CSM A AVIZAT NEGATIV LEGILE JUSTITIEI – Pucistii CSM, Procurorul General Augustin Lazar, Asociatia Procurorilor si Forumul Judecatorilor s-au opus categoric proiectului propus de ministrul Tudorel Toader. Augustin Lazar: "Trebuie avizat negativ, dar cu fermitate". Florin Deac: "Este cel mai dur atac". Codrut Olaru: "Nu ne insusim aceasta formula". Gabriela Balag: "Cred ca a respinge in bloc acest pachet de legi este o greseala". Alistar: Sunt tensiuni la nivelul sistemului de Justitie"
Zi de foc la CSM. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii condus de judecatoarea Mariana Ghena s-a reunit joi, 28 septembrie 2017, pentru a dezbate Nota Directiei legislatie, documentare si contencios nr. 18335/2017 cu privire la proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii", cunoscut generic ca "Legile Justitiei!", proiect inaintat de ministrul Justitiei Tudorel Toader la finalul luni august 2017. Dupa doua ore de dezbateri si discutii, CSM a avizat negativ proiectul Legilor Justitiei in forma propusa de ministrul Justitiei Tudorel Toader. Votul a fost luat cu 10 la 8 pentru avizarea negativa, in bloc, a tuturor propunerilor formulate de Ministerul Justitiei. Mentionam ca avizul Consiliului Superior al Magistraturii este consultativ.
Din informatiile pe care le avem, cei zece membri CSM care au votat pentru avizarea negativa a proiectului Legilor Justitiei au fost:
-Presedinta CSM judecatoarea Mariana Ghena
-Vicepresedintele CSM procurorul Cristian Ban
-Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar
-Judecatoarea Andrea Chis
-Judecatorul Bogdan Mateescu
-Judecatorul Mihai Balan
-Procurorul Codrut Olaru
-Procurorul Nicolae Solomon
-Procurorul Florin Deac
-Procuroarea Tatiana Toader
Au votat pentru avizarea proiectului Legilor Justitiei urmatorii membri CSM:
-Presedinta ICCJ judecatoarea Cristina Tarcea
-Judecatoarea Simona Marcu
-Judecatoarea Lia Savonea
-Judecatoarea Gabriela Baltag
-Judecatoarea Nicoleta Tint
-Judecatoarea Evelina Oprina
-Reprezentantul societatii civile Romeu Chelariu
-Reprezentantul societatii civile Victor Alistar
Judecatorul Ionut Militaru: "Acest proiect va influenta magistratura pe o perioada intre 3 si 10 ani in mod negativ"
Discutarea punctului 2 de pe ordinea de zi privitor la avizul dat pe Legile Justitiei a inceput cu o propunere de amanare propusa de judecatorul Ionut Miliaru co-presedinte al Forumului Judecatorilor din Romania care, prezent in sedinta Plenului de joi a cerut un termen de cel putin o saptamana pentru exprimarea avizului pozitiv sau negativ de catre CSM pe acest pachet de legi. Justificarea solicitarii formulate de co-presedintele FJR a fost justificata prin faptul ca proiectul Legilor Justitiei, in forma propusa de ministrul Tudorel Toader, nu contine studii de impact sau o viziune asupra evolutiei magistraturii odata cu modificarile, iar votul exprimat de CSM trebuie sa exprime pozitia inregului corp al magistratilor: "Initiativa Guvernului este nemotivata si imi pare rau ca ministrul Justitiei nu este astazi aici pentru ca am fi avut nevoie de cateva lamuriri. Votul de astazi va exprima punctul de vedere al magistraturii. (...) Speram ca rezultatul dezbaterilor de astazi din Plen sa nu fie o surpriza pentru colegii nostri judecatori si procurori. (...)
Acest proiect va influenta magistratura pe o perioada intre 3 si 10 ani in mod negativ. Avem impresia ca nu se doreste un corp al magistratilor tanar, bine pregatit profesional, curajos, ci se doreste o imbatranire a magistraturii, se doresc magistrati blazati, poate slab pregatiti din moment ce se doreste reducerea bazei de selectie. Este un bulgare care va fi din ce in ce mai mare si va fi din ce in ce mai greu de oprit."
Jenanta interventie
Dupa exprimarea pozitiei de catre judecatorul Ionut Militaru, reprezentatul societatii civile Victor Alistar a tinut sa ii adreseze acestuia o serie de intrebari clarificatoare (de absolut bun simt) privitoare la solicitarea FJR care, vizibil, l-au pus in incurcatura pe co-presedintele Forumului, acesta incepand sa isi gaseasca din ce in ce mai greu cuvintele pentru a-si sustine in continuare propunerea de amanare a discutarii proiectului pe Legile Justitiei.
A fost salvat de judecatoarea Andrea Chis care a intervenit in apararea lui Militaru: "Domnul coleg Alistar, sa inteleg ca il inlocuiti pe domnul ministru in sustinerea proiectului? Mie mi se pare ca aveti un discurs impotriva unui membru al unei asociatii profesionale".
Victor Alistar: Vi se pare gresit doamna judecator!
Procurorul Bogdan Gabor: "Se doreste subordonarea puterii judecatoresti puterii executive"
A tinut sa isi exprime pozitia fata de proiectul Legilor Justitiei si fostul membru al CSM procurorul Bogdan Gabor, actual presedinte al Asociatie Procurorilor din Romania care a sustinut in fata Plenului ca "toate beneficiile castigate in acesti ani vor fi pierdute" odata cu aprobarea proiectului Legilor Justitiei. Gabor si-a exprimat convingerea ca societatea trebuie sa stie ca "prin aceste solicitarii se doreste subordonarea puterii judecatoresti de catre puterea executiva": "Asteptam sa avizati negativ acest proiect de lege", a conchis Bogdan Gabor.
Judecatorul Bogdan Mateescu: "Regret ca ministrul Justitiei nu a tinut cont de propunerile noastre"
La randul sau, judecatorul Bogdan Mateescu a tinut sa precizeze ca prin propunerile formulate la Legile Justitiei a incercat sa indrepte lucrurile in justitie, exprimandu-si regretul ca ministrul Justitiei Tudorel Toader nu a tinut cont de aceste propuneri in proiectul de lege. O atentie deosebita a fost acordata de judecatorul Bogdan Mateescu Inspectiei Judiciare, la care, asa cum stim a propus modificarea regulamentului de concurs pentru sefii IJ:
"Inghit din ce in ce mai greu discursul public, manipulator la adresa realitatii din sistemul de justitie. Da, nu este perfect. Da, societatea are asteptari si eu si noi si toti avem asteptari (...). Insa am rugamintea catre toti factorii de decizie sa nu distorsioneze realitatea, sa nu manipuleze discursul public si sa creeze propuneri coerente si in scopul respectarii independentei sistemului judiciar in ansamblul sau, reglementat de catre Constitutie ca autoritate judecatoreasca, pentru ca acesta este un castig al cetateanului si nu al judecatorului sau procurorului. Mi-am manifestat regretul si vreau sa va multumesc eu insumi pentru ca impreuna am incercat sa indreptam ceva prin propriile observatii care nu am certitudinea ca vor conta in vreun fel. Celelalte nu au contat in marea lor majoritate. Am incercat sa indreptam dispozitii aberante. (...) Regret, doamna presedinte, ca nici de data asta ministrul Justitiei nu a tinut cont de propunerile noastre si ca multe dintre propuneri se bazeaza pe crearea artificiala a unor pretexte in virtutea atingerii unei parti a independentei judecatorului si ma refer aici exact la chestiunea legata de Inspectia Judiciara".
Judecatoarea Mariana Ghena: "Lipsa ministrului m-a derutat"
A tinut sa isi exprime un punct de vedere fata de proiectul Legilor Justitiei, cat si de absenta ministrului Justitiei Tudorel Toader de la sedinta Plenului CSM si presedinta Consiliului, judecatoarea Mariana Ghena, care s-a declarat "incurcata" de lipsa acestuia de la CSM. Mariana Ghena a anuntat de altfel inca din timpul sedintei ca absenta lui Tudorel Toader se va reflecta "cel mai probabil" in votul pe care il va exprima. Si sa vazut, caci este unul dintre judecatorii care au votat pentru avizarea negativa a proiectului Legilor Justitiei:
"Ma surprinde, neplacut de aceasta data, pentru ca am nutrit o consideratie aparte pentru domnul ministru al Justitiei. Ma surprinde lipsa dumnealui de la sedinta plenului. Sunt incurcata, nu stiu cum sa apreciez sau cum sa interpretez aceasta lipsa. Poate este o pozitie de onoare, poate este o pozitie de demnitate sau poate este retinere asupra faptului ca poate ar fi fost putin incomodat sau mai mult incomodat sa raspunda la intrebari pe care fiecare dintre noi am fi avut sa le fi adresat. Poate sa raspunda domnul ministru sau poate nu este cazul sa raspunda. In orice caz, sunt convinsa ca pentru fiecare dintre noi lipsa dumnealui, macar pentru a-si sustine proiectul pe legile Justitiei, pentru mine este un aspect care m-a derutat si care probabil se va reflecta nu stiu cum si in ce masura in votul pe care il voi exprima".
Procurorul Florin Deac: "In numele colegilor pe care ii reprezentam sa nu introducem in cetatea justitiei acest cal troian"
Si procurorul Florin Deac din CSM a tinut sa exprime o pozitie fata de proiectul Legilor Justitiei:
"Fara a nega faptul ca acest pachet legislativ contine si propuneri care pot avea un efect benefic asupra sistemului judiciar, constat ca raportat la celelalte prevederi care ar putea sa aduca un prejudiciu imens, pot sa spun fara sa gresesc ca din '90 si pana in prezent este cel mai dur atac la adresa independentei justitiei acest pachet legislativ. Este un cal troian pe care puterea executiva il face cadou puteri judecatoresti. Aici ma refer la prevederile referitoare la reorganizarea Inspectiei Judiciare in cadrul Ministerului Justitiei, ma refer la infiintarea acelei directii specializate de cercetare a judecatorilor si procurorilor, cu precizarea ca acestor chestiuni nu am fost consultati si am primit doar proiectul de lege, spre evizare. De asemenea, ma refer la inlaturarea presedintelui tarii din procedura de numire a procurorilor sefi si nu in ultimul rand la raspunderea obiectiva care a fost reglementata in acest proiect. Fac un apel la dumneavoastra ca in numele colegilor pe care ii reprezentam sa nu introducem in cetatea justitiei acest cal troian".
Lazar: "Trebuie avizat negativ, dar cu fermitate"
Ferm pe pozitii, Procurorul General al Romaniei le-a cerut membrilor CSM sa dea dovada de fermitate si sa avizeze negativ proiectul Legilor Justitiei:
"Se propune prin actualul proiect de lege sa se mearga cu propunerile de catre ministrul Justitiei nu numai pana la nivelul de procuror sef adjunct de sectie, ci sa mergem pana la nivelul de procuror sef birou din cadrul Parchetului General. (...) Acest proiect legislativ, asa cum am spus-o si public, trebuie avizat negativ, dar cu fermitate, zic eu, sa transmitem un mesaj ferm opinie publice."
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# John 28 September 2017 13:21 +25
# V-am cerut parerea? 28 September 2017 13:26 +6
# xXx-TRiple X 28 September 2017 13:32 +6
# Maria 28 September 2017 13:36 +8
# maria 28 September 2017 13:38 +2
# Dan 28 September 2017 14:02 +11
# Golan 28 September 2017 14:40 +4
# Dan 28 September 2017 14:51 +2
# Stefan 28 September 2017 15:07 -5
# Michelle 28 September 2017 16:22 +2
# Florin 28 September 2017 15:27 +1
# Dan 28 September 2017 16:25 +3
# Florin 28 September 2017 18:54 0
# Laura 28 September 2017 15:31 +6
# MIRA 28 September 2017 16:27 +6
# 112 28 September 2017 17:52 +2