Descinderea lui Boc la CSM – In spatele usilor inchise, premierul a promis marea cu sarea pentru a preveni preconizatele greve ale magistratilor
Premierul Emil Boc a descins marti, la orele 12.00, in prima vizita din viata lui la CSM, pentru a discuta cu membrii acestui for, in spatele usilor inchise, problemele magistratilor. Emil Boc s-a aratat pe cat se poate de partea magistratilor, adoptand o atitudine total opusa stilului sau de a-i trata pe magistrati, cu ordonante emise peste noapte, fara sa le ceara parerea in prealabil. La intalnirea de la CSM, care a adurat circa doua ore, au participat toti membrii importanti ai CSM, dar si reprezentantii asociatiilor profesionale ale magistratilor – AMR, UNJR si APR, care si-au spus primii ofurile in fata premierului.
Lupascu i-a taiat inflacararea lui Boc
„Vreau sa va asigur din perspectiva Guvernului Romaniei de toata disponibilitatea de a sta impreuna si a gasi solutii astfel incat actul de justitie sa raspunda nevoilor romanilor si, nu in ultimul rand, si pentru ca Romania sa elimine si ultima baricada pentru a deveni stat cu drepturi depline in UE, eliminarea MCV, unde impreuna, autoritati ale statutului, puterea judecatoreasca, CSM, MJ, putem face ceea ce trebuie pentru Romania (…) Eu pornesc de la doua premise, in primul rand de la recunoasterea locului si rolului pe care puterea judecatoreasca il are intr-un sistem de drept si in acelasi timp de la recunoasterea statutului magistratului, un statut special intr-un sistem de drept, statut care trebuie sa se regaseasca si in societate si in actele normative pe care statul roman le adopta (…) din nefericire, si sistemul judiciar a trebuit sa suporte consecintele crizei economice. Sunt convins ca impreuna putem gasi solutii rationale si echilibrate, astfel incat sistemul judiciar sa poata merge mai departe, pentru ca el reprezinta coloana vertebrala a statului de drept”.
Emil Boc a incercat sa empatizeze cu cei prezenti, evocand faptul ca in 2003 a facut parte din comisia de revizuire a Constitutiei, unde a cerut trecerea bugetului instantelor de la Ministerul Justitiei, la Inalta Curte, precum si eliminarea ministrului Justitiei din CSM – intentii care nu s-au concretizat. Judecatorul Dan Lupascu, membru al CSM, a intrerupt discursul premierului: “Atunci nu ati avut succes, dar acum aveti posibilitatea sa le puneti in aplicare!” Premierul Boc a zambit la invitatia lui Lupascu, dar n-a dat nicio replica.
Grila de salarizare – cuiul lui Pepelea
Desi discutiile de la CSM au vizat problemele de fond ale sistemului judiciar, precum statutul magistratilor, legea raspunderii materiale a magistratilor, legea micii reforme, monitorizarea pe Justitie si altele, subiectul legilor salarizarii a primat. Membrii CSM i-au transmis premierului ca s-a ajuns la o pozitie comuna in mediile magistratilor, in privinta grilei de salarizare , pozitie agreata din punct de vedere tehnic si de Ministerul Muncii. Grila dorita de magistrati este de natura sa mentina veniturile lunare ale acestora la valori apropiate de cele avute la inceputul anului. Astfel, un judecator de Inalta Curte ar avea in jur de 9000 lei, iar unul de judecatorie in jur de 5000 ron, insa diferentele de idemnizatie intre un judecator sau procuror de executie si unul cu functie de conducere nu va fi mai mare de 2% la aceeasi instanta sau parchet. Membrii CSM i-au transmis premierului ca acceptarea pozitiei comune a magistratilor in materia salarizarii lor ar aduce liniste in sistemul judiciar. Surse avizate ne-a transmis ca inclusiv Procurorul General Laura Kovesi si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, au fost de acord cu mesajul transmis de magistrati premierului. De asemenea, membrii CSM i-au transmis premierului sa ia masuri sa previna pleiada de acte normative prost elaborate, care genereaza blocaje si supraincarcari de dosare in instante si parchete, mentionandu-se cu precadere explozia de dosare in materia litigiilor de munca.
Dupa circa doua ore de discutii, Emil Boc a anuntat ca si el doreste liniste in sistem si ca doreste chiar sa mearga cu membrii CSM-ului, cu Procurorul General si ministrul Justitiei, prin instante si parchete, ca sa-i asculte pe magistrati si sa vada pe viu problemele cu care ei se confrunta. Ce va face insa Guvernul in continuare, ramane de vazut. Etapa vorbelor care nu costa pe nimeni, a sunat frumos!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# mircea platin 5 October 2010 17:43 +4
# pompiliu bota 5 October 2010 17:54 +6
# florin 5 October 2010 18:48 +3
# vasile 5 October 2010 19:42 +6
# Carmen Amza 6 October 2010 17:25 +3
Până şi pe OTV se milita pentru ,, salarii decente,, pentru magistraţi.
# boc-coc 6 October 2010 19:00 0
# Radu Dragan 10 October 2010 22:06 +1
A aparut in Calabria la sfarsitul secolului al XIX-lea. Denumirea provine de la termenul grecesc "androghetos" - om valoros, siret; si a fost intalnit pentru prima oara in documentele oficiale la sfarsitul secolului al XVIII-lea, fiind legat de afacerile referitoare la proprietatea funciara si la unele conflicte generate de aceasta intre nobilime, burghezi si tarani.
Initial, structura N'draghetei era piramidala. Ierarhia era reprezentata de asa-zisul "arbore al stiintei" care cuprindea:
Trunchiul - adica seful, poreclit si "piesa de 90" (aluzie la o temuta arma de artilerie din timpul campaniilor lui Garibaldi). El era creierul organizatiei, coordonatorul actiunilor si avea drept de viata si de moarte asupra membrilor. adica Basescu
Ramura principala - administratorul sau seful contabil al calnului adica Udrea
Ramurile - cuprind pe adevaratii mafioti sau experti care formeaza baza organizatiei adica Boc, Blaga, Videanu, Stolojan, Berceanu
Ramurelele - noii recruti Anastase, Cotoi, Hoara, Boureanu
Frunzele - cei care trebuiau eliminati ADICA NOI POPORUL ROMAN