Despre haos, ura si prostie
Tipetele scapate de tot felul de personaje din subsolul vietii publice, inclusiv din presa, pot speria si animalele salbatice, necum oamenii preocupati de necazurile lor. Ai sentimentul ca tara este in pericol sa ia foc, ca oricand te poti trezi ca se intrerup curentul si apa si ca functionarii o iau la goana de prin institutii. Parerea mea este ca dezordinea si improvizatia ne caracterizeaza, dar, ca, inca, nu suntem in situtia de a caracteriza toata viata publica din Romania de haos.
„Haosul” este extrem de des folosit de jurnalisti ca un cuvint tare, care atrage atentia, asa cum atrag atentia cuvinte de genul „scandal”,„bomba”,„nucleara”,„lovitura”,„tradare” etc. Dar, haos nu-i decit in mintea unor apucati sau in reactiile unor romani scapati pe linga lege. Jurnalistii pluseaza ca sa atraga atentia, politicienii exagereaza ca sa cistige imagine si voturi. Dar pina la haos mai este.
Este adevarat ca ordinea pe baza de reguli ne incurca cel mai rau. Traim intr-o tara in care regulile nu impresioneaza pe nimeni. Nici macar cele prevazute prin legi. Nici cele de bun simt si nici cele profesionale nu se bucura de cine stie ce respect. La noi, regulile de comportament se invata in familie si in scoala si se incalca imediat ce omul trece de granitele acestora. Nu ne ajunge aceasta improvizatie continua (ca „asa vreau eu”) ca din mandatul lui Klaus Iohannis am mai adaugat ceva extrem de periculos si de primitiv. Este vorba de „ura” ca atitudine publica, ura ca instrument de lupta politica, ura ca proiect si ca filosofie de viata, inclusiv ca un criteriu de evaluat oameni si comunitati.
Romania a ajuns in situatia stranie dezbinarii pornita pe baza de ura nascuta din dezechilibre de caracter. O buna perioada de vreme, viata publica din Romania a fost dominata de campania #Rezist din Piata Victoriei, de oameni care nu vedeau decit catuse, condamnari, demisii, puscarii, arestari, cercetari, dosare, coruptie etc. A fost o campanie cu know how importat de servicii de peste Ocean (unde si acum este in floare!!!) si cu consecinte extrem de paguboase pentru echilibrul dintre partide, grupuri profesionale, curente si asocieri profesionale. Din pacate, curentele publice din tara noastra n-au impins decidentii sau Legislativul spre nici un proiect pozitiv sau util pentru comunitati locale sau pentru tara.
Pandemia ne-a prins in cea mai dezbinata formula de viata publica si politica. De o parte, presedintele Klaus Iohannis (ignorat de o majoritate din parlament), si ”guvernul meu”, instalat mai mult de frica pandemiei (dar lipsit de proiect si de sustinere) au supravietuit in perioada de urgenta numai prin acuzatii politice, prin amenzi si improvizatii. Romania n-a valorificat mare lucru din oportunitatile aparute la nivel de Comisia Europeana si nu si-a pregatit iesirea din Starea de urgenta. Sa nu mai vorbim de economie! Cu planul de salvare facut de ”Guvernul meu”, Ludovic Orban si Florin Vasile Citu (teparul care acuza tepe!) nu pot merge nici la primaria din Cocirlati. Ar fi alungati cu bolovani de cetateni. Din pacate, nici PSD-ul nu este titularul unui proiect mai ambitios si mai ofertant pentru economie. Nu poate depasi stilul sau marcat de „reduceri, majorari, aminari”.
In cel mai ridicol mod cu putinta, lumea politica romaneasca se incurca la reglementarile obligatorii necesare tranzitiei dupa starea de urgenta. Se face de un ris care poate razbate globul pina la cei doi poli. Alesii neamului se cearta, improvizeaza, dezamagesc, arata cit de inculti juridic sunt, cit de topirlani cu ifose se poarta fata de populatie. Vine un latrau de la Alba Iulia, ziarist de mina a zecea, si demonstreaza in Parlament ce nulitate cumplita si galagioasa conduce grupul parlamentar al PNL in Camera Deputatilor. Agresiv ca un doberman de pe granita, Florin Roman (o mediocritate jurnalistica de la ziarul judetean din Alba Iulia) vine si propune, cu tupeu, un alineat la noua lege cu care Parlamentul se screme sa treaca tara „by night” in starea de alerta. El propune introducerea in Lege a unui alineat cu cuprinsul: (3) ”Legea intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I”, fara sa isi dea seama, sau dispretuind, articolul 78 din Constitutia Romaniei care prevede ca „Legea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei”.
Ce mai conteaza! Constitutia Romaniei este luata pe cont propriu, legea este tot pe cont propriu, tara trece si ea pe cont propriu, Guvernul, oricum, este pe cont propriu sau pe promisiuni de gasca, toate in asa fel incit lucurile sa ajunga la un fel de nicaieri. Separarea Romaniei in doua tabere politice, despartite de un canal de fiere si venin alimentat de Klaus Iohannis, ne duce in aceasta situatie despre care nu stii ce sa mai crezi. Sa rizi, sa protestezi, sa pleci sau sa trimiti biletele si proteste legate de cite un bolovan?
Din pacate, presedintele Romaniei nu poate genera conciliere, amabiliate, colaborare, comunicare, dialog si parteneriate politice necesare marilor proiecte pentru tara.
Mai departe, eu nu stiu ce este de facut!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# VIKY 14 May 2020 17:03 +12
# DODI 14 May 2020 21:01 +6
# adrian 15 May 2020 11:02 0
# ?????? 18 May 2020 09:36 0