Criza de la Inalta Curte persista! PDL a bagat CSM in revizie totala pana lunea viitoare. CSM are doar 14 membri valizi, pentru cvorum in plen e nevoie de cel putin 15!
Pe ordinea de zi a sedintei de plen de miercuri Senatul avea, ca restanta de luni, validarea unui membru al societatii civile, Corina Dumitrescu, intrucat validarea acesteia ramasese in aer dupa ce Curtea Constitutionala a inlaturat numirea lui Victor Alistar in CSM. Numai ca, in mod suprinzator, acest lucru nu s-a mai intamplat. Reprezentantii puterii au cerut o pauza de consultari, dupa care nu s-au mai prezentat la vot. Sedinta s-a suspendat din lipsa de cvorum. Astfel, cvorumul CSM in plen este pus sub semnul intrebarii, dar fiind faptul ca este nevoie de 15 membri. Deocamdata, insa, in lipsa celor trei invalidati (Barbulescu, Lupascu si Chiujdea) si fara macar un membru al societatii civile, membri CSM valizi sunt doar 14. Mai mult, trei dintre acestia sunt membri de drept - Laura Kovesi, Catalin Predoiu si Liviu Stanciu si nu pot participa la sedinte tot timpul. Asa fiind, intrucat nu poate fi inca vorba de cvorum, plenul CSM nu poate functiona, motiv pentru care si promovarile la Inalta Curte sunt blocate indiferent care ar fi formula ce se va adopta cu privire la acest subiect.
Senatorul Toni Grebla a gresit numaratoarea!
Miercuri, liderul grupului PDL din Senat, Cristian Radulescu, a solicitat, in debutul sedintei, amanarea votului pentru validarea Corinei Dumitrescu in CSM, din partea societatii civile, pentru urmatoarea sedinta, dar nu a oferit nici o motivare pentru aceasta solicitare. In urma votului, solicitarea a fost respinsa, cu 47 de voturi "impotriva" si doar 43 "pentru". Deci, urma sa se treaca la vot pentru Corina Dumitrescu. Liderul grupului PNL, Puiu Hasotti, a ironizat atitudinea Puterii, dandu-le variante care sa faca PDL sa-si atinga scopul privind blocarea votului pentru CSM: sa paraseasca sala si sa lase Senatul fara cvorum sau sa ramana in sala, dar sa nu voteze.
Intrucat la efectuarea apelului nominal PDL-istii nu mai erau in sala, fiind prezenti doar 57 de senatori, majoritari ai Opozitiei, sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum. Inainte de inchiderea sedintei, Opozitia a acuzat Puterea de blocarea functionarii Consiliului Superior al Magistraturii, liderul de grup al PSD Ilie Sarbu sustinand ca respectivele consultari nici macar nu au avut loc.
Surprinzator, presedintele comisiei juridice a Senatului, Toni Grebla a explicat in legatura cu acest subiect ca functionarea CSM este la limita, avand in vedere ca, dupa validarea de luni a celor 8 magistrati, numarul magistratilor din CSM este de 15, adica exact cat prevede legea ca este nevoie pentru cvorumul de sedinta. „In conditiile in care din CSM fac parte si ministrul Justitiei, procurorul general al Romaniei” - a adaugat Grebla - „persoane a caror agenda este incarcata si nu pot participa mereu la sedintele CSM, este destul de probabil ca CSM sa nu poata functiona!” Cu parere de rau constatam ca presedintele Comisiei Juridice nu a numarat bine.
La aceasta ora, Plenul CSM este sub limita de functionare, avand doar 14 membri, in loc de 15 cat prevede legea. Deci, este vorba de cei 8 validati, plus cei trei membri cu mandat prelungit pana anul viitor (Gratiana Isac, Ana Labus si Bogdan Licu), plus cei trei membri de drept (presedintele ICCJ, ministrul Justitiei si procurorul general al Romaniei). In total, 14. Cu Corina Dumitrescu ar fi fost 15, dar asa, cu doar 14... e o problema mare, pentru ca nu exista cvorum pentru plenul CSM si nici o problema ce tine de competenta acestuia nu poate fi adoptata!
Dezbaterea problemei referitoare la reprezentantii in CSM ai societatii civile va fi reluata lunea viitoare.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ROMANICA 3 16 February 2011 15:30 -6
sunt 14 membrii ?
e nevoie doar de 13 ! (doua treimi)
asa ca daca membrii sunt prezenti (inclusiv alde Predoiu, Kovesi, Stanciu) CSM-ul functioneaza legal
13 insemna 2/3 din 19, nu-i asa ?
# Pentru prosti 16 February 2011 18:10 +7
Citat din Legea 317/2004 privind CSM
Art. 28. - (1) Consiliul Superior al Magistraturii se întruneşte în plen şi în secţii ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui, a vicepreşedintelui sau a majorităţii membrilor plenului ori, după caz, ai secţiilor.
(2) Lucrările Plenului Consiliului Superior al Magistraturii se desfăşoară în prezenţa a cel puţin 15 membri.
MORALA - Numai Danilet batea campii pe blogul lui cum ca "Deocamdata, CSM se intoarce la treaba" si ca ziaristii care au vorbit despre dezastrul CSM ar trebui sa-si ceara scuze. Danilet ar trebui sa fie mai retinut si sa vorbeasca cand trebuie ca e varza
# Aoleu Danilet 16 February 2011 18:19 -1
"Avem CSM. La treaba!
Contrar parerilor a tot felul de analisti si prezicatori, Senatul Romaniei a acceptat decizia CCR (64 voturi pentru, 2 abtineri, 48 impotriva) si a decis sa valideze membrii alesi dintre magistratii care au respectat legea in procedura alegerilor pentru CSM din toamna asta.
Acum, nu ma astept ca juristii de marca care au facut interpretari eronate (legea spune clar ca un membru CSM nu poate fi reales), politicienii care au incurajat nerespectarea Constitutiei si legilor (nu imi iese din minte cum unii vroiau sa se valideze o lista fara a analiza cine e pe ea si netinand cont ca o lista in sensul constitutional inseamna 14 oameni pe un inscris) sau jurnalistii care dadeau ca sigure jocurile de culise (unii anuntasera reluarea alegerilor pt CSM sau chiar decesul CSM), sa isi ceara scuze pentru dezinformarea pe care au provocat-o, pentru instabilitatea pe care au preferat-o si pentru haosul pe care il asteptau.
Formatorii de opinie ar trebui sa fie profund responsabili. Poate e o chestie din care avem cu totii de invatat.
Deocamdata, CSM se intoarce la treaba. Ca e destula!"
LA CE TREABA S-O FI INTORS DANILET? LA TREABA MARE?!?!
# vivi pescaru 16 February 2011 21:26 +3
# bobi 16 February 2011 15:46 -2
# romanica 16 February 2011 17:56 -9
Citeza pe bobi
19 impartit la 3 egal 6,333333
doua treimi adica 6,333333 ori 2 egal 12,666666
cvorumul inseamna doua treimi adica 12,666666 membrii
deci nici macar 13 nu e nevoie, ajung 12 si o bucata
matematica ta care apreciaza ca 2/3 din 19 inseamna 15 nu e acceptabila nici macar in clasa a doua
e un mister cum stii sa citesti si sa scrii
# Esti proasta rau 17 February 2011 09:30 +2
# Cristi P. Sturzu 16 February 2011 16:04 -4
Ha ha haaaa...vin alegerile maine poimaine...abia astept sa votez! Daca nu cumva vor fi anticipate.
# iulian 22 February 2011 12:50 0
Din interpretarea prevederilor legale, legea nr. 317/2005 privind CSM, respectiv regulamentare, Regulamentul de organizare şi funcţionare al CSM, şi ţinând cont de istoricul celor petrecute până acum, consider că pentru speţa cvorumului CSM se desprind 2 soluţii, de cum se consideră că mandatul membrilor magistraţi realeşi şi invalidaţi de CCR a fost sau nu început:
1. Dacă considerăm că urmare deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) nr. 53/2011, nu s-a constat încetarea mandatului de nou membru CSM început de judecătorii Dan Lupaşcu, Lidia Bărbulescu, respectiv de procurorul Dan Chiujdea, ci faptul ca acestia au fost validati cu încalcarea legii 317/2005, adică nici nu si-au început exercitarea celui de-al doilea mandat, acesta expirând la data de 7 ianuarie 2011, la constituirea noului CSM. (Nu putem spune că mandatele au expirat la 11 ianuarie 2011, prin ajungerea la termen, dacă deja a fost constituit noul CSM).
Urmând acest raţionament, nici şedinţa de constituire a noului CSM din 7 ianuarie 2011 şi nici celelalte şedinţe ulterioare nu au fost legale, ca atare nici hotărârile CSM luate în aceste şedinţe. Hotărârea CCR nr. 53/2011 priveşte pe toţi 11 membrii CSM magistraţi aleşi la sfârşitul lui 2010, chiar dacă motivarea se referă numai la 3 membrii, fiind vot de listă şi nu de persoană.
Dacă se merge pe această logică, considerând că mandatul tuturor membrilor CSM nu a început, după hotărârea Senatului din 14 februarie 2011 de revalidare a celor 8 magistraţi legali aleşi, trebuia ţinută o nouă şedinţă de constituire pentru noul CSM. Lucru imposibil, tocmai din cauza cvorumului, lipsid cei doi reprezentanţi de la societatea civilă şi cei trei magistraţi invalidaţi.
Doamna Dumitrescu Corina nu putea participa, hotărârea Senatului nr. 31/2010 de alegere a reprezentanţilor societaţii civile, deşi motivată de CCR, prin hotărârea nr. 54/2011pe incompatibilitatea lui Victor Alistar, a fost desfiinţată total, fiind vot la listă, nu la persoană, ca şi la magistraţii aleşi. Deci pentru a fi membru CSM doamna Corina Dumitrescu trebuie realeasă de Senat.
Numai după realegerea domniei sale, se poate ţine noua şedinţă de constituire, cu condiţia prezenţei tuturor membrilor de la această dată, respectiv 15. Abia apoi noul CSM va putea funcţiona legal. Însă numai teoretic, fiind foarte greu să fie prezenţi, la fiecare şedinţă, toţi 15. Poate, între timp Senatul va alege şi al doilea membru de la societatea civilă.
După această procedură, dacă CSM-ul se poate întruni ăn Plen, se poate declanşa procedura alegerii altor 3 membrii magistraţi. Procedură de durată, care practic ar paraliza CSM-ul pentru 5-6 luni, cel puţin.
2. Dacă se merge pe raţionamentul legalităţii hotărârilor adoptate şi a legalităţii funcţionării noului CSM începând cu 7 ianuarie 2011, (care observăm că :
a) nu a fost funcţional, neoficial începând cu 25 ianuarie 2011 – data pronunţării CCR şi ofcial începând cu 03 februarie 2011 – data publicării în M. Of. Nr. 90 a hotărârilor CCR;
b) a funcţionat şi funcţionează la avarie, numai pe secţii, nu şi Plen, din 15 februarie 2011, când s-a publicat în Monitorul Oficial Hotărârea Senatului din 14 februarie de revalidare a celor 8, fiind deci soluţia tacită, încă neexplicată opiniei publice de actualii membrii CSM validaţi),
adică să considerăm că mandatul de nou membru CSM al judecătoriilor Dan Lupaşcu, Lidia Bărbulescu, respectiv de procurorul Dan Chiujdea, a început, se pot aplica prevederile legale, adică art. 55 din legea nr. 317/2005 coroborate cu prevederile art. 38 din Regulamentul de organizare şi funcţionare CSM.
Este soluţia care se desprinde din modul de funcţionare al noului CSM.
Pentru că, aşa cum s-a procedat până acum, (nu s-a constituit din nou CSM-ul, nu a fost aleasă din nou conducerea CSM, etc., toţii membrii şi conducerea noului CSM îndeplinind, în perioada de după 7 ianuarie 2011, diverse atribuţii, dând communicate de presă, interviuri ca membrii CSM sau preşedinte CSM, participând la diverse întâlniri, conferinţe interne şi internaţionale, etc., inclusiv în timpul vacanţei totale, 03 februarie 2011 – 15 februarie 2011), putem considera că:
a) noul CSM şi-a început activitatea la 7 ianuarie 2011 (şedinţa de constituire);
b) şi-a încetat-o provizoriu la 03 februarie 2011 (când s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 90 hotărârile CCR);
c) şi a reluat-o teoretic (practic numai pe secţii nu şi Plen) la 15 februarie 2011 (când a fost publicată Hotărîrea Seantului în Monitorul Oficial pentru cei ;
d) la capacitate, deci inclusi Plen, fiind numai după realegerea doamnei Corina Dumitrescu, cu condiţia prezenţei tuturor membrilor de la această dată, respectiv 15. Iarăşi numai teoretic, fiind foarte greu să fie prezenţi, la fiecare şedinţă, toţi 15;
e) între timp Senatul va alege şi al doilea membru de la societatea civilă, cvorumul fiind mai uşor de realizat;
f) desemnarea membrilor CSM interimari;
g) declanaşrea procedurii de alegere pentru locurile rămase vacante în CSM, (2 judecători şi un procuror).
Potrivit art. 55 din legea nr. 317/2005 : Art. 55 - (1) În cazul încetării calităţii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii înainte de expirarea mandatului, pentru locul rămas vacant se organizează noi alegeri, potrivit procedurii prevăzute de lege. (2) Până la alegerea unui nou membru, interimatul va fi asigurat de judecătorul sau procurorul care a obţinut numărul următor de voturi în cadrul alegerilor desfăşurate potrivit art. 8 alin. (3) sau art. 13 ori, după caz, art. 19.
Potrivit art. 38 din Regulamentul de organizare şi funcţionare CSM: Art. 38 - (1) Calitatea de membru al Consiliului încetează, după caz, la expirarea mandatului, prin demisie, revocare din funcţie, nerezolvarea stării de incompatibilitate în termen de 15 zile de la data alegerii ca membru al Consiliului, nerespectarea dispoziţiilor art. 62 din Legea nr. 303/2004, cu modificările şi completările ulterioare, imposibilitatea exercitării atribuţiilor pe o perioadă mai mare de 3 luni, precum şi prin deces. (2) Judecătorii şi procurorii aleşi membri ai Consiliului pierd această calitate în cazul transferului sau al detaşării în funcţii din afara instanţelor ori, după caz, a parchetelor. (3) Judecătorul şi procurorul aleşi membri ai Consiliului pierd de drept această calitate dacă au fost sancţionaţi disciplinar. (4) În cazul încetării calităţii de membru al Consiliului înainte de expirarea mandatului, pentru locul rămas vacant se organizează noi alegeri, potrivit procedurii prevăzute de lege. (5) Până la alegerea unui nou membru interimatul va fi asigurat de judecătorul sau procurorul care a obţinut numărul următor de voturi în cadrul alegerilor desfăşurate potrivit art. 9 alin. (3) sau art. 14 ori, după caz, art. 20 din Legea nr. 317/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
Consider că soluţia 2 este cea mai bună, şi cred că adoptată de noul CSM, modificarea cadrului legal la cvorum nefiind de dorit, din foarte multe motive.