CEI MAI DISTRUSI CESEMISTI – Grefierii calca in picioare CSM: “Se substituie unor institutii sau chiar in organizatii sindicale... Interesul subit de soarta grefierilor din partea CSM se datoreaza redactarilor cu intarziere a hotararilor judecatoresti... Multe hotarari sunt redactate dupa model de grefieri... Singura suplimentare de posturi o sa o vedem pe la cabinetele presedintilor de instante sau pentru a avea un numar suficient de grefieri pentru redactarea in termen a hotararilor”
Devine tot mai clar: nu a existat un Consiliu Superior al Magistraturii care sa fie atat de “injurat” precum cel actual. Dupa ce au reusit sa isi puna in cap judecatorii si procurorii onesti din tara prin manevrele cu care au urmarit (si probabil inca urmaresc) eliminarea din Consiliu a incomodelor judecatoare Gabriela Baltag si Evelina Oprina si a reprezentantului societatii civile Victor Alistar, dupa ce au reusit performanta de a provoca o revolta fara precedent in randul avocatilor, iata ca este randul grefierilor sa-i distruga pe actualii membri ai CSM.
Intr-un comunicat de presa al federatiei sindicale Publisind, intitulat ”Alo! C.S.M., garantul independentei justitiei sau patronatul grefierilor?”, Consilul Superior al Magistraturii este acuzat ca a ajuns sa se substituie unor institutii ale statului si chiar sa se erijeze in organizatii sindicale, hotarand asupra unor aspecte privitoare la personalul auxiliar de specialitate din cadrul instantelor si parchetelor desi nu are acest drept. Reactia vine dupa ce CSM a anuntat recent ca s-a convenit in urma unei intalniri cu ministrul Justitiei Catalin Predoiu si ministrul Finantelor Florin Citu ca “este necesara majorarea schemelor de personal auxiliar, insa fata de realitatile economice actuale, suplimentarea urmeaza sa se realizeze treptat”.
In realitate, arata Federatia Publisind, interesul CSM fata de soarta grefierilor este datorat de redactarea cu intarziere a hotararilor judecatoresti, in conditiile in care multe hotarari sunt motivate “dupa model” de catre grefieri. Singura suplimentare de posturi va avea loc la cabinetele presedintilor de instante sau pentru a exista un numar suficient de grefieri pentru redactarea in termen a hotararilor judecatoresti. Caci de fapt de-a lungul anilor singura preocupare a CSM fata de grefieri a fost sa le ingreuneze acestora evolutia profesionala.
Prezentam comunicatul Federatiei Publisind:
“Alo! C.S.M., garantul independentei justitiei sau patronatul grefierilor?
Prevalandu-se de acte normative sau regulamente interne proprii sau a caror elaborare au coordonat-o, Consiliul Superior al Magistraturii defileaza la pas si se erijeaza si se substituie nestingherit unor institutii ale statutului sau chiar in… organizatii sindicale.
Dintr-un comunicat de presa al C.S.M., din data de 16 iulie 2020, constatam ca 'in cadrul dialogului interinstitutional' Consiliului Superior al Magistraturii alaturi de Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor au decis, fara drept de apel, asupra categoriei profesionale a personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea.
Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, afiliat la Federatia Publisind, a sesizat, de nenumarate ori, imixtiuni si depasiri de atributii din partea organismului care ar trebui sa gestioneze cariera magistratilor si sa vegheze asupra independentei justitiei, nicidecum cariera grefierilor. C.S.M. nu are nicio atributie cu privire la cariera personalului auxiliar de specialitate, ci doar a magistratilor si sub aspectul organizarii si functionarii instantelor si parchetelor.
La fiecare 4 ani, conducatorii acestor institutii simuleaza un interes crescut vis-a-vis de subdimensionarea schemelor de personal din cadrul institutiilor autoritatii judecatoresti, aspect reclamat de Sindicatul Dicasterial in nenumarate randuri, avand la baza in primul rand cresterea volumului de activitate, precum si modificarile legislative 'girate' tot de catre C.S.M. prin care a fost grevata activitatea grefierilor prin transferul unor atributii de la magistrati (cazul redactarii 'dupa model' a hotararilor judecatoresti si altele).
Reamintim ca ultima suplimentare a schemelor de personal cu grefieri la instante a avut loc in anul 2015, iar la parchete, prin 1995.
Macar ne-au linistit ca suplimentarea schemelor cu personal se va face treptat, chiar ne gandeam ca nu am stii ce vor face grefierii daca vor fi nevoiti sa termine programul de lucru la ora 16:00. Asa ne justificam si implicarea si rolul activ al ministrului justitiei care in decembrie 2019 promitea identificarea unei solutii si adoptarea unei masuri pentru plata orelor suplimentare efectuate de grefieri.
De fapt, interesul subit de soarta grefierilor din partea C.S.M. se datoreaza redactarilor cu intarziere a hotararilor judecatoresti. Pentru cei care nu stiu, desi in regulamentul de ordine interioara este prevazut termenul de tehnoredactare, in fapt, multe hotarari sunt redactate dupa model de… grefieri. Dar despre acest subiect vom veni cu detalii intr-un alt articol.
In acest sens, grefierii au solicitat lamurirea sintagmei 'tehnoredacteaza dupa model', insa C.S.M. nu a dorit sa clarifice sau sa stabileasca macar modele.
Si pentru a dovedi ca sindicalistii nu vin doar cu critici, ci au si solutii, reamintim conducerii C.S.M. faptul ca R.O.I.J. nr. 1375/2015 este caduc sub multe aspecte si nu mai corespunde realitatilor din instante, cu atat mai mult de la momentul modificarii prevederilor art. 426 C.pr.civ. unde se stipuleaza expres ca 'Hotararea se redacteaza de judecatorul care a solutionat procesul', inclusiv Curtea Constitutionala a Romaniei a pronuntat o decizie in acest sens.
Faptul ca singura preocupare a C.S.M. vis-a-vis de grefieri este sa le ingreuneze cu orice pret evolutia profesionala, a condus acest 'garant al independentei justitiei' intr-o zona prin care legifereaza contrar codurilor de procedura.
Nu vrem sa fim gresit intelesi, ne dorim suplimentarea schemelor cu personal dar, atat timp cat organizatiile sindicale reprezentative la nivelul profesiei nu sunt consultate, singura suplimentare de posturi o sa o vedem pe la cabinetele presedintilor de instante sau pentru a avea un numar suficient de grefieri pentru redactarea in termen a hotararilor judecatoresti. Or, repartizarea posturilor ar trebui sa tina cont de volumul real de activitate al instantelor si parchetelor rezultat in urma unei analize riguroase pe baza unor date statistice reale, dar mai ales, pe baza unui dialog social real, transparent si cu implicarea nu numai a factorilor de decizie, ci si a reprezentantilor salariatilor”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# NM 20 July 2020 14:20 +4
# NC 20 July 2020 15:44 -10