psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

DE AICI I SE TRAGE – Iata Decizia prin care judecatoarea Veronica Cirstoiu a anulat, alaturi de colegele sale Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu, condamnarea lui Dinel Staicu. Morar s-a indignat: “Procurorii nostri vor verifica daca s-au comis anumite infractiuni”. In final, judecatoarele au primit SUP, dar peste cateva luni Cirstoiu a ajuns in arest pentru luare de mita. Sa urmeze Piciarca si Badescu? (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

18 August 2013 12:01
Vizualizari: 7339

Judecatoarea Veronica Cirstoiu (foto) ar fi primit peste un milion de euro pentru a anula condamnarea la 7 ani de inchisoare primita de omul de afaceri Dinel Staicu in dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor. Cel putin acestea sunt acuzatiile DNA. Intregul caz al DNA pleaca de la o decizie data in iarna anului trecut, de judecatoarele Veronica Cirstoiu, Liliana Badescu si Dumitrita Piciarca.


La acea vreme, cele trei judecatoare au admis contestatia in anulate formulata de afaceristul Dinel Staicu si au dispus anularea condamnarii acestuia la pedeapsa de 7 ani de inchisoare primita in dosarul Bancii Internationale a Religiilor. Cirstoiu, Badescu si Piciarca au dispus punerea in libertate de indata a lui Staicu, dupa ce au constatat ca exista autoritate de lucru judecat, in sensul ca o alta instanta s-a pronuntat in legatura cu acuzatiile aduse omului de afaceri.

Iata ce au retinut judecatoarele Veronica Cirstoiu, Liliana Badescu si Dumitrita Piciarca in Decizia Penala nr. 381 din 22 februarie 2012:

Asadar, ceea ce intereseaza sub aspectul identitatii de obiect este fapta materiala, iar nu incadrarea juridica, iar dupa ce s-a pronuntat o hotarare definitiva, iar ulterior se face o noua judecata pentru aceeasi fapta, chiar sub o alta incadrare juridica si se pronunta o noua hotarare definitiva, se impune desfiintarea celei de a doua hotarari definitive data cu incalcarea autoritatii de lucru judecat.

Ori, in cauza de fata este evident ca nu s-a procedat asa.

Astfel, s-a ajuns ca in urma unor disjungeri si declinarii, fapte care in substanta lor sunt aceleasi, acestea sa fie cercetate in mai multe proceduri, neavand importanta ca in fiecare procedura s-a dat faptelor incadrari juridice diferite.

In cauza a existat o dublare a procedurilor judiciare indreptate impotriva aceleiasi persoane, iar procedura soldata cu o condamnare definitiva a fost precedata de o alta procedura, respectiv a solutionarii plangerilor indreptate impotriva rezolutiilor parchetului de neincepere a urmaririi penale, aspect evidentiat in partea referitoare la istoricul si succesiunea procedurilor.

De altfel, nici parchetul nu a negat la data cand au avut loc dezbaterile in fond asupra cauzei, cercetarea paralela a dosarelor, ci doar a sustinut ca acestea au avut ca obiect infractiuni diferite.

De asemenea, nici Parchetul nu a sustinut ca s-ar fi descoperit fapte noi dupa finalizarea primei proceduri.

Ori, potrivit jurisprudentei CEDO, dupa ce s-a inchis definitiv o procedura penala „chiar si simpla formulare a unor banuieli cu privire la nevinovatia unei persoane este nelegala (Asan Rushiti contra Austriei – 21.03.2000, Vostic contra Austriei – 17.10.2002).

Chiar daca petentul a primit solutii de neincepere a urmaririi penale, soldate cu hotarari judecatoresti definitive, ca urmare a plangerilor formulate in baza art. 2781 Cod procedura penala, ulterior, pentru fapte in substanta lor aceleasi, a trebuit sa participe la un alt proces.

In procedurile analizate, petentul condamnat a primit pentru aceleasi fapte in substanta lor, si savarsite in aceeasi perioada de timp si spatiu, solutii diferite. (...)

