psdolt
27 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

CORBU ARE IN VEDERE SESIZAREA CCR – Intalnire intre AMR si sefa Inaltei Curti, judecatoarea Corina Corbu, pe problema pensiilor de serviciu ale magistratilor: “In situatia in care observatiile argumentate nu vor fi luate in considerare, Presedintele ICCJ va avea in vedere convocarea Sectiilor Unite, pentru a hotari cu privire la sesizarea Curtii Constitutionale”

Scris de: George TARATA | pdf | print

25 June 2023 14:07
Vizualizari: 5969

Sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Corina Corbu (foto dreapta), “va avea in vedere” declansarea procedurii de sesizare a Curtii Constitutionale a Romaniei in cazul proiectului de lege privind pensiile de serviciu ale magistratilor, care urmeaza sa fie adoptat zilele urmatoare, si care prevede supraimpozitarea pensiilor, recalcularea pensiilor aflate deja in plata, precum si cresterea varstei de pensionare a magistratilor.


 

Afirmatia a fost facuta de Corina Corbu in cadrul unei intalniri organizate, vineri 23 iunie 2023, cu o delegatie a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), asociatie condusa de judecatoarea Andreea Ciuca, presedinta Curtii de Apel Targu Mures. Cu aceasta ocazie, Corbu a explicat ca o sesizare la CCR ar putea fi formulata in cazul in care proiectul de lege va fi adoptat in Parlament fara sa se tina cont de propunerile din partea sistemului judiciar. Fapt care se va intampla cu siguranta, asa cum a recunoscut chiar presedintele CSM Daniel Gradinaru (click aici pentru a citi).

 

Prezentam minuta Asociatiei Magistratilor din Romania privind intalnirea cu sefa ICCJ Corina Corbu:

 

“Ieri, 23.06.2023, la cererea Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) – organizatie neguvernamentala, apolitica, nationala si profesionala a judecatorilor si procurorilor, declarata ‘de utilitate publica’ prin HG nr. 530/2008, membra a Asociatiei Interntionale a Judecatorilor (IAJ-UIM) si a Asociatiei Europene a Judecatorilor (EAJ-AEM) din anul 1994 –, o delegatie a AMR s-a intalnit cu Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doamna judecator Corina-Alina Corbu, intr-un dialog pe tema proiectului de lege privind modificarea pensiilor de serviciu.

AMR a fost imputernicita sa reprezinte, la intalnire, Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) si Asociatia Nationala a Magistratilor Pensionari din Romania (ANMPR), impreuna cu care a transmis anterior un Memoriu, pe aceasta tema, organului legislativ si CSM.

Delegatia AMR a prezentat doamnei Presedinte, in scris si oral, punctul de vedere argumentat, continand observatiile si nemultumirile colegilor, in activitate si pensionari, cu privire la acest proiect de lege. Dialogul a vizat efectele negative pe care le-a declansat proiectul de lege, in special parasirea sistemului judiciar de catre judecatori si procurori si acuta lipsa de resurse umane, vechimea in magistratura, varsta de pensionare si etapizarea acesteia, modalitatea de calcul a pensiei de serviciu, supraimpozitarea, respectarea principiului neretroactivitatii, regimul pensiilor de serviciu ale magistratilor – prin raportare la interdictii si incompatibilitati, necesitatea unitatii corpului de magistrati, in activitate si pensionari, dat fiind ca vorbim despre o componenta a statutului si despre independenta justitiei.

Mesajul doamnei Presedinte a fost ca aspectele discutate si observatiile formulate sunt pertinente, eforturile noastre, ale tuturor, vizand pastrarea independentei justitiei – inclusiv in componenta independenta financiara –, evidentierea rolului constitutional al autoritatii judecatoresti de putere in stat, ce trebuie respectat inauntrul si in afara sistemului judiciar. Doamna Presedinta ne-a asigurat ca, atat in privinta proiectului legii in discutie, cat si in privinta altor proiecte de lege cu impact asupra statutului judecatorilor si procurorilor si asupra statutului personalului auxiliar de specialitate, va avea in vedere, potrivit competentelor legale, masurile adecvate, buna organizare a instantelor, cooperarea loiala intre puteri si respectul reciproc pe care acestea si-l datoreaza. In acest sens, este benefica o colaborare in interiorul sistemului judiciar, pe aspectele privind statutul nostru, al personalului auxiliar de specialitate, organizarea instantelor, problemele acute cu care ne confruntam. Bugetul instantelor – pe componenta privind cheltuielile de personal – este administrat de ICCJ, doamna Presedinta avand calitatea de ordonator principal, salarizarea tuturor judecatorilor si a personalului instantelor fiind prevazuta in aceeasi lege.

In situatia in care observatiile argumentate, fata de proiectul legii de modificare a pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor, cu referire concreta la amendamentele ce aduc atingere statutului nostru, nu vor fi luate in considerare, Presedintele ICCJ va avea in vedere, in conformitate cu competentele legale, convocarea Sectiilor Unite, pentru a hotari cu privire la sesizarea Curtii Constitutionale, in vedere exercitarii controlului de constitutionalitate a priori, cu privire la toate aspectele de neconstitutionalitate, luand in considerare, in acest sens, observatiile fundamentate, venite din sistem.

