Desfiintarea Justitiei pe vreme de criza
Asta se vrea, e foarte clara optiunea presedintelui Traian Basescu. Judecati pe timp de criza altfel decat pe timp de bunastare. De cateva zile, nu-mi iese din cap discursul rostit de Traian Basescu in fata responsabililor sistemului judiciar chemati la sediul MJ pentru a discuta pe tema Mecanismului de Cooperare si Verificare.
Seful statului a venit cu lectia pregatita. Stia ca are adunate in fata o gramada de slugi, cu mici exceptii ( care ar fi dupa opinia mea, presedintele ICCJ, Livia Stanciu si prospatul ministru al fondurilor europene, Leonard Orban). In rest, majoritatea aveau statutul bine conturat de o eticheta a marelui Octavian Paler, eticheta de supravalet. Si Igas, si conducerea ANI, si seful CSM, si Ialomiteanu de la Finante, si reprezentantii procurorilor patriei din ICCJ, DIICOT si DNA... Supravaleti!
Cu alte cuvinte, dar intocmai avertismentului prezidential, Justitia ar trebui, pe timp de criza, sa faca ciocul mic si joc de glezne in fata Guvernului care trebuie lasat sa conduca dupa capul lui, fara nici un fel de control. Sa-mi fie cu iertare, dar de la Montesquieu incoace, separatia puterilor in stat – legiutoare, executiva si judecatoreasca – acest principiu al unei democratii reale, presupune ca o putere sa se opuna celeilalte in asa fel incat sa se asigure – in acest triunghi in care cele trei puteri sunt independente in actiunile lor, si in care interesul il constituie doar aplicarea stricta a legilor si respectarea tuturor libertatilor individuale.
Cand aud victimizarea ca ”statul nu are bani„ ma apuca dezgustul. Pentru ca stiu cat sunt jupuite toate societatile comerciale in care 70 la suta din ce se castiga, sub diverse taxe si impozite se duce la stat. Pentru ca stiti fiecare dintre dumneavoastra cat de jecmanit e un om care munceste si care, desi plateste cu varf si indesat si la pensie si la sanatate, a ajuns sa traiasca din ce are fara sa mai astepte pensia de trei lei cumulata ani si ani de Statul roman si se cauta de sanatate din banii pusi in pusculita.
Pe timp de criza, societatea are nevoie de aer, iar gura de oxigen vitala este data de Justitie. Pe timp de criza, dupa toate deciziile inepte ale acestui Guvern, care si-a vazut de interesele lui si ale ”elitei portocalii”, Justitia nu a facut decat sa constate, tinand cont de legile existente, nedreptatile facute unora dintre petentii curajosi care au indraznit sa ajunga in instanta pentru a cere constatarea lor. Judecatorii nu sunt chiar toti niste incapabili, sunt capete luminate in majoritatea lor – cu exceptia unor aserviti sistemului si a unor santajabili de nerecuperat - si atunci cand au de decis daca o licitatie a fost pe bune sau a fost ”aranjata”, ei au si dreptul si obligatia sa judece.
Sa fim complici la desfiintarea instantelor de contencios doar pentru ca seful statului a avertizat populatia cum ca cei de la Comisia Europeana au strambat din nas si ne-au amenintat – chipurile – ca nu mai sustin financiar decat proiecte in care au agreat castigatorul? Ar fi o ineptie fara margini.Ce vrea Puterea? Sa devina instantele doar locuri de pelerinaj pentru justitiabili, unde sa le fie inchisa usa in nas pe motiv ca tara e-n criza si n-are bani, iar presedintele vrea sa instaureze doar Dreptatea sa ? Atunci nedreptatile si haosul ar gasi repede un loc bun de germinare. Nimeni n-ar mai asculta de nimeni, s-ar ajunge la „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”.
Il inteleg pe Presedinte in incercarea lui de a contamina Justitia cu puterea Executivului pentru ca asta-i este personalitatea si caracterul, ii inteleg grija pentru banii statului (care, fie vorba-ntre noi, are destui, pentru ca altfel n-ar risipi pe toate idioteniile!).Ce nu inteleg este lipsa intelepciunii atunci cand vrea sa submineze pozitia Justitiei din triughiul echilateral al Democratiei.
Si n-am sa inteleg niciodata de ce instantele au fost bune si blande cand dosarul ”Flota„ n-a fost judecat cu celeritate si nici nu s-a gasit un judecator care sa solicite procurorului sa vina sa semneze cum trebuie rechizitoriul, dar acum aceleasi instante sunt vinovate de acelasi mod de a judeca care a existat si pe vremea Flotei. Numai ca acum e vorba de alte dosare, cu alti inculpati. Este Justitia aceeasi pentru toti? Da. E cineva mai presus de lege? Ba. Si atunci?
Lectia prezindentiala data judecatorilor de Traian Basescu este una lipsita de sambure democratic. Eu consider ca pentru toti cei care cred ca Dumnezeu exista doar atunci cand ei au nevoie de El, le dau o veste proasta: Dumnezeu exista in toate si pentru totdeauna, Observator si Drept posesor al Adevarului absolut. Pedepsele nu vin de la El, iar cei ce fac greseli, se pedepsesc singuri mai tarziu, ca rezultat al propriilor lor erori!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# eca 8 November 2011 17:00 +17
# Lucian 8 November 2011 17:46 +16
# Randy 8 November 2011 19:17 +14
# lolek 9 November 2011 18:05 +4
Citeza pe Randy
# Ilarion 8 November 2011 21:21 +10
# adevar grait-ai 9 November 2011 18:32 +4
# Marilena Andreescu 9 November 2011 19:26 +7
# marian 10 November 2011 11:29 0
# Dr. Vasile Botomei 13 November 2011 16:13 0
# Sile Ghem 18 November 2011 16:54 0
# Robert 15 November 2011 03:51 +1
# Mircea 18 November 2011 14:17 0
# Georgescu 18 November 2011 15:14 0
# mircica mocirlica 19 November 2011 00:14 0