Cum cele doua proceduri descrise, prima - finalizata cu hotarari definitive, care au confirmat legalitatea si temeinicia rezolutiilor de neincepere a urmaririi penale atacate, in baza art. 2781 Cod procedura penala la instantele competente, iar cea de a doua - finalizata cu o condamnare au avut ca obiect fapte, in substanta lor aceleasi, chiar daca au primit incadrari juridice diferite, cea dea doua procedura a fost data cu incalcarea principiului „non bis in idem”, consacrat de dispozitiile art. 4 al Protocolului nr. 7 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Dincolo de existenta paralela a procedurilor penale, multiplele declinari si disjungeri din dosarele de urmarire penala aflate pe rolul parchetelor din Craiova si Bucuresti au condus la instrumentarea acestora in mod defectuos, astfel incat s-a ajuns, ca in urma faptului ca nu au avut numar unic de inregistrare sa aduca, prin ele insele, o violare si a dispozitiilor art. 6 din Conventie, referitoare la un proces echitabil (chiar si in baza procesuala a urmaririi penale), pe langa dispozitiile art. 4 din Protocolul nr. 7 al aceleiasi conventii. (...)

In acord cu considerentele expuse in cele ce preced, Curtea, in baza art. 386 lit. d Cod procedura penala, va admite contestatia in anulare formulata de petentul condamnat impotriva deciziei penale nr. 741 din 04 aprilie 2011, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I Penala si va proceda la desfiintarea - in parte - aceasta numai cu privire la contestatorul petent.

Totodata, se vor desfiinta - in parte – sentinta penala nr.1240 din 15 iunie 2010, pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, precum si decizia penala nr. 802 din 16 decembrie 20410 pronuntata de Tribunalul Bucuresti - Sectia a II-a penala, iar in consecinta, in baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. j Cod de procedura penala, se va inceta procesul penal pornit impotriva contestatorului pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 26 cu referire la art. 246 combinat cu art. 248 ind. 1 cu aplic. art. 41 alin. 2 rap. la art. 258 alin. 1 din codul penal.

Se va anula mandatul de executare a pedepsei emis pe numele contestatorului.

Se va dispune punerea de indata in libertate daca acesta nu este arestat in alta cauza.

Cirstoiu, Badescu si Piciarca au fost anchetate pentru abuz in serviciu si favorizarea infractorului dar au primit scoatere de sub urmarire penala. Procuror a fost atuci Florentina Mirica, cea care alaturi de Viorel Cerbu instrumenteaza dosarul mitei de 1,5 milioane euro

Imediat dupa aceasta decizie, procurorul sef al DNA de la acea vreme, Daniel Morar, anunta ca a cerut declansarea unei anchete in legatura cu hotararea celor trei judecatoare, pentru a se stabili daca a fost comisa vreo infractiune. In acelasi context, Morar afirma ca procurorii DNA au fost socati de solutia data de judecatoarele Cirstoiu, Badescu, Piciarca:

Pe noi, pe procurori, acea solutie ne-a socat, pentru ca din toate analizele noastre nu exista un caz care sa justifice o asemenea solutie, adica anularea unei condamnari definitive. Nu exista un caz practic, vorbesc. Din punct de vedere al cailor de atac, nu este nimic de facut. Este o solutie data definitiv. Noi trebuie sa vedem acum, CSM, daca acolo este o abatere disciplinara si noi procurorii daca e vorba de o fapta penala. (…)

S-a deschis o ancheta disciplinara la CSM, si o ancheta penala la DNA. CSM verifica daca in cazul de fata cineva a incalcat legea si respectiv capitolul care arata ce abateri disciplinare pot comite magistratii, iar noi, procurorii nostri vor verifica daca s-au comis anumite infractiuni legate de aceste solutii”.

Daniel Morar a sustinut, de asemenea, ca decizia celor trei judecatoare i s-a parut a fi una ciudata: Acele considerente pe baza carora instanta a dispus anularea condamnarii au fost avute-n vedere si de instanta de apel si de recurs, care l-au condamnat pe el si pe alti trei coinculpati. E ciudat ca doua instante au spus ca nu suntem in situatia aceea si nu se impune incetarea procesului penal, iar a treia a spus altceva. Mi-am manifestat indoiala pentru ca procurorii nostri de sedinta au argumentat de ce nu suntem intr-o asemnea situatie. Dar instanta de la Curtea de Apel Bucuresti care a anulat hotararea a spus: ba suntem. Si atunci suntem in situatia in care trei instante, doua intr-o parte si una in alta, spun lucruri diferite. Procurorul sef al DNA poate sa ceara deschiderea unei anchete, ceea ce am si facut, de aici incolo dosarul apartine unui procuror de caz care va examina acele solutii. Bun, acuma faptul ca sunt doua solutii diferite, nu insemna neaparat ca s-a comis o infractiune. Daca e o neglijenta sau altceva, o sa aflam la finalul anchetei disciplinare sau la finalul anchetei penale”.

Nu a trecut mult timp si cele trei judecatoare s-au trezit puse sub invinuire, la data de 3 aprilie 2012 de catre procuroarea DNA Florentina Mirica, cea care instrumenteaza, alaturi de procurorul Viorel Cerbu, dosarul privind mita pe care ar fi luat-o Cirstioiu ar fi luat-o de la Dinel Staicu. Cirstoiu, Badescu si Piciarca au fost acuzate de abuz in serviciu si favorizarea infractorului, dar in final au primit scoatere de sub urmarire penala.

Evenimentele din ultimele zile demonstreaza insa ca, in ciuda acelei solutii, procuroarea Mirica a continuat sa fie interesata de acest caz. Ne intrebam: oare celelalte doua judecatoare Liliana Badescu si Dumitrita Piciarca ar trebui sa stea linistite?

* Cititi aici Decizia prin care judecatoarele Veronica Cirstoiu, Liliana Badescu si Dumitrita Piciarca au anulat condamnarea lui Dinel Staicu

Comentarii

# Dan date 18 August 2013 15:55 +1

Oribilă decizie. Contrazice o jurisprudență constantă și lasă loc de semne de întrebare. Trist, dar nu suficient pentru o acuzație de corupție. În materie disciplinară nu a fost suficient.

# BERCEA MONDIAL: ,, e manevra lu frații miei...............,, date 18 August 2013 19:04 +4

Dar FLOTA, FLOTA ROMÂNIEI UNDE ESTE ?????????        ARESTAȚI-L DE BĂSESCU TRAIAN ȘI CLICA

# I se trage de la spagile pe care le lua date 18 August 2013 16:03 +12

Halal concluzie potrivit careia i s-ar trage de la \" Decizia prin care judecatoarea Veronica Cirstoiu a anulat, alaturi de colegele sale Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu, condamnarea lui Dinel Staicu\". In realitate i se trage de la faptul ca vindea pe bani ea si colegele ei dreptatea pe care fusese investita sa o imparta. Sau poate ca legea e doar ceva de fatada si in realitate conteaza doar spaga pe care una din parti o da judecatorului. Poate ca asta vrei sa spui LUJU ca dreptatea se da aceluia care a dat spaga judecatorului. Ca asa se intampla in Romania e clar insa nu inseamna ca e si normal. Si da, DNA pentru a nu se compromite definitiv trebuie sa continue urgent cauza privind cele 49 de denunturi astfel incat toti judecatorii cu privire la care sunt probe de coruptie sa fie arestati. Asta chiar daca s-ar face un The Maxi Trial (Maxiprocesso) ca in Italia pentru ca mafia judiciara a metastaziat atat de mult justitia romana incat asa nu se mai poate. Si pedepsele pentru judecatorii si procurorii corputi ar trebui sa fie undeva la minim 15 ani cu executare.

# DOREL date 19 August 2013 10:19 -7

Minciuna in fals ! Decizia data de V. Cirstoiu, D Piciarca si L. Badescu in dos. D. Staicu e legala si corecta, a spus-o DNA in ordonanta de SUP (cititi LUJU) ! Aa....a, ca acum DNA s-a razgandit, are o singura explicatie: daca D. Staicu scapa, Calin Nistor trebuie sa-si traga un glont in cap dupa metoda A. Nastase ! Asa ca, e mai simplu sa acuzi sau sa arestezi 49 sau 59 sau 79 de judecatori, odata ce CSM si ICCJ sunt la mana ta ! Simplu ca bonjour ....

# geo date 18 August 2013 16:42 +4

Si noi ce sa intelegem CA E DE VINA MORAR CA VAKA ASTA A LUAT MILIOANE DE EURO SPAGA ? SI BASESCU E DE VINA ? ASA E ? De aia l-ati atacat pe MORAR ? PENTRU CA E CINSTIT ,SI PRINDE SPAGARII ?

# deci date 18 August 2013 19:06 +3

MORAR====FLOTA , ?????

# Nicodim date 18 August 2013 18:32 +1

Hai ca asta cu cinstea lui Morar îmi aduce aminte despre un personaj care se intitula \" sărac si cinstit\",nu credeți ca exagerati ?  Apropos, verificati cistigurile sotiei dl Morar prin comisiile de examinare ale magistratilor si atunci mai discutam....

# the guardian date 18 August 2013 20:53 +7

imi aduc aminte zambind cum zbiera luju ca afurisitii de la dna au indraznit sa ia la intrebari judecatoarea euro. Pe ele, oitele neprihanite...

# Rica date 18 August 2013 21:24 -2

unde ai citit tu asa ceva pe luju? Eu nu am vazut ceea ce sustii, cred ca dezinformezi

# GEO date 18 August 2013 23:12 +6

Tu nu vezi cum incearca LU\'JU s-o scoata nevinovata ?...ba ca principala denuntatoare ESTE CONDAMNATA ...CA SI CAND AVOCATA I-A BAGAT FORTAT BANII IN BUZUNAR ....BA CA MORAR AR FI ZIS CEVA ...BA VOI SUNTETI TREPANATI ? DINEL A SCAPAT SAU N-A SCAPAT ? CINE A SEMNAT SENTINTA ...AVOCATA ? ...MORAR ?

# dankh date 19 August 2013 00:38 +7

pt luju cel greu de cap...problema e simpla :judecatoarea a ajuns in arest pt k a luat spaga nu pt solutia data in contestatia la executare...asta inseamna ca ..cel putin teoretic celelalte membre din complet ar putea scapa...apropos...dintr o data vad ca su disparut postacii inversunati gen obiectiva lumea cea mare viki care scriau la articolul de anu trecut cu procurorii care verifica hotarari judecatoresti def ..ca s abuzivi ca intimideaza ca ataca independ judecatorilor...iata de ce au dat solutia asta...hmm.rusine..v ati ascuns in nisip...asta arata ca aveti ceva contra DNA nu impotriva coruptiei ca fenomen in societatea noastra...

# DAN date 19 August 2013 02:32 +6

Morar este di\'vina! Din cauza lui a acceptat doamna Jude\' mita!

# tentativa de smecher date 19 August 2013 08:59 +4

... completul asta. Plangerea pe 278 indice 1 impotriva rezolutiei NUP are drept scop, finalitatea, inceperea urmaririi penale. Se discuta pe acte premergatoare, nu pe probe. Ce autoritate de lucru judecat sa fie intr-un proces care nu a inceput, nu avem invinuit? Chiar daca ar fi admis plangerea, nu putea retine cauza pentru judecata deoarece nu a existat urmarire penala. De altfel, nici nu a atasat dosarele. In celelalte au existat PROBE atat din timpul UP, cat si din cerectarea judecatoreasca. Si-au batut joc de colegii lor de la fond, apel, recurs. Nu exista identitate sub aspect probator, intre cele doua, cum le zice \"proceduri\"...

# Boului smecher date 19 August 2013 13:29 -1

Mai are un scop, boule: definitivarea NUP ! Art. 278/1 alin. 11 c.p.p.: ,,rezoluţia sau ordonanţa prin care procurorul dispune NUP sau SUP, în situaţia în care este atacată cu plîngere impotriva actelor procurorului, iar prin hotărîre definitivă se dispune potrivit art. 278 ind. 1 alin. 8 lit. a) respingerea plîngerii, capătă caracter definitiv şi împiedică o nouă urmărire şi o nouă judecată pentru aceeaşi faptă şi împotriva aceleiaşi persoane.”

# hotararea este superba date 19 August 2013 10:16 0

Aceasta hotarare este deosebita ! Violarea art. 4 din Proctocolul 7 al Convenţiei - hotărârea CEDO Sergueï  Zolotoukhine c. Rusia.

# dle Dinel Staicu date 19 August 2013 10:25 +1

Daca va fi atacata aceasta hotarare intrati pe site-ul lui Bota pentru jurisprudenata art. 10 j c.p.p. - fapte similare: - Curtea de Apel Oradea - Decizia penală definitivă nr. 270/R din 8 martie 2012 - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Dec. pen. definitivă nr. 2094 din 10.06.2008 - Sentinţa penală definitivă nr. 1251 din 15.12.2010 a Judecătoriei Sect. 1 Bucureşti - Judecătoria Galaţi – Sent. penală definitivă nr. 1676 din 14.09.2012 - 

# asa e date 19 August 2013 10:28 +1

Sau: filele 1964-1866 din lucrarea prof. Judecător CEDO, Corneliu Bârsan, ,,Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, ediţia 2:                                                                                                                                                                       ,,CEDO a decis cu valoare de principiu că art. 4 din Protocolul nr. 7 trebuie înţeles în sensul că el interzice urmărirea ori judecarea unei persoane pentru o a doua „infracţiune”, în măsura în care aceasta are la origine fapte identice sau fapte care sunt, în substanţă, aceleaşi.”    ,,Interpretarea principiului în discuţie trebuie să fie favorabilă autorului actelor comise ceea ce semnifică împrejurarea că odată ce el a fost scos de sub urmărire penală, să nu mai aibă temerea că va fi din nou pus sub urmărire penală pentru aceleaşi fapte.”