In cadrul intalnirii a fost exprimata dorinta de a continua acest dialog necesar si constructiv, in sensul unei colaborari eficiente cu privire la proiectele ce sunt in beneficiul independentei justitiei si al actului de justitie, al relationarii transparente si loiale cu celelalte puteri ale statului”. 

 

Comentarii

# DODI date 25 June 2023 14:46 +55

Vorbele păsării măiastre de la ICCJ trebuie traduse astfel: se așteaptă poziția șefilor ei din Noua Securitate. Ea nu poate avea o părere proprie, aplicată, bazată pe lege și bun simț până nu primește ”verde” din partea SRI. Până atunci face joc de glezne să nu fie acuzată că nu e... preocupată!

# Jiji date 25 June 2023 15:22 +34

Singura soluitie!Demisia sau demiterea membrilor CSM,care s au dovedit incapabili sa apere independenta si suorematia Justitiei!

# Vali date 25 June 2023 15:25 -30

Da' cum nu se respectă neretroactivitatea? Le ia și bani din urmă?

# Cetateanul date 25 June 2023 16:04 +34

Dar tanti aia care e apărătoarea poporului și ia pensie de fost europarlamentar nu zice nimic? Sau magistrații nu se încadrează la "popor"!

# Toată lumea știe drept date 25 June 2023 17:02 -86

Mai oameni buni, voi înțelegeți principiul neretroactivității?! Ieși la pensie sub o lege și se produc toate efectele atunci, daca legea aceasta nu are alte prevederi, in sensul de predictibilitate. Numai legea penala mai favorabilă se aplică și pt fapte produse sub legea veche. Desigur, daca in legea veche erau prevăzute drepturi sub condiție, atunci se putea admite o modificare, dar doar pt că prevedea legea in vigoare la dața pensionarii. Daca ar fi precum interpretati ar însemna că s-ar aplica tuturor situațiilor și nu ar fi anarhie?! Daca e vorba că statul vrea să dispună de partea data peste contributivitate, o poate face temporar pt motive obiective, deci nu la bunul plac( zice toată jurisprudența din tara și dinafară) pt că pensia de serviciu are un anumit regim juridic și , la magistrați, e o componentă a statutului magistratului, acesta alaturi de alte componente formand noțiunea de independenta a justiției (ONU). Pensia nu poate fi modificată decât în favoare. Etc.. :-* :-) :zzz

# dulapul securelii, pelticiunii si pierzaniei nationale date 25 June 2023 22:59 +335

Numai CURTEA CONSTITUTIONALA POATE APARA DREPTURILE MAGISTRATILOR! JOS LABELE DE PE PENSIILE MAGISTRATILOR! LEGGI A ESTE NECONSTITUTIONALA IN ANSAMBLUL SAU! CONDITIA ESTE CA MAGISTRATURA ROMANA SA RESPECTE TOATA CONSTITUTIA TARII! SA O RESPECTE CU SFINTENIE! MAGISTRATURA SECURISTA, SOROSISTA, MACOVISTA, REZISTISTA, COLDISTA, LULUTZISTA SA SE DUCA LA STAPANII EI SA II DEA CE LE-A DAT ACUM,, ADICA PESTE OCHI! TRAIASCA SUVERANITATEA CURTII CONSTITUTIONALE! TRAIASCA SUVERANITATEA DECIZIILOR CCR! AFARA CU SECUREALA DIN JUSTITIE! aista-i o opinie

# Vali date 25 June 2023 23:06 +6

@Toata lumea știe drept Pai cum se produc toate efectele atunci, ce, le da tot deodată la pensionare? E cu executare unica, n-are și pensia asta niste scadente? Eu înțeleg că dreptul la pensie e una și cuantumul, alta, nu e actual până la fiecare scadenta, dacă-l modifici de la un moment încolo, unde e retroactivitatea? Așa n-ai voie la nicio schimbare, că afectezi primul regim. Si-atunci recalcularea ce mai înseamnă? Unde zice că nu poți să recalculezi decat in plus? Și dac-ar zice așa, ce legătură are asta cu retroactivitatea? Retroactivitatea e după o sumă, nu după cum produce efecte o lege, pentru trecut sau pe viitor?

# Toata lumea stie drept... mai ales ciolacu date 25 June 2023 23:36 -20

ciolacu care a facut facultatea de drept la școala de muzică e gata să-și asume răspunderea pe un proiect de lege făcut pe genunchi. Cine a ajuns să ne guverneze. De abia am scăpat de un cizmar, a apărut unul care nici la păpuci nu-i bun.

# Țara Nimanui date 26 June 2023 03:05 +21

@Vali, Ăștia sunt mai puternici decât politicienii. Ei găsesc motive inventate pentru a nu suferi scăderi de pensii nemeritate.

# funny date 26 June 2023 07:59 +17

Pt Vali:: Legea care prevede pensiile magistratilor e asa de prin 1992. Aceasta lege este singura care reglementeaza drepturile si obligatiile partilor implicate in raportul de munca al magistratilor: statul si persoanele care au acceptat de-a lungul timpului sa exercite aceste functii. Practic, pnsiile sunt cuprinse in pachetul salarial prevazut de lege pt magistrati. Magistratii si-au indeplinit toate obligatiile si au respectat interdictiile si incompatibilitatile timp de 25 de ani. Statul vine acum, dupa 25 de ani si dupa ce a beneficiat de indeplinirea obligatiilor lor de catre magistrati, sa le spuna ca el s-a razgandit, ca nu va mai da pensia promisa si ca modifica pachetul salarial vechi, oferit in 1992, cu unul nou, din 2023. Pachet nou 2023 care urmeaza sa li se aplice si magistratilor pensionati din 1992 pana in prezent si celor care sunt in functie si au avut in vedere pachetul salarial din 1992 cand au intrat in profesie. Asta e retroactivitate a legii noi.

# funny date 26 June 2023 08:07 +10

Tot pt Vali: Nu numai dreptul la pensie de serviciu, ci si cuantumul pensiei de serviciu sunt prevazute in legea din 1992, modificata ulterior prin preveferea unui cuantum mai mare. A modifica acest cuantum inseamna modificarea pachetului salarial despre care am explicat in comentariul amterior. Adica retroactovitate a legii noi.

# Toată lumea știe drept și fotbal date 26 June 2023 09:51 -32

Suntem puternici că avem legea de partea noastră! Vali, domnule , nu ai învățat riguros noțiunile! Se poate modifica pensia la voința titularului recalculării, pensionarul și zice legea tot! Și CCR a explicat de ce în favoare... La pensiile de serviciu,, statul poate umbla la partea data in plus,, dar nu discreționar . Și a explicat iar CCR. La juzi, partea de intervenție a statului e infimă. Cedo și Cjue au zis că la juzi e ca o compensare această parte și poate fi considerată drept de proprietate. Aaaa...și pensia nu e contract cu prestații succesive!!! Hai că ne blocăm! Necesita să știi temeinic legea că să pricepi, dar la noi e ca și cu fotbalul, Vali dragă! Și pt celălalt domn.. nu noi am făcut legile, nu noi am inventat teoria din jurul problemei, ci ONU în 1985, iar statele și -au insusit, chiar România semnând acte pe justiție în vederea asigurării independentei, a cărei definiție e data de ONU. Cu oameni ce nu înțeleg filozofia dreptului, gen Ciolacu, ajungem la dictatura.

# Vali date 26 June 2023 14:45 +24

@ funny, @ Toată lumea știe drept și fotbal, Mulțumesc că v-ați rupt din timp pentru răspuns. Eu ce înțeleg de-aici e că există un sens subiectiv sau filozofic al neretroactivității, de respectare a unei promisiuni, un fel de contract explicit sau implicit care poate implica și persoane și drepturi . Nu numai sensul obiectiv, pragmatic, matematic, adică indiferent de destinatar, de când aplici o modificare, sa nu atingă decât efectele viitoare ale situației, nu și pe cele care s-au produs deja. Mulțumesc încă o dată.

# Toată lumea e a noastră date 26 June 2023 16:12 -30

Dlmnu Vali, nu exista așa explicații la acest principiu. E vechi de când lumea si singura excepție e cea cu legea penala favorabilă. Nici Ceaușescu nu aplica retroactiv legile! Totul e din legea pensiilor legat de recalculare și din doctrina și jurisprudența internationala implementate și la noi prin legi și practică CCR. Ai noștri vor doar sa abroge aceste legi cu care am fost admiși în UE. Pensiile de serviciu sunt cu statut și fără. Ultimele sunt privilegii de la stat și pot fi tăiate dar uman cum zice CCR. Ale juzilor, nu...plus că nimeni nu are voie sa știrbească justițtia în vreun mod. E directiva UE. Nea Ciolacu nu a aflat?! Obraznici. Nesimțiți etc ?!

# alexalexia date 28 June 2023 16:39 0

SE ****** KOVESI PE ursula didier toader matei elena macovei fluturel schimt helvig anton ciolos iohanis pavel vasilca balan virgil radoi ionescu stancu bizadea ciocarlan basescu SI CEILALTI IDIOTI ….pentru slujirea pot fi si ciuma…. O TIPA DE NOTA 10 ALEXIA despre ce sri e vorba? ca sri nu are conducere ..helvig anton si ceilalti nu sunt nici directori si e si .....VAI VAI... PUBLIC? si ce presedinte iohanis ca nu e presedinte....si e si VAI VAI ...PUBLIC? O TIPA DE NOTA 10 ALEXIA

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2024 – Fosta sefa de instanta, propusa la MJ in guvernul Sosoaca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva