27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CLOACA CSM – Majoritatea din Consiliu nu da doi bani pe lege. Procurorii si judecatorii pucisti au decis ca detasarile aflate in curs, care depasesc perioada maxima de 6 ani, sa se mentina. Legea prevede clar ca detasarea nu poate depasi durata de 6 ani, insa la CSM sunt magistrati care stau prin CSM chiar si de 12 ani. Pucistii vor ca magistrati detasati si aflati in functii de conducere in aparatul CSM sa raman pana la incetarea mandatului. Doar sefii CSM pot cere incetarea detasarii

Scris de: George TARATA | pdf | print

13 October 2017 15:20
Vizualizari: 6261

Cum sa ne mai asteptam ca procurorii si judecatorii sa respecte legea, in conditiile in care chiar forul suprem din Justitie, ne referim la Consiliul Superior al Magistraturii, nu da doi bani pe lege si o incalca cu buna stiinta, prin "interpretari de principiu". CSM se transforma tot mai mult intr-un sindicat in care fel de fel de personaje au grija de interesele personale sau ale apropiatilor. S-a vazut extrem de bine in ultima sedinta a Plenului CSM, cea din 12 octombrie 2017, cand s-a pus in discutie problema magistratilor detasati in CSM. Caci este o problema intr-adevar, in conditiile in care exista procurori si judecatori care muta hartii prin CSM chiar si de 12 ani, si care nu mai au nimic in comun cu profesia de magistrat, intrucat suntem convinsi ca trimisi inapoi in instanta sau la parchete nu ar mai avea habar sa judece sau sa faca un dosar. Un lucru pe care inclusiv ministrul Justitiei Tudorel Toader a relatat ca i-a fost invocat de un asemenea detasat speriat ca s-ar putea intoarce la munca.

Ei bine, ceea ce s-a intamplat in CSM la ultima sedinta de plen depaseste orice imaginatie. A fost un spectacol jenant pentru intregul sistem, finalizat cu o decizie rusinoasa. Majoritatea din CSM, formata din procurori si judecatorii pucisti, a decis ca detasarile in curs sa se mentina, chiar daca ele au depasit perioada maxima admisa, de sase ani. O hotarare luata cu 10 voturi “pentru” si 6 “impotriva”. O hotarare scandaloasa in conditiile in care legea prevede cat se poate de clar ca o detasare nu poate depasi sase ani. Degeaba au incercat doamnele Justitiei Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Tint, Gabriela Baltag si Evelina Oprina sa explice ca o asemenea situatie este cat se poate de anormala, caci majoritatea si-a impus punctul de vedere.


In schimb, in unanimitate s-a decis ca detasarile viitoare sa nu mai depaseasca termenul de 6 ani, iar cu 10 voturi “pentru” si 6 “impotriva” s-a stabilit ca incetarea detasarii unui judecator sau procuror ce ocupa o functie de conducere in aparatul propriu al CSM poate fi dispusa numai dupa terminarea mandatului sau a delegarii in functia de conducere. Cu aceeasi majoritate s-a hotarat ca incetarea detasarii judecatorilor si procurorilor in CSM poate fi dispusa numai la solicitarea sefilor Consiliului.

Altfel, doar doamnele Justitiei au votat pentru stoparea practicilor nelegale de la CSM si incetarea detasarii care depasesc termenul de 6 ani. A contat insa vointa majoritatii formata din procurori, judecatorii pucisti Bogdan Mateescu (foto stanga), Andrea Chis (foto mijloc) si Mihai Balan (foto dreapta), tabara in care au intrat, din informatiile pe care le detinem, sefa ICCJ Cristina Tarcea si presedinta CSM Mariana Ghena. Atitudinea presedintei ICCJ ne surprinde, dar nu ne surprinde cea a Marianei Ghena – judecatoarea renumita ca fiind cea care a arestat o femeie gravida in 8 luni intr-un dosar care s-a facut praf in instanta si care se anunta drept o noua facatura oribila.

Iata minuta Plenului CSM:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat emiterea unei hotarari de principiu cu privire la legalitatea detasarilor aflate in curs, care depasesc durata de 6 ani, dupa cum urmeaza:

in legatura cu durata detasarii unui magistrat:

- detasarile in curs dispuse anterior prezentei hotarari, sunt legale si se mentin; (majoritate:10 DA; 6 NU)

- detasarile ulterioare datei prezentei hotarari pot fi dispuse si prelungite o singura data, fara ca durata maxima cumulata sa depaseasca termenul legal de 6 ani; (unanimitate)

In legatura cu desfiintarea actului administrativ prin care s-a dispus detasarea, respectiv Hotararea Sectiei pentru judecatori/Sectiei pentru procurori:

- actul administrativ ce a intrat in circuitul civil prin care s-a dispus detasarea unui magistrat poate fi anulat doar de instanta de judecata in conditiile art.1 alin.(6) din Legea nr.554/2004; (unanimitate)

In legatura cu situatia magistratilor detasati ce ocupa o functie de conducere in cadrul aparatului propriu al Consiliului:

- incetarea detasarii unui judecator sau procuror ce ocupa o functie de conducere in aparatul propriu al Consiliului poate fi dispusa numai dupa incetarea mandatului sau a delegarii in functia de conducere; (majoritate:10 DA; 6 NU)

In legatura cu calitatea de a solicita incetarea detasarilor magistratilor din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii:

- in cazul judecatorilor si procurorilor detasati in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, incetarea detasarii poate fi dispusa numai la solicitarea presedintelui Consiliului si a vicepresedintelui Consiliului. (majoritate: 9 DA, 6 NU, 1 NUL)".

O avea curaj Ghena?

Discutiile privind problema detasarii magistratilor la CSM au continuat si in cadrul Sectiei pentru judecatori. In urma dezbaterilor, s-a luat decizia ca cererea formulata de doamnele Justitiei Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Tint, Gabriela Baltag si Evelina Oprina privind incetarea detasarii la CSM a judecatorilor a caror detasare depaseste 6 ani sa fie trimisa presedintei Mariana Ghena. Aceasta urmeaza sa analizeze cererea si apoi sa stabileasca daca va sesiza Sectia pentru judecatori pentru incetarea detasarilor. Ce va decide nu stim, insa noi credem ca nu va lua nicio masura prin care sa supere majoritatea din CSM.

Iata minuta Sectiei pentru judecatori a CSM:

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, avand in vedere solutia Plenului din data de 12.10.2017 cu privire la calitatea de a solicita incetarea detasarilor magistratilor din cadrul aparatului propriu al Consiliului, in sensul ca in cazul judecatorilor detasati in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, incetarea detasarii acestora poate fi dispusa numai la solicitarea presedintelui Consiliului, a hotarat inaintarea cererii catre presedintele Consiliului in vederea aprecierii exercitarii prerogativei de sesizare a sectiilor”.

Comentarii

# Michelle date 13 October 2017 16:22 +2

D-na Ghena nu va solicita incetarea detasarilor pt. ca nu exista text de lege iar CCR, la data de 21.09.2017, a admis exceptia de neconstitutionalitate a art.58 alin.(1) din Legea nr.303/2004 constatand ca solutia legislativa care nu precizeaza conditiile incetarii detasarii judecatorilor sau procurorilor este neconstitutionala. Exista insa alte solutii pt. rezolvarea problemei pt. detasarile mai lungi de 6 ani :P Sa mai comenteze si altii la subiect pana voi avea chef sa indic alternativa daca n-o indica altii. :lol:

# Prostitutio in integrum date 13 October 2017 17:23 +4

CSM e lipsit de logica, pentru ca cele doua paragrafe din hotararea CSM se bat cap in cap. In primul paragraf au votat ca detasarile anterioare sunt legale chiar daca au depasit 6 ani. Iar in paragraful al doilea au votat ca detasarile viitoare sunt ilegale daca depasesc 6 ani. Pe aceeasi lege. Deci o contradictie clara, o prostie cat casa. Mai ramane sa adopte si o hotarare, cu majoritate, in care sa declare ca: primul paragraf - in trecut, de regula, PORCUL NU PUTEA SA ZBOARE; paragraful doi - cu majoritate se declara ca, IN VIITOR PORCUL VA PUTEA SA ZBOARE, desi nu are aripi. Ce tampiti sunteti!!!!!

# Michelle date 13 October 2017 18:06 +2

Nu sunt tampiti :lol: ; membri CSM explica clar la paragrafele 3 si 4 de ce nu pot fi revocate hotararile sectiilor CSM anterioare care au intrat in circuitul civil, producand efecte juridice. Ok. Sa zicem ca n-au precizat expres si pe intelesul tuturor ca pana la anularea lor, acele hotarari se bucura de prezumtia de legalitate , astfel incat cele 2 paragrafe anterioare se pupa intre ele, nu se bat cap in cap. :lol:

# Ghita Bizonu' date 16 October 2017 15:05 0

Cum adica hoatarariel de detasare au intrat in circuitul civil? Adica pot da anunt "cumpar dretasare la Ministerul Justitiei"? sau "vand detasare la CSM"?

# Michelle date 16 October 2017 15:45 0

Daca stiinta dreptului ar fi atat de lejera, inclusiv la intersectarile diferitelor materii, ca ramuri ale dreptului, inculsiv cainele meu de paza ar fi rezolvat rapid problema, fara sa-si bata deloc capul cu logica juridica :lol:

# Ghita Bizonu' date 17 October 2017 06:31 0

Salava domnului insa a devenit ata de co,plexa incat nu esti in stare sa explici ...

# Michelle date 17 October 2017 09:57 0

Dupa ce va treziti din mahmureala, puteti deschide link-ul de mai jos, ca tema de studiu pt. mouse :-) https://legeaz.net/dictionar-juridic/circuit-civil

# Ghita Bizonu' date 17 October 2017 11:28 0

Ha! Si ma rog ce raporturi civile decurg dintr-o detasare ? Detasare care a[artine dreptului muncii...

# Koruptionen date 14 October 2017 09:59 +1

Murder Inc - asa se chema Mafia in America. Sindicatul Crimei - adica CSM a comis-o din nou. Nu este nicio diferenta intre ce face Parlamentul cand voteaza impotriva urmarii penale pentru deputati si senatori, adica isi apara coruptii si ceea ce a facut CSM. Prin vot, iti apara coruptii lor, isi protejeaza privilegiile, prieteniile si amantlacurile pana in panzele albe. Sa va fie rusine!

# Michelle date 14 October 2017 12:42 0

Nici nu puteau repara o situatie de nelegalitate (se pare mostenita in totalitate de la vechiul CSM) printr-o hotarare nelegala si ea, insa pt. alte considerente. Puteau fi insa mult mai precisi in stabilirea masurilor care se impun intr-o astfel de situatie, fara a baga magarii in ceata aia din ultimul paragraf. 8)

# maria date 13 October 2017 16:51 +1

Parlamentul trebuie sa schimbe legile.. sa le faca rationale. Deci nu seful decide incetarea detasarii cind vrea el - el trebuie sa respecte legea. Tudorel ar face bine sa trimita odata legile in parlament

# livia date 14 October 2017 06:34 +1

Pai daca csm, care ar trebui sa fie "la creme de la creme" in ceea ce priveste justitia nu respecta legea, e de mirare ce se intampla in sistemul judiciar? Cloaca, mizerie, hazna, zdrente, portocale, cucuvele.

# Sîc date 14 October 2017 09:46 0

Lectura placuta!  https://www.csm1909.ro/ViewFile.ashx?guid=e25e49f2-037c-4224-b93f-ad62271c07d8%7CInfoCSM http://old.csm1909.ro/csm/linkuri/02_10_2017__89453_ro.pdf http://www.inm-lex.ro/fisiere/d_1936/Situatie%20dr%20personale%20INM-%20%20publicare%20site%2030%20sept%202017.pdf

# Ghita Bizonu' date 14 October 2017 15:07 0

Art. 58. - (2) Durata detașării este cuprinsă între 6 luni și 3 ani. Detașarea se prelungește o singură dată, pentru o durată de până la 3 ani, în condițiile prevăzute la alin. (1). Deci maxomn 6 aniu. Insa judecatori nostri e endependenti. Fata de lege!

# Michelle date 15 October 2017 09:32 +1

Sunt curioasa daca, cand si cate actiuni in contencios administrativ va promova CSM pt. anularea hotararilor sectiilor CSM prin care s-au dispus detasari peste termenul maxim de 6 ani? Pentru hotararile sectiilor CSM emise cu mai mult timp de un an in urma se va oferi Procurorul General, ca membru de drept al CSM si in reprezentarea Ministerului Public, sa le atace el in contencios administrativ ( in baza ar.1 al.4 din L 554/2004 ) sau va sesiza direct DNA sa ancheteze abuzul in serviciu comis de fostii membri ai CSM ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva