNA Bucuresti, dupa ce CSM i-a avizat cererea de incetare a detasarii. In 2012 a mai fost acuzat de agresiune asupra unei femei invinuite intr-un dosar pe care acesta in cerceta.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Istratie 8 September 2013 14:24 +5
# bercea mondial: e manevra lu frații miei...............,, 8 September 2013 20:11 +3
# Vanga... 9 September 2013 11:44 +1
# fanel 8 September 2013 15:14 +2
# Habar Are 8 September 2013 16:51 +3
# Vanga... 9 September 2013 14:03 +1
# daniel 12 November 2014 19:29 -1
# obiectiva 12 November 2014 19:30 +1
# obiectiva 12 November 2014 19:32 +2
# obiectiva 12 November 2014 19:34 +2
# obiectiva 8 September 2013 22:27 +1
# CEL MAI PROST PRIMAR DIN LUME ! 9 September 2013 07:15 -6
# SI TATAL SI MAMA LUI AU FOST GENERALI DE SECURITATE 9 September 2013 07:17 -7
# Vanga... 9 September 2013 11:29 0
# kate 9 September 2013 12:09 +4
# Vanga... 9 September 2013 15:25 +2
# vali 10 September 2013 22:00 0