CU DOUA FETE – Pe cand era judecator, Dumbrava i-a facut plangere penala ex-Procurorului General Ilie Botos, si a parat statul la CEDO, ca nu-si lua salariul. Azi, ca presedinte al CSM, se multumeste sa ii scrie depese Robertei, in timp ce Puterea amana platile catre magistrati in 2016
Dupa ce Puterea a anuntat ca magistratii nu isi vor primi drepturile salariale restante mai devreme de 2016, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Horatius Dumbrava, a transmis o scrisoare presedintei Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, in care i-a spus ca aceasta reesalonare nu ar fi tocmai in concordanta cu prevederile europene. Atat si nimic mai mult! Dumbrava nu si-a respectat promisiunea din campania electorala pentru CSM, scrisa negru pe alb in proiectul comun al celor trei muschetari, cum ca va face demersuri sustinute pentru a recupera banii pe care magistratii trebuie sa ii primeasca, in baza unor hotarari judecatoresti.Iata si de ce!
Judecatorul Horatius Dumbrava a stiut sa lupte pentru drepturile sale, iar dovada este plangerea penala, prezentata in exclusivitate de Lumeajustitiei.ro, pe care acesta a depus-o, pe vremea cand era simplu judecator la Curtea de Apel Targu-Mures, impotriva impotriva fostului procuror general al Romaniei, Ilie Botos, acuzandu-l pe acesta de abuz in serviciu, pentru ca nu i-a dat banii cuveniti in urma unei hotarari judecatoresti. Mai mult, Dumbrava s-a adresat CEDO, avertizand ca in Romania este incalcat articolul 6 din Conventie. Intrebarea care se ridica este cum de Dumbrava a stiut sa lupte si cu plangeri penale impotriva Procurorului General la acea data, si cu plangeri la CEDO, pentru interesul sau personal, iar acum, cand este in fruntea sistemului judiciar al Romaniei, nu a facut altceva decat sa trimita o depesa cuminte presedintei Camerei Deputatilor, al carui singur rol a fost de a arata magistratilor ca “lupta” pentru sistem?
Judecatorul Horatius Dumbrava a depus plangere penala impotriva lui Ilie Botos pentru abuz in serviciu, pentru ca acesta a refuzat sa ii dea drepturile restante
Pe vremea cand era simplu judecator la Curtea de Apel Targu-Mures,in martie 2005, judecatorul Horatius Dumbrava a depus la Parchetul General o plangere penala impotriva Procurorului General al Romaniei la acea data, Ilie Botos, pe care l-a acuzat de abuz in serviciu. In plangerea depusa si semnata de Dumbrava, acesta a sustinut ca “prin sentinta civila nr. 43 din 24 ianuarie 2003 a Tribunalului Mures a fost admisa actiunea civila avand ca obiect conflictul de drepturi formulata de subsemnat in contradictoriu, printre altii, cu Ministerul Public precum si cererea de chemare in garantie formulata de acelasi Minister Public in contradictoriu cu Ministerul Finantelor. Pe cale de consecinta, instanta a obligat chematul in garantie, Ministerul Finantelor Publice si pe parat, Ministerul Public, sa-mi plateasca diferentele de drepturi salariale in cuantum de 39.198.669 lei (...) Pentru a executa aceasta hotarare judecatoreasca, am apelat la un birou de executori judecatoresti, si prin acest birou, am solicitat incuviintarea executarii silite prin poprire, privind pe debitorul Ministerul Public.(...) desi prin sentinta si deciziile pe fondul cauzei mai sus-mentionate mi-a fost recunoscut acest drept, hotarari ramase definitive si irevocabile, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a dispus sa mi se plateasca suma ce mi se cuvine, infirmand, astfel, dreptul castigat in instanta (…) Tin sa precizez ca ilegalitatea este cu atat mai flagranta cu cat chiar domnul Procuror General a incasat drepturile banesti corespunzatoare in perioada in care a functionat ca si procuror militar la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj-Napoca. Prin indeplinirea cu stiinta in mod defectuos a atributiilor de serviciu, domnul Procuror General mi-a vatamat un interes legal, asa cum a fost precizat mai sus, fapt pentru care solicit tragerea acestuia la raspundere”.
Dupa cum se poate observa, judecatorul Dumbrava era extrem de virulent impotriva lui Botos, care, in opinia sa, ii incalcase un drept: acela de a-si primi banii cuveniti printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila. Precizam ca aceasta nu a fost singura actiune intreprinsa de judecatorul Horatius Dumbrava pentru a-si recupera banii.
Horatius Dumbrava s-a plans la CEDO ca Botos nu i-a dat banii! In proiectul pentru CSM, Dumbrava promitea ca va lupta pentru recuperarea banilor magistratilor. Ca sef al CSM, nu a facut decat un ravas pentru Anastase!
In aceeasi plangere depusa la Parchetul General, Dumbrava a avertizat: ”(...) tin sa precizez ca la data de 22 aprilie 2004 am aplicat Curtii Europene a Drepturilor Omului (dosar nr.25694/2004) acuzand statul roman, prin institutiile sale, adica Ministerul Public si Ministerul Finantelor, de incalcarea drepturilor prevazute de art.6 paragraf 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si a art 1 paragraful 1 din Primul Protocol Aditional la Conventie pentru ca, la vremea respectiva, nu reusisem sa execut hotararea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila”.
Pe de alta parte, in proiectul de campanie pentru CSM, judecatorul Horatius Dumbrava, impreuna cu cei doi colegi ai sai, judecatorii Toni Neacsu si Cristi Danilet, promiteau ca: “se vor face demersuri pentru executarea hotararilor judecatoresti privind drepturile salariale restante catre personalul judiciar, precum si a oricaror alte hotarari judecatoresti, caci acest aspect priveste in mod direct autoritatea justitiei si acceptarea finalitatii actului de justitie ca regula esentiala a statului de drept”! (vezi facsimil)
Marti, dupa ce Puterea a anuntat ca drepturile salariale ale magistratilor, restante, vor fi reesalonate pana in 2016, singurul lucru pe care Dumbrava l-a considerat necesar a fost sa publice pe site-ul Consiliului o scrisoare in care sustinea ca e impotriva prevederilor Conventiei sa fie reesalonate. Atat!
USL face ce trebuia sa faca presedintele CSM
Ieri, 12.10.2011, USL a transmis ca va contesta la Curtea Constitutionala a Romaniei proiectul de lege pentru plata unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, “Parlamentul legifereaza din nou cu incalcarea Constitutiei prin anularea punerii in aplicare a unor hotarari judecatoresti definitive. Se incalca dreptul garantat inclus de principiile Conventiei Europene a Drepturilor Omului si jurisprudenta CEDO, cu aprobarea deputatilor alesi ai Romaniei, alesi ai puterii. Am devenit, prin efortul parlamentarilor puterii, complicii Executivului in demersul hotarat de a calca in picioare puterea judecatoreasca”, subliniaza USL raportandu-se la votul dat in 12.10.2011, proiectul de lege sus-mentionat in Camera Deputatilor. USL evidentiaza in comunicat incalcarea de catre Guvern a dreptului de acces la justitie, al titularilor titlurilor executorii si urecheaza Ministerul Justitiei, care ar fi trebuit sa stie ca in astfel de cazuri autoritatile nu pot invoca lipsa de fonduri pentru a justifica neexecutarea unor hotarari judecatoresti si nu ar fi trebuit sa avizeze actul normativ.
* Cititi aici plangerea penala formulata de Dumbrava impotriva lui Ilie Botos
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Adriana 12 October 2011 19:42 +8
# pedelepre 12 October 2011 21:45 +5
# Era treaz? 12 October 2011 21:37 +6
# adrian romanu contra-revolutionarul 13 October 2011 23:49 -1
Citeza pe Era treaz?
# in 2005? 13 October 2011 00:14 +1
# joni 13 October 2011 12:01 -1
# Coleg 13 October 2011 12:10 +3
# No name 13 October 2011 12:06 +1
# radu 13 October 2011 13:35 +3
# adrian romanu contra-revolutionarul 13 October 2011 23:53 0
# elena 14 October 2011 18:43 0