# asa o fi? date 19 August 2013 12:05 +1

Unde vezi tu doua urmariri penale aici? Plangerea pe 278 indice 1 avea tocmai scopul de a incepe urmarirea penala.

# ASA O FI? SIGUR E CA NU STII CITI ! date 19 August 2013 13:27 +1

Incepe cu scoala primara: Art. 278/1 alin. 11 c.p.p.: ,,rezoluţia sau ordonanţa prin care procurorul dispune NUP sau SUP, în situaţia în care este atacată cu plîngere impotriva actelor procurorului, iar prin hotărîre definitivă se dispune potrivit art. 278 ind. 1 alin. 8 lit. a) respingerea plîngerii, capătă caracter definitiv şi împiedică o nouă urmărire şi o nouă judecată pentru aceeaşi faptă şi împotriva aceleiaşi persoane.”

# asa o fi? date 19 August 2013 17:18 0

\'\' ... afara de cazul in care s-au descoperit fapte sau IMPREJURARI noi ce nu au fost cunoscute oup si nu a intervenit unul din cazurile de la art.10.\'\'... parca asa era nu?... cazul de contestatie in anulare art.386 lit.d are ca temei impiedicarea prevazuta de art.10 lit.j (autoritate de lucru judecat) .... de ce crezi tu ca n-o fi vrut sa ataseze dosarele cu plangerea pe 278 indice 1?

# dankh date 19 August 2013 12:42 -1

au existat doua dosare:in unul s au administrat doar acte premergatoare finalizat cu NUP de procuror si mentinut de instanta, deci nu a existat proces penal nefiind inceputa urmarirea penala.al doilea dosar avand acelasi obiect s a finalizat rechizitoriu si apoi condamnare in fond si apel.concluzia gresita a judecatorilor corupti a fost ca intre cele doua proceduri a existat identitate sau paralelism.ori nu poate exista acest lucru deoarece in primul caz nu a exuatat proces penal.judecatoarea s a crezut dumnezeu...a incercat sa i fenteze pe procurorii DNA si pe jydecatorii de la fond si apel.asa ca degeaba il indrumati pe dinel sa se uite pe site ul lui Bota...aaa.dar cine e Bota?ca ultima data cand verificasem nu era avocat fiind cercetat de procurorii de la judecatorie..

# dankh - ule, pune mana pe cartea de citire ! date 19 August 2013 13:25 0

Ăi, dankh, nu cred ca esti avocat pt ca nu stii sa citesti: art. 278/1 alin. 11 c.p.p.: ,,rezoluţia sau ordonanţa prin care procurorul dispune NUP sau SUP, în situaţia în care este atacată cu plîngere impotriva actelor procurorului, iar prin hotărîre definitivă se dispune potrivit art. 278 ind. 1 alin. 8 lit. a) respingerea plîngerii, capătă caracter definitiv şi împiedică o nouă urmărire şi o nouă judecată pentru aceeaşi faptă şi împotriva aceleiaşi persoane.”

# dankh date 20 August 2013 15:16 0

unde scrie ca se impiedica o noua urmarire si o noua judecata?in penal nu improviEzi..eexceptand faprul ca o noua urmarire presupune exustenta unei prime urmariri...alta e sieuatia unei scoateri de sub urmarire pensla.acolo avem o noua urmarire..asa ca..pune mana tu pe carte...dovada ca am dreptate e ca aia e arestata.ada cum te as aresta si pe tn pt prostie

# esti batut in cap ! date 20 August 2013 17:47 0

Pentru a se dispune SUP, trebuia ca, in prealabil, sa inceapa UP ! \"......semnifica imprejurarea ca odata ce autorul a fost scos de sub urmarire penala, sa nu mai aiba temerea ca va fi din nou pus sub urmarire penala pentru aceleasi fapte \"(Art.4 din Protocolul nr.7- CEDO a decis cu valoare de principiu- din lucrarea prof. Barsan)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva