Codruta, PNL si efectele afisului electoral
PNL si-a facut afis electoral in toata regula cu Laura Codruta Kovesi, cu sigla sa si cu sigla Partidului Popular European, cu chipul fostei sefe DNA si cu enuntul triumfalist “am invins”. Si a lipit afisul pe pereti. Cu ce efect?
Mesajul direct este ca, in urma eforturilor europarlamentarilor liberali, care s-au adaugat celor ale Partidului Popular European, doamna Laura Codruta Kovesi a invins la Bruxelles. Ca s-a dovedit a fi cel mai potrivit viitor procuror sef al Uniunii Europene. Ca votul tinut la san de Monica Macovei a fost nu numai adecvat, ci si norocos. Ca decizia PNL, comunicata ferm cu cateva zile inainte, de a o sustine cu toate fortele pe doamna Kovesi in competitia cu ceilalti doi candidati veniti din cele mai puternice state ale Europei, Germania si Franta, s-a dovedit corecta. Si castigatoare.
Daca acesta este mesajul direct al afisului, sa vedem care este mesajul subliminal si sa aflam astfel de ce el are un caracter electoral, reprezentand un produs marca PNL, util viitoarelor alegeri. Defiland pe stindard cu Kovesi, sefii PNL care au luat acesta decizie sugereaza implicit preferinta pe care o au pentru aceasta figura emblematica pentru unii romani si pentru multi europeni, in ceea ce priveste rostul si eficienta luptei anticoruptie. Cat timp Laura Codruta Kovesi ramane unde e, adica in tara, anchetata pentru mai multe prezumtive infractiuni, iar in Europa o zeita a luptei anticoruptie, la un pas de a fi numita oficial intaiul procuror al continentului, conotatiile acestui afis si efectele sale in plan psihologic se inscriu in limite acceptabile. Dar daca dinspre Europa va porni un vant potrivnic in ceea ce o priveste pe controversata doamna? Daca zarurile, care astazi par aruncate intr-un anumit fel, se mai sucesc odata pe tabla de joc europeana, ce se va intampla atunci cu frumosul afis in care se disting pletele jucate cu delicatete de vant ale fostei sefe DNA?
Daca privim din perspectiva electorala acest afis cu mesaj triumfaist al PNL, putem trage instantaneu doua concluzii:
1) Ca pentru PNL, votul dat de cele doua Comisii ale Parlamentului European transeaza definitiv competitia pentru desemnarea marelui procuror european, iar acest rezultat este obtinut prin eforturi si colaborarea stransa dintre Partidul Popular European si Partidul National Liberal din Romania;
2) Ca acest rezultat este implacabil si, deci, nu va putea fi rasturnat. La fel cum batut in cuie pare a fi si succesul pe care il va obtine PNL in alegerile europarlamentare, un castig estimat de cei mai optimisti la un procent de 35% iar de cei mai pesimisti liberali la 28% si care se va concretiza intr-un numar ridicat de mandate, care vor ingrosa in Parlamentul European randurile popularilor. Nu exista asadar nicio urma de indoiala ca asa stau lucrurile. Nici cel mai mic semn de intrebare referitor la decizia finala, care o va pironi in scaunul de procuror sef pe Laura Codruta Kovesi in urmatorii cinci ani, incepand din 2020.
Dar daca lucrurile nu stau asa? Daca, cum sugeram mai sus, zarurile se vor mai intoarce o data? Care este in esenta situatia? Si care este efectul, daca se produce din nou o rasturnare de scor? Ce au vazut la Bruxelles romanii care au urmarit evenimentele cu sufletul la gura?
E clar ca desemnarea viitorului procuror sef al Uniunii Europene este o operatiune si o afacere politica suta la suta. Votul in toate rundele este dat exclusiv de oameni politici si in totalitate in baza unor criterii politice. Al doilea fapt pe care a putut sa-l observe toata lumea este ca, fiind o procedura cu totul si cu totul noua, aceasta desemnare a procurorului sef, nu au existat reguli prestabilite. Regulile au fost convenite pe parcursul jocului si schimbate in functie de necesitati. In linii mari, au fost epuizate pana in prezent doua runde. O runda in care reprezentantii statelor membre, acreditati de guvernele lor, au acordat, fiecare in parte, un anumit punctaj celor trei candidati de pe lista scurta. Procurorul francez a ocupat primul loc, la un scor aproape dublu de ceilalti doi clasati, procurorul roman si procurorul german. Si astfel a fost exprimata vointa guvernelor europene. In urmatoarea runda, doua comisii de specialitate ale Parlamentului European au votat la randul lor in conditiile in care popularii europeni i-au retras sprijinul reprezentantului Germaniei, care nu a mai primit decat un singur vot. Acesta runda s-a incheiat cu victoria Laurei Codruta Kovesi la o diferenta de patru puncte fata de candidatul francez. si urmeaza runda a treia. Care poate fi sau care poate nu va fi ultima.
A treia runda este cea mai dificila. Si de aceasta data candidatii nu mai au niciun rol de jucat. Trebuie sa se ajunga la un consens deplin intre cei care au produs primele rezultate atat de diferite. Cu alte cuvinte, guvernele europene, prin reprezentantii lor si Parlamentul European, prin politicienii care urmeza sa fie desemnati, trebuie sa negocieze pana cand vor ajunge la o intelegere lipsita de orice echivoc. Nu se va mai vota. Cand vor iesi din incaperea in care va avea loc respectiva negociere si unii si altii vor merge suta la suta pe mana unui singur candidat dintre cei doi. Dar o negociere, orice negociere, presupune un schimb de avantaje. Oferi ceva, pentru a primi altceva. Ce oferta vor putea face statele membre Parlamentului European, primind in schimb desemnarea candidatului Frantei? Ce oferta ar putea face statelor Parlementul European pentru a obtine drept trofeu desemnarea Laurei Codruta Kovesi? Este greu de raspuns la aceasta intrebare. Pur si simplu, pentru ca nu a mai existat un precedent pentru acst tip de negocieri, ale caror reguli vor fi si ele adoptate din mers. si adaptate in functie de modul in care decurge disputa.
Cele mai multe dintre statele europene au optat pentru candidatul fancez. Franta insasi reprezentand al doilea pol de putere al Uniunii Europene. Cu toata mandria si cu tot orgoliul care deriva de aici. La Paris avem un presedinte tanar, aflat intr-un prim mandat si care face eforturi consistente pentru a se reinventa si pentru a recupera pierderea electorala suferita inca inainte de iesirea in strada a vestelor galbene. Al doilea pol de putere, Germania, a renuntat la poporul candidat in conditii dezonorante pentru acesta, dar si pentru juriul care a facut prima selectie si o sustine pe Laura Codruta Kovesi. O sustine atat statul german cat si Partidul Popular European la carma caruia Berlinul s-a instalat. Iar eminenta cenusie a acestei operatii este indiscutabil cancelarul Angela Merkel, un om politic aflat la sfarsitul carierei sale de cancelar, poate la inceputul unei noi cariere la varful acestei familii de partide sau la varful Uniunii Europene. Avem deci, la Paris si la Berlin, lideri de prim rang si extrem de motivati pentru a obtine ce vor. Ce putem anticipa pornind de la aceasta premiza? Ca in spatele negocierior care vor avea loc la Bruxelles intre Parlament si state vor sta cele doua personalitati de prim rang ale Uniunii Europene, care isi vor disputa influenta. Din aceasta perspectiva, in prima runda Franta s-a dovedit mai puternica. Ea a atras de partea candidatului francez un numar semnificativ mai mare dintre statele UE. Germania deci, actionand cu discretie in fundalul negcoierilor care vor avea lor la Bruxelles va trebui, rand pe rand, sa convinga un numar suficient de mare de state sa intoarca armele si sa mearga pe mana Laurei Codruta Kovesi. Berlinul pleaca asadar aceasta disputa cu un handicap. Dar pe care in principiu are forta de a-l anula. Utilizand o metoda cat se poate de clasica. Zaharul si biciul.
Este posibila insa si o intelegere la varf. O intelegere facuta pur si simplu peste capul satelor europene. O intelegere directa pe axa Berlin-Paris. O intelegere cum s-au mai vazut atatea altele in trecut. La capatul ei, unul dintre cei doi poli de putere ai Europei ar putea sa renunte la lupta in favoarea celuilalt pol. In schimbul altor beneficii politice.
Am prezentat pe larg si poate prea amanuntit scenariile care se pot desfasura in urmatoarele cateva zile. Am facut-o pentru a ma intoarce la afisul PNL, pe care l-am taxat drept un afis in subliminal de tip electoral. Si pentru a putea sa raspund acum, in fine, la intrebarea ce se va intampla daca, din diverse motive, la capatul negocierii care urmeaza, Laura Codruta Kovesi pierde. Ce se va intampla in viata politica de la Bucuresti. La prima vedere, efectul asupra imaginii PNL dupa distribuirea acestui afis triumfalist ar putea fi devastatoare. Se va spune ca PNL a proclamat o victorie pe care nu a obtinut-o. A anuntat un gol, dar a trimis mingea in tribune. Pierderea de credibilitate ar putea fi majora, la atat de scurt timp inaintea alegerilor europarlamentare. Cu aceasta concluzie simpla as putea sa inchei pur si simplu analiza de mai sus. Lucrurile insa se pot complica. Dupa opinia mea, acest afis electoral contine un al doilea mesaj subliminal. Care acopera si situatia in care Laura Codruta Kovesi este scoasa din joc. Este scoasa din jocul de la Bruxelles. Este scoasa din jocul pentru sefia Parchetului European. Dar revine in forta in jocul intern. Si revine pentru ca partenerii nostri europen, prin faptul ca au selectat-o si prin punctajul deosebit de mare pe care i l-a acordat, au relegitimat-o in tara. Au sters cu buretele orice umbra adusa de ea insasi sau de altii onorabilitatii fostului sef DNA. Au facut-o pentru fanii ei infinit mai populara decat era. Au readus-o in mod pozitiv sub forma de zeita a luptei impotriva coruptiei in atentia unei mase de cetateni chemata sa se pronunte asupra viitorului Romaniei de patru ori in fata urnelor. Astfel resapata, Laura Codruta Kovesi este numai buna de candidat. De candidat europarlamentar la inceput. Si apoi de candidat prezidential. Candidatul cui? Evident, candidatul #Rezist si al electoratului USR plus PLUS, in masura in care popularitatea lui Ciolos este sensibil pusa in umbra de noua popularitate a Laurei Codruta Kovesi. Ca atare, Klaus Iohannis se va alege cu un contracandidat mai periculos si mai puternic sustinut decat Dacian Ciolos.
Dar ce face astfel PNL? Isi infige singur un cutit in spate? Sau Ludovic Orban sugereaza discret ca PNL nu reprezinta doar o simpla remorca a lui Iohannis? Si ca pentru PNL la prezidentiale exista inca alternative? Acesta a fost, cred eu, al doilea mesaj subliminal al unui afis politic de natura sa-i dea frisoane actualului presedinte, care, pentru moment, alearga singur pe teren in cursa care se va desfasura la sfarsitul acestui an.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Neanae 28 February 2019 14:17 +10
# Edelweiss - Ivory Tower Haruspiciu 28 February 2019 15:22 0
# Miki Popescu 28 February 2019 15:37 +3
# Neanae 28 February 2019 17:22 +1
# Io* 28 February 2019 18:50 +1
# Gilu 28 February 2019 18:26 +2
# Vivian 3 March 2019 10:41 0
# nae din dealul feleacului 28 February 2019 18:50 +1
# protestatarul 1 March 2019 14:12 +1