CENTRELE DE TORTURA ALE REGIMULUI IOHANNIS – Avocatul Poporului monitorizeaza spitalele impotriva torturii si a tratamentelor inumane, dupa ce multi romani depistati cu coronavirus au fost internati cu forta si lipsiti de libertate: “Nu au posibilitatea parasirii acestora decat in baza deciziei unei autoritati... Sunt internati atat pacienti simptomatici, dar si asimptomatici si suspecti de Covid, acestia neavand posibilitatea refuzului internarii”
In regimul Iohannis (foto centru), romanii depistati cu coronavirus, chiar si cei asimptomatici, sunt obligatoriu internati, fara sa aiba posibilitatea sa refuze. Sunt cazuri in care bolnavii sunt inchisi cu cheia in salon cea mai mare parte din zi, masura catalogata de pacient ca o detentie. (click aici pentru a citi).
Peste 21.000 de romani depistati cu coronavirus sunt internati in prezent in spitale, unii dintre acestia chiar cu forta, avand in vedere ca spitalizarea este obligatorie si nu exista posibilitatea de refuz. Totul in numele isteriei coronavirus.
Motiv pentru care institutia Avocatului Poporului condusa de Renate Webber a decis monitorizarea spitalelor impotriva torturii si a tratamentelor inumane. O masura laudabila, in opinia noastra. Masura care insa a starnit nemultumirea ministrului Sanatatii Nelu Tataru si a doctorului Raed Arafat (foto dreapta), doi dintre fanii “puscariei covid”.
Avocatul Poporului precizeaza ca in acceptiunea legislatiei internationale si interne, orice loc in care o persoana este lipsita de libertate, de unde nu poate sa plece prin vointa proprie, este considerat loc de detentie, iar prin Mecanismul National de Prevenire se urmareste respectarea drepturilor si demnitatii persoanelor aflate in acele locuri. Iar spitalele se incadreaza in aceasta categorie, avand in vedere ca romanii cu covid, chiar si cei asimptomatici, sunt “incarcerati” in spitale.
Institutia condusa de Renate Webber precizeaza ca monitorizarea urmareste respectarea drepturile fundamentale, dar si demnitatea pacientilor cu coronavirus: “In contextul actual, trebuie avut in vedere faptul ca persoanele internate in spitalele Covid nu au posibilitatea parasirii acestora decat in baza deciziei unei autoritati. Mai mult decat atat, in aceste spitale sunt internati atat pacienti simptomatici, dar si asimptomatici si suspecti de Covid, acestia neavand posibilitatea refuzului internarii”.
Iata comunicatul Avocatului Poporului:
“In aplicarea mandatului sau constitutional, Institutia Avocatul Poporului, prin Domeniul privind prevenirea torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante in locurile de detentie, indeplineste inca din anul 2014, atributii specifice de Mecanism National de Prevenire, in conformitate cu legislatia romana.
In acceptiunea legislatiei internationale si interne, orice loc in care persoana este lipsita de libertate, de unde nu poate sa plece prin vointa proprie, este considerat loc de detentie, iar prin Mecanismul National de Prevenire se urmareste respectarea drepturilor si demnitatii persoanelor aflate in acele locuri.
Legislatia romana a transpus astfel in dreptul intern legislatia internationala si europeana, ratificata de Romania. Este vorba de Protocolul optional, adoptat la New York la 18 decembrie 2002, la Conventia impotriva torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptata la New York la 10 decembrie 1984, ratificat prin Legea nr. 109/2009.
Conform documentelor amintite, sunt locuri de detentie sau, dupa caz, locuri in care institutia Avocatul Poporului isi exercita atributiile privind prevenirea torturii si a tratamentelor rele sau degradante, urmatoarele:
a) penitenciarele, inclusiv penitenciarele-spital;
b) centrele educative, centrele de detentie;
c) centrele de retinere si arestare preventiva;
d) serviciile de tip rezidential pentru minorii care au savarsit fapte penale si nu raspund penal;
e) spitalele de psihiatrie si pentru masuri de siguranta, spitalele de psihiatrie;
f) centrele de tranzit;
g) centrele de cazare a strainilor luati in custodie publica, aflate in subordinea si administrarea Inspectoratului General pentru Imigrari;
h) centrele speciale de primire si cazare a solicitantilor de azil aflate in subordinea Inspectoratului General pentru Imigrari, avand regimul juridic al zonei de tranzit;
i) centrele in care se acorda servicii de asistenta pentru consumatorii de droguri, in regim inchis;
j) orice alt loc care indeplineste conditiile prevazute la alin. (1) sau face parte din sistemul de sanatate sau sistemul de asistenta sociala.
Avocatul Poporului aminteste autoritatilor, publicului si presei, ca in anii 2014 si 2016 in Romania au avut loc misiuni de evaluare ale Comitetului pentru Prevenirea Torturii, respectiv ale Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii, in cadrul carora au fost vizitate, intre altele, spitale, centre de plasament etc. De asemenea, membrii misiunilor au avut intalniri cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si cu cei ai Ministerului Sanatatii, in vederea prezentarii concluziilor misiunilor.
Evident, nici centrele de plasament pentru copii, nici caminele de batrani, nici chiar penitenciarele, nu sunt locuri de tortura, dar legislatia europeana care se aplica categoric tuturor statelor europene se refera la prevenirea torturii si tratamentelor inumane sau degradante in acele locuri in care persoanele sunt lipsite de libertate, in sensul in care nu pot parasi acele locuri prin vointa proprie. In mod similar, legislatia elaborata in cadrul ONU are aceleasi cerinte. Transparenta administrarii acestor locuri este esentiala pentru a ne asigura ca persoanelor aflate acolo li se respecta drepturile si demnitatea umana.
In Europa exista 46 tari in care sunt organizate si functionale Mecanisme Nationale de Prevenire, care au acelasi tip de competente, dintre care amintim: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Olanda, Muntenegru, Polonia, Serbia, Spania, Suedia, Marea Britanie etc.
Mai mult decat atat, in februarie 2020, chiar Subcomitetul Natiunilor Unite pentru Prevenirea Torturii - SPT a mentionat ca: orice loc in care o persoana este tinuta in carantina si pe care nu este libera sa il paraseasca, este loc de detentie, conform art. 4 din Protocolul Optional.
In contextul actual, trebuie avut in vedere faptul ca persoanele internate in spitalele Covid nu au posibilitatea parasirii acestora decat in baza deciziei unei autoritati. Mai mult decat atat, in aceste spitale sunt internati atat pacienti simptomatici, dar si asimptomatici si suspecti de Covid, acestia neavand posibilitatea refuzului internarii.
In baza mandatului si in aplicarea acestuia, MNP are obligatia sa monitorizeze tratamentul aplicat oricarei persoane aflate in locurile de detentie, iar prin activitatea de monitorizare se doreste asigurarea ca persoanelor internate le sunt respectate drepturile fundamentale, dar si demnitatea.
In activitatea noastra de monitorizare am solicitat mai multe informatii si documente si am solicitat ca pacientii sa fie informati cu privire la desfasurarea monitorizarii spitalului de catre Avocatul Poporului, dar si cu privire la posibilitatea de a accesa si completa on line un chestionar intocmit de institutia noastra”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Rocco 11 June 2020 17:12 -133
# Lita 11 June 2020 18:08 -208
# xyz 11 June 2020 22:43 -53
# Detentie? 11 June 2020 22:48 -72
# imun/teanu 12 June 2020 13:12 +3