CEATA DE AMATORI DE LA DNA - Laura Kovesi si-a intregit echipa la DNA cu opt procurori. Au promovat interviul in fata lui Kovesi procurori care s-au cerut afara din DNA, dar nu au fost lasati, care s-au visat judecatori, dar nu le-a iesit, ori care au semnat pentru ca Laura Kovesi sa nu fie numita sefa Directiei Nationale Anticoruptie, cerand MJ ca in locul ei sa vina "persoane cu experienta si rezultate in lupta anticoruptie"
Directia Nationala Anticoruptie s-a blindat de procurori, unu si unu. Nu mai putin de opt procurori au trecut interviul sustinut in fata comisiei de la DNA, in data de 30 ianuarie 2018, pentru ocuparea unui post de procuror in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, nivel central – Sectia judiciara penala, la concurs fiind scoase un numar de 11 locuri. Conform DNA, la "selectia" de procurori a fost invitat sa partice orice procuror care are o vechime de cel putin 6 ani in functia de procuror, "o buna pregatirea profesionala si o conduita morala ireprosabila".
Procurorii interesati sa lucreze cu Laura Codruta Kovesi in Directia Nationala au trebuit sa depuna, la sediul secundar al DNA din Piata Vlater Maracineanu nr. 1-3 din Capitala, curriculum vitae care sa includa traseul profesional si un numar de 3 - 5 lucrari reprezentative din activitatea anterioara. Si s-au inchesuit multi, vreo 15, din care opt au promovat si restul au absentat sau au fost respinsi.
Cei opt procurori care au promovat interviul sunt totusi de urmarit pe viitor, mai ales ca numele lor nu sunt foarte cunoscute, poate si din cauza vechimii in magistratura la limita, tinand cont ca majoritatea au fost numiti prin decret prezidential in functia de procurori prin 2013, 2014 sau 2015. Multi dintre acestia insa nu sunt straini de cum stau treburile in Directia lui Kovesi, caci printre candidati sunt unii procurori care au mai fost in DNA si s-au cerut afara, chiar si in vara, altii care au vrut sa se faca judecatori, sau vrut sa promoveze la alte parchete, dar pentru ca nu le-a iesit au ajuns la Directia Nationala Anticoruptie. Mai sunt printre procurori si unii semnatari ai memoriului Forumului Judecatorilor din Romania prin care se cerea Ministerului Justitiei sa retraga proiectul de modificare a Legilor Justitiei, dar si semnatari ai demersului initiat de cunoscutul procuror Doru Tulus, prin care zeci de procurori din DNA se opuneau venirii lui Kovesi la sefia Directiei. Deh, cu anii unii dintre ei si-au schimbat optica, iar acum Kovesi isi planuieste in continuare lupta anticoruptie cu procurori care nu au dorit-o inital sau care s-au visat judecatori, dar nu le-a iesit.
Iata cine sunt cei opt procurori de la Structura centrala a Directiei Nationale Anticoruptie:
Chis Ioan Paul
Procurorul Ioan Paul Chis a promovat examenul de capacitate din noiembrie 2013, fiind numit in functie de Parchetul Judecatoriei Sectorului 5 prin decretul prezidential nr. 148/29 ianuarie 2014. Paul Chis a solicitat in 27 iunie 2017 incetarea activitatii la DNA Central, parchet unde venise in 1 februarie 2017 de la Parchetul de pe langa Tribunalul Braila si continuarea activitatii la unul dintre Parchetele de pe langa Judecatoriile Sectoarelor 1,2,3,4,5,6 din Bucuresti. Sectia pentru procurori a CSM a respins insa, prin Hotararea nr. 377/2017, cererea de incetare a activitatii la DNA. Ioan Paul Chis este unul dintre semnatarii memoriului FJR prin care se cerea Ministerului Justitiei sa retraga proiectul de modificare a Legilor Justitiei, acuzand ca "incalca flagrant Mecanismul de Cooperare si Verificare".
Stefania Simona Constantinescu
Procuroarea Stefania Simona Constantinescu de la PT Arges a fost numita in functia de procuror in 2006, prin Decretul Presedintelui Romaniei nr. 1047/17 din august 2006 nominalizata, in 2011, pentru merite deosebite de fostul Procuror General al Romaniei Laura Kovesi. Ulterior, Stefania Constantinescu a ajuns, in 2013 la DNA, semnand, in aprilie 2013, alaturi de Doru Tulus, documentul prin care zeci de procurori refuzau si se opuneau numirii Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA, solicitand in schimb numirea in functiile de conducere la Directia Nationala Anticoruptie, "a unor persoane cu experienta si rezultate in lupta anticoruptie". In acelasi comunicat cu un mesaj extrem de categoric indreptat impotriva venirii lui Kovesi in DNA se mai preciza si ca "evenimentele recente acrediteaza ideea selectiei procurorilor in functii de conducere pe alte criterii decat cele ale performantei profesionale." Doi ani mai tarziu, in martie 2015, prin Hotararea nr. 62/3.03.2015 CSM a avizat plecarea, la cerere, a Stefaniei Simona Constantinescu din structura DNA Pitesti la Parchetul Tribunalului Arges.
In acest moment, procuroarea Stefania Simona Constantinescu este delegata in functia de procuror DNA din data de 1.09.2017 pana la 1.03.2018.
Alexandra Dordea
Procuroarea Alexandra Dordea a promovat examenul de capacitate in noiembrie 2014, fiind numita prin decretul prezidential nr.203/2015 in functia de procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti.
Bogdan-Marian Ghita
A promovat examenul de capacitate organizat in noiembrie 2014, fiind numit prin decretul prezidential nr. 222/2015 in functia de procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Arad. In 2016 a fost selectat dintre magistratii care sa ia parte la programul de schimb intre autoritati judiciare EJTN, deplasandu-se in Olanda.
Vlad Grigorescu
A fost numit procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Focsani prin decretul prezidential nr. 212/2013. Ulterior, a promovat efectiv la parchetul de langa Parchetul de pe langa Tribunalul Galati, incepand cu 1 iunie 2015. In 21 februarie 2017, Vlad Grigorescu a solicitat CSM numirea in functia de judecator la Tribunalul Bucuresti sau la Judecatoria Sector 3 Bucuresti, insa, in 28 mai 2017, Sectia pentru judecatori a Consiliului a respins cererea procurorului.
Luminita Popa
Este singurul procuror despre care nu am putut afla nici cand a intrat in magistratura, neexistand macar decretul prezidential de numire al acesteia. In ce priveste declaratiile sale publice, de pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate aflam ca aceasta are depusa o singura declaratie de avere, pe anul 2017. Pe CSM insa, cea mai veche declaratie de avere a acesteia apare ca fiind din anul 2009, cand era procuror la Parchetul Tribunalului Teleorman. Ceea ce stim cu certitudine este faptul ca aceasta este in prezent delegata la Directia Nationala Anticoruptie in perioada 2.10.2017-1.04.2018.
Mihai Clement Resmerita
A fost numit procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Videle prin decretul prezidential nr. 239/2015, pentru ca in 15 octombrie 2015 sa fe transferat la parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5. Mihai Clement Resmerita este este unul dintre semnatarii memoriului FJR prin care se cerea Ministerului Justitiei sa retraga proiectul de modificare a Legilor Justitiei, acuzand ca "incalca flagrant Mecanismul de Cooperare si Verificare".
Carmen Simona Ricu
A fost numita procuror prin decretul prezindential nr. 171/1998, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5. In 2011 a fost numita in functia de procuror sef al Serviciului judiciar civil din cadrul Sectiei judiciare a PICCJ, functie pe care a ocupat-o mai bine de sase ani de atunci. In prezent, Carmen Simona Ricu este delegata in functia de procuror sef al Serviciului de repezentare la ICCJ din cadrul Sectiei judiciare penale in perioada 1.10.2017-31.3.2018. Carmen Simona Ricu este unul dinntre cei 26 de semnatarii ai "epistolei" prin care sefa DNA Laura Kovesi a cerut Inspectiei Judiciare sa anuleze controlul inspectorilor judiciari efectuat in vara la Directia Nationala Anticoruptie.
Iata care au fost cunostintele pe care trebuiau sa le detina procurorii pentru sustinerea interviului pentru ocuparea unui post de judecator la Directia Nationala Anticoruptie:
-Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare;
-O.U.G. nr. 43/2002
cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv Legea nr. 54/2006 privind Directia Nationala Anticoruptie;
-Legea nr. 303/2004
privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (Titlul I, Capitolul II Incompatibilitati si
interdictii; Titlul IV – Raspunderea judecatorilor si procurorilor);
-Legea nr. 304/2004
privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, (Titlul I, Capitolul III Dispozitii generale privind procedura
judiciara si Titlul III, Capitolul II, Sectiunea a 2-a Directia Nationala Anticoruptie);
-Legea nr. 317/2004
privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (Capitolul IV, Sectiunea a 4-a Atributiile
Consiliului Superior al Magistraturii in domeniul raspunderii disciplinare a magistratilor);
-Codul penal. Partea speciala
- infractiunile de competenta Directiei Nationale Anticoruptie;
-Codul de procedura penala;
-Legea nr. 241/2005
privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificari;
-Legea nr. 86/2006
privind Codul vamal al României - Titlul XII, sectiunea 1 Infractiuni (art.270 – 278), cu modificari;
-Regulamentul de ordine interioara al Directiei Nationale Anticoruptie, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 1643/C/2015, cu modificari.
Candidatii vor avea in vedere legislatia in vigoare de la data publicarii anuntului.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Pintea 4 February 2018 14:20 +3
# DODI 4 February 2018 17:43 +4
# Comsa 8 February 2018 10:06 0