CLASARI PE SESTACHE – DNA lucreaza cu dubla masura. Parchetul nu rateaza nicio ocazie sa anunte public acuzarea si retinerea unor persoane, catalogate din start drept corupte, insa ascunde de ochii lumii solutiile de clasare. DNA a inchis mai multe dosare pe lipsa de probe, inclusiv cu inculpati defilati in catuse, dar masurile dispuse nu au mai fost aduse la cunostinta publicului la fel ca in cazul comunicatelor de infierare
Vestitii procurori anticoruptie lucreaza cu dubla masura: sunt campioni la distrus cariere si destine, insa dau clasare pe sest atunci cand realizeaza ca in ciuda tuturor eforturilor, nu exista nici cea mai mica proba in acuzare si ca persoana pe care in unele cazuri au retinut-o si pentru care au cerut mandat de arestare este nevinovata. Si, in cel mai bun caz, fac un update la finalul comunicatului initial, care evident ca nu se mai afla pe prima pagina a site-ului.
Lumea Justitiei a prezentat in urma cu cateva zile, in exclusivitate, cum DNA a inchis dosarul politic pe care i l-a fabricat fostului ministru al Transporturilor Dan Sova pentru ca pretinsul trafic de influenta de care a fost acuzat nu este prevazut de legea penala, fara ca solutia sa fie anuntata de parchetul anticoruptie in acelasi mod in care s-a facut si anuntul privind punerea sub urmarire penala (click aici pentru a citi). Ceea ce a facut evident ca cei mai multi dintre oameni habar sa nu aiba ca Dan Sova a primit clasare intr-un dosar in care fusese initial prezentat ca un veritabil corupt.
Defilare in catuse urmata de clasare
Nu este insa singura cauza de acest gen. In ultimele luni, parchetul anticoruptie a “anuntat” mai multe clasari in dosarele deschise in perioada in care DNA era condus de Laura Kovesi (foto), cele mai multe date din lipsa probelor, insa precizarea a fost aruncata la finalul comunicatelor initiale. Mai mult, solutia de clasare a fost facuta publica la cativa ani de la momentul la care a fost dispusa.
Printre cauzele care au fost clasate pe sest se numara cea in care fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna Suceava Cristian Macsim a fost retinut pentru favorizarea infractorului si abuz in serviciu (vezi facsimil 1). Incatusat in 2014, ofiterul a primit in 23 septembrie 2016 solutia de clasare in baza art. 16 alin. 1, lit. a, b (teza I) si c din Cpp: “fapta nu exista”, “fapta nu este prevazuta de legea penala” si “nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”. Ei bine, DNA a facut “anuntul” abia in 23 mai 2018, evident printr-un update la comunicatul initial care nu se mai afla pe pagina principala de internet a institutiei.
In 2015, DNA anunta retinerea prefectului de la acea vreme al judetului Suceava, Florin Sinescu, si a primarului comunei Borodina, Viorel Melen, pentru mai multe pretinse infractiuni. Defilati in catuse pentru a obtine spectacolul mediatic atat de iubit de parchetul anticoruptie, dosarul deschis impotriva celor doi a fost clasat in decembrie 2017 in baza art. 16 alin. 1, lit. a si b din Cpp: ”fapta nu exista” si „fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”. Update-ul pe site-ul DNA a fost facut in 23 mai 2018 (vezi facsimil 2).
In 2014, cu mult timp inainte ca CCR sa se pronunte pe abuzul in serviciu, DNA a inceput urmarirea penala pentru aceasta infractiune impotriva adjunctului sefului IPJ Suceava de la acea vreme, Ioan Crap. Comunicatul a fost postat pe prima pagina, sa afle toata lumea cat de corupt este ofiterul. Improscat cu noroi de catre DNA, Ioan Crap a primit solutia clasarii in 2016 pentru ca “fapta nu exista” si “nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”. “Anuntul” a fost facut tot in data de 23 mai 2018. (vezi facsimil 3)
Tot in 2014, parchetul anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva inspectorului principal in cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Arges, Catalin Stoica, acuzat de luare de mita, fals intelectual in forma continuata, uz de fals si participatie improprie la abuz in serviciu. Sub urmarire penala a fost pusa si Maria Pop, consilier superior in cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Arges, acuzata de luare de mita si fals intelectual. A fost nevoie de patru ani pentru ca vestitii procurori anticoruptie sa constate ca nu existe probe impotriva celor doi, timp in care acestia au purtat stigmatul de suspecti. In iunie 2018, s-a dispus clasarea, insa nu va ganditi ca procurorii au postat vreun comunicat separat in care sa anunte ca au manjit cu noroi doi oameni fara probe. Nici vorba! Abia in 13 septembrie 2018 a fost facut update la comunicatul din 2014 (vezi facsimil 4).
Pus sub urmarire penala pentru marturie mincinoasa in martie 2016, fata de George Becali s-a dispus o luna mai tarziu solutia clasarii. Insa update-ul postat la finalul comunicatului care anunta clasarea a fost facut abia in 24 septembrie 2018 (vezi facsimil 5). Coincidenta, sau nu, s-a intamplat la cateva zile dupa ce Lumea Justitiei a facut o solicitare in legatura cu acest dosar.
Alte doua cazuri similare, cu clasari anuntate ca update-uri in coada vechilor comunicate, au fost cele al asa-numitului dosar „Microsoft mare” (cel cu fostii ministri) si speta vizandu-i pe cei 77 de oncologi.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# SANCHI 21 October 2018 15:24 +3
# DODI 21 October 2018 20:36 +4
# obiectivul 22 October 2018 13:33 0
# ADEVARUL 21 October 2018 17:40 +3
# Dorina 21 October 2018 20:15 +2
# 1 22 October 2018 10:29 +2
# ADRIAN 22 October 2018 12:37 0
# Lazare , evaluate-ar Toader ! 22 October 2018 17:19 +1