CONSILIUL CONCURENTEI CONFIRMA LUJU - Uniunea Nationala a Barourilor din Romania este anchetata pentru suspiciuni de incalcare a Legii concurentei in speta privind Registrul National de Publicitate Mobiliara. Consiliul Concurentei verifica implicarea UNBR in practici neconcurentiale care au determinat scaderea tarifelor sub mercurialul stabilit printr-o decizie emisa chiar de UNBR, favorizand anumite cabinete de avocatura
Cutremur in Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) condusa de avocatul Traian Briciu (foto). Consiliul Concurentei confirma dezvaluirea facuta de Lumea Justitiei in articolul "Cartelul UNBR", publicat in editia din 2 mai 2022, in care am dezvaluit declansarea de catre Consiliul condus de Bogdan Chiritoiu a unor investigatii fata de practicile neconcurentiale ale UNBR care au permis scaderea tarifelor din piata inregistrarilor mobiliare sub mercurialul stabilit chiar de UNBR, prin favorizarea astfel a unor cabinete de avocatura.
Intr-un comunicat de presa dat publicitatii miercuri, 4 mai 2022, Consiliul Concurentei precizeaza ca a declansat o investigatie privind posibila incalcare a Legii Concurentei de catre UNBR, care au ca efect "impiedicarea, restrangerea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca prin stabilirea, preturilor de cumparare ori de vanzare sau orice alte conditii de tranzactionare".
Mai exact, Consiliul Concurentei verifica modul in care UNBR, in calitate de operator al Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare – AEGRM, a permis unor cabinete de avocatura – autorizate de Uniune sa opereze ca agenti pe piata inregistrarilor mobiliare – sa oferteze in cadrul unor licitatii cu bancile comerciale tarife sub mercurialul stabilit de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania prin Decizia nr. 62/28 iunie 2013 (adoptata pe vremea in care UNBR era condusa de avocatul Gheorghe Florea).
Consecinta acestor "derogari" ale UNBR a fost aceea ca, in genere, licitatiile ajungeau sa fie castigate de cabinetele de avocatura care au "beneficiat" de permisiunea UNBR de a sublicita tarifele sub mercurialul stabilit de Uniune (invocand o Decizie care a avut efecte doar pe o perioada limitata), in vreme ce alte case de avocatura care au aplicat intocmai Decizia UNBR au fost defavorizate.
Fata de aceasta situatie, Consiliul Concurentei precizeaza ca verifica in prezsent daca, intr-adevar, acest tip de contracte fac parte din categoria celor exceptate de Orientarile Comisiei Europene privind restrictiile verticale, acreditand posibilitatea ca nu ar face pare din aceasta categorie, motiv pentru care ar urma sa desfasoare investigatii mai ample.
De altfel, Consiliul Concurentei aminteste ca in urma unei anchete finalizate in 2021 s-a constatat ca "anumite conditii de acces pe piata serviciilor de inscriere a avizelor de ipoteca sau alte garantii reale mobiliare in Registrul National de Publicitate Mobiliara - RNPM sunt excesive, reprezentand reale bariere la intrarea pe piata si, ca urmare, a elaborat o serie de recomandari pentru stimularea concurentei pe aceasta piata".
Redam in continuare precizarile Consiliului Concurentei din 4 mai 2022:
"Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a legislatiei din domeniul concurentei de catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), in calitate de operator autorizat in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (in prezent Registrul National de Publicitate Mobiliara - RNPM) si de catre agentii imputerniciti sa inregistreze avize de inscriere registrul mentionat.
Investigatia se refera la posibila stabilire de catre UNBR si agentii imputerniciti, in cadrul contractelor incheiate, a preturilor/tarifelor de revanzare pentru serviciile de inregistrare a avizelor de inscriere in Registrul National de Publicitate Mobiliara.
Potrivit prevederilor Legii Concurentei, sunt interzise orice intelegeri intre intreprinderi, decizii ale asociatiilor de intreprinderi si practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect impiedicarea, restrangerea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca prin stabilirea, preturilor de cumparare ori de vanzare sau orice alte conditii de tranzactionare.
Contractele incheiate de UNBR cu agentii sai ar fi exceptate de la aceste prevederi ale legii in cazul in care ar reglementa o relatie de tip comitent – agent, precum cea reglementata de Orientarile Comisiei Europene privind restrictiile verticale.
La ora actuala, insa, elementele detinute de Consiliul Concurentei ridica dubii privind incadrarea contractelor dintre operatorul UNBR si agentii imputerniciti in categoria exceptata a contractelor de agentie, in sensul Orientarilor Comisiei Europene privind restrictiile verticale UE.
In analiza sa, Consiliul Concurentei va tine cont de modificarile legislative introduse prin Legea nr. 297/2018 (privind Registrul National de Publicitate Mobiliara si pentru abrogarea Ordonantei Guvernului nr. 89/2000 privind unele masuri pentru autorizarea operatorilor si efectuarea inscrierilor in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare), potrivit carora a fost reglementat nivelul minim al tarifelor percepute de operatori pentru furnizarea serviciilor de inscriere in Registrul National de Publicitate Mobiliara
Reamintim ca, in urma unei anchete sectoriale finalizate anul trecut, Autoritatea de Concurenta a constatat ca anumite conditii de acces pe piata serviciilor de inscriere a avizelor de ipoteca sau alte garantii reale mobiliare in Registrul National de Publicitate Mobiliara - RNPM sunt excesive, reprezentand reale bariere la intrarea pe piata si, ca urmare, a elaborat o serie de recomandari pentru stimularea concurentei pe aceasta piata".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Uniunea Nationala a Barourilor din Romania-UNBR; 0744.191717 13 May 2022 20:46